Nenavadno delovanje servo zavor

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Nenavadno delovanje servo zavor

Odgovor Avtor: danci1973 » 28. Julij 2009, 23:20

Ko stojim na semaforju in držim nogo na pedalu zavore, se včasih zgodi, da le-ta naenkrat postane mehkejši in se ob isti sili nekoliko bolj poda.

Včasih (a bolj redko) isto stvar opazim tudi pri zmernem zaviranju iz višjih hitrosti - nogo držim na pedalu in naenkrat se ob isti sili poda nekoliko bolj poda in zavorni učinek se poveča.

To sem opazil že velikokrat in sem prepričan, da si tega ne domišljam - ne znam si pa predstavljati, kaj bi pravzaprav lahko bilo krivo oz. kaj bi lahko tako vplivalo na delovanje servo ojačevalnika...

A ima morda kdo kakšno podobno izkušnjo in morebiti tudi rešitev?

D.

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 29. Julij 2009, 01:10

Čudno.Pr men je kvečemu obratno.Ko so bremze hladne je pedalo mehkejše ter hod daljši vendar potlej po ogrevanju dobi pedalo "taprav" hod ter upor :D

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. Julij 2009, 08:25

Pri meni pa je to 'naključno' - recimo da to občutim na vsakem petem-sedmem semaforu (če sem pozoren)... Pa zelo občasno tudi med vožnjo.

Je pa nekako neodvisno od tega, ali je to na začetku vožnje (hladne zavore, hladen motor) ali na sredi (že vse ogreto na del. temperaturo)...

In to se zgodi tako naenkrat - na 'klik'. Zdi se mi, da se ob tem tudi motor malo 'zatrese', a v to še nisem povsem prepričan...

D.

Uporabniški avatar
Latimeria
Uporabnik foruma
Prispevki: 121
Kraj: koper
Kontakt:

Odgovor Avtor: Latimeria » 29. Julij 2009, 08:27

..meni isto kot pri beliblisku. Preglej malo glavni cilinder, če kje kaj pušča...nekako podobno je mela mama pri Nubiri.
Padroni del tempo e della strada. Scegli di guidare Legacy.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 29. Julij 2009, 08:35

ABS lučka ti kaj sveti?
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 29. Julij 2009, 09:30

Za začetek menjaj olje; je še najceneje.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 29. Julij 2009, 09:33

Prezračiti najprej in nadomestiti olje z novim, v vsakem primeru moraš pogledat tudi ABS enoto če kaj pušča tam okrog.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Julij 2009, 09:42

Nekje imaš luft. Servo ojačevalnik potegne zrak in se ti to zgodi. Najbrž ko je mašina dost vroča in se kaka cevka orenk segreje pa začne puščat.

Jaz bi prvo preveril cevke za vakum. Najbrž ena od njih pušča.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 29. Julij 2009, 13:51

kar sta ti subi in nebivedu rekla

-menjava tekocine je pri 10 let starem avtu ze zelo zazeljena stvar, hkrati pa se odzracis morebitne mehurcke in odstranis vlago, ki se je skozi leta nabrala v sistemu

-preverjanje vakum cevk ti lahko prinese manjso porabo, mirnejsi tek....boljse serevoojacevanje zavor....

oboje je dokaj pametna stvar za narest :)

ps
preveri se protipovratni ventil na vakumcevki za servoojacevalec

pps
obstaja teorija da je membrana v ojacevalcu boga....sam bi bil glih 1. k bi vedu da se mu je tist zje***

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. Julij 2009, 14:49

Zavorno tekočino sem že menjal, ko sem avto dobil - glede na to, da imam avto šele drugo leto (torej zav. olje ni starejše od leta pa pol), to verjetno ni vzrok težav.

Cevke in ostalo bom pa preveril - so kakšne 'male skrivnosti velikih mojstrov', kako se tega lotiti?

D.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Julij 2009, 14:57

Ja, WD-40 našpricaš v cevko in vidiš, če kje pušča - tako najhitreje preveriš, ker vidiš, kje ven udari.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. Julij 2009, 18:49

Cevke sem pregledal in nekega puščanja nisem odkril - tudi vizuelno so cevke še čisto 'lepe' (niso napokane). Nepovratni ventil za servo je integriran v cevki in kolikor sem uspel ugotoviti, deluje.

Si pa nekako težko predstavljam. da bi kakšna cevka začela nenadoma puščati kakše pol minute po tem, ko stojim na semaforju in imam nogo na zavori.

Očistil sem še IACV, ki je bil kar grdo zapacan... Morda se bo kaj poznalo.

Obenem sem preizkusil še KKL kabel, ki skupaj s programom FreeSSM omogoča sprotni pregled ECU parametrov (senzorji, ...) in pri tem ugotovil, da se gas ne odpira do konca. Seveda je bilo treba zajlo takoj napet. ;-)

Preizkusil pa zadeve še nisem - bomo videli jutri...

D.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 29. Julij 2009, 19:24

To se tudi meni dogaja. Če nekaj časa držim na pedal, se kdaj kar vgrezne po nekem času. Sam sem pomislil na menjavo zavornega olja.

Uporabniški avatar
skyline
Uporabnik foruma
Prispevki: 206

Odgovor Avtor: skyline » 30. Julij 2009, 16:16

Pri meni se včasih (na vsake tolk cajta) zgodi, da ko zabremzam npr. pred semaforjem, namesto da normalno vstavi, se zdi kakor da se vklopi abs recimo na ledu ali mokrem (pač začne ropotat in poskakuje naprej)... in takrat moram spustit bremzo in še enkrat pritisnt da normalno zabremza
to se mi je zgodil recimo v zadnje pol leta 3x in zna bit zelo neprijetno sploh če je še kdo pred mano
diske in ploščice sem menjal ko sem nabavu avto cca. 1.5 leta nazaj, zavornega olja je na ful, niti nikjer ni videti da bi puščal...sumim da bi bilo treba zamenjat olje in prezračit, lučka se nobena ne prižge...
a je mel še kdo podoben primer?
GF8

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 30. Julij 2009, 16:44

Imel na alfi. Problem je bil v tem da je ABS senzor vcasih malo zastrajkal in je javil kot da si se naenkrat ustavil. Ce si med tem bremzal, potem je ABS mislil da si zablokiral kolo in je zacel delovati.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov