Če postavim na manual (kar se pravzaprav zgodi takoj, ko kaj spremeniš), potem me moti skoraj še bolj. In to zato, ker zadeva še kar deluje avtomatsko. Stvar sicer piha tja in s takšno močjo, kot sem izbral (recimo na prednje steklo), vendar vrag sam prilagaja temperaturo. Kar pomeni, da je spet odvisen od svojega senzorja, ki pa je glavni vzrok vseh težav (zaradi slabe odzivnosti - morda tudi netočnosti). Torej pri isti nastavitvi piha drugače, če sem na svojem desetem kilometru ali svojem petdesetem kilometru. Pri ročnih bo pihalo (praktično) vedno enako. Tukaj pa ne - ko se mu senzor segreje, bo prižgal tudi klimo - in to za hlajenje, čeprav je zunaj pet stopinj!
To ne moreš verjet. Potem vrag nima gumba ON/OFF - človek bi si želel, da nastavitev upošteva tudi naslednjič. Pa je ne (četudi nimaš vključen AUTO) - on vedno zažene po logiki, ki mu jo sporoča senzor.
Ali pa se v hladnem jutru peljem na Štajersko - nastavim na ročno (steklo spredaj, ventilator na 2). Seveda je to potrebno nastaviti, ker si včerajšnje nastavitve ni zapomnil (če sem klimo ugasnil). Kliknem na prednje steklo. On vključi klimo in požene ventilator na 4. Recimo, da razumem, da ima pač narejeno tako, da v primeru stekla spredaj vedno prižge klimo (zaradi odroševanja). Na 4 je prestavil zato, ker je ugotovil, da je prehladno in potrebuje večji vpih toplega zraka - to zame ni noben MANUAL način!. Ok, zmanjšam veternico na 2, izključim klimo. In se nekaj časa lepo segreva. Po nekaj km opazim, da je gretja že manj (evo njegovega vtikanja v MANUAL) in dodam gretje, ker me zebe. Nekaj časa je spet v redu, po nekaj minutah spet ne piha več toliko toplo. A glej zlomka - ne bo ostalo le pri tem. Po določenem času skozi tiste trikotne reže začne pihati prav hladen zrak, nato pa prižge klimo. Zakaj - njegov senzor je z velikim zamikom zaznal, da je pretoplo in potrebuje hlajenje. pismo - mene še zebe, on pa začenja hladiti, čeprav sem na "Manual". Dodam temperaturo ... in tako naprej do Maribora, ko imam skoraj na fuul gretje, on pa še vedno hoče hladiti. Ampak samo skozi tiste trikotne reže in vetrobransko steklo - skozi velike stranske pa greje.
Sam sedaj skoraj najrajši uporabljam avtomatiko. In to tako, da mu povišujem temperaturo (govorim za zimsko delovanje). Najprej dam na 23, potem na 25, ko začne hladiti, dvignem na 27, nato naprej - in po cca. 100 km, sem že skoraj na koncu skale
Kar me pri tem moti, je to, da on uporabi le ventilator 3 ali 4. Zelo zelo zelo redko zmanjša delovanje vpihovanja. Raje pusti na 3 in prižge klimo, če je temp. (po njegovem, kar sicer ne drži) previsoka. In najbolj fora je v tem, da gretje vpihuje topel zrak k nogam (kar je logično, saj se topel zrak dviga). Ko pa zazna, da je pri senzorju pretoplo, pa začne hladiti pri tisti trikotni stranski reži, skozi veliko stransko režo pa še delno piha toplo. Potem pa tudi tam začne hladiti, v noge pa piha toplo. In ko dvigneš temp., on poveča gretje pri nogah, hlajenja zgoraj pa ne zmanjša. Prižge klimo in se ne pusti motiti. Pa to ne moreš verjet - v noge je res zelo vroče, v roke te zebe, oči se skoraj solzijo. Noro - tega ni prav nihče preizkusil.
In takšnih hecov je cel kup - sem dobro preučil zadevo. Mislim, da so v letu 2004 začeli nekaj spreminjati in obstajata dve verziji popravkov. Novejši modeli naj teh težav ne bi imeli več (toliko?). Če si bil siten v garanciji, so v Nemčiji to uredili, sicer pa menjava tega dela kar precej stane (mislim, da sem enkrat pisal koliko - preko 1000 evrov zagotovo).
Po mojem mnenju sta bistvena vzroka dva:
- počasi reagirajoč senzor (morda tudi netočen)
- slaba logika delovanja.
Obstaja ena zanimiva rešitev, ki reši tisti prvi vzrok za težave - doda se ventilatorček (tak kot na procesorju), ki vpihuje zrak iz kabine proti senzorju. Tako senzor hitreje reagira (oz. se ne pregreje preveč, kar posledično povzroči, da ne začne hladiti, saj še ni prevroče). Če reagira prepočasi, se spodaj res preveč segreje, vendar potem hudič začne hladiti. Pozimi bi res lahko le zmanjšal gretje in bi bilo ok. Ali pa uporabil malo zunanjega zraka.
Vendar tega ventilatorja nisem vgradil zato, ker ti potem stalno šumi pod volanom. Menda pa precej pomaga.
Kdaj je zadeva res zanimiva - nikakor ne uspem najti primerne nastavitve - pa da ga jebeš. V tem primeru res pogrešam VW, ki ima Climatronik odličen. Nastaviš temp in pozabiš - res kapo dol.
Tudi popolnoma ročno nastavljanje je boljše kot tole - zagotovo. Tukaj Manual ni manual, pa da ga jebeš. Ker sam prilagaja temperaturo izpiha na različnih šobah, čeprav si v manualnem načinu. In ker senzor zajebe, je tudi izpih zjeban. Če kdo želi, mu z veseljem demonstriram. Bo plačal eno pico, pa se zapeljemo na kakšen krog. Pa dobro se oblecite pozimi. No, na noge lahko postavite le kakšne šlape.