Forester 03 MT - prvi vtisi

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 19. Oktober 2007, 07:18

Kak lik iz Alana Forda bi verjetno rekel: Hvala na riječima utjehe :D . Namreč, ob takih poročilih se človek malo oddahne, da so določene zadeve pač "serijske" :-) pri Forijih in niso le značilnost tvojega avta.

- črički, ki jih je težko pobiti ( sem rešil z radijem bolj na glas :-) )
- občasno nagajanje daljinca (hecno, delal BP skoraj eno leto, zadnjič kar naenkrat nehal za kak dan, sedaj spet dela že 14 dni BP - ob isti bateriji, temu lahko rečem le muhavost :-) )
- zatikanje v vzvratno, delam enako kot Iztok, spustim sklopko in jovo na novo
- avtomatske klime nisem vklopil že kako leto

Zaenkrat sem imel edino izvenredno popravilo le popravilo grelnih ploščic na sedežih, ki so zlezle na sredo in me tiščale v rit. Marucelj je rekel, da se to dosti dogaja. Po tem popravilu nekako ne dela močnejša stopnja gretja, le manjša. Če je pred posegom delala, se ne spomnim, zato težko težim z reklamacijo. Še enkrat so pogledali in tok menda pride do grelnega elementa, ta pa potem ne dela, zato bi ga bilo treba menjati (kar je, kot vse pri Forijih, drag špas). Ker me ne zebe toliko v tazadnjo, sem zadovoljne tudi z manjšo stopnjo.

Generalno pa je dober filing, ker vem, da, kjerkoli bom (recimo ko ob devetih zvečer kje globoko v hribih precej zmahan po celodnevni turi prilezem do avta), bo Fori vedno vžgal in me pripeljal domov. Morda se sliši malo hecno, a pri prejšnjem avtu tega nisem nikoli vedel.
Ko mu odpustiš (ali pa se navadiš) na muhe, je zadeva odlična.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 19. Oktober 2007, 07:30

Tako nekako - pozabil sem napisati, da sem napolnil tudi klimo.

Tisto pod ritjo pa se tudi meni nekaj smuka.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 29. Oktober 2007, 19:56

Gore, vidim, da ti klima res dela preglavice. Mene pa zanima predvsem tisti Bajkerjev komentar, da je že dolgo časa ni dal na automatic program. Kaj Gore, potem tebi automatic program ne dela v redu? Ne regulira pravilno temperature ali samo izpihovanje zraka, kot smo pred časom lahko brali? In v kakšnem načinu potem bajker uporablja klimo? Kako lahko avtomatsko klimo uporabljaš ročno? Dobro, sam si nastavljša temperaturo in predvsem stopnjo pihanja. Kaj več mi pa ni jasno.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 30. Oktober 2007, 05:45

Če postavim na manual (kar se pravzaprav zgodi takoj, ko kaj spremeniš), potem me moti skoraj še bolj. In to zato, ker zadeva še kar deluje avtomatsko. Stvar sicer piha tja in s takšno močjo, kot sem izbral (recimo na prednje steklo), vendar vrag sam prilagaja temperaturo. Kar pomeni, da je spet odvisen od svojega senzorja, ki pa je glavni vzrok vseh težav (zaradi slabe odzivnosti - morda tudi netočnosti). Torej pri isti nastavitvi piha drugače, če sem na svojem desetem kilometru ali svojem petdesetem kilometru. Pri ročnih bo pihalo (praktično) vedno enako. Tukaj pa ne - ko se mu senzor segreje, bo prižgal tudi klimo - in to za hlajenje, čeprav je zunaj pet stopinj!
To ne moreš verjet. Potem vrag nima gumba ON/OFF - človek bi si želel, da nastavitev upošteva tudi naslednjič. Pa je ne (četudi nimaš vključen AUTO) - on vedno zažene po logiki, ki mu jo sporoča senzor.
Ali pa se v hladnem jutru peljem na Štajersko - nastavim na ročno (steklo spredaj, ventilator na 2). Seveda je to potrebno nastaviti, ker si včerajšnje nastavitve ni zapomnil (če sem klimo ugasnil). Kliknem na prednje steklo. On vključi klimo in požene ventilator na 4. Recimo, da razumem, da ima pač narejeno tako, da v primeru stekla spredaj vedno prižge klimo (zaradi odroševanja). Na 4 je prestavil zato, ker je ugotovil, da je prehladno in potrebuje večji vpih toplega zraka - to zame ni noben MANUAL način!. Ok, zmanjšam veternico na 2, izključim klimo. In se nekaj časa lepo segreva. Po nekaj km opazim, da je gretja že manj (evo njegovega vtikanja v MANUAL) in dodam gretje, ker me zebe. Nekaj časa je spet v redu, po nekaj minutah spet ne piha več toliko toplo. A glej zlomka - ne bo ostalo le pri tem. Po določenem času skozi tiste trikotne reže začne pihati prav hladen zrak, nato pa prižge klimo. Zakaj - njegov senzor je z velikim zamikom zaznal, da je pretoplo in potrebuje hlajenje. pismo - mene še zebe, on pa začenja hladiti, čeprav sem na "Manual". Dodam temperaturo ... in tako naprej do Maribora, ko imam skoraj na fuul gretje, on pa še vedno hoče hladiti. Ampak samo skozi tiste trikotne reže in vetrobransko steklo - skozi velike stranske pa greje.

Sam sedaj skoraj najrajši uporabljam avtomatiko. In to tako, da mu povišujem temperaturo (govorim za zimsko delovanje). Najprej dam na 23, potem na 25, ko začne hladiti, dvignem na 27, nato naprej - in po cca. 100 km, sem že skoraj na koncu skale :shock:
Kar me pri tem moti, je to, da on uporabi le ventilator 3 ali 4. Zelo zelo zelo redko zmanjša delovanje vpihovanja. Raje pusti na 3 in prižge klimo, če je temp. (po njegovem, kar sicer ne drži) previsoka. In najbolj fora je v tem, da gretje vpihuje topel zrak k nogam (kar je logično, saj se topel zrak dviga). Ko pa zazna, da je pri senzorju pretoplo, pa začne hladiti pri tisti trikotni stranski reži, skozi veliko stransko režo pa še delno piha toplo. Potem pa tudi tam začne hladiti, v noge pa piha toplo. In ko dvigneš temp., on poveča gretje pri nogah, hlajenja zgoraj pa ne zmanjša. Prižge klimo in se ne pusti motiti. Pa to ne moreš verjet - v noge je res zelo vroče, v roke te zebe, oči se skoraj solzijo. Noro - tega ni prav nihče preizkusil.
In takšnih hecov je cel kup - sem dobro preučil zadevo. Mislim, da so v letu 2004 začeli nekaj spreminjati in obstajata dve verziji popravkov. Novejši modeli naj teh težav ne bi imeli več (toliko?). Če si bil siten v garanciji, so v Nemčiji to uredili, sicer pa menjava tega dela kar precej stane (mislim, da sem enkrat pisal koliko - preko 1000 evrov zagotovo).

Po mojem mnenju sta bistvena vzroka dva:
- počasi reagirajoč senzor (morda tudi netočen)
- slaba logika delovanja.
Obstaja ena zanimiva rešitev, ki reši tisti prvi vzrok za težave - doda se ventilatorček (tak kot na procesorju), ki vpihuje zrak iz kabine proti senzorju. Tako senzor hitreje reagira (oz. se ne pregreje preveč, kar posledično povzroči, da ne začne hladiti, saj še ni prevroče). Če reagira prepočasi, se spodaj res preveč segreje, vendar potem hudič začne hladiti. Pozimi bi res lahko le zmanjšal gretje in bi bilo ok. Ali pa uporabil malo zunanjega zraka.
Vendar tega ventilatorja nisem vgradil zato, ker ti potem stalno šumi pod volanom. Menda pa precej pomaga.
Kdaj je zadeva res zanimiva - nikakor ne uspem najti primerne nastavitve - pa da ga jebeš. V tem primeru res pogrešam VW, ki ima Climatronik odličen. Nastaviš temp in pozabiš - res kapo dol.
Tudi popolnoma ročno nastavljanje je boljše kot tole - zagotovo. Tukaj Manual ni manual, pa da ga jebeš. Ker sam prilagaja temperaturo izpiha na različnih šobah, čeprav si v manualnem načinu. In ker senzor zajebe, je tudi izpih zjeban. Če kdo želi, mu z veseljem demonstriram. Bo plačal eno pico, pa se zapeljemo na kakšen krog. Pa dobro se oblecite pozimi. No, na noge lahko postavite le kakšne šlape. :D

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 30. Oktober 2007, 07:23

Ja, tu se človek res lahko sprašuje, kako so zadevo uspeli tako pošteno zajebati, ob tem, da imajo izkušnje s klimami že 20 let (ali celo več). Ko bi bil vsaj manual res manual. Zadnjič sem šel iz hribov in sem imel temperaturno skalo do konca na toplo, na 30, pa je iz rež še vedno pihal mlačen zrak, čeprav me je še par minut prej lepo grel. Jebiga, senzor je pač ugotovil, da mi je prevroče in me začel hladiti, mene pa zeblo. Pa čeprav navodila pravijo, da v skrajnih legah avtomatiko izključiš.
Ja, kontrukterja te klime bi pa z veseljem obesil za jajca.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 30. Oktober 2007, 07:37

Bravo Bajker - točno to - za jajca obesit človeka.

In točno to se meni dogaja - se pelješ, imaš gretje, tebe pa zebe kot narezanega prasca v skrinji. Kako jim je to uspelo? Lani sem na tistih testnih vožnjah na Krvavcu opazil, da novi modeli nimajo (toliko?) težav.

Poleti je za odtenek bolje - ali pa so nihanja toliko večja (saj je v avtu lahko res zelo vroče) in ne opazimo razlike med nekaj stopinjami.

Če koga zanima kaj več, naj gre na subaruforester forum in napiše HVAC ali climate control in branje se lahko začne ...

Uporabniški avatar
bot
Član Subaru kluba
Prispevki: 185
Kraj: Višnja Gora

Odgovor Avtor: bot » 05. November 2007, 08:49

gore napisal/-a: .....Obstaja ena zanimiva rešitev, ki reši tisti prvi vzrok za težave - doda se ventilatorček (tak kot na procesorju), ki vpihuje zrak iz kabine proti senzorju. Tako senzor hitreje reagira (oz. se ne pregreje preveč, kar posledično povzroči, da ne začne hladiti, saj še ni prevroče). Če reagira prepočasi, se spodaj res preveč segreje, vendar potem hudič začne hladiti. Pozimi bi res lahko le zmanjšal gretje in bi bilo ok. Ali pa uporabil malo zunanjega zraka.
Vendar tega ventilatorja nisem vgradil zato, ker ti potem stalno šumi pod volanom. Menda pa precej pomaga.....
. :D
:idea:
zaporedno z ventilatorčkom lahko vežeš upor, ki zmanjša obrate ventilatorja, tako da se ga ne sliši več, piha pa še vedno.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: BMW_rok » 05. November 2007, 11:16

@gore enak problem ima naš Outback z avtomatsko klimo, bral sem po tujih forumih pa ni nekih rešitev, nekaterim so menjali (mislim, da software) na servisih. Kako je lahko Subaru naredil tako napako ne razumem, in to ponavljal par let zaporedoma :roll: . Ti pogrešaš VWjev Climatronik jaz pa avtomatsko klimo iz BMWja Serije 5, ki je svetlobna leta pred Subarujevo :roll: To je edina slabost Outbacka, ampak zelo nadležna :!:

Poleti oziroma ob višjih temperaturah zraka pa klima deluje odlično.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 15. November 2007, 05:04

Kar me je pravkar šokiralo - tip iz Švice je opazil to bedasto obnašanje klime pri svojem novem Foresterju.
Pa kaj pri Subaruju še do sedaj niso uredili te klime? :243432 :4rt :-box

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 15. November 2007, 08:03

gore napisal/-a:Če postavim na manual (kar se pravzaprav zgodi takoj, ko kaj spremeniš)
Pri mojem Legacyu sem opazil, da to ni čisto res...

Namreč, če imam vklopljeno avtomatiko (gumb AUTO), potem pa pritistem eno od nastavitev (npr. MODE - kam naj piha), se ta več ne spremnija - vse ostalo pa še vedno nadzira avtomatika! Če potem spremenim še drugo nastavitev (npr. jakost pihanja), se tudi ta več ne spreminja avtomatsko.

Tako sam najraje vklopim AUTO, nato pa izberem pihanje v noge in vetrobransko steklo - ostalo pa prepustim avtomatiki. In s tem sem zelo zadovoljen - zjutraj, ko je avto čisto hladen, ventilator prvih par minut ugasne, po par minutah ga da na 1. stopnjo. Ko se zagreje ravno dovolj, da že piha toplo, ventilator pojača tudi do max., ko pa je v kabini že toplo, pa spet zmanjša tudi do 1. stopnje.

Sicer ne vem, ali ima '99 Legacy kaj bistveno drugačno klimo kot Forester, ampak meni (zaenkrat) deluje b.p.

lp, Danilo

PS: V service manualu - se mi zdi - sem opazil tudi poglavje o diagnosticiranju klime in njenih senzorjev...

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 15. November 2007, 09:13

danci1973 napisal/-a:
gore napisal/-a:Če postavim na manual (kar se pravzaprav zgodi takoj, ko kaj spremeniš)
Pri mojem Legacyu sem opazil, da to ni čisto res...
Saj misliva enako. Hotel sem napisati, da ugasne lučka Auto, vendar potem kljub vsemu zadeva ni manualna, pač pa še vedno teži z avtomatiko. Torej se sam trudi vzdrževati temperaturo, četudi nisi v načinu Auto.
danci1973 napisal/-a:Tako sam najraje vklopim AUTO, nato pa izberem pihanje v noge in vetrobransko steklo - ostalo pa prepustim avtomatiki. In s tem sem zelo zadovoljen - zjutraj, ko je avto čisto hladen, ventilator prvih par minut ugasne, po par minutah ga da na 1. stopnjo. Ko se zagreje ravno dovolj, da že piha toplo, ventilator pojača tudi do max., ko pa je v kabini že toplo, pa spet zmanjša tudi do 1. stopnje.
Podobno uporabim na začetku tudi sam. Samo, da meni ne spusti do 1. stopnje. Prav tako pa sčasoma spodaj piha vroče kot nor (če govorimo o sedanjih temperaturah), pri tistem stranski reži pa hladen zrak (ki piha v glavo in roke). In pridem v Ljubljano povsem pomrznjen. Če je zunaj nad nekaj stopinj celzija, pa prižge klimo, čeprav me zebe ...
Zadevo nekaj časa rešujem tako, da dvigam temperaturo (še vedno imam vključen Auto) - pri 30 stopinjah pa se mi zdi že trapasto, da me zebe v roke in zadevo izključim za nekaj časa. Seveda ventilatorja on ne zmanjša pod stopnjo 3. Kar je res smešno, če ne bi bilo bedasto. Precej podobno ravna pri načinu, ko ni pritisnjen Auto - še vedno uporablja avtomatiko, čeprav pač rečemo, da je v Manual načinu.
Prav isto opisuje danes tip na nemškem forumu, ki ima novega Forija (enostavno mu v glavo piha mrzlo), prav tako pa so danes spet začeli s to temo na ameriškem forumu. Teh težav je ogromno in res čudno, da se tega ne lotijo bolj zavzeto.

Kar zadeva diagnostiko - sam sem jo poskusil in je vse ok. No, ok, po mnenju Subaruja ...

Težave:
- napačna pozicija notranjega senzorja
- slab algoritem.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5059
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 15. November 2007, 09:35

gore napisal/-a:Težave:
- slab algoritem
Seveda jaz lahko pametujem ker se z takimi problemi ne ubadam.
Pa vendar glede na to da z improvizacijo nimam problemov razmišljam
ali bi se omenjeni senzor dalo prestaviti na drugo pozicijo :?:
Jaz bi vsekakor probal ;-)
Glede algoritma pa itak nimam pojma :?
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 15. November 2007, 09:39

karel napisal/-a:
gore napisal/-a:Težave:
- slab algoritem
Seveda jaz lahko pametujem ker se z takimi problemi ne ubadam.
Pa vendar glede na to da z improvizacijo nimam problemov razmišljam
ali bi se omenjeni senzor dalo prestaviti na drugo pozicijo :?:
Jaz bi vsekakor probal ;-)
Glede algoritma pa itak nimam pojma :?
Karel - tvoje razmišljanje je ok. O tem sem že sam razmišljal. Podobna rešitev je tista, ko vgradiš en ventilatorček, ki piha zrak na senzor. Sedajle ne najdem tiste rešitve, da bi poslal link. Vendar je to dvoje verjetno največ, kar lahko naredimo.
Programa pa ne moremo menjati, vendar se meni zdi, da je pri novejših vseeno malo bolje.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 15. November 2007, 09:45

gore napisal/-a: Torej se sam trudi vzdrževati temperaturo, četudi nisi v načinu Auto.
To je normalno, saj ne moreš ročno nastavit mešanja zraka - torej se mora trudit vzdrževati temperaturo glede na nastavljeno.
Podobno uporabim na začetku tudi sam. Samo, da meni ne spusti do 1. stopnje. Prav tako pa sčasoma spodaj piha vroče kot nor (če govorimo o sedanjih temperaturah), pri tistem stranski reži pa hladen zrak (ki piha v glavo in roke). In pridem v Ljubljano povsem pomrznjen. Če je zunaj nad nekaj stopinj celzija, pa prižge klimo, čeprav me zebe ...
:idea: Klimo prižgeš / ugasneš ročno in je ne bo več sam vklapljal... Vsaj pri meni je ne.

Nisem pa opazil, da bi pihal iz različnih rež različno topel/hladen zrak - po moje se zrak meša prej, preden gre v različne kanale.

Bi pa glede na simptome krivil senzor - kot da sporoča višjo temperaturo kot je v resnici -> posledično piha hladno oz. celo vklaplja klimo.
Zadevo nekaj časa rešujem tako, da dvigam temperaturo (še vedno imam vključen Auto) - pri 30 stopinjah pa se mi zdi že trapasto, da me zebe v roke in zadevo izključim za nekaj časa. Seveda ventilatorja on ne zmanjša pod stopnjo 3. Kar je res smešno, če ne bi bilo bedasto. Precej podobno ravna pri načinu, ko ni pritisnjen Auto - še vedno uporablja avtomatiko, čeprav pač rečemo, da je v Manual načinu.
In če ročno spremeniš jakost pihanja na minimum?
Prav isto opisuje danes tip na nemškem forumu, ki ima novega Forija (enostavno mu v glavo piha mrzlo), prav tako pa so danes spet začeli s to temo na ameriškem forumu. Teh težav je ogromno in res čudno, da se tega ne lotijo bolj zavzeto.

Kar zadeva diagnostiko - sam sem jo poskusil in je vse ok. No, ok, po mnenju Subaruja ...

Težave:
- slab algoritem.

Pri mojem je ta senzor cca. tam, kot so knofi za klimo (je taka majhna luknjica z režami, kjer not vleče zrak, ki ga potem 'analizira'.

D.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 15. November 2007, 10:17

danci1973 napisal/-a:
gore napisal/-a: Torej se sam trudi vzdrževati temperaturo, četudi nisi v načinu Auto.
To je normalno, saj ne moreš ročno nastavit mešanja zraka - torej se mora trudit vzdrževati temperaturo glede na nastavljeno.
Človek bi si želel, da izključiš avtomatiko in potem uboga človeka - tako kot pri starejših modelih. Torej - če je na vroče, bo pihalo vroče, ne pa, da on iz podatkov senzorja ugotavlja, da mora pihati hladno, čeprav si želiš toplote. Če je ročno, naj bo ročno.
danci1973 napisal/-a: :idea: Klimo prižgeš / ugasneš ročno in je ne bo več sam vklapljal... Vsaj pri meni je ne.
Nisem pa opazil, da bi pihal iz različnih rež različno topel/hladen zrak - po moje se zrak meša prej, preden gre v različne kanale.
Bi pa glede na simptome krivil senzor - kot da sporoča višjo temperaturo kot je v resnici -> posledično piha hladno oz. celo vklaplja klimo.
Klimo pri meni prižge sam - ko se mu zazdi, da jo potrebuje. Res pa je, da je ne bo več prižgal, če sem jo izključil. Vsaj to.
Iz različnih rež zagotovo piha različna temperatura zraka. In to močno različna. Saj pravim, pri stranskih močno čutiš hlajenje, spodaj pa se superge kar topijo od vročine.
Senzor je zagotovo krivec. Zato je potrebno loviti njegovo zaznavanje - kar pomeni, da postopoma tudi sam dvigujem gumb za temperaturo, saj bo le tako grel. Hudič je, ko pridem do konca ...
danci1973 napisal/-a:
gore napisal/-a: Zadevo nekaj časa rešujem tako, da dvigam temperaturo (še vedno imam vključen Auto) - pri 30 stopinjah pa se mi zdi že trapasto, da me zebe v roke in zadevo izključim za nekaj časa. Seveda ventilatorja on ne zmanjša pod stopnjo 3. Kar je res smešno, če ne bi bilo bedasto. Precej podobno ravna pri načinu, ko ni pritisnjen Auto - še vedno uporablja avtomatiko, čeprav pač rečemo, da je v Manual načinu.
In če ročno spremeniš jakost pihanja na minimum?
Potem padem iz avtomatskega delovanja. In sem v tistem, kar sicer imenujejo Manual (pa je vseeno avtomatizirano - le to določaš kam naj piha in koliko - problem pa je, da on nastavlja temperaturo izpuha - po njegovih podatkih, ne glede na to, če imaš gumb že na koncu, bo še vedno pihalo hladno).
danci1973 napisal/-a: Pri mojem je ta senzor cca. tam, kot so knofi za klimo (je taka majhna luknjica z režami, kjer not vleče zrak, ki ga potem 'analizira'.
D.

Pri Foresterju je senzor desno spodaj ob volanu, kjer so reže. Saj lokacija je po svoje solidna, vendar kaj, ko je senzor premalo občutljiv ali pa dobi premalo zraka iz kabine.

Torej, da ponovim vso to zmedo:
1. Če je Auto vključen, potem bi želel, da uporablja tudi stopnje 1 in 2 IN da ne piha mrzel zrak pri stranskih režah IN da ni potrebno dvigati temperature, da bi bilo dovolj toplo, saj tisti izpuh za noge reagira pravilno in je pri 30 stopinjah spodaj nepopisno vroče, zgoraj pa hladi s klimo :twisted:

2. Če nastavim brez prižgane Auto lučke, bi želel, da počne to, kar je nastavljeno. Recimo piha v noge, stopnja 1 in toplota na približno tričetrt. Pri starem Foriju bi to pomenilo, da bo stalno pihalo približno enako toplo, stalno bo stopnja 1 in stalno pihanje v noge.
Pri sedanjem bo to pomenilo, da bo stalno stopnja 1 (ok), stalno pihanje v noge (ok) in temperatura izpuha niha glede na podatke (in algoritme), ki jih ima - ti pa so zgrešeni! In pri gumbu na tričetrt bo nekaj časa primerna temperatura, potem vroče, nato pa bo začel s hlajenjem ... in smo tam, kjer ni muh.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov