Legacy BH 2002 by Kamion

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Re: Legacy BH 2002 by Kamion

Odgovor Avtor: Kamion » 09. April 2018, 22:54

Leta 2016 sem imel najdaljše počitnice, ko sem zaključil maturo in čakal na začetek faksa.
Zato sem tisto celo poletje delal na pošti in to se je takoj poznalo tudi na avtu:

V avto sem vgradil radio Kenwood KDC-BT60U. Kupil sem ga zato ker omogoča: predvajanje CD MP3, USB, iPod, Bluetooth glasba in prostoročno telefoniranje, AUX, spreminjanje barve osvetlitve (ker zelene radie se zelo težko dobi, js pa hočem da je vse v stilu) in še lepo konsistenčno izgleda vse skupaj v armaturni plošči. :mrgreen: Tisto spodaj je pa voltmeter.
Volan_1.jpg

Drugi mod pa je bil MOMO volan. Kupil sem ga zato ker je bil originalen usnjen volan uničen in sem se odločil da namesto zamenjave oz. preobleke naredim manjši upgrade:
Volan_2.jpg

Jeseni v LJ:
Legy_1.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil Kamion, dne 09. April 2018, 22:59, skupaj popravljeno 2 krat.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 09. April 2018, 22:56

Naslednji problemček je bil, da je pri visokih obratih avto začel malo kašljati. Zdelo se mi je, kot da ne bi imel dovolj goriva, no saj bi lahko bile tudi kabli ali svečke, vendar sem slednje menjal ne dolgo nazaj ko se je to pojavljalo. Zato sem posumil filter bencina. Ta model ima filter znotraj bencinskega tanka, zato sem sumil, da filter ni bil še nikoli menjan, če pa je bil je bil dolgo nazaj. Ker nadomestni bencinski filter za vgradnjo v bencinski tank stane 4x toliko kot navaden filter, ki se ga vgradi pri motorju, in se za povrh sploh ne dobi na zalogi, sem se odločil da naredim predelavo. Filter v tanku bom enostavno odstranil in vgradil filter pod pokrov motorja.

Zato sem moral potegniti ven črpalko goriva. Vendar sem takoj imel problem, ena od bencinskih cevk (tista, ki je povratek) ni hotela iti dol z ohišja filtra. Ostali dve sta šli dol brez večjega naprezanja. Zato sem malo bolj pritisnil in nato je »pok« počil nastavek za povratno cev na ohišju filtra… Enostavno delo se je zakompliciralo. Nato sem moral nastavek za cevko nekako prilepiti na ohišje. Zato sem poiskal cevko, ki se je tesno prilegala notranjosti nastavka in jo zalepil notri.
Pumpa1.jpg

Filter sem nato pobral ven in vgradil navaden filter goriva, ki je skrit pod pokrovom motorja, zraven posode za pranje stekel.
Pumpa2.jpg

Vendar mi je moje popravilo po pol leta začelo puščati, zato sem šel do Karlija (na tisti edini dan 2016 ko je bil sneg po cestah) in kupil drugo rabljeno ohišje z bencinsko črpalko. Po menjavi sem ugotovil da je zamenjana bencinska črpalka veliko bolj tiha, kar je bil samo dodaten plus!
Pumpa3.jpg
Pumpa4.jpg
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 17. April 2018, 12:04

Na armaturni plošči se mi je od začetka stalno prižigala CE lučka. Koda napake je bila P0519 - Idle Control System Malfunction.
Koda se je pojavljala predvsem med vožnjo v dolino, ko sem imel menjalnik v prestavi. Internet mi je govoril, da je problem v motorčku prostega teka, vendar ker je bil minimum ko je bil avto pri miru stabilen sem sklepal, da motorček deluje pravilno in sem iskal napako drugje. Izkazalo se je, da je »neutral switch« pomemben pri prostem teku: saj pove računalniku kdaj je avto v prestavi in kdaj je v nevtralni.
Če je stikalo pokvarjeno računalnik misli da je avto vedno v nevtralni in poskuša obrate spraviti na minimum. Če se avto vozi v dolino v prestavi pa obrati ne bodo padli na minimum, ker motor zavira in takrat računalnik vrže kodo P0519.
Stikalo nevtralne pozicije sem zamenjal in od takrat ni več problema s to kodo.

Izkoriščen karavan:
LegacyIz_3.jpg

Izpušna cev mi je stalno malo ropotala, saj so se vsi plehi okoli cevi premikali in ropotali, ker so vsi nosilčki in vari prerjaveli. Zato sem se odločil da poskušam povijanje izpušne cevi z "Titanium Exhaust Heat Wrap":
LegacyIz_1.jpg
LegacyIz_4.jpg

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. April 2018, 13:16

Kdaj si to povil? Ti kaj motor pušča olje? Kako drži zadeva?
Si opazil, da je sedaj kaj glasnejši izpuh. Mislim tisti zvok ki se sliši "čez cev" s sprednjega konca avta sedaj ko ni več sekundarne zaščite gor.
Sam sem to opazil, ko sem iz original kolektorja na imprezi 1.6 šel na borlo s tanko steno inoxa. Je kar precej glasnejši ratal prednji del, ker se je bolj slišalo detonacije čez stene izpušnih cevi. Tukaj bi sicer tale kondom ki je gor navit moral to ublažit...a vseeno.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 17. April 2018, 13:44

Pač tisti plehi, ki so originalno naj bi bili toplotni ščit?, da je izpuh na začetku bolj vroč. Seveda pač z leti to vse prerjavi in meni je začelo žvenketati vse skupaj.
Povil sem bolj iz firbca, ker me je zanimalo kako se ta stvar obnese in koliko toplotne izolativnosti res ima. Ta povoj sem kupil poceni na ebay, za okoli 20 $.
Glede zvoka nisem opazil nobene razlike, razen tega da sedaj ne žvenketa vse skupaj. Saj v tem Legacyju se motorja tako ali tako ne sliši, razen če se ga priganja čez 4000 ...
Od tega je zdaj 1 leto in 2 meseca. Zadeva se dobro drži. Edino, ko se gre na sneg in avto pluži po snegu se je povoj malo raztrgal, to pa zato ker sem celoten header povil brez rezanja: to pomeni po eni cevi nazaj in po drugi naprej. Tista ki je povita po od spredaj proti zadaj se je malo potrgala. Bolje bi bilo da bi povil levi in desni del headerja posebej in oba povil od zadaj proti naprej.
Moram pa povedati da na začetku tale povoj smrdi vsakič ko se izpuh segreje. S časom ta vonj izgine, vendar na začetku je prav nagravžen, ko sediš na semaforju in vohaš tole stvar ...

Motor pije malo olja, okoli 1 l dolijem na sredini servisnega intervala, vendar to ni nič pretiranega.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. April 2018, 14:21

To ni nič posebnega...glede na kilometre je to dejansko nič.

500.000km in spije 2 litra med menjavo na 12.500km. Ja to je fantastika!

Moja Impreza WRX je pila liter na malce več kot 1000km :)
No bomo videli kako bo po obnovi motorja :) Upam na kak liter manj :haha

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 17. April 2018, 14:30

Še boljše bi blo, da ne bi popil nič olja. :smey
Tako kot ti štimaš tisti tvoj motor, ne bi smel skoraj nič olja popiti. :thup

Spomladi 2017 pa se je zgodilo tole:
Legy_1.jpg
Legy_3.jpg
Legy_2.jpg
:cldsw

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 23. April 2018, 21:28

Pa smo spet popravljali zadnji odbijač:
Legy_4.jpg

Nadaljevanje:

Že kar nekaj časa mi je na avtocesti vsake toliko žvižgal vztrajnik. Vendar se je to sprva dogajalo bolj po redko ter samo pri določenih vrtljajih in hitrosti, zato na začetku sploh nisem uspel ugotoviti s čim je to cviljenje povezano. Nato pa se je vztrajnik odločil, da se razleti. Ko se je to zgodilo, nisem mogel več na mestu prestaviti v prvo ali v vzvratno prestavo. To pa zato ker se je ena vzmet v vztrajniku polomila in se zagozdila med polovici vztrajnika in ti sta se razmaknili. Sklopka pa zaradi tega ni imela več prostora, da do konca oddvoji lamelo od vztrajnika in je tako vedno malo drsala in vrtela menjalnik.
Legy_1.jpg
Legy_2.jpg

Zato smo poiskali enomasni vztrajnik od Impreze 2.0, še raje bi vgradil vztrajnik od Impreze 1.6, ki je nekoliko lažji … Ampak ker se je mudilo, sem pač vzel kar sem lahko dobil.
Legy_3.jpg
Zadnjič spremenil Kamion, dne 23. April 2018, 21:35, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 23. April 2018, 21:29

Komplet sklopke sem kupil EXEDY FJK2018 za Imprezo, za vsega skupaj 80€.
Legy_4.jpg
Legy_6.jpg

Vse je šlo v avto brez nobenih predelav.
Te dvomasne vztrajnike so vgrajevali v Legacyje le zaradi vozniškega udobja, da pogon in motor ne bi toliko cukal. So pa seveda tej vztrajniki veliko manj zanesljivi in dosti veliko dražji od navadnega, ki ga ni treba nikoli menjati.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 07. Maj 2018, 09:06

Pri 499.654 sem dal vgraditi plinsko napravo Versus Gas.

Trenutek ko je obrnil 500'000 km:
http://www.youtube.com/watch?v=mYHJf_CZZv4

Skoraj vsi Legacyji so zadaj posedeni, tako da izgledajo zelo čudno, še posebno pa ko so naloženi. Moj se je zaradi vgrajenega plina, še malo bolj posedel. Zato sem se odločil da podložim zadnje amortizerje za 2cm. V lokalni železnini sem kupil tehnično plastiko in jo doma izrezal po obliki amortizerja.
Template za izdelavo podložk:
LiftLegacy.pdf
Od takrat avto stoji lepo naravnost.

Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 07. Maj 2018, 20:54

Moj rdeč ni bil prav nič, skoraj nasprotno, spredaj :reli

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 07. Maj 2018, 21:02

A si slučajno imel kakšne druge močnejše vzmeti?

Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 07. Maj 2018, 22:24

Najbrž je blo nekaj močnejšega, daljšega ja, bom poizvedel kaj je blo ;)

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 08. Maj 2018, 00:22

Evo še malo nadaljevanja zgodbe:

Kupil sem »parts car«, še enega Legacya letnik 1999, s katerega sem pobral zadnja vrata s spojlerjem, gretje sedežev, tempomat, komplet plinsko napravo, sprednje sedeže za stričevega BGja …
Legy_1.jpg
Legy_2.jpg

Zmontirana zadnja vrata:
Legy_2.jpg
Legy_1.jpg
Barva se sicer ne ujema 100%, ampak vrata so boljša kot tista zvita od nesreče.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Maj 2018, 07:09

A je možno da sem tole kompozicijo jaz videl kje v celjsko-zasavsko-ljubljanskem koncu?

Imam v glavi prizor, da legacy, vleče legacy-a na prikolici :D

Tudi sam sem enkrat za pocen denarje kupil "donor" avto, ki se je izkazal za odličen nakup. Saj so kosi, ki sem jih pridobil in uporabil iz avta za parkrat presegli ceno celega avta :thup

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov