Subaru Outback '08 - DIESEL

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Re: Subaru Outback '08 - DIESEL

Odgovor Avtor: Nightwish » 30. Januar 2015, 13:42

Torej, da ne bodo samo slavospevi mojemu avteku... :pr

Končno spet malo snega, s tem pa tudi norišnica po mestu. Cincarji, ki jih muči speljevanje pred semaforji in takšni, ki gredo v ovinek v 1. prestavi... Skratka, prestavljanja toliko, da me že roka boli in se mi kar kolca po avtomatiku iz Toyote :eh

Problem, ki gre ženi strašno na živce že skorajda vse od nakupa avta, in o kateri sva sicer že s Karlijem govorila, pa tudi on ni imel kakšnega pravega prebliska je sledeči: ročica menjalnika se zatika pri prestavljanju navzdol. Malenkostno že iz 3. v 2. prestavo, da pa gre iz 2. v 1. brez neke sile, pa je že redkost.

Sklopka je bojda še lepa, potisni cilinder tudi, olje v menjalniku je bilo malo po nakupu menjano (in ja, kratek čas je bilo za odtenek bolje).

Skratka, pozna kdo kakšnega mojstra, ki bi se spoznal kaj več na ročne menjalnike (na netu najde samo mojstre za avtomatike) :?: Sem že pred časom klical tudi Kržiča, pa pravi, da bi bilo treba menjalnik skorajda 100% razdreti :cr
V izogib nepotrebnim stroškom bi se rad najprej prepričal, kaj je zares narobe - me je že v preteklosti na Fiatu izučilo, da je največkrat rešitev za večino problemov povsem banalna oz. smešno poceni.
Those who have never truly lived can never truly die!

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 30. Januar 2015, 14:29

Nightwish napisal/-a: Problem, ki gre ženi strašno na živce že skorajda vse od nakupa avta, in o kateri sva sicer že s Karlijem govorila, pa tudi on ni imel kakšnega pravega prebliska je sledeči: ročica menjalnika se zatika pri prestavljanju navzdol. Malenkostno že iz 3. v 2. prestavo, da pa gre iz 2. v 1. brez neke sile, pa je že redkost.
Subarujevi menjalniki nikoli niso bili preveč 'tekoči', je pa možno, da so tile v modelu BL/BP (2004-) še malo manj, ker je tudi moj tak - včasih, ko stojim pred semaforjem, sploh ne gre v 1. prestavo, pa moram najprej menjati v 2. ali 3. - če pa tudi to ne pomaga, pa rahlo spustiti sklopko ali (če sem na hribu), popustiti zavoro, da se avto malce premakne...
Sklopka je bojda še lepa, potisni cilinder tudi, olje v menjalniku je bilo malo po nakupu menjano (in ja, kratek čas je bilo za odtenek bolje).

Skratka, pozna kdo kakšnega mojstra, ki bi se spoznal kaj več na ročne menjalnike (na netu najde samo mojstre za avtomatike) :?: Sem že pred časom klical tudi Kržiča, pa pravi, da bi bilo treba menjalnik skorajda 100% razdreti :cr
:wtf

Nekateri tuji forumi so bili mnenja, da bi to lahko bil znak, da je sklopka pri koncu - ampak ne sama lamela, pač pa vzmet na potisni plošči.

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 30. Januar 2015, 17:50

to tudi mene mori :cr
jst sem opazil, da je boljš, ko se mašina segreje. Zato sem že razmišljaš o kaki diy vgradnji grelca olja v menjalniku. Probal sem tudi dva različna olja. Kržič se je pelu, pa je reku, da tko pač je. Sam on se je pelu, ko je bila mašina segreta, zato ni čutil tistga najslabšga občutka.

Ker nisem mehanik, se tudi meni čudno zdi, da bi bila sklopka. Sem tudi razmišljal, da je kaka bolj banalna napaka. Če bi bla sklopka, bi blo vrjetno ne glede na temp. enako. Al bi pa kdaj še celo zaškrtalo? Tko se mi zdi, da so neki prenosi čudno narejeno :roll:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 30. Januar 2015, 18:48

Fusion napisal/-a:to tudi mene mori :cr
jst sem opazil, da je boljš, ko se mašina segreje. Zato sem že razmišljaš o kaki diy vgradnji grelca olja v menjalniku. Probal sem tudi dva različna olja. Kržič se je pelu, pa je reku, da tko pač je. Sam on se je pelu, ko je bila mašina segreta, zato ni čutil tistga najslabšga občutka.

Ker nisem mehanik, se tudi meni čudno zdi, da bi bila sklopka. Sem tudi razmišljal, da je kaka bolj banalna napaka. Če bi bla sklopka, bi blo vrjetno ne glede na temp. enako. Al bi pa kdaj še celo zaškrtalo? Tko se mi zdi, da so neki prenosi čudno narejeno :roll:
To s sklopko je mišljeno za moj primer, ko (včasih) sploh ne gre v prvo...

Pripomb na Subarujeve 'zatikajoče' menjalnike pa se spomnim še iz prvih testov, ki sem jih bral pred 15-20 leti.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5059
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 30. Januar 2015, 19:51

Kot sem ti že povedal ne začetku vendar pa je ob kolobocijah z motorjem zadeva padla v pozabo bi prvo menjal olje v menjalniku in šele potem ukrepal dalje.Podiranje menjalnika pa mislim,da ne pride v poštev saj le ta dela normalno ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
rb320
Uporabnik foruma
Prispevki: 883
Kraj: vrhnika

Odgovor Avtor: rb320 » 30. Januar 2015, 21:27

kaj pa sinhroni?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 30. Januar 2015, 23:57

Ko je Subarujev menjalnik mrzel, je bil še vsak vsak trd. Vozil 89 in 99 letnik. Oba identična.
Menjanje pri meni 3>2, 4>3 je bilo pri obeh tekoče. Starejši je šel it 2>1 med premikanjem b.p, mlajši pa ne najraje.

Prilagodi način vožnje.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 830
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 31. Januar 2015, 07:02

Kolega je vse takšne in poobne probleme elegantno rešil z žličko Molykota. ;-)

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Fusion » 31. Januar 2015, 07:15

icko napisal/-a:Kolega je vse takšne in poobne probleme elegantno rešil z žličko Molykota. ;-)
Lahko to tudi men zrihta??

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 31. Januar 2015, 07:19

Fusion napisal/-a:
icko napisal/-a:Kolega je vse takšne in poobne probleme elegantno rešil z žličko Molykota. ;-)
Lahko to tudi men zrihta??
In meni? :)

No, Molykote je očitno znamka, ki ima več različnih izdelkov - kateri bi naj bil pravi za to?

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 31. Januar 2015, 07:52

Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Fusion » 31. Januar 2015, 08:07

če prov razumem, se to kr vlije tam kot olje?
eno tubico v mašino, pa 3 v menjalnik :lol:

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 830
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 31. Januar 2015, 08:47

Kolikor sem seznanjen je proizvajalec specializiran za profi heavy duty industrijsko rabo, kar pa ne pomeni da med kakšne druge zobnike ne "paše".
Gre za to da ta "pasta-mast" v nekem sloju ostane na zobnikih tudi takrat ko olje zaradi večje viskoznosti odteče, se pravi v teoriji je mazano tudi pri hladnem zagonu.
Je pa zadeva preizkušena že dolgo časa kajti kolegov oče je "tehnolog" strojništva stare šole in verjetno od tam izvira "rešitev".
Po mojem je treba iskati katerikoli njihov produkt za ozobljenja.
in sicer tale Molykote G-n Plus Pasta

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Odgovor Avtor: Nightwish » 31. Januar 2015, 09:51

Naslednji teden imam dopust, pa se bom poglobil v te zadeve... Mislim, da bo res treba probati še tole mazivo, ker menjalnika mi res ni za razdirat.

Res je, da to zatikanje moti mojo najdražjo, se je pa zgleda preneslo še nekaj name in sem potem toliko bolj pozoren. Vem, da je tudi med počasnim gibanjem skorajda nemogoče premakniti iz 2. v 1. (in to moja redno počne pred vsakim križiščem :pr )
Je pa mene osebno resno zmotilo sredi klanca, ko je avtu v 2. pošla sapa in sem se moral zato ustaviti in dati v 1., kar pa mi ni bilo najbolj všeč :eh

Zdaj trenutno se mi gre, da se ugotovi simptom, ker sem vajen, da če se nekaj že v štartu ne zrihta, da je potem sčasoma le še huje...
Those who have never truly lived can never truly die!

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 31. Januar 2015, 14:22

Piše tudi, da zadeva ni za v visko diff-e, tak, da če to pr subaruju vliješ v menjalnik, vprašanje, če bo še zmeraj 4 pogonc :)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov