Drva,gozd,kurjava...

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Re: Drva,gozd,kurjava...

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Maj 2014, 14:00

Kakšne so pa dimenzije peči, pa koliko je težka?

Recimo če bi šel sam na slovaško iskat s prkolico. To je nekih 650km iz ljubljane v eno smer. Torej je to dva polna tanka (nekih 180 evrov). Pa če se da pri ceni zdilat na nekih 800 evrov, to pomeni potem okol jurja s prevozom, kar je pa že zelo ugodno.

U bistvu je že potencial, da se da zaslužit pri tem. Greš gor in kupiš, pa pri nas prodaš za 1200 evrov in zaslužiš. :twisted:
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2560
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 14:23

nebivedu napisal/-a:Kakšne so pa dimenzije peči, pa koliko je težka?

Recimo če bi šel sam na slovaško iskat s prkolico. To je nekih 650km iz ljubljane v eno smer. Torej je to dva polna tanka (nekih 180 evrov). Pa če se da pri ceni zdilat na nekih 800 evrov, to pomeni potem okol jurja s prevozom, kar je pa že zelo ugodno.

U bistvu je že potencial, da se da zaslužit pri tem. Greš gor in kupiš, pa pri nas prodaš za 1200 evrov in zaslužiš. :twisted:
dimenzija je 85x67 cm, malo manjši kot euro paleta v tlorisu, višina cca 140 cm s paleto vred, tehta pa ene 350 kil. je velik vožnje gor in dol, tako tvoj zaslužek ne bo nevem kaj. sploh ker moraš plačat še slovaški DDV, razen če si slovenski zavezanec. pa ta model ni ravno zadnji krik tehnike, že pred tremi leti ni bil ... a sedaj že lahko rečem, da vsaj delujejo zanesljivo. mi je pa ponujal gospod že takrat eno številko močnejši model po nižji ceni kot je bil moj najšibkejši - jih je imel 25 na lagerju, le da so bili v drugi barvi. nek trgovec jih je hotel prodajat "rebrandane", zato tudi niso bili lakirani v ladanovih barvah. no, ta trgovec mu je dal solidno naročilo (verjetno si je izpogajal tudi fino ceno) a ga je nato pustil na cedilu. takrat pa bi sigurno pridobil še vsaj 100€ na komad profita.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Maj 2014, 16:15

Govorim hipotetično, recimo da bi hotel zaslužit in bi na dveh pečeh zaslužil nekje 400 evrov (200 evrov na komad).

Midva namreč že imava peč in to dvokuriščno od ene mariborske firme, ki je kopija buderusa.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2237

Odgovor Avtor: urbancebulj » 08. Maj 2014, 16:26

Aleks, se ti poklicno ukvarjaš s centralno/vodovodom!?

Ta tvoja slovaška zadeva ima bolj mahno kurišče vidt?
To je treba vsake dve urce naložit.

Brez zalogovnika ti pa kako uspe kurit uplinjevalni kotel!?

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 20:22

ne, urban, žal nisem centralist, sem "hoby vodovodar". a ukvarjal sem se službeno s krmilniki kotlov. po poklicu sem kemik in informatik, in me zanimajo vse reči, ki imajo kakšen meni, gumbke in zaslon (magari samo enovrstični), skratka, kjer je v špilu nek mikrokontroler.

komora za polena mojega kotla je na papirju 85 litrov, v resnici gre not bolj 65 litrov drv. polna komora bukve ali hrasta mi drži cirka 9-10 ur, rekord pa je bil 16 ur. če je pa hiša total shlajena, ja potem pa lahko pogori v 6 urah. torej je to kar velika komora, saj v 24 urah lahko sežge do 200 litrov polen, torej vsakih 5 dni 1 kubik drv (kar pri zajšnjih povprečnih cenah bukovih polen znese 10 €/dan, in to ni šala).
moja hiša porabi v najhujšem mrazu nekje 10 kW toplote na uro, kar ustreza v 9 urah dobrih 90 kWh. kotel dela z izkoristkom slabih 80% in to povsem ustreza 65 litrov bukovih polen (kurilna vrednost bukovih polen s povprečno vlago okrog 20% je 1800 kWh/prm bukovih polen). to pomeni, da v 24 urah naložiš glih 3 krat, pa še to ne polnega. če bi imel hranilnik, bi se izkoristek dvignil praktično za 10 %.

Kako deluje brez hranilnika? kotlovna elektronika poganja kotel v zveznem režimu med 8 in 18 kW moči, oziroma, pri meni med 8 in 12 kW - kotlu sem v nastavitvah omejil vršno moč. kako to deluje - ne vem, ker nimaš vpogleda v algoritem delovanja ventilatorja na krmilniku. kotlovna elektronika nima nobenega priklopa, recimo rs 232 ali podobno. torej je algoritem zapečen na čip, in to je to. v resnici se tudi zaustavlja, a temperatura nikoli ne pobegne posebno visoko. jaz kotel tudi vozim na 62°C, recimo da pri zaustavitvi zbeži nekje na 68-70°C. to je zaradi vztrajnosti vseh razgretih šamotnih delov. a ni problema, ker kotel lahko varno obratuje tudi z več ko 90°C. če bi pobegnil višje, kotlovni krmilnik ne glede na zaprt termostat požene ogrevlano črpalko in kotel shladi skozi hišo.

kot sem že omenil, ta kotel je klon vigasa, ena od značilnosti tega je, da zna delat brez hranilnika. nikakor pa to ni izkoriščen potencial takega kotla. velik bolje je, da obratuje s hranilnikom. a jaz sem v denarnici vedno v življenju okrog 5 jurjev prekratek, ne glede na to, kdaj me pogledaš ... tko daaa, ... bo še malenkost počakal, preden dobi hranilnik.

Uporabniški avatar
motorka
Uporabnik foruma
Prispevki: 184

Odgovor Avtor: motorka » 08. Maj 2014, 21:46

ta teden sem na dopustu...takole pa zgleda tale moj dopust:

http://shrani.si/f/B/xp/3hDTyojt/subi-drva.jpg

a mi je kdo fouš? :mrgreen:
Nosi svoje rane na prsih, ne na hrbtu!

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 09. Maj 2014, 01:04

A delaš smučišče?

Fouš ti pa nisem. Gledam tele gozdarje (Tisa in ostali) na Rožniku pa gurajo cele dneve. Sej se pozna, ampak bojo še delal pomojem do konca leta. Trenutno pucajo nujne zadeve v privat hostah (kar bi lahko padlo na poti itd...), potem se pa delo šele začne.
Spravljat tisto zveriženo "jebo" iz tistih grap.. jao. :shock:
Fiat.
Brez panike.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 09. Maj 2014, 07:31

dolg boš ti to še vozil, če boš s tamalo prikolico hodil, motorka ...

Uporabniški avatar
motorka
Uporabnik foruma
Prispevki: 184

Odgovor Avtor: motorka » 09. Maj 2014, 13:48

@aleks
sem tako slikal da je vidit še najslabši del...ostalo ni tako hudo in je več ali manj že zrihtano...mi je pa jasno da čisto vsega nebom zrihal letos...bo že, ko bo ;)
prikolica je pa D:155 Š:100 V:80...če bi bla večja bi se fori že kr malo matral pomojem.

@gorazd0
jah jebiga kaj čš...se je treba malo pomatrat, bo pa pozimi tolko lepše, ko veš da se greješ skoraj zastonj.
je pa kr jeba po žledolomu pucat, je vse zamotano eno čez drugo in stiska da je veselje :eh pa ko podiraš je tudi malo loterije kam bo padlo...viška evrčkov za traktor pa ni.
Nosi svoje rane na prsih, ne na hrbtu!

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 09. Maj 2014, 16:11

aleks napisal/-a:dolg boš ti to še vozil, če boš s tamalo prikolico hodil, motorka ...

Niti ne, jz že par let tak drva delam, in jih vedno nrdim za 2-3 hiše :thup
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 09. Maj 2014, 20:11

pa kak vam to rata, jaz mam 2 x tolkšno prikolico, pa še ko sem imel toyoto sem s težavo za našo hišo domov zvlekel.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 09. Maj 2014, 20:16

motorka napisal/-a:@aleks
sem tako slikal da je vidit še najslabši del...ostalo ni tako hudo in je več ali manj že zrihtano...mi je pa jasno da čisto vsega nebom zrihal letos...bo že, ko bo ;)
prikolica je pa D:155 Š:100 V:80...če bi bla večja bi se fori že kr malo matral pomojem.

@gorazd0
jah jebiga kaj čš...se je treba malo pomatrat, bo pa pozimi tolko lepše, ko veš da se greješ skoraj zastonj.
je pa kr jeba po žledolomu pucat, je vse zamotano eno čez drugo in stiska da je veselje :eh pa ko podiraš je tudi malo loterije kam bo padlo...viška evrčkov za traktor pa ni.
jaz z mojim forijem peljem pol tone max. več ne upam, ker imamo kar strme ceste, pa še makadam. če pa še malo offtopic ko že o trakotrjih govorimo: eden od sosedov ima obnovljenega imt in zdaj vsak dan hodi z njim v gozd žagat s sinom. zgleda da je tud generalna na motorju, ker strojček laufa tiho in v štandgasu pelje v strm klanec ... ata je tolk ponosen, da mu stalno špila nasmešek na obrazu ko se pelje mimo. (a v garaži ima skor nov traktor, 3x močnejši ...). še men se fajn zdi, ko ga vidim.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 09. Maj 2014, 20:34

evo ga, traktor za 700 €, vleče ko nor ... http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=8418439" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 09. Maj 2014, 21:42

aleks napisal/-a:pa kak vam to rata, jaz mam 2 x tolkšno prikolico, pa še ko sem imel toyoto sem s težavo za našo hišo domov zvlekel.
Z večjo prikolico tast metrske hlodke voz s pižojem 306 :lol: , res pa ni hudega klanca :cr

Uporabniški avatar
kruster
Uporabnik foruma
Prispevki: 138

Odgovor Avtor: kruster » 09. Maj 2014, 22:35

Vsak se po svoje heca, ...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost