Odgovor
Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 20:22
ne, urban, žal nisem centralist, sem "hoby vodovodar". a ukvarjal sem se službeno s krmilniki kotlov. po poklicu sem kemik in informatik, in me zanimajo vse reči, ki imajo kakšen meni, gumbke in zaslon (magari samo enovrstični), skratka, kjer je v špilu nek mikrokontroler.
komora za polena mojega kotla je na papirju 85 litrov, v resnici gre not bolj 65 litrov drv. polna komora bukve ali hrasta mi drži cirka 9-10 ur, rekord pa je bil 16 ur. če je pa hiša total shlajena, ja potem pa lahko pogori v 6 urah. torej je to kar velika komora, saj v 24 urah lahko sežge do 200 litrov polen, torej vsakih 5 dni 1 kubik drv (kar pri zajšnjih povprečnih cenah bukovih polen znese 10 €/dan, in to ni šala).
moja hiša porabi v najhujšem mrazu nekje 10 kW toplote na uro, kar ustreza v 9 urah dobrih 90 kWh. kotel dela z izkoristkom slabih 80% in to povsem ustreza 65 litrov bukovih polen (kurilna vrednost bukovih polen s povprečno vlago okrog 20% je 1800 kWh/prm bukovih polen). to pomeni, da v 24 urah naložiš glih 3 krat, pa še to ne polnega. če bi imel hranilnik, bi se izkoristek dvignil praktično za 10 %.
Kako deluje brez hranilnika? kotlovna elektronika poganja kotel v zveznem režimu med 8 in 18 kW moči, oziroma, pri meni med 8 in 12 kW - kotlu sem v nastavitvah omejil vršno moč. kako to deluje - ne vem, ker nimaš vpogleda v algoritem delovanja ventilatorja na krmilniku. kotlovna elektronika nima nobenega priklopa, recimo rs 232 ali podobno. torej je algoritem zapečen na čip, in to je to. v resnici se tudi zaustavlja, a temperatura nikoli ne pobegne posebno visoko. jaz kotel tudi vozim na 62°C, recimo da pri zaustavitvi zbeži nekje na 68-70°C. to je zaradi vztrajnosti vseh razgretih šamotnih delov. a ni problema, ker kotel lahko varno obratuje tudi z več ko 90°C. če bi pobegnil višje, kotlovni krmilnik ne glede na zaprt termostat požene ogrevlano črpalko in kotel shladi skozi hišo.
kot sem že omenil, ta kotel je klon vigasa, ena od značilnosti tega je, da zna delat brez hranilnika. nikakor pa to ni izkoriščen potencial takega kotla. velik bolje je, da obratuje s hranilnikom. a jaz sem v denarnici vedno v življenju okrog 5 jurjev prekratek, ne glede na to, kdaj me pogledaš ... tko daaa, ... bo še malenkost počakal, preden dobi hranilnik.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025