Temnenje (prednjih) stekel

Spremembe izgleda vozila, montaže avtoakustike, vgradnja alarmov, daljincev...
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. April 2010, 06:21

NoFEAR napisal/-a:Škoda, da je prepovedano temnit še sprednje stranske šipe... Bi ful lepše zgledalo...
Saj ni prepovedano... Le omejeno je, do kakšne prepustnosti se sme zatemnit:
P R A V I L N I K
o zatemnjevanju stekel na vozilih

...

2. člen

(1) Na homologiranih oziroma posamično odobrenih vozilih se lahko stekla naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z nalepljeno folijo najmanj:

– 75% za vetrobransko steklo in

– 70% za prednja bočna stekla (pri vozniku in sovozniku – pred B stebričkom).

(2) Določba prejšnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu vetrobranskega stekla, ki je namenjen zaščiti pred soncem.

3. člen

Vgradnja zrcalnih folij na stekla vozil je prepovedana.
...
...
Klik...

D.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 25. April 2010, 10:38

Se mi zdi da so kasneje to spremenili, nisem pa prepričan.

Uporabniški avatar
Strelec
Član Subaru kluba
Prispevki: 110
Kraj: Okolica Ljubljane

Odgovor Avtor: Strelec » 25. April 2010, 10:46

@Jurif: Koliko pa pride še homologacija?
Strelec M.

Uporabniški avatar
Jurif
Uporabnik foruma
Prispevki: 67

Odgovor Avtor: Jurif » 25. April 2010, 11:31

Kot je meni znano se po novem voznikovo, sovoznikovo ter vetrobransko steklo nesme nic temnit, zadnja pa je lahko popolnoma zatemnjena, ce zelis brez tezav opravit homologacijo, ki stane 31e

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 25. April 2010, 13:54

danci1973 napisal/-a:
NoFEAR napisal/-a:Škoda, da je prepovedano temnit še sprednje stranske šipe... Bi ful lepše zgledalo...
Saj ni prepovedano... Le omejeno je, do kakšne prepustnosti se sme zatemnit
Res je, maš prav...

Pravilnik določa kakšno prepustnost še lahko imajo stekla - problem je edino v tem, da je večina stekel tovarniško že temnjenih za okoli 20% ali še celo več, folije, ki bi zatemnila samo za tistih nekaj % pa kolkr mi je znano ne obstajajo... Če daš pa gor folijo ki zatemni 30% + tovarniških cca. 20%+, si pa že na prepovedanih 50% ali manj...

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 26. April 2010, 08:50

Koliko smejo biti zatemnjena stekla vozila oz. kakšni so pogoji za zatemnitev stekel s folijo?

Odgovor:
Sprednje vetrobransko steklo (z nalepljenimi folijami) mora prepuščati minimalno 75% svetlobe, sprednja bočna stekla pred B stebričkom pa 70% svetlobe. Za zadnja bočna in zadnje steklo omejitev glede minimalne prepustnosti svetlobe ni, vendar pa mora biti vozilo v primeru, če je zadnje steklo zatemnjeno tako, da prepušča manj kot 30 % svetlobe, opremljeno z zunanjima vzvratnima ogledaloma na obeh straneh. Praktično so originalna stekla na vozilih večinoma tonirana, zaradi česar imajo tudi manjšo prepustnost svetlobe in sicer vetrobransko steklo 75% (torej toliko kot je predpisano) sprednja bočna stekla pa 70-75%. To pomeni, da dejansko vetrobranskega stekla in sprednjih bočnih stekel (pred B-stebričkom) ni mogoče še dodatno zatemniti s folijo, saj se v tem primeru prepustnost svetlobe zmanjša pod minimalno predpisano vrednost.

Sory za OFFFFF :oops:
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 26. April 2010, 08:55

Mene bi pa dodatno zatemnjeno vetrobransko steklo motilo ponoci, saj ze tako Subaru nima nekih hudih luci (vsaj starejsi modeli ne).

Skoda, da se sipe ne temnijo oziroma odtemnijo samodejno, sicer ne vem kako bi to resili ponoci, ko svetijo luci. :lol:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 26. April 2010, 10:10

niva13 napisal/-a:Mene bi pa dodatno zatemnjeno vetrobransko steklo motilo ponoci, saj ze tako Subaru nima nekih hudih luci (vsaj starejsi modeli ne).

Skoda, da se sipe ne temnijo oziroma odtemnijo samodejno, sicer ne vem kako bi to resili ponoci, ko svetijo luci. :lol:
Samodejna zatemnitev, ki jo poznamo na očalih, deluje na UV svetlobo, katere je v sončni svetlobi veliko.

Umetna svetila sicer tudi proizvajajo nekaj malega UV svetlobe, a premalo, da bi se to poznalo oz. je celo namenoma filtrirana (razen, seveda, namenska UV svetila).

Poleg tega te zadeve ne reagirajo 'trenutno', ampak rabijo nekaj časa.

D.

Uporabniški avatar
subi4x4
Uporabnik foruma
Prispevki: 759
Kraj: Podljubelj
Kontakt:

Odgovor Avtor: subi4x4 » 26. April 2010, 10:39

jaz sem zatemnil vse, tudi homologacijo sem naredil ampak imam v kartonču vpisane le zadnje šipe, na srečo, mi do sedaj še noben policaj ni utrujal...če bi mi bi jih potegnil dol, pa potem dal spet gor.... :lol: cena za temnenje ...material + homologacija....40 + 30 eur... :lol:
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drive you.
In Japan car BREAK you.

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 26. April 2010, 10:44

subi4x4 to ceno,ki jo omenjaš je, domnevam, samo za prednji stekli? Tudi jaz bom dal še na prednja stekla dodatno samo, da homologiram prej tisto kar sem že dal zatemnit.
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
Strelec
Član Subaru kluba
Prispevki: 110
Kraj: Okolica Ljubljane

Odgovor Avtor: Strelec » 05. Junij 2011, 09:51

Koliko se pa poleti dejansko pozna, če imaš zatemnjena stekla? Ali klima kaj lažje hladi? Je avto po nekaj urah na soncu, manj vroč......??? Kako je pa kaj z vidljivostjo ponoči in pozimi?
Sam bi dal namreč zatemniti od B stebrička nazaj, pri Dr.Glass na srednjo temno (mislim da potem prepušča še 35%).
Koliko mislite da bi se to poznalo???
Strelec M.

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 05. Junij 2011, 10:36

Kolk kej hoče met dr.glass za karavana za zatemnit? Kr v trebnjem bi me pršl cca 130 s papirji vret.

Uporabniški avatar
Someonelost
Uporabnik foruma
Prispevki: 300
Kraj: Göteborg, Sweden
Kontakt:

Odgovor Avtor: Someonelost » 05. Junij 2011, 10:46

Sem imel temnjena stekla ampak ker je "tehnicno" prepovedano imeti temnjena sprednja stekla v celi europi sem dal dol. Na avtih so namrec vsa stekla temnjena ze tovarnisko (kaljena) in ce clovek malo bolj pogleda je v bistvu kakrsnokoli dodajanje folije avtomatsko preko tistih 25%. Kar se pa stranskih dveh tice pa se nisem videl folije ki bi bila samo 5% in sem naredil kr nekaj obiskov pri professionalcih in so mi zatrdili da se ne da mimo tega zakona.. nasvet ki sem ga dobil: Kupi se 2 stranski sipi in vedno pred tehnicnim premontiras in pozres kako kazen ce te ustavijo.

Na svedskem je prislo celo tak dalec da ne smes imeti nalepljene niti prozorne folije. :D

Kar se pa tega evropskega zakona tice pa lahko pride do tezav ko prides preko meje pa te kak avstrijski ali nemski policaj dobro "naguzi". Se ne splaca..

Avti pa itak zgledajo bolj ce je sve temnjeno...
"When I start my car I want the neighbours to think that the world has come to an end"
- Homer J Simpson

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 05. Junij 2011, 10:57

Someonelost napisal/-a:nasvet ki sem ga dobil: Kupi se 2 stranski sipi in vedno pred tehnicnim premontiras in pozres kako kazen ce te ustavijo.
Jaz pa raje požrem da nimam zatemnejnih šip, kot pa da me odvedejo na izredni tehnični, kjer plačam stroške tehničnega, kazen - ni mala, zgubim tablice, potem s taksijem domov - ali pa z neregistriranim avtom - spet možnost hude kazni, drug dan spet tja - če je vikend cel vikend brez avta, šravfat/trgat šipe, ponovno plačat tehničnega in registrirat avto.

Hvala, ne hvala. In pa ja... zaradi šip so me že maltretirali - se jih vidi na daleč.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 05. Junij 2011, 11:03

Na audijo so prve šipe tut temnjene, ponoč je ok ker ne prepušča tok svetlobe k se obija od ogledal, drgač za vožno v rikverc morm pa šipe dol spustit ker vidm nič; so pa tut prve vpisane v homologacijski kartonček :lol: .

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost