rabiš e k b-ju za dvoosno ane?
Kdaj in kako lahko vozimo prikolico
- markoter
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 645
- Kraj: Radlje ob Dravi
- Kontakt:
Kdaj in kako lahko vozimo prikolico
Se mi je zdelo prav,da o prikolicah nadaljujemo tukaj in da temo od Lupastro-ja ne izkoriščamo za naša vprašanja
Lp. karel
Po 1.10.2009 zakon navaja, da imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik (to je do 750 kg skupne), če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg. V praksi to pomeni, da opravimo samo praktični del (vožnja) kar je tudi ustrezno označeno v vozniškem dovoljenju.
Masa moje avto prikolice je 1600kg, masa vlečnega avtomobila 1800kg. Ali za vleko te prikolice potrebujem izpit kategorije EkB, ali pa zadostuje B kategorija?
Odg:
Torej, največja dovoljena masa vašega priklopnika je 1600 kg in ne presega mase vašega vlečnega vozila 1800 kg in skupna masa tudi ne presega 3500 kg, kar pomeni, da lahko vozite s kategorijo B. Če pa bi bila NDM prikolice 2000 kg, NDM vašega avtomobila pa je 1600 kg bi potrebovali izpit B+E. Navedeni izpit bi potrebovali tudi v primeru, če bi imeli NDM vašega avtomobila 1400 kg kljub temu, da ne presegate 3500 kg saj je največja dovoljena masa vašega avtomobila manjša od največje dovoljene mase vlečnega vozila.
To je odvisno kolikšna je skupna teža prikolice. Če je višja kot teža tvojega vozila ne smeš peljati niti prazne prikolice razen če nimaš E k B.LSlabe napisal/-a:A to pomeni da jest lahko vlečem z mojim legacy-jem (ki ima cca 1,5 tone) dvoosno avtoprikolico na kateri je naložen avto težak okol 900kg??? Z izpitom B
Go Westy, go!
Morate gledat dve stvari za EkB, ali skupaj oboje presega 3.500kg ali pa je prikolica težja od NDM vozila. V mojem primeru ima legacy III od 4/94 dalje največjo dovoljeno maso na homolomo kartončku 1.870 kg.
Prikolica ne sme bit večje NDM od 1.870 kg, ker bi drugače rabil EkB.
Če bi pa gledali sam za tistih 3.500kg pa računaš tako
skupna NDM 3.500kg - Masa vozila (po kartončku) 1.300kg= 2.200kg
Če ne bi bilo 2.200kg več kot je največja dovoljena NDM za moj avto, bi lahko vozil do 2.2T prikolico zadaj z B kategorijo.
Prikolica ne sme bit večje NDM od 1.870 kg, ker bi drugače rabil EkB.
Če bi pa gledali sam za tistih 3.500kg pa računaš tako
Če ne bi bilo 2.200kg več kot je največja dovoljena NDM za moj avto, bi lahko vozil do 2.2T prikolico zadaj z B kategorijo.
Pa ja ne boš vlekel za sabo v predpostavki da ima avto 1300 kg, 2200 kg prikolico. Tole bi bil hard corelupastro napisal/-a:Če bi pa gledali sam za tistih 3.500kg pa računaš tako
Skupna masa vlečnega vozila na sme biti manjša od skupne mase priklopnega vozila ob predpostavki, da sta obe teži še pod 3,5 tone. V tem primeru ne rabiš E k B.
Go Westy, go!
Kolikšna je skupna masa vozila? Kolikšna je skupna teža prikolice?karel napisal/-a:Sedaj sem čisto zmeden toliko podatkov je tukaj navedenih.
Sedaj čisto konkretno vprašanje:
Moj kombi je težak 1750kg,dvoosna prikolica je težka okoli 700kg
Legacy karavan na prikolici pa ima 1280kg ali lahko jaz to peljam
samo z B kategorijo
Zgoraj v postih imaš napisano, kdaj lahko pelješ kaj.
Go Westy, go!
Zdele imam pred sabo prometno in piše: masa vozila 1275kg, največja dovoljena masa 0kg. V opombah pa nič ne piše o vlečni napravi, čeprav imam tretjo tablico in seveda kljuko na avtu, v prejšnji prometni pa mislim da je bila vpisana vlečna naprava, so se verjetno zmotili pri vpisovanju? 
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov