motor 2.5

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
vrho1679
Novinec
Prispevki: 5

Odgovor Avtor: vrho1679 » 03. Marec 2009, 10:35

Subaru Justi se nam pač ni nikdar pokvaril, pa je imel preko 300.000.
Motor ( Honda ) sem prefural do 113.000 km ( čeprav sumim, da je bilo vsaj še kake 30.000 zraven ) pa se ni nikol pokvaril.
Meli smo alfo 33 pa nam je u 10 letih samo neki žarnc crknl.
Trenutno furam 15 let star reno 19 v vrednosti 250 EUR, ki zame ni ravno neki pojem nepokvarljivega avta, pa dela ( oke enkrat je blo treba glavo predihtat, pa auspuh skoz rusta, pa podvozje že orenk škripa, sam dela ).

Jst za avto ( ali motor ) dam denar in ne 30-letni kredit/lizing/fa**ng... zato me zanima, kako se lahko tako nov avto z ne veliko kilometri prodaja z okvaro motorja.
Ne bom pa klical, ker pač letos ne nameravam kupiti nč.

Za zanesljivost se mi pa gre zaradi slednjega:
Do sedaj sma se z mojo na potovanja ( Turčija, Iran,... ) furala z motorjem, vendar če bomo kaj kmalu postali kej večja družina, se bomo na dopuste take sorte vozili z avtom. In tega avta ne mislim porivati nekje sredi Sirijske puščave.
Se pravi: ne rabim avto za u trgovino ali poviševanje ega. Outbacka bi izkoristil dejansko zato čemur je namenjen.

Drugače mislim, da je Subaru zanesljiva znamka. Zanima me le katere stvari so šibka točka.

Srečno!

p.s.: pa dajte tiste komentarje z oljem pa filtri prihrant za koga, ki ne ve kje se avto tanka.

sustami
Uporabnik foruma
Prispevki: 61

Odgovor Avtor: sustami » 03. Marec 2009, 11:06

Se drugic. Poklici, pa bos izvedel, koko se lahko tako nov avto pokvari.

Sicer pa kupi si novega. olje in vodo itak znas menjat, avto tankat, pravis, da so Subaruji zanesljivi,... ali pa vzemi nazaj alfo

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 03. Marec 2009, 11:15

Glej... Znano je da na subarujevij 2.5 motorjih crkne tesnilo glave (to se zgodi tam pri cca. 120k km). Pri tem ponavadi ne poci tako da bo kadilo belo, ampak tako da nabija kompresijo v hladilni sistem. Ko se v hladilnem sistemu nabere dovolj zraka pac avto zakuha. Ce se tkao vozis nekaj casa sam ves kaj se zgodi.

Drugi problem pa naj bi bil da spusti semering na glavni gredi in ko teras motor tece olje tam. Scasoma olja zmanjka (ce ne kontroliras da bi to opazil) in zaribajo ojnicni/glavni lezaji. Zanimivo pa je to, da semering stane 17 EUR, ampak se ga nobenemu mehaniku ne da menjavat. Jaz sem na svojem (sicer EJ20G - torej 2.0) zamenjal sam (ceprav je bil stari se dober), ko sem menjaval sklopko, ker sem povsod naletel na mehanike ki so rekli da tega ne bodo delali ali pa so jamrali kako ni casa.

Najbolje pa seveda da poklices in vprasas kaj je z motorjem narobe, ce te ze zanima.

vrho1679
Novinec

Odgovor Avtor: vrho1679 » 03. Marec 2009, 11:52

DaviiD napisal/-a: Glej... Znano je da na subarujevij 2.5 motorjih crkne tesnilo glave ....

Drugi problem pa naj bi bil da spusti semering ...
Najlepša hvala za ZELO DOBER odgovor. To je to kar sem želel izvedeti.

vrho1679
Novinec

Odgovor Avtor: vrho1679 » 03. Marec 2009, 12:04

sustami napisal/-a:Se drugic. Poklici, pa bos izvedel, koko se lahko tako nov avto pokvari.

Sicer pa kupi si novega. olje in vodo itak znas menjat, avto tankat, pravis, da so Subaruji zanesljivi,... ali pa vzemi nazaj alfo
No ja no. Tebe najbrž že mati narava tepe.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 03. Marec 2009, 12:39

Brez žalitev... drugače sledi zaklep teme! Zdaj si dobil odgovor, je pa daviid malček pretiraval s semeringi, jest ga pri jermenih vedno menjam (minimalno tistega na glavni in po potrebi zadnjega pri menjavi sklopke), v kolikor še ni bil menjan za tistega aftermarket ki je rjave barve. Da mi tega mehanik ne bi hotel menjat ga v sekundi menjam.

Na forumu je pa tudi že nekaj reči napisanih na temo 2.5 motorjev, ne vem ali so ble v letniku 2005+ kakšna sprememba. BTW ali kdo ve če so pri navedenem subiju sploh menjali zobati jermen :lol: ali pa da nima za seboj 240k + lepega ravnanja ;-)

sustami
Uporabnik foruma
Prispevki: 61

Odgovor Avtor: sustami » 03. Marec 2009, 12:46

vrho1679 napisal/-a:
sustami napisal/-a:Se drugic. Poklici, pa bos izvedel, koko se lahko tako nov avto pokvari.

No ja no. Tebe najbrž že mati narava tepe.
Ce neumno sprasujes, ti ne morem drugace odgovoriti ;-) .

Zdaj pa dovolj OT.

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: DaviiD » 03. Marec 2009, 14:14

subi92 napisal/-a:je pa daviid malček pretiraval s semeringi, jest ga pri jermenih vedno menjam (minimalno tistega na glavni in po potrebi zadnjega pri menjavi sklopke), v kolikor še ni bil menjan za tistega aftermarket ki je rjave barve. Da mi tega mehanik ne bi hotel menjat ga v sekundi menjam.
Vem za 2 motorja, kjer je ta semering mocno spuscal (govorim o semeringu zadaj pri menjalniku). En je bil EJ 22 in je zaribal zaradi tega (od LJ do MB je zginilo vso olje (vec lahko pove Danci1973)). Pri drugem pa se nismo razstavili, ampak ali pusca ta semering ali pa oni pokrov zadaj. Vglavnem tam je vse mastno in olje zginja.

A ti semeringi rjave barve resijo problem ?

Kar se pa mehanikov tice pa je pri nas v MB nekako tako, da bi vsi sraufali samo take male stvari - ce je treba motor ali menjalnik ven vzet je ze problem. Kamoli ce bi hotel da se kaj na motorju dela - sploh na boxerju...

Ko sem menjaval sklopko na svojem avtu nisem nasel niti enega mehanika ki bi hotel to naredit za neko normalno ceno (100-150 EUR), tako da sem na koncu zamenjal sam (problem je v tem ker nimam delavnice in si je pol treba vse sposodit). Valda, vsak raje menjava olje, filtre, zavorne ploscice, ... za isto ceno...

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: DaviiD » 03. Marec 2009, 14:23

Kar se pa tice zanesljivosti teh motorjev - ce se pac zamenjajo ta tesnila glave in semeringi ce spustijo:

http://home.comcast.net/~nv1z/Gallery.html

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 03. Marec 2009, 14:25

DaviiD napisal/-a:A ti semeringi rjave barve resijo problem ?
o normalno ceno (100-150 EUR), tako da sem na koncu zamenjal sam .....
Valda, vsak raje menjava olje, filtre, zavorne ploscice, ... za isto ceno...
Če si opazil je tisti ki pušča ponavadi črne barve, in po knjigah je to treba menjat na 100k tisega pri sklopki pa sam menjam (predvsem oob sklopki) čim je blizu 200.000 pa je pol mir za vedno. Nazadnje sem delal 2.0 s 350.000 km pa je imel očitno menjanega saj je bilo tam zadaj suho kot poper.
Semeringi postati z leti in km-ji trdi in prepuščajo kapljice olja. Tako je tudi s tesnili pokrovov ventilov, livček kjer se naliva olje... o-ring na zadnji strani motorja, govorim seveda o večjih kilometrinah in starorti velik več kot 10+.
Pri tem zaribanem al kaj je znjim ki je tak letnik je zagotovo motor suh kot poper - razen če je bila napaka v materialu, uničujoč način vožnje dlje...
Splošne mehanike pa čisto razumem tudi sam se ne pipam pri drugih znamkah zavor, olja, filtrov... razen če je od žene ali fotra, to so pa itak ponavad fordi :-)

Uporabniški avatar
jure
Član Subaru kluba
Prispevki: 167
Kraj: kranj

Odgovor Avtor: jure » 08. Marec 2009, 08:52

Sem klical lastnika Outbacka in mi je rekel, da je drugi lastnik ( ni pa prepričan ) avto je kupil 2005, ko je imel 9000km, servisiral pa ga je na Vrhniki pri pooblaščenem serviserju (ni pa vedel imena servisa ), pravi, da se je mašina kr ustavila in misli da je zaribala. Rekel pa je ,da je avto drugače odličen... :roll:

Uporabniški avatar
mgrizold
Uporabnik foruma
Prispevki: 105
Kraj: ruše

Odgovor Avtor: mgrizold » 30. Marec 2009, 20:54

http://www4.slikomat.com/09/0330/epu-slike.jpg
tako pa se je končala vožnja pa 14 dneh in okol 2000 km pa nakupo novega vozila :( prva hitra ugotovitev je da je nekaj okol glavne gredi zaribali :? bom naprej poročal kaj se je zgodilo in bom tud potreboval sigurno kako vašo strokovno pomoč ko se bo malo razstavlo pa točno ugotovilo kaj se je zgodilo :(

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2456
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 30. Marec 2009, 21:24

Uf matr :neutral: Fajn poštimite :ztzutuz

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 30. Marec 2009, 21:58

U jeba.
Verjetno je zgrabilo ležaj na 3,.. 4.. cilindru.
Kater tip motorja je not?

Opcij je več - pregledat škodo in popravljat; al pa menjat motor.

Uporabniški avatar
mgrizold
Uporabnik foruma
Prispevki: 105
Kraj: ruše

Odgovor Avtor: mgrizold » 30. Marec 2009, 22:24

hmm kaj je točno zagrablo se ne ve še ker bomo ju3 odprli gor....motor pa je 2.5 110kw z 2 odmičnima gredema na vsaki strani...glih danes sem bil pri karliju pa sma glih debatirala da je to kr nek čuden motor pa bog daj da odpove in da je malo teh motorjev baje a glej ga zlomka na poti od njega me je zapustil

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov