Tehnike driftanja

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Tehnike driftanja

Odgovor Avtor: BMW_rok » 25. November 2008, 11:54

Zanima me kako je AWD avto najlažje spraviti v drift (oversteer) v zasneženem 180-stopinjskem ovinku naprimer? ;-)

Scandinavian flick je zanimiv:

Enter the corner on the inside edge of the road
Lift
Turn away from corner
Brake (left foot)
Turn Back
Release Brake
Throttle Blip (timing is critical on this blip)
Brake (left foot)
Counter steer
Release Brake
Accelerate
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
bojc T
Član Subaru kluba
Prispevki: 1462
Kraj: Nožice

Odgovor Avtor: bojc T » 25. November 2008, 12:12

Ja ne vem men letos ga ful lepo nese.

Moja praksa letos:
prides v ovinek, namotaš (v smeri ovinka) na fertik, tolk da ti mal nos vn porine, pol pa sam gas na fertik, ga odnese k pr norcih, pol pa sam še z občutkom naprej.
Po navad ne motam preveč kontra ker ga prehitr poravna.

No tko je blo učer po cevcu :D

Ročna se mi učer v cevcu ni obnesla, tko da po cevcu sam na gas :D
Lp

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 25. November 2008, 12:23

Ponavadi če imam prostor uporabim scandinavian flick :-P Drugač pa ja v ovink pa pripravljen na gasu morda pipnm bremzo zarad fizike pol pa sam z gasom vn z ovinka v smeri vožnje, če hoče preveč na notranjo stran v grabn-škarfo itd... mal popuščam z volanom proti ogradi (morda se komu zdi tole čudno ampak včer sem tko rešu enkrat situacijo)... da ne opledem kontra z zadnjim delom

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. November 2008, 12:45

bojc T napisal/-a:Ja ne vem men letos ga ful lepo nese.

Moja praksa letos:
prides v ovinek, namotaš (v smeri ovinka) na fertik, tolk da ti mal nos vn porine, pol pa sam gas na fertik, ga odnese k pr norcih, pol pa sam še z občutkom naprej.

Nekak isto se rav4 obnaša na snegu in v uvinkih v klanec (recimo na vršiču).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 25. November 2008, 13:25

Če so hitrosti mejčken večje lohka namest scandinavian flicha izvedeš shift lock.

Ovinek začneš na zunaji strani.Pobremzaš v smeri ovinka nato stisneš sklopko(oz menjaš prestavo na dol-shift lock ) nakar ti bo zadek rahlo odneslo,glih tok da zgubiš oprijem pol pa sam še gas u podn.

Seveda serpentine tkole ne bojo šle.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5497
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. November 2008, 13:33

ej veš da res nevem.....
največkrat nardim tazga polovičarskiga skandinavca....k je effective k sam vrag, pa zdi se mi da mam pr temu največ kontrole nad dogajanjem, pa najbl lahk zadenem zadevo....

Drugač pa ni velik bitno kako...sam da gre počez ! :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 25. November 2008, 13:35

Po ravnem, v klanc gor al dol? :P

Ker v klanc gor te fore s spuščanjem gasa niso tok učinkovite k dol. S tem da po snegu, pa če preveč drsi tapkanje po bremzi (pri naših 4wd tudi ročna)kdaj povzroči da še prednja kolesa blokirajo in potem gre pač cel avto proti jarku.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 25. November 2008, 13:36

bojc T napisal/-a:Ja ne vem men letos ga ful lepo nese.

Moja praksa letos:

Ja sam to je drift iz ovinka ven, poba bi pa rad že notr na počez padu. Pa tist k ma turbo nej mirka na gas... jst sm še od švohnej avtov navajen da je ON/OFF na gasu čist dobr, kle se pa izkaže da ni... lahko ga po nesreči loviš in bog ne daj ne uloviš vse do naslednjega ovinka.

Uporabniški avatar
bojc T
Član Subaru kluba
Prispevki: 1462
Kraj: Nožice

Odgovor Avtor: bojc T » 25. November 2008, 13:49

Ja tko je šlo učer počez čez cel ovink, pred ovinkom je pa spet druga pesem po cevcu, na dol je šlu ful lepo že vpred ovinkom (mogoče minimalno bremze, oziroma sam gas na OF) za gor pa ne. Avto za gor mi je odnesl sm na gas vse druge tehnike so zatajile.
Tko da nejbolš da gremo konc tedna spet na Jezersk, sam res že čez dan pa da tm k je lepo se pelemo parkrat gor pa dol, ker se kr mal uleče do Avstrije :? :D
Lp

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 25. November 2008, 15:18

eh men je sam enkrat ratal scandinavian flick "skor" narest, k mi je nažalost zmankal kake 2 metra do ovinka :roll:
Za pravega skandinavca na cesti nimam jajc... (oz. se preveč cenim :roll: )
Drugač pa bolj uporabljam prenos teže, rahlo pobremzam in malenkost sklopko pohodm da rit popleše, pol pa sam še po občutku držim avto pošrek.

AWD je lahek za drift po snegu. Leonc (brez sredinskega difa) je pa trmast ko sto matr. Tam moraš pa v vsem pretiravat, drugače gre ko po tirnicah, oz. rahlo prek nosa. So brzine veliko večje, če hočš atraktivno peljat.

Pomojem se najbolj obnese prenos teže(namreč najbolj kontrolirano za za amaterja ), pa praksa...
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 25. November 2008, 22:34

Jaz pri 4x4 ne uporabljam ročne. Ponavadi si izberem ovinek na ravnini in pri večji brzini pred ovinkom zavijem kontra namotam in gas. Seveda uspeh je precej odvisen od snežne podlage.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 01. December 2008, 10:31

Thomas22 napisal/-a:Jaz pri 4x4 ne uporabljam ročne. Ponavadi si izberem ovinek na ravnini in pri večji brzini pred ovinkom zavijem kontra namotam in gas. Seveda uspeh je precej odvisen od snežne podlage.
Najbolje je tako... pač z gasom v ovinek, potem pa loviš. Ponavadi je dovolj, da samo cukneš.

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 01. December 2008, 10:49

men je tudi fajn pred ovinkom kontra zavit, pa medtem ko zavijaš v ovinek šaltaš eno nižje. Fajn rit odnese. Potem samo še z gasom uravnavaš. More pa bit kr dost snega pa dokaj visoka hitrost.
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 09. Januar 2009, 08:33

Zapadlo je ravno prav snega, da se je dalo malo driftati. Imam srečo, da imam dovozno pot do doma na odseku 800 m popolnoma zase z kar nekaj dobrimi ovinki.
No, na enem ovinku je prišlo do napake in kot bi mignil, je bil avto pod cesto.
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_L ... 0109_1.jpg
Komaj smo ga dobili ven. Poznalo pa se ni veliko, razen počene zadnje bočne šipe in zvitega pokrova prtljažnika.

Seveda sem se presedel v drug avto in ponovno na driftanje. Kot kaže so širše gume boljše za tako podlago. Tudi driftanje z ročno sem osvojil. Pri uporabi ročne pritisnem sklopko in lepo zanese zadnji del vozila skozi ovinek.
Včeraj sem še parkrat poskusil in bilo je krasno. Zadnji del vozila je bil popolnoma bel.
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_L ... _del_1.jpg
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 09. Januar 2009, 08:49

Ja, na svojih napakah se največ naučimo. Lepo si pobelil zadnji konc :cool:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov