grand vitara vprašanja

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
air_man
Uporabnik foruma
Prispevki: 69

grand vitara vprašanja

Odgovor Avtor: air_man » 22. Maj 2008, 16:55

Najprej lep pozdrav, sem novi lastnik grand vitare 2.5 v6, letnik 2000, ki sem jo kupil čisto po naklučju.

Sedaj pa imam par vprašanj...

Prebral vsa navodila, na terenu pa nimam toliko izkušenj, da bi si znal predstavljati kako vse skupaj deluje.

Torej imam 4 opcije :

2h (pogon zadaj, brez reduktorja )
4h (pogon na vsa štiri, brez reduktorja)
n neutral
4L (pogon na vsa štiri z reduktorjem)

Tole mi je čisto jasno, ni mi pa jasno kako je z zaporo diferencijalov (sredinski, zadnji, mogoče prvi ? In če so zapore, koliko % so IN KDAJ?

Se po dežju lahko vozim s 4h? Po makadamu?

Kaj pa gume, original naj bi bile 235/65/16, gor so 215/65/16 ampak neka zimska cesta varjanta, ki ima zelo mehke stene in mislim da ne preveč primerne za na teren. Kakšen bi bil ideal in če obstaja kakšna pnevmatika z višjim profilom in bi bil avto tako kakšen centimeter višji...

Upam, da ni preveč nejasno napisano kaj mi ne gre v glavo, za vsako pomoč že v naprej hvala ;-)

lp, Rok

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 22. Maj 2008, 18:45

Pozdravljen!
Imaš 4WD, se pravi, da nimaš sredinskega diferenciala(isti učinek, kot bi imel 100% zaporo sredinskega diferenciala). Zaradi tega boš opazil, da gre malo bolj na trdo v ovinek po terenu, vendar se pelješ bolj kot na tračnicah.Ko vklopiš 4h, imaš stalno razporejeno moč 50:50. Kolikor mi je znano vitara nima zapore zadnjega ali sprednjega diferenciala. Vseeno bi znala kar daleč priti po terenu.
Moje izkušnje: Imel sem legacyja 1991 letnik z AWD pogonom. Zaradi sredinskega difa je bil veliko bolj zabaven za voziti po zasneženih cestah- beri driftanje in nasploh po cestah. Leone po drugi strani ima podoben pogon kot tvoja vitara, pa je boljši za po terenu žnart, le filing je treba dobit ker gre nekak bolj trmoglavo skozi ovinek:).

Glede vožnje s 4WD po dežju, makadamu: Nimaš sredinskega diferenciala, ki bi izravnaval razliko v vrtenju sprednjih in zadnjih koles, zato nej bi se vozil samo po podlagah, kjer ima katero od koles možnost spodrsa. V nasprotnem primeru zateguje prenose, diferenciale, itd. Če je spolzka podlaga ni panike. Po makadamu, blatu, snegu, pesku... brez problema.
Po suhem pa že avto čutiš, da skoraj noče zavijati.

Glede gum pa poišči nekaj v stilu BF Goodrich AT. Jih kar hvalijo.

Upam, da sem ti kako pomagal. Vseeno pa kakšno sliko lahko pripopaš gor, da vidmo žwad :D

Lp, Luka
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

flat4
Nebijedu

Odgovor Avtor: flat4 » 22. Maj 2008, 18:49

hehe, sm opazil da sm se ene parkrat ponovil v postu. Ni glih estetsko urejen post, razumljiv pa upam da je vseeno :-)
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

air_man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: air_man » 22. Maj 2008, 19:59

Hmmm, ravno za hud off road potem ni :D, avto me preseneča, resnično se pelje po cesti nad pričakovanji, komaj čakam, da ga zapeljem v kakšno blato, potem pa da vidimo če se bom prikopal ven, škoda da ni zapore difou :? , no ja vsaj zadaj bi jo lahko imel, slikco dam gor, če ne drugače čez vikend... ;-)

flat4
Nebijedu

Odgovor Avtor: flat4 » 22. Maj 2008, 20:08

lej sej jst nism 100% o zapori difov sam se mi zdi, da jih nima. Drgač boš pa s pametnimi gumami tud zelo zadovoljen po terenu.
Paavo Nurmi

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. Maj 2008, 21:05

Lahko se pa oglasiš pri meni, ker imam ravno tako 5 vratno vitaro, samo da je malo starejša in 1.6 mašina, pa ti malo zadeve razložim.

Ali imaš vklopnike na prednjih kolesih (lockerji s katerimi zakleneš polosovine)? Če jih nimaš, potem lahko voziš 4x4 tudi v suhem brez problemov.

Gume so predpisane 215/70/16 ali pa 235/60/16, predlagam pa ti da daš na avto 225/75/16 BFGoodrich ALL terrain. SO malo dražje, ampak lahko jih imaš pozimi in poleti v vseh pogojih. Pa zdržijo tam okoli 100.000 kilometrov.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

air_man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: air_man » 23. Maj 2008, 13:40

Flat4 in nebivedu, najlepša hvala, super pomoč ...

Nebivedu, se slučajno voziš v okoli mengeško-trzinskega konca, ker se mi zdi da bi to lahko bil ti ;-)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 23. Maj 2008, 21:15

Tudi, ampak jaz vozim od daihatsuja do toyote. Imam 2 daihatsuja, eno toyoto in vitaro doma, tako da me lahko vidiš s katerimkoli od teh štirih, Sem pa doma v črnučah.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 28. Maj 2008, 07:14

nebivedu napisal/-a:Ali imaš vklopnike na prednjih kolesih (lockerji s katerimi zakleneš polosovine)? Če jih nimaš, potem lahko voziš 4x4 tudi v suhem brez problemov.
Tega pa ne štekam popolnoma. A to pomeni, da so prednja kolesa prosto vpeta, dokler ne vklopiš lockerjev in s tem povzročiš 100% zaporo? A torej spredaj sploh nima diffa? Kaj se zgodi, če preklopiš na 4h in ne vklopiš lockerjev, imaš potem še vedno le 2WD?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Maj 2008, 08:22

Prednja kolesa so prosto vpeta, ko zakleneš z lockerji polosovine, pa se te začnejo vrtet. Za vklop 4 kolesnega pogona potem vklopiš še na menjalniku (z ročko).

Gre za šparanje z bencinom, da ko ne rabiš 4x4 pogona izklopiš polosovine in diferencial, kar pomeni manj trenja.

To nima nič z blokado diferenciala.

Ja če lockerjev ne vklopiš imaš reduktor vklopljen samo na zadnji pogon. (zanimiva zadeva za risat donute).

air_man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: air_man » 28. Maj 2008, 12:10

Nebivedu sam še nekaj...

Zakaj ko dam v 4L ali 4H in ko zavijem ostro se avto ustavi??? Nekaj potem je z locki ali pač ne?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 28. Maj 2008, 12:14

Verjetno ni centralnega diferenciala, al je pa zaprt?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Maj 2008, 12:32

Avto nima sredinskega diferenciala, ampak ima samo Transfer case, ki deli 50:50 pogon na prednjo in zadnjo os (u bistvu 100% zapora). Ko imaš vklopljen 4H ali 4L se prenaša enaka moč na prednjo in zadnjo os, ker pa spredaj potrebuješ drugačno pot kot zadaj se avto preventivno ustavi, ker drugače bi polomil ali polosovine ali kardane ali pa celo kak dif ali transfer case. Za po suhem asfaltu je samo 2H in nič drugega. Lahko pa enako probaš na kaki peščeni ali blatni podlagi, pa boš videl, da avtonormalno pelje, ker kolesa spodkopavajo v pesek, asfalta pa ne morejo in zato...

air_man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: air_man » 30. Maj 2008, 16:52

Gume mi cefra :cry: nevem, kupljene so bile jeseni lansko leto, zdaj pa prve v kosih letijo stran, mogoče ve kakšen za kakšne solidne gume, lahko tudi rabljene dimenzij 225/75/16 ali podobno...

BFGoodrich ALL terrain, kdo to prodaja in za koliko denarja...

lp, Rok...

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 30. Maj 2008, 17:10

Maš nalite zdej gor, a ne?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov