Potem pa se je - na naši vaški cesti - mimo mene v razmiku treh minut peljalo še četvoro novih Forijev. Mislim, da so bili notri novinarji ...
2009 Forester
Pelje se k sam satan!
Ne, resno. Avto je zelo dobro vodljiv. Všeč mi je bil manjši volan. Pregled naprej in nazaj je dovolj dober. Samo podvozje pa je dovolj čvrsto in hkrati udobno, da brez težav zapeljemo v kakšno luknjo, dve, tri...najst
. Hrbtenica nam je hvaležna. Sam pogon je pa še vedno razred zase. Brez težav po terenu, kjer z raznimi crossoverčki niti pod razno nebi poskušali. Že osnovna oprema je za normalnega uporabnika povsem dovolj. Kako pa kaj delujejo posamezni elementi (klima, ozvočenje, elektronika, pomagala...), pa polurna vožnja premalo pove. A prvi občutki so navdušujoči. 
Ne, resno. Avto je zelo dobro vodljiv. Všeč mi je bil manjši volan. Pregled naprej in nazaj je dovolj dober. Samo podvozje pa je dovolj čvrsto in hkrati udobno, da brez težav zapeljemo v kakšno luknjo, dve, tri...najst
Predstavitev novega foresterja je bila v Volčjem potoku. V primerjavi na predhodnika je novi forester postal bolj CUV, prej ga je večina poznala zgolj kot karavana z višjo oddaljenostjo od tal s štirikolesnim pogonom. Tokrat je še za 1 cm višji, vsega skupaj 21,5 cm. Zrasel je tudi v vse smeri, kar pa je najpomembnejše je veliko prostornejši in se udobneje pelje. Na srečo so pustili AWD sistem pri miru, preprogramiran je motor ( več navora pri manjših obratih), to pomeni tudi manjšo porabo. Serijsko ima vgrajen sistem za dinamični nadzor stabilnosti, mehanski sistem za pomoč pri speljevanju v klanec so zamenjali z elektronskim. Res ni videt kot kakšen klen terenec in se seveda ne more primerjati z klasično off-road elito (defender….), ima pa sigurno prednosti pred ostalimi konkurenčnimi SUV-i in CUV-i prav zaradi odličnega Subarujevega štirikolesnega pogona, ki ne razočara. Podobnost z ostalimi konkurenti v tem razredu ne jemljite kot kritiko, Subaru se s tem spušča v vse hujši boj na avtomobilskem trgu, ki ne popušča, oni pa sigurno imajo svojo računico.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.
Ja, za moje pojme bi bil pravi test nekaj takega, kar sem lani doživel pod Poreznom na cesti iz Petrovega brda. V klanec (navzgor) sem pripeljal na vodni led z vsemi kolesi. Odpeljal sem se nazaj in levo v sneg ob cesti. Zadnje levo kolo je bilo v snegu, ostala na ledu. Prednja kolesa sem obrnil čisto na desno in počasi turiral, da je zagrabil LSD. Na srečo je bilo dovolj oprijema, da me je odrinil na cesto, potem pa sem se na ledu uspel obrniti z nosom navzdol in odpujsati nazaj do kopne ceste. Ker nisem imel verig, ni kaj dosti manjkalo, pa mi moral iskati kakega kmeta s traktorjem, a je zaradi LSDja šlo. Če nekaj takega uspe VDC, potem vzamem vse nazaj.b.m napisal/-a:lsd-ja nima ampak vdc odlično opravi svoje delo ( že preizkušeno)
Imamo pa pri Subaruju precej hecno situacijo. Predstavijo novega Forija, ki zgleda bolj terenski (višja oddaljenost od tal) in sploh "džipast", a hkrati mu oskubijo AWD. Torej ga našminkajo in hkrati handikepirajo. Potem imamo Outbacka, ki je na pogled limuzinski, a ima hkrati najbolj dovršen AWD pogon (da, ima oboje, VDC in LSD, le zakaj, če zna VDC nadomestiti LSD??)
Pri Subaruju so se pač očitno odločili, da bodo foresterja ponudili tudi tistim kupcem, ki si želijo imeti avtomobil s terenskim izgledom in v drugi vrsti terenskimi zmogljivostmi. Takšnih je verjemite ¾. In ker je to dobra tržna niša in ker stari forester ni bil zaradi (na žalost, izgleda) preveč interesanten so ga pač polepšali. Kljub temu pa ohranja dobre lastnosti Subaru firme, tehnično ga niso oskubili kvečjemu izpopolnili. Moje mnenje je, da je novi model postal prostornejši, bolj vsestranski in za širšo publiko. Jaz sem se veliko srečal z mnenji: »saj je v redu avto in bi ga imel, če pa je grd.« Bomo sedaj videli? Mislim, da se bomo tudi stari pristaši subarujev navadili, da bodo postajali lepši. Kljub temu, da so pri foresterju naredili lepotilno revolucijo, še vedno znotraj hiše ostajajo zelo ločene ciljne skupine kupcev. Vsi vemo kdo kupuje tribece, kdo outbacke in legacyje, kdo foresterje in kdo impreze.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.
Vem, da nas ljubitelje Subarujev razganja nostalgija in da se časi spreminjajo ampak kljub vsemu ponavljam svoje stališče. Mislim, da poroka s Toyoto ne bo prinesla nič dobrega varčevanje tam varčevanje tukaj uporaba enakih platform in podobno, kar bo kmalu pripeljalo do tega, da Subaru ne bo več avto za vse razmere pa neglede na to kateri tip je (razen Justy), kar je za moje pojme največja odlika Subarujev.
Toyote so ze neki casa med najbol kvaliteetnimi avti na svetu. Glede "zdruzitve" osebno nimam nic proti. Toyota ma kvaliteto in znanje glede dizelskih motorjev, Subaru ma odlicna podvozja in skupi lahko samo dobre stvari vn prideji.
V nasi familji prisegamo na toyoto zaradi kvalitete in vzdrzlivosti.Mat fura rava ze 15 let, fotr corolo js pa veselo cakam da mi dobavjo hiluxa
V nasi familji prisegamo na toyoto zaradi kvalitete in vzdrzlivosti.Mat fura rava ze 15 let, fotr corolo js pa veselo cakam da mi dobavjo hiluxa
Hilux 2.5 D4D
Saj vem, da imajo Toyote ravno tako svoje prednosti (čeprav sem nekaj časa nazaj iz prve roke slišal, da tudi Toyote niso več to kar so bile) toda bistvo Subarujev je, vsaj po mojem mnenju in izkušnjah, da ne glede na vremenske razmere in teren, če seveda voziš v okviru svojih zmožnosti ima Subaru pravi odgovor.
Npr. Zapade sneg na Veliki planini in si želiš iti gor ni problema ali pa si želiš bolj dinamično vožnjo čez ovinke ni problema ali pa moraš nekoga potegniti ker je obtičal preklopiš na reduktor in ni problema kaj naj rečem popoln avto sploh Legacy. Upam, da so moja predvidevanja napačna.
Npr. Zapade sneg na Veliki planini in si želiš iti gor ni problema ali pa si želiš bolj dinamično vožnjo čez ovinke ni problema ali pa moraš nekoga potegniti ker je obtičal preklopiš na reduktor in ni problema kaj naj rečem popoln avto sploh Legacy. Upam, da so moja predvidevanja napačna.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost