Homologacija 16" platišč na legacyju letnik 1995

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
Alio
Novinec
Prispevki: 16
Kraj: Ljubljana

Homologacija 16" platišč na legacyju letnik 1995

Odgovor Avtor: Alio » 11. September 2007, 21:15

Hi,

Nov med vami... ... in že imam eno vprašanje. Imam legacyja wagon 2.2 gx, letnik 1995. Original na avtu so bila 14" platišča, v homologacijskem kartončku mi piše, da so za ta avto primerne gume dimenzij 195 R14 !? Ker je avto nekoliko dvignjen mi avto, s temi platišči ni bil všeč, zato sem nabavil original subarujeva 16" alu platišča (od novejšega modela) in jim nadel gume 205/55/16. Zanima me kakšne so vaše izkušnje z homologacijo platišč za legacyje in kaj svetujete...

Tnx in lp

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 11. September 2007, 21:40

Zmontiraj in vozi... ne kompliciraj.
Fiat.
Brez panike.

Johan
Uporabnik foruma
Prispevki: 29
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Johan » 11. September 2007, 21:42

Če hočeš homologirat 16", bo treba nekje poiskat feltne te dimenzije s papirji kjer je omenjen tvoj avto in se peljat pokazat k stricem na lpp.
Ali pa napisat Tuv v lastni režiji... :lol:
EK4, sheˇs gone...

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 11. September 2007, 21:50

dejte nehat s temi homolgacijami; kdo te bo pa ustavil v tem avtu?
zaradi takih, ki bi homologirali vsak naknadno zavit vijak, bo treba kmal met papirje za ambipur...

že 2 leti se vozim z devito loncem; od tega 2x na tehničnem... 2 kontroli prometa,... ničkoliko voženj mimo kontrol... pa je blo vse ok; potrebno je le osnovno znanje bontona in komunikacije z "nadrejenimi".
Fiat.
Brez panike.

Johan
Uporabnik foruma
Prispevki: 29
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Johan » 11. September 2007, 22:07

Tebe ne preverjajo ker zgleda avto stock.
Če pa bi imel spuščenega, feltne in še kako kramo gor, bi se 100% zapičil v homo kartonček tudi če bi ga po rokah nosil ;-)
EK4, sheˇs gone...

Uporabniški avatar
Alio
Novinec

Odgovor Avtor: Alio » 11. September 2007, 22:14

gorazd0 napisal/-a:dejte nehat s temi homolgacijami; kdo te bo pa ustavil v tem avtu?
zaradi takih, ki bi homologirali vsak naknadno zavit vijak, bo treba kmal met papirje za ambipur...

že 2 leti se vozim z devito loncem; od tega 2x na tehničnem... 2 kontroli prometa,... ničkoliko voženj mimo kontrol... pa je blo vse ok; potrebno je le osnovno znanje bontona in komunikacije z "nadrejenimi".

tnx za mnenje. tud sam sem razmišlu v tej smeri, pa sem par dni nazaj peljal avto na LPP (homologirat zatemnjena stekla) in me je LPP-jevc strašil, da ga z nehomologiranimi feltnami v primeru crash-a lohk kr pošten najebem (zavarovalnice, kazen,...)

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 11. September 2007, 23:14

Moj predlog:

Če boš ustavljen s strani policije in si bo policist slučajno začel ogledovat feltne, jim preprosto ne pokaži homologacijskega kartončka (obvezen je namreč za avtomobile mlajše od l.96), pa povej jim, da so feltne original Subaru. Se ne boš nič zlagal... Pa kot je rekel že Gorazd - če boš to naredil s pravo mero bontona, sem prepričan, da okol tega ne bo problemov.

Tud ko boš na tehničnem, naredi isto. Imej pa za vsak slučaj doma "v rezervi" še en komplet navednih platišč manjše dimenzije (na katerih imaš tako ali tako lahko zimske gume) in če se stric na tehničnem slučajno ne bo dal prepričat da so 16' original, jih pač zamenjaj in pelji na tehničnega z drugimi feltnami...

Sicer sm pa tud jst vozu legacy-ja l.96, z isto dimenzijo gum in platišč kot jih omenjaš, skoraj 4 leta, 4x sem bil na tehničnem, pa noben proti gumam tud pogledal ni...

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 11. September 2007, 23:28

Se strinjam z Gorazdom!

Uporabniški avatar
bot
Član Subaru kluba
Prispevki: 185
Kraj: Višnja Gora

Odgovor Avtor: bot » 12. September 2007, 07:00

Alio lepo pozdravljen na forumu!

Če sem prav razumel je Alio zaskrbljen zaradi zavarovanja v primeru nesreče. Zavarovalnica se lahko zgovarja na nehomolgirano opremo na vozilu - tehnično neizpravno vozilo.
Ali ima kdo izkušnje iz takšnega primera.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 12. September 2007, 07:51

Kar se mene tiče, je to problem pri pokavcih s puntoti in poloti... ki navlečejo na svoje avte 17col+ in pol mislijo, da v kombinaciji s športnim filtrom lahko po cestah kar letijo :twisted:
Kaj pa vem, platišča kot platišča sam da so 16col verjetn z gumami višine 55 , ne zgleda prav preveč vpradljivo in ob to se ne bo noben spotiku.

Jest bi se s homologacijo začel ukvarjati s 17col naprej, pa tud ET originalnih platišč je najbrž daleč od roba blatnika... moje mnenje

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 12. September 2007, 08:14

aja - če boš iskal TUVe... jih je nekaj (z vpisanimi Legacyji) moč najti na borbet.de
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
Alio
Novinec

Odgovor Avtor: Alio » 12. September 2007, 08:52

bot napisal/-a:Alio lepo pozdravljen na forumu!

Če sem prav razumel je Alio zaskrbljen zaradi zavarovanja v primeru nesreče. Zavarovalnica se lahko zgovarja na nehomolgirano opremo na vozilu - tehnično neizpravno vozilo.
Ali ima kdo izkušnje iz takšnega primera.
zdravo bot!

imaš prav, boli me k.... za homolagacijski kartonček. zanima me le če je res taka štala v primeru crasha. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 12. September 2007, 10:37

Zavarovalnica ti lahko odkloni izplačilo samo v primeru, če lahko nedvoumno dokaže, da je vgrajena (nehomologirana) oprema bistveno pripomogla oz. je bila vzrok za nastanek nesreče.

Sicer pa tud če ti odklonijo izplačilo zavarovalnine iz tega razloga, jih še vedno lahko mirne duše tožiš in na sodišču z izvedencem prometne stroke dokazuješ da pravilno zmontirana originalna platišča, ki izpolnjujejo vse varnostne standarde, pač ne morejo bit razlog za nesrečo...

Tist LPP-jevc ti je prodajal bučke... Nekak pač more upravičit obstoj svoje službe...

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 12. September 2007, 11:08

kar sem jaz imela opravka z zavarovalnico je bil problem samo ta, da niso izplacali poskodovanega platisca in gume, so bila kolesa vec vredna kot moja Niva :-P
vozilo je pa bilo ocenjeno kot totalka

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 12. September 2007, 11:25

Glede na to, da so platišča original, jst ne bi kompliciru. Prav tako ti zarad letnika vozila ni treba s seboj nosit homologacijskega kartončka.

Če jih boš vseen hotu, se boš kr mal namatru glede papirjev. Najboljš da ti kak kolega posodi 16" platišča z gumami enakih dimenzij, za katera se da dobit papirje. Pa potem tista homologiraš, saj v kartončku potem nikjer ne piše znamke platišč.
Subaru, love it or leave it.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov