Navigacija

Zanimivo in koristno znanje
jarko

Odgovor Avtor: jarko » 11. Junij 2007, 13:31

meni se tudi tako zdi.

navodila so tudi v slovenskem jeziku in cisto enostavna... no ja za karte nalozit je bilo treba soseda poklicat, ampak navigacija je pa res ok.

pa se tista zenska, ki govori v napravi ima gajsten glas. :oops: :-2

subidu

Odgovor Avtor: subidu » 11. Junij 2007, 14:14

jarko, nekateri smo raje tisto razliko v navigaciji vložili v kake druge upgrade-a svojega avta ;-)

zinki, čestitke za okroglo 400-ico :D

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Junij 2007, 14:23

upgrade? :roll:

jaz zaenkrat samo placujem popravila slabo vzdrzevanega (vozenega) avta :?

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 11. Junij 2007, 14:41

Drugi pa nekako ne potrebujemo navigacije če se vozimo po naši mali Sloveniji. V najhujšem primeru kak print iz najdi.si zemljevida ali Map24 sistema.
Osebno mi je bilo že všeč sistem (ena symbian aplikacija od simobil ponudbe) od bojcT-ja v kompletu z nokio 6630 in GPS modulčkom.
Baje ga je na subaru piknik pripeljala BP z npr. razliko dveh hišnih številk ;-)

Niva itak, da je potrebno počasi naše konjičke pripravit na voznost in si ne moremo privoščit navigacij :-)

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 11. Junij 2007, 15:13

@subidu: hvala :-) če je kdo opazu, mam drugačn vzdevek zdj (hvala subiju ;-) ) - tko me kličejo vsi, ki me poznajo.

Od leta 1999 je v pripravi GALILEO - nov evropski sistem za navigacijo, ki ga je 2003 potrdila tudi EU.

Od leta 2011-2012 bodo na voljo 4 različne storitve sistema GALILEO:

1. odprta storitev (OS), ki bo brezplačna za vse (podobno got sedanji ameriški GPS). Signali bodo oddajani v sklopu dveh pasov. Natančnost sprejema signalov pri sprejemnikih bo <4 m po horizontali in <8 m po vertikali pri uporabi obeh pasov. Sprejemniki, ki bodo uporabljali en pas, bodo dosegli natančnost <15 m po horizontali in <35 m po vertikali. Natančnost je primerljiva s sistemom GPS C/A za civilne namene.

Navigacijski sprejemniki za splošne namene (v avtomobili, ...) bodo za maksimalno pokritost uporabljali GPS C/A in Galileo OS signale

2. kriptirana komercialna storitev (CS) bo na voljo z naročnino, natančnost pa bo boljša od 1 m. CS bo prav tako lahko dopolnjen z zemeljskimi baznimi postajami, kar bo omogočilo natančnost pod 10 cm. Signali bodo oddajani v treh frekvenčnih pasovih (poleg dveh pasov storitve OS še dodaten pas)

3. kriptirana storitev državne uredbe (PRS) in storitev za varstvo življenja (SoL) bosta zagotavljali enako natančnost kot OS. Njun glavni namen pa je robustnost proti motnjam, blokiranju signalov in zanesljivo odkrivanje problemov znotraj 10 sekund. Uporabljali jih bodo vojska, policija, nadzor zračnega prometa (samodejno pristajanje letal, ...)

Poleg naštetega pa bodo sateliti sistema GALILEO sposobni zaznati in posredovati signale Cospas-Sarsat (signali za iskanje in reševanje), zaradi tega bodo hkrati del svetovnega sistema za pomorsko varnost.
Subaru, love it or leave it.

jarko

Odgovor Avtor: jarko » 11. Junij 2007, 17:29

ja saj je vse to mozno, da bo res, do takrat bo pa to se vedno tako, da bodo delale navigacije na satelit.

trenutno je pac to se relativno poceni, najdrazja komponenta garminov je satelit. dokler bo vsaka napravica potrebovala svoj satelit bo to se drag spas...

verjetno bodo razvili prej ali slej kaksno cenejso varianto, da bo vsak satelit lahko sledil vecim napravam, sedaj je pa menda se vedno tako, da potrebuje vsaka napravica svoj satelitek ki te v vesolju spremlja.

subidu

Odgovor Avtor: subidu » 11. Junij 2007, 18:07

hmmm... ja no, ok. :lol:

Seveda nima pretiranega smisla kupovati take igračke, če se ne potuje veliko (no, Niva13 bi rabila tudi za po Ljubljani... :lol: ). Meni bo kar prav prišlo, da ne lutam več po Nemčiji z iskanjem vedno ene in iste ulice po eno uro in več.... :oops:

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 11. Junij 2007, 18:59

subidu napisal/-a:jarko, nekateri smo raje tisto razliko v navigaciji vložili v kake druge upgrade-a svojega avta ;-)

zinki, čestitke za okroglo 400-ico :D
Imaš Z.S.

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 11. Junij 2007, 20:47

Vsaka naprava svoj satelit?! :lol: Gor je mreža 20 do 30 satelitov, s katerih ti dobivaš podatke. Več kot ji "vidiš", večja je natančnost. Pri sistemu GALILEO bodo to prav tako sateliti, le da bo natančnost precej večja.
Subaru, love it or leave it.

jarko

Odgovor Avtor: jarko » 11. Junij 2007, 20:56

aja? mozno...

nekje sem zasledil, ce sem si prav zapomnil, da je v vesolju nekaj velikih satelitov, ki so povezani na mednarodno postajo, mreza pa upravlja male satelitke, ki pripadajo garminom. ne vem pa kako bo z galilejoti.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Junij 2007, 21:28

subidu napisal/-a:no, Niva13 bi rabila tudi za po Ljubljani... :lol: )
ma, ce sem iz Kopra :-P

ceprav na tak nacin vedno kako novo ulico odkrijem, kjer drugace sploh nebi sla :lol:

jarko

Odgovor Avtor: jarko » 11. Junij 2007, 21:32

pol rabis satelit za po kopru, ce si iz kopra. pa saj je koper majhen, se ne mores zelo mocno izgubit.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Junij 2007, 21:46

ma na unih dveh kriziscih se je vcasih tezko odlocit v katero smer bi sel :lol:

jarko

Odgovor Avtor: jarko » 13. Junij 2007, 08:29

ne poznam dobro kopra... katera krizisca si mislila?

pa saj so dobro oznacene ceste v kopru, ce me spomin ne vara so se v italijanskem jeziku, da se italijani lazje znajdejo in ne delajo gnece, ko grejo ob sobotah in nedeljah v slovenijo na kosilo.

:roll:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov