Nov LTE modem/ruter

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1414
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Re: Nov LTE modem/ruter

Odgovor Avtor: vrecha » 26. Junij 2023, 16:58

@admini: morda bi bilo smiselno tele zadnje poste premakniti v svojo temo?

Jaz sem iz čisto osebnih preferenc QRP naravnan, ajde, moja KV zadeva sicer da od sebe nekih 25-30W na max moči, UKV pa seveda ročna na max 5W. Mi je čisto zanimivo z malimi močmi delati ter optimizirati lokacije in kadar gre in imam čas, antene. Velikokrat iz kakšnega vrha delam z 0.5W in čisto zadovoljivo pokrijem precer širok radij. Za KV imam Clansmana PRC320, nekoliko neobičajna izbira, a meni zelo zabavna in zanimiva, imel sem KX3, a sem jo lani prodal, ker je sploh nisem uporabljal, je Clansman precej bolj zanimiv za delo.
Glede dosega pa te lahko UKV totalno preseneti, sploh iz malo višine, recimo tole je bilo dva tedna nazaj gumica na gumico, 5W na obeh straneh: https://s9.mojalbum.com/17370239_181944 ... 106469.jpg Sva se sicer oba potrudila, da sva zvezo spravila skozi, ampak je šlo in se še sedaj čudim. Včasih, a zadnje čase redko, vzamem s seboj montažno HB9CV za 2m, takrat pa lahko res leti iz kakšnega hriba.

Tole pa še ena akcijska fotka v neoptimalnih (=deževnih) razmerah letošnje pozne pomladi. https://s9.mojalbum.com/17370239_181944 ... 106470.jpg Se prejkoslej slišiva pomoje.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 26. Junij 2023, 17:28

Aleks, v klubu si zamisli projekt posodobitve, tisto vam država/klub financira pa potem staro odpelješ domov da ne gre na odpad :)

A to grete vsak na svojem koncu zemlje v hribe na isti dan, pa pol probavate vezo vzpostavit, al kako?
Al mate pač nekje v neki postaji/klubu nek repetior, ki ti na ping odgovori s pong? Pa je to očitno vam radioamaterjem nek poseben filing (mislm, jaz nimam nič proti in tega ne obsojam. Mi pač res ni rajcig ideja).

Ker drugače ne razumem zakaj bi vlekel vso to železje s seboj v hribe?!
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 26. Junij 2023, 17:38

Lahko greš v hribe, v parke, na gradove, whatever. Sicer fantje nosijo s seboj precej majhne škatlice, to se dandanšnji da. 5W QRP (nizke moči) postajca danes v časih SDR radia tehta lahko tud samo 10 dek. Akumulator in antena sta težja.
Repetitorje načeloma v POTA (peaks on the air) aktivacijah ne uprabljamo, izkoriščamo nadmorsko višino v svoj prid. Repetitorjev je v Sloveniji malo morje, FM, digitalni, na VHF, UHF in neki mensezdi celo kratkovalovnih (bi moral pogledat spisek).

To ima svoj čar. Jaz sem izpred hiše, s čisto serijsko DMR (prav DMR postajo kjer ne rabiš izpita, ne VHF postajo z dodanimi DMR kanali, tiste majo 5W) postajco zlahka opravil 18 km zvezo na tist bogi 1 watt moči. In to zelo dobra slišnost, pač sva bila oba malo višje na kucljih v naši okolici. To je kr zanimivo. Sej vem, enim to nič ne pomeni v času mobitelov, a nam je zabavno.
V klubu imamo večinoma "dirkalne" postaje, linearne ojačevalce in antene, optimizirano za conteste (to so radioamaterska tekmovanja). Ravno v ta vikend je bil kratkovalovni contest pod okriljem španskega kralja - je tudi zagret radioamater. Te robe ne dobiš za domov ... to so postaje za 2K/+€, stabilizirani napajalniki, fini ojačevalniki, v nulo antene, z rotatorji, kakovostni kabli, zelo poštimano. Antenski stolpi so precej visoki, mora prit avtodvigalo za antene montirat na stolpe.
Radioamaterščina gre sedaj že tud precej v digitalne načine dela, tko da ni samo govor ali telegrafija. Delamo s teleprinterji, tudi sporočili, počasno televizijo, datotekami, samodejnim digitalnim vzpostavljanjem zvez, itd.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 26. Junij 2023, 17:50

*možganski prdec, POTA je akronim za "parks on the air", se pravi zabava z radijem v naravnih prakih, rezervatih, itd. Gorski vrhovi so SOTA (summits on the air). Se vid da sem bolj sprehajalec kot gornik, ane?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost