Napajanje je mišljeno na 8 komadov baterij 1,5 V AA, kar je nepraktično in drago, in hitro so prazne. Pred leti sem si zato omislu 8 eneloopov, ampak ta kemija mi da vršno max ene 11,2V. Kar je zanič, motorji ne sledijo vrtenju zemlje, oziroma so prepočasni, zadeva se včasih celo resetira med slewom, in je zelo nervirajoče. Alternativa je povleč 220 V podaljšek in priklopit 12V/2A adpaterček. Kar spet nervira, ker montaža ve ne, da si navija kabel okrog tripoda. Svinčev aku je poleg teže enako problematičn okrog kabla in navijanja. Pa podaljšek je vedno mal prekratek za tam kjer bi jaz rad, pa ostale oslarije (sej nismo več v kameni dobi da bom za 20W podaljšek vlačil).
Kolega mi je pred kratkim šenkal 13 kosov litijevih 18650 (zmerjene in OK, čeprav reciklat). 2 sem ponucal za svetilke. Zdej, montaža žge 1,5 A na slew (ko teleskop potuje) in 0,5 A ko kompenzira vrtenje zemlje. To si mislim, bi mi morale te 18650 načeloma zdržat celo noč. Na YT sem mal gledal kako folk dela iz tega po tri v serijo "12V" akupake, ampak 3S da spet sam okrog 11,5V, 4S pa čez 15V, kar je preveč. Montaža po navedbah proizvajalca lahko dobi med 11 in 14 V brez problema (ni res, 11V je čisto zanič). Akupak bi lahko z velkrom pritrdil na samo nogo teleskopa, in se mi kabel ne bi ovijal, kar bi bil tud velik plus.
A je kdo ustvaril iz 18650 litijevih celic nekaj, kar simulira svinčev aku (recimo neki med 12 in 13 V), in kako je to uspel? Ena ideja, ne prav elegantna, je na izhod 3S paketa dat nek DC-DC konverter in ga naštelat recimo da ven piha 13V. Kako je pol s ponjenjem tega? Pošljemo not 12 VDC in upamo da BMS odklopi ko je dovolj polno? Tle sem čist mrzel. Če kdo kaj ve, prosim.
Sicer se take reči jaz spomnem itak zadnji moment (naslednjo soboto, 21.1. se obeta nek komet)