Vseen se grem pelat... Zima 2021/22
Re: Vseen se grem pelat... Zima 2021/22
Bo treba enkrat tehtnico vmes na štrik/gurtno dat, ker jaz močno dvomim, da rabiš 2t sile, za enga subaruja ven potegnit. Sej ga ne dviguješ iz prepada, običajno 3-5 ljudi že pahne tak avtoček iz dreka, snega, razen če res orng nasedeš, da so vsa 4 kolesa u luftu...
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Kot LSlabe in drugi sami ugotavljajo iz prakse, stoji formula
Kar sem hotel opozoriti prej je, da je daleč najpomembnejši tisti del, "kolikor je treba premagati upora da se premakne iz dreka" in da ta del lahko preseže vse meje, pač do odpovedi vleka. Zato mora pri vzdržljivosti opreme veljati hierarhija in vlečna vrv mora biti tista, ki se (daleč) najprej strga.
na sila trhlih teoretičnih temeljih.teža vozila plus kolikor je treba premagati upora da se premakne iz dreka ...
Kar sem hotel opozoriti prej je, da je daleč najpomembnejši tisti del, "kolikor je treba premagati upora da se premakne iz dreka" in da ta del lahko preseže vse meje, pač do odpovedi vleka. Zato mora pri vzdržljivosti opreme veljati hierarhija in vlečna vrv mora biti tista, ki se (daleč) najprej strga.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
sem videl dogodek ,ko se je strgalo in direkt v steklo
Zato se lahko dvigne pokrov motorja pri vitlanju če pričakuješ pretrg, plus obtežba na vlečno gurtno ali zajlo.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Slabe je vprašal kolikšna naj bo kapaciteta škopca. Ja torej, najmanj mora prenest silo potrebno za vlek praznega avta. Pri subaruju je to cca 1,5 tone teže. Zraven lahko pride potem vse sorte sile, praktično do, kakor si sam ugotovil, zelo veliko. Sploh če se kolesa ne kotalijo, ali celo vozilo po dnu drži "vakuum" globokega blata. Ali, kot se je zgodilo meni, avto primrzne čez noč v nasedli sneg. Nismo sicer ničesar polomili pri vleki (poskusu vleke, bolje rečeno), ker Igorjev avto ni mogel cuknit zaradi prespolzke podlage in se potrebna sila sploh ni mogla prenesti. Na koncu smo naslednji dan pustili eno uro avto teči, in odkopali kar je bilo možno. Avto se je potem praktično sam odpeljal iz pasti. Reševalca sta bla Igor in Psiho.vrecha napisal/-a: ↑15. December 2021, 09:30Kot LSlabe in drugi sami ugotavljajo iz prakse, stoji formulana sila trhlih teoretičnih temeljih.teža vozila plus kolikor je treba premagati upora da se premakne iz dreka ...
Da zaključimo, za avto težak tono in pol je škopec kapacitete tone in pol dovolj brez da avto kaj posebnega drži. 2 tonski ima nekaj rezerve. Za moj avto, ki vaga več, imam jaz tudi sicer 2 tonski škopec, ne vem pa če ne bom dokupil 2 kosa za eno številko večjih, ker niso dragi in imajo samo malenkost debelejši bolcen.
Šibka(ejša) vlečna vrv je pravi pristop razmišljanja. Že če uporabiš samo en škripec na zajli, se sila podvoji, zato mora bit škopec močnejši, in zato sitnarim.
Tukaj je treba tud povedat, da sitnarim da naj bo škopec močan, da se ne bi deformiral, ker potem ga sname samo fleksarca ali acetilen. Deformiran bolcen se težko še odvije.
Ah ne poznaš slasti morosta pozimi ... ko men Kangoo obtiči v službi, ne kličem Ivecota, pokličem 20tonskega Catterpilerja ... Prejšnjo zimo sem dvakrat zapiskal. Do podna v ilovci (to mamo kot tesnilno plast na vrhu polj, v debelini pol metra). Iveco Kangooja tud premakne ne, pa če na cesti stoji.LSlabe napisal/-a: ↑15. December 2021, 05:10Bo treba enkrat tehtnico vmes na štrik/gurtno dat, ker jaz močno dvomim, da rabiš 2t sile, za enga subaruja ven potegnit. Sej ga ne dviguješ iz prepada, običajno 3-5 ljudi že pahne tak avtoček iz dreka, snega, razen če res orng nasedeš, da so vsa 4 kolesa u luftu...
Ko pa Catterpilar nakladač obtiči, smo pa v vlakec povezali še dva, in en buldožer, da smo ga ven dobili ... enkrat se nam je tud kompaktor v smeti zakopal, to je bla tud veselica.
pri blatu je problem vakuum, to res ne gre zlahka ven...aleks napisal/-a: ↑15. December 2021, 13:27Ah ne poznaš slasti morosta pozimi ... ko men Kangoo obtiči v službi, ne kličem Ivecota, pokličem 20tonskega Catterpilerja ... Prejšnjo zimo sem dvakrat zapiskal. Do podna v ilovci (to mamo kot tesnilno plast na vrhu polj, v debelini pol metra). Iveco Kangooja tud premakne ne, pa če na cesti stoji.LSlabe napisal/-a: ↑15. December 2021, 05:10Bo treba enkrat tehtnico vmes na štrik/gurtno dat, ker jaz močno dvomim, da rabiš 2t sile, za enga subaruja ven potegnit. Sej ga ne dviguješ iz prepada, običajno 3-5 ljudi že pahne tak avtoček iz dreka, snega, razen če res orng nasedeš, da so vsa 4 kolesa u luftu...
Ko pa Catterpilar nakladač obtiči, smo pa v vlakec povezali še dva, in en buldožer, da smo ga ven dobili ... enkrat se nam je tud kompaktor v smeti zakopal, to je bla tud veselica.
Torej, usulo se je en kup postov, nekateri celo tok strokovni, da jih sploh nisem razumel, pa še vedno ne vem, kater škopec naj vzamem. Torej imam sedaj tega 3,2T čist ok...
bom vzel pri zagrsou še:
Škopec trebušast z vijakom 5/8" - 3,25t
pa bom dal za dostavo tok kot za škopca. hehe...
Za subaruja je dovolj 2000kg škopec. Pa sej ponavadi zapelješ v kup snega, vidiš da ne bo šlo, daš v rikverc in ali se odpelješ ali pa se vkoplješ. Če se vkoplješ, pa rabiš samo majhen cuk, pa gre avto sam ven.
Če se pa vkoplješ do podna pol ti pa tut škopec za 10 ton ne bo pomagal, če te nima kaj dovolj težkega ven cuknit. Smo enkrat Birdyjev avto raztegnil za 5cm, ko smo ven vlekli navadno imprezo (z 2T škobci
) iz jarka na krimu. Seveda sta bila 2 avta navezana, pa tretjega ven vlekla. Birdijev je bil na sredini. Se je raztegnil za 5cm v tistih treh urah reševanja impreze.
Če se pa vkoplješ do podna pol ti pa tut škopec za 10 ton ne bo pomagal, če te nima kaj dovolj težkega ven cuknit. Smo enkrat Birdyjev avto raztegnil za 5cm, ko smo ven vlekli navadno imprezo (z 2T škobci
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Če imaš bliz doma kako kmetijsko zadrugo, stopi tja, pri naši imajo škopce od tričetrt tone dalje. Cene podobne kot v linku. Se ogneš poštnini.
Pri Kangooju si s škopcem itak ne moreš pomagat. Vlečne točke so štancan pleh in ga utrga dok si rekel keks. Smo potegnili gurtno (mojo iz mojga avta, službene so preširoke) skozi feltno, pa je šlo. Nič se ni pokrivilo.
Torej, jaz ne odgovarjam direktno na LSlabetovo vprašanje, tudi zato, ker so moje izkušnje s Subaruji že precej daleč v preteklosti. Opozarjam samo na tehnične nebuloze. To npr. je naslednja v seriji:

Oziroma drugače povedano ... vlek avta nima dosti veze z dvigom avta.
Kot je že LSlabe ugotavljal, jaki morajo biti tisti trije korenjaki, ki premagajo 1.5t ...... silo potrebno za vlek praznega avta. Pri subaruju je to cca 1,5 tone teže ...
Oziroma drugače povedano ... vlek avta nima dosti veze z dvigom avta.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
... pod pogojem da kolesa kotalijo in nosijo avto. če se kolesa ne kotalijo in ne nosijo teže, trije možaki lahko sopljejo in tiščijo kolikor jim paše. če se kolesa kotalijo in nosijo avto, avto pa obtiči na klancu navzdol, je mogoče dovolj eden da premakne upor. če je samo majhen klanec navzgor mogoče trije niso dovolj. tvoja izjava je posplošena, še bolj kot moja. z nebulozami pa torej previdno, ane. sicer pa, ajd. povej ti kolikšen škopec bo dober. pa kokšna naj bo gurtna, (hešteg ziher je 2 tonska dovolj
)
Pod nobenim pogojem nima vlek dosti veze z dvigom oziroma težo vozila. Ok, to je malo pretirano reči, veza s težo vozila obstaja, ampak niti približno ne takšna, kot jo predstavlja alex. Pod nobenim pogojem, razen pri vleku zelo strmo navzgor, kar pa je dvig.
Poglej, alex, morda ne zgleda tako, a glede ključnih zadev se strinjava. O tem, da lahko vlečne sile hitro dosežejo skoraj poljubne višine (kar je bil tudi povod za mojo vključitev v debato). Opozarjam zgolj na to, da naj bo zaradi tega vrv najšibkejši člen. Glede priporočil moči škopcev, ki si jih podajate, se mi tudi zdijo popolnoma smiselne (a ne dam roke v ogenj in v pomanjkanju lastnih izkušenj se tu ne opredeljujem).
Zadeve postanejo čudne šele, ko jih poizkušaš teoretično utemeljevati. Kvazi formule kot na primer
Poglej, alex, morda ne zgleda tako, a glede ključnih zadev se strinjava. O tem, da lahko vlečne sile hitro dosežejo skoraj poljubne višine (kar je bil tudi povod za mojo vključitev v debato). Opozarjam zgolj na to, da naj bo zaradi tega vrv najšibkejši člen. Glede priporočil moči škopcev, ki si jih podajate, se mi tudi zdijo popolnoma smiselne (a ne dam roke v ogenj in v pomanjkanju lastnih izkušenj se tu ne opredeljujem).
Zadeve postanejo čudne šele, ko jih poizkušaš teoretično utemeljevati. Kvazi formule kot na primer
so napačne glede na fiziko, kot jo razumemo zadnjih vsaj 300 let, poleg tega pa tudi zavajujoče. In to je treba povedati, opozoriti, zaradi resnosti, ki jo ta forum vzdržuje. Še enkrat, vaši končni zaključki, ki temeljijo na izkušnjah, so verjetno popolnoma smiselni in ok. Kvazi teoretska razpredanja pa se berejo kot burleska.Vlečna sila potrebna za avto premaknit je teža vozila plus kolikor je treba premagati upora da se premakne iz dreka, snega in/ali prišteta silo glede na kot iz katerega je proti horizontali za izvleč vozilo.
OKeeeej. Prosim, šolaj nas torej! Kaj je narobe z mojo fiziko? Kaj je narobe z rezultanto vektorjev (jaz sem jo pač poimenoval vlečna sila v našem primeru) teh sil: teža vozila+upor podlage+upor strmine (G*sin a)? Da samga sebe citiram da je potrebna vlečna sila "teža vozila plus kolikor je treba premagati upora da se premakne iz dreka, snega in/ali prišteta silo glede na kot iz katerega je proti horizontali", da ne bo iz konteksta. Za upor podlage smatrajmo še kaj zraven čisto samo kotalnega trenja, še sneg, drek, whatever, ki bremza spodnji del avta.
Kaj je tukaj v nasprotju s 300 leti fizike?
Zanima nas samo "pravi" izračun za velikost vektorja, za smer vemo, v katero vlečt ...
Kaj je tukaj v nasprotju s 300 leti fizike?
Zanima nas samo "pravi" izračun za velikost vektorja, za smer vemo, v katero vlečt ...
Na ravni podlagi se sila teže zniča s silo podlage. Ena kaže gor, druga dol in za to teža kle nima popolnoma nobene veze. Zanima te samo sila trenja. Če bi bla naprimer nič, bi za vleko zadostovala vsaka sila večja od nič.
Pejmo z avto!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov