Problem klima

Subarujev predstavnik razreda SUV
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Re: Problem klima

Odgovor Avtor: aleks » 04. Marec 2021, 11:35

danci1973 napisal/-a:
04. Marec 2021, 08:46
Čisto tako mimo grede - a je možno, da nimajo vsi avtomobili sušilca oz. da je ta pač integriran v katero drugo komponento (recimo, v kondenzator)?

Nekako se mi zdi, da v Subaru katalogu nisem zasledil ničesar temu podobnega.
moj stari fori je mel tole
https://i.ebayimg.com/images/g/ry8AAOSw ... -l1600.jpg Imenuje se to air con receiver - drier.

Ti imaš BH? Potem je tole zate https://www.bestpartstore.co.uk/air-con ... tate-be-bh
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 04. Marec 2021, 11:53

Kamion napisal/-a:
04. Marec 2021, 08:09
BackW00d napisal/-a:
03. Marec 2021, 21:17
...(cilinder oz. tuba ob "hladilniku" ki se mu profesionalno reče kondenzator). ...
Tle si malo zamešal, ta cilinder, ki je poln silica kroglic se imenuje sušilec (drier).

Kondenzator (condenser) je zunanji hladilnik, ki je med delovanjem topel.
Uparjalnik (evaporator) je notranji hladilnik, ki je med delovanjem hladen.

fd7f39409fc60935d121f69a83238d4f.jpg
Na prvi pogled zveni narobe, ampak je kr prav napisal, kondenzator odvaja toploto iz kompresorskega sistema.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 04. Marec 2021, 12:21

aleks napisal/-a:
04. Marec 2021, 11:35
Ti imaš BH? Potem je tole zate https://www.bestpartstore.co.uk/air-con ... tate-be-bh
Ne, jaz imam BP in čeprav mi Autodoc in podobni dejansko dajo nek rezultat, v OEM katalogu in skicah jaz tega ne najdem:

https://partsouq.com/tesseract//assets/ ... H_3_LR.gif https://partsouq.com/tesseract//assets/ ... H_3_LR.gif https://partsouq.com/tesseract//assets/ ... H_3_LR.gif https://partsouq.com/tesseract//assets/ ... H_3_LR.gif
Tudi, če v OEM katalogu iščem 'drier', 'dryer', 'receiver', ... , ne dobim rezultata...

Čudno je tudi to, da Autodoc ipd. pri tem, kar ponudijo, ne prikažejo OEM kataloške številke - pri drugih artiklih pa (praviloma) jo.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 04. Marec 2021, 18:07

Tle je na sliki, kolk je podobn originalu pa ne vem. No, lahk bi šel v avto pogledat :P
https://www.ebay.com.au/itm/For-Subaru- ... SwkmVgOsbI

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 06. Marec 2021, 08:25

Nene, pri BP je drugače, ti menjaš samo sušilno sredstvo, ne celega sušilca. Sušilec je vgrajen v kondenzor na desni strani, to se vidi tudi na tvoji skici kondenzorja. Tud na slikci ki jo je objavil kamion se vidi. Not je verčka, kot en štumf poln kuglic. Voglasu maš Mahlejevo EAN kodo, pa poišči to kje bližje in v Evropi :smrk
https://www.bestpartstore.co.uk/1528841 ... nditioning
https://cdn.autoteilexxl.de/thumb?m=1&i ... f=94077806

niko05
Uporabnik foruma
Prispevki: 20

Odgovor Avtor: niko05 » 10. April 2021, 12:36

Hvala klapa za vse, klima stestirana prvo z dusikom, menjani oringi pri kondenzatorju, malcek je pocasi puscalo, napolnjena uspesno, gremo dalje. Mogoce pa ni vedno najhujsi bav bav, ko se zadeve lotis. Ko sem imel alfo leta nazaj, so mi rekli d je kompresor fuc in mi hotli pobrat 500 eu. Po osmih letih, se vedno preprican, da je kompresor, sem se odlocil stestirat se pri kolegu. No, napolnili smo in brez puscanja je blo lepo hladno se dolga leta. Tako, da ja. Preseneca me, da marsikateri pooblascenec se ima licenco. Govorim za goriske konce. Na bruhanje ti gre, ko vidis, kaj delajo, oziroma ne delajo. Racunajo pa in to dobro. No, lep vikend vsem

Uporabniški avatar
janko
Član Subaru kluba
Prispevki: 86
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: janko » 07. Julij 2021, 14:57

Živjo

Imam forester 2.0, 115kw, letnik 2006. Klima je avtomatska. Ko je motor hladen, deluje hlajenje, tudi notranji termostar v obliki gumba regulira stopinje !
Čuti se kdaj klima deluje in kdaj ne. Če grem z avtom ven naredim 11-20 km po avtocesti, klima še dela. Potem pa počasi ne hladi več. Zgodilo se mi je celo, ko sem šel iz Bleda v Ljubljano, da sem na avtocesti zmanjšal slučajno hitrost po 100km in klima je spet delovala a z manj "hladu".
Avto sem peljal k serviserju v Sneberjah, ki je avtoelektičar in servisira vse klime. Ko je dal na napravo je pokazala, da manjka plina. Potrebuje ga 0,55-0,65kg. Aparat je nameril tlak 0,38kg. Plin barvo smo dodali in klima je delovala. Ostalih napak naprava ni zaznala. Nismo pa menjali vseh gumic kot sem to naredil pri starem foriju 1999 letnik. A z njim se veliko prevozil. Z novejšim forijem 2006 se v zadnjih dveh letih vozim malo, in da ni bilo toliko prilike za testiranje, zato nisem dal toliko poudarka na klimo. Mogoče pa je da servis še ni bil nikoli nerejen. Avto ima dobrih 185.000 km.
Čudno pa je zakaj, ko je avto hladen klima deluje, tudi vklop in izklop se sliši v motorju. Ko pa je avto na cesti, se motor segreje pa po določenem času preneha hladiti. Takrat tudi sklopka na klimi ne prime ? Nisem ponovno šel na test plina ali tesni ali ne. A ko avto stoji pol ure, klima spet dela in močno hladno piha iz šob v avtu. Torej bi rekel da je verjetno plina še dovolj ! Morda kak nasvet. Hvala za pomoč

Janko

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. Julij 2021, 19:37

plina ni dovolj. sporadično se še nakaplja, če malo stoji ali pri nižjih vrtljajih. potem stikalo prepreči vklop kompresorja ko je na eni strani že premalo tlaka. tako začne kvačkat če manjka mala količina plina, ko ga bo manjkalo več, pa kompresor verjetno sploh ne bo več pognal. če maš UV svetilko morda lahko celo najdeš kateri semering pušča.

Uporabniški avatar
janko
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: janko » 07. Julij 2021, 22:55

Živjo

Torej še vedno nekje lahko pušča, kljub temu, da smo ga dodali 21.6.2021, toliko kot piše na nalepki.
Torej ne more biti napaka na kompresorju ali sklopki ?
Razen, če bi bilo kaj narobe z hladilnikom ali gumice, ki so na spojih. Če bi sam pomeril tlak, mora klima verjetno delovati ?
Na kateri cevi merim tlak ? Koliko mora biti tlak ?
Dva zamaška sta en je na tanjši cevi ki je vroča ter drugi na debeli cevi ki je hladna, ko vse deluje !

Ali se motim in je postopek drugačen. Običajno če klima ne dela tlak močno naraste.
Pred leti sem montiral klime po hišah zato imam opremo in manometre na zalogi. Kakšen je pravi postopek, če meriš sam iz eno cevjo.
Pri napravi ki jo imajo na servisih imajo dve cevi !

Lep pozdrav vsem Janko

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Julij 2021, 00:11

preden namontiraš manometer, preglej spoje z ročno UV svetilko. če je nimaš, posodim. če je plin že enkrat ušel, smatram da je majhna verjetnost da sklopka kompresorja zafrkava. tlak meriš če delaš z enim manometrom na nizkotlačnem pokrovčku z oznako L (drugi je H, visokotlačna cev). če je dovolj plina je običajno od 35 do 45 psi. toliko tudi rabiš če hočeš najt kje pušča. ne pozabi odvit pokrovčkov in pogledat šrader ventile in osovino kompresorja
. gledat morš v mraku, te lučke niso posebno močne. vidi se zelenkasto. velik videov na YT na to temo.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 08. Julij 2021, 07:04

Lahko pa je problem v ekspanzijskem ventilu, da je zamašen ali, da ne deluje pravilno.

Drugače pa imaš tukaj navodila za merjenje tlaka in verjetne vzroke problemov iz Subaru Service Manual-a:
screenshot.1567.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Julij 2021, 08:05

Kamion napisal/-a:
08. Julij 2021, 07:04
Lahko pa je problem v ekspanzijskem ventilu, da je zamašen ali, da ne deluje pravilno.
Pa še saturiran filter/sušilec poleg ekspanzijskega ventila, to dvoje sem tudi kar pozabil. Nekam nizke tlake podaja manual (ne vem za katero hladivo so ti podatki), ampak najbrž bo že prav, torej 18-28 psi na L ventilčku. Če plin uhaja, bo tukaj najprej vidno.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Julij 2021, 08:52

janko napisal/-a:
07. Julij 2021, 22:55
Torej še vedno nekje lahko pušča, kljub temu, da smo ga dodali 21.6.2021, toliko kot piše na nalepki.
Če je klima puščala in niste naredili nič glede tega, ampak ste samo dodali plin - jasno, da še vedno pušča...

Uporabniški avatar
janko
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: janko » 08. Julij 2021, 12:15

Živjo

Hvala za vsa navodila. Se lotim in najprej probam izmeriti tlak.

Janko

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 08. Julij 2021, 20:04

aleks napisal/-a:
08. Julij 2021, 08:05
Kamion napisal/-a:
08. Julij 2021, 07:04
Pa še saturiran filter/sušilec poleg ekspanzijskega ventila, to dvoje sem tudi kar pozabil. Nekam nizke tlake podaja manual (ne vem za katero hladivo so ti podatki), ampak najbrž bo že prav, torej 18-28 psi na L ventilčku. Če plin uhaja, bo tukaj najprej vidno.
Tej tlaki so med delovanjem kompresorja za plin R134a.
Med merjenjem tlakov, je pomembno, da je klimatizacija nastavljena tako kot je napisano v teh navodilih in da se obrate motorja drži na 1500 rpm!
Ko je kompresor izklopljen se na tlaki low in high side ustalijo na enak nivo.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov