Izkušnje s pnevmatikami

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Re: Izkušnje s pnevmatikami

Odgovor Avtor: BackW00d » 13. November 2020, 15:02

Nebivedu, ko si ravno omenil cooperce...mam spretiravano dobre izkušnje z (lahko da celo prav namensko) zimsko cooperco.
In sicer na 2.0 VVT-i 150HP motor in takratek "city" RAV4.

Guma je imela tako globoke/široke dezene da si lahko (tudi pravi fantovski domač debel) prst skril notri :thup

S tem setupom smo se pa na mrzlici vozili na pune bombe po bolano velik snega :D Filing je bil dobesedno isti kot da se po makadamu vozimo.
To je rinlo da verjet ne moreš. Pa veš da te "city" RAV4 nimajo nič od opreme kar se pogona tiče.
Ti povem da tko kot smo se s tistim avtom na teh gumah vozili, kaj takega pa še nisem doživel ne prej ne kasneje (nažalost nevem modela/dimenzije).

Sicer po asfaltu je bila guma dosti povprečna, ker se je zvijala in guncala v božjo mater, ampak v snegu (za povprečnega voznika za normalno vožnjo še vedno povsem OK)...o človek ampak v snegu je bla pa res doma :)
Pa še kolikor toliko lahek avto pa dosti močen motor da je to skos sukalo gume brez omejitev :thup

legacy96 a sailun upamo omenjat na tem forumu ? :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8717
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. November 2020, 19:51

Rav4 smo imel tudi mi doma. Takratko, letnik 1998 z 2.0 motorjem in 136KM. Samo da smo mel prvo leto na njej uniroyal, potem pa toyo open country AT.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 13. November 2020, 23:31

Zdele v teh časih k je treba bit doma, ta tema prov pride. K da bi bil v gostilni. No zdj je pa že pozn pa grem domov.

Uporabniški avatar
legacy96
Uporabnik foruma
Prispevki: 118
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: legacy96 » 13. November 2020, 23:50

BackW00d napisal/-a:
13. November 2020, 15:02

Haha probajmo :D mogoče pa niso jajca od kitajca. Ce so približno tok dobre kot recimo eskimo s3, zakaj pa ne :D
Subaru Legacy 2.0 GL

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 14. November 2020, 08:27

Cena je nekje tam kot Kormoran gume. Ampak kormoranu veliko bolj zaupam. Razumem, da bi kupil letno gumo, ko je v bistvu vseeno, ker po suhem in toplem asfaltu vsaka guma drži. Ampak zimske????

Za mojga XV-ja so kormoran zimske gume v dimenziji 215/60/17 celih 50€ na komad.

Sailun so za moje pojme gume, ki jih daš 15. novembra na avto. 15.marca pa jih daš dol z avta, pa vržeš v kanto.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
impreza911
Član Subaru kluba
Prispevki: 1369
Kraj: Gornja Radgona

Odgovor Avtor: impreza911 » 14. November 2020, 09:16

legacy96 napisal/-a:
13. November 2020, 23:50
BackW00d napisal/-a:
13. November 2020, 15:02

Haha probajmo :D mogoče pa niso jajca od kitajca. Ce so približno tok dobre kot recimo eskimo s3, zakaj pa ne :D
jaz mam trenutno na foresterju zimske + letne sailun, pa na imprezi zimske. za naše potrebe ,se super obnesejo. jaz sem zadovoljen z njimi
Subaru Impreza RS

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 14. November 2020, 11:16

nebivedu napisal/-a:
14. November 2020, 08:27

Sailun so za moje pojme gume, ki jih daš 15. novembra na avto. 15.marca pa jih daš dol z avta, pa vržeš v kanto.
No v tejle temi si kar parkrat kiksnil kar se tiče pa tegale na koncu pa definitvno povsem mimo.
Naša je imela omenjene gume tri leta pozimi na avtu in letos do konca septembra ko sem jih snel zaradi izrabljenosti.
Naredila je okoli 40.000 in gume so opravile svojo funkcijo kot treba...Cena novih je bila 38 eurov kom.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. November 2020, 20:37

Moj kolega serviser v pnmevmatik centru pravi da je 100% boljš kitajca kot pa karkoli nalitega/obnovljenega.
Nevem....

Znam si zamislit da bi bil nek povprečen nezahteven voznik povsem zadovoljen s sailunom ali navsezadnje čimerkol "kitajskim".

Jaz sebe smatram za zahtevnega voznika (no pa picajzlastega malenkost) in pač niti ne razkiram s pocen gumo. Navsezadnje delam malo kilometrov, tiste ki pa jih naredim pa so ponavad na pas mate* :) Ko sem na cesti sem rad sproščen kar se gum tiče.

Je pa vsekakor mogoče da bi bil pozitivno presenečen če bi take gume navsezadnje kupil.
Par kolegov je čez letne sailunke ful jamrajo. Ampak vsi v smislu da so jo kupili, prvo leto je bila super, nato pa naslednje leto katastrofa (vsi od teh kolegov za moje pojme ne znajo vozit na način da bi gumo postavili na mejo). Torej, ali ma guma tako nizek prag performans ali pa so pač "jamrali" neargumentirano.

Vedno ko kdo pretirano šimfa kitajce se spomnim da je kolega Štolcer na racelandu zategnil maksimalno število drift krogov čez progo prav z totalno zgonjeno in levo "wan-li" kitajko. In navsezadnje rekel da je bila to med top gumami kar se tiče filinga skozi ovinike (seveda napočez).
Tko da ja...težko rečt.

Sam sem imel res 8 let staro bridgestone potenco RE050, ki se je še vedno obnašala TOP čeprav je imela 0.5mm profila, (na enem delu se je že profil lupil) medtem ko naprimer kontinentalka primernega ranga v četrtem letu je bila neuporabna. Pač obakrat varianta, da sem gume dobil z avtom tik pred menjavo sezone pa nisem menjal na koncu sezone za nove.

A veš te izkušnje z gumami so res toliko subjektivne da adijo. Vsak avto se drugače obnaša z različnimi gumami. Vsaka guma se različno obnaša v različni dimenziji. Navsezadnje ista guma z 2.5 bar ali 1.5 bar bo povsem drug filing in performans v snegu/mokrem.
Tako da biti res objektiven je pomoje kar fejst težko.

Čez prst pa pravim. Cena/majhna obraba/performance - izberi dve :)
Nažalost kot marsikje drugje ne gre tri zbirat :D

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. November 2020, 20:46

karel napisal/-a:
14. November 2020, 11:16
Naša je imela omenjene gume tri leta pozimi na avtu in letos do konca septembra ko sem jih snel zaradi izrabljenosti.
Naredila je okoli 40.000 in gume so opravile svojo funkcijo kot treba...Cena novih je bila 38 eurov kom.
Isto je kolega z ROTAL zadovoljen, da nemoreš verjet da je kdorkol lahko s tako gumo tolk zadovoljen.

Vsako leto bolj mislim da je debata o pnevmatikah neprimerna za forume/fejsfuk ker enostavno vsak voznik preferira različne stvari.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 14. November 2020, 21:43

Sailun so bile na avtu, ko sem ga kupil. Sicer letne, ampak takih gum ne dam več na avto. Lahko da so zimske kaj drugačne, ampak letne v dimenziji 225/55/17 so bile samo še za na drift pisto, ne pa za na cesto.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 15. November 2020, 01:14

Čisto odvisno tudi pa kakšnem "terenu" se vozi. -- regionalne ceste, ne avtocesta seveda --
Sam imam izkušnje da se da Logatec-Ljubljana (večinoma ravninski) čisto normalno vozit tudi s starimi letnimi ali zimskimi s precej obrabe. Medtem ko v drugo stran - torej Logatec-Idrija (čeprav ta cesta niti ni referenca, ker jo dejansko nonstop plužijo in je Idrijska polovica poti tudi pozimi v top stanju) ali Logatec-Postojna, kjer pa čez vse tiste ovinke in klance niti ne pomislim na vožnjo z vsaj približno ohranjenimi gumami.

Pa še nekaj je treba vzeti v zakup -- Isti proizvajalec, z istim modelom, se ne obnaša enako z vsemi širinami, lahko je 215 fenomenalna guma, 235 je pa že čisto poden -- sploh ko ljudje dajejo na isti avto preširoke gume, da lepše izgleda. Poleti, na suhem še nekako gre skozi. Ob prvem dežju pa so samo v napoto na cesti, ker drsijo skozi ovinke ko po ledu.
--- Čisto tehnično je to čisto normalno, ko pretiravaš s širino imaš večjo stično površino, vendar se teža avtomobila razdeli na ta večji del in je na kvadratni cm potem manjši pritisk in zato potem prej začne zanašati avto. :th :o -----
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 15. November 2020, 09:49

Jaz dost experimentiram z nabavo gum. Na foriju sem mel vse sorte, tudi kitajske zimske Goodride 507. Ne bi jih več kupil, pa ne zato ker bi zanič šle po snegu. Grejo čisto v redu, vendar: konec druge zime profila ni več, in niso tudi več prav poceni, so skor 60€ kos. Yoke so mi držale eno zimo več, za cca. 77€ kos. Letos sem vzel spet namensko zimske. Mišlenov klon, iz Mišlenove tovarne v Pirotu, Taurus suv ice. Tudi sem vzel najožjo homologirano. Pa da ga vidmo, guma sicer 52 evrov za kos. Zdej pa rabim sam še sneg za sprobat. Na mokri cesti so v redu za tak presek, /65. Poleti jih ne bom več vozil, vzel bom ene ATjke. Problem je, da so že kitajske AT povsem blizu yokicam po ceni. Obnovljena, če začnemo spodaj (kakovost vprašljiva, cena nizka), Insa (klon gudrič) je po 70, Gripmax (klon G.) je 72, Toyo open country 75, Event AT(klon) 76, Lassa competus AT2 po 77, Linglong klon Gudrič skoraj za 80, Falken Landair AT isto 80, zlata sredina so Yoko g015 so po 83 in Falken Wildpeak 85, potem Nokian Rotiiva AT 96, Matador Izzarda isto 96, General grabber 101€, Maxxis AT 105 in BFG KO2 po 138€.
Zdej, čez 100 evrov na komad mi ne diši. Nalite pa tud nekako ne. Yoke so zlata sredina, a ker imam avto sedaj malo težji kot je bil fori, bom morda vzel Falken Wildpeak za katere vem da niso obnovljene. Če še kdo ve za AT gume primerne cene, jaz se ne spomnim nobenih več. Najbolj se nagibam k Falken, menda niso glasne, imajo dovolj široke žlebove in ojačane boke. Mislim, za ta dnar, okrog 80-90€ za komad.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 75

Odgovor Avtor: Rok » 15. November 2020, 09:56

"Pa še nekaj je treba vzeti v zakup -- Isti proizvajalec, z istim modelom, se ne obnaša enako z vsemi širinami, lahko je 215 fenomenalna guma, 235 je pa že čisto poden -- sploh ko ljudje dajejo na isti avto preširoke gume, da lepše izgleda. Poleti, na suhem še nekako gre skozi. Ob prvem dežju pa so samo v napoto na cesti, ker drsijo skozi ovinke ko po ledu.
--- Čisto tehnično je to čisto normalno, ko pretiravaš s širino imaš večjo stično površino, vendar se teža avtomobila razdeli na ta večji del in je na kvadratni cm potem manjši pritisk in zato potem prej začne zanašati avto. :th :o -----"

Tale drugi odstavek pa ne bo čisto držal. Širša guma je slabša od ožje v mokrem samo pri splavanju ne pa tudi pri vodljivosti in pa v snegu, ker zaradi manjšega pritiska težje pride do stika s cesto. V ostalih prvinah pa je enakovredna ali boljša. (glej https://www.amzs.si/motorevija/pnevmati ... h-dimenzij)

Počasna vožnja v mokrem skozi ovinke je posledica strahu/previdnosti voznikov ne pa širokih gum, ker širša guma omogoča boljši oprijem (izjema je stoječa voda). Res je, da je pritisk na kvadratni cm manjši, ampak je tudi več kvadratnih cm v stiku s cesto. Zato deluje, pri široki gumi, pri zavijanju manjša sila na kvadratni cm stične površine, kar omogoča višjo mejo zdrsa.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 15. November 2020, 10:35

Rok napisal/-a:
15. November 2020, 09:56
Tale drugi odstavek pa ne bo čisto držal. Širša guma je slabša od ožje v mokrem samo pri splavanju ne pa tudi pri vodljivosti in pa v snegu, ker zaradi manjšega pritiska težje pride do stika s cesto. V ostalih prvinah pa je enakovredna ali boljša. (glej https://www.amzs.si/motorevija/pnevmati ... h-dimenzij)
Počasna vožnja v mokrem skozi ovinke je posledica strahu/previdnosti voznikov ne pa širokih gum, ker širša guma omogoča boljši oprijem (izjema je stoječa voda). Res je, da je pritisk na kvadratni cm manjši, ampak je tudi več kvadratnih cm v stiku s cesto. Zato deluje, pri široki gumi, pri zavijanju manjša sila na kvadratni cm stične površine, kar omogoča višjo mejo zdrsa.
Če so tovarniško dovoljene določeno širino gume, naprimer 215 in daš gor naslednjo širino (225) se na obnašanju avtomobila ne bo poznalo nič, kar bi lahko mi amaterji zaznali. Če pa daš namesto 215 gor 245,255 ....... pa se bo avto že v idealnih suhih razmerah obnašal zeeelo drugače, v nalivu, mrazu, snegu je pa že čisto adijo pamet.

Ps: Če bi rad ogovoril s citiranjem drugega uporabi ikono - odgovori s citatom (ko bereš post je desno zgoraj - ena je klicaj, druga je pa ta ikona). Ko imaš citat v svojem postu, ga pa lahko tudi urediš - pač pustiš tisto na kar odgovarjaš, ostalo zbrišeš. PAZITI moraš zgolj da OSTANE ZAČETEK IN KONEC POSTA -- [q u o t e=.....56] + [/quote] .
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 75

Odgovor Avtor: Rok » 15. November 2020, 10:45

Se strinjam, če namestimo širino, ki odstopa od homologirane se lahko vozne lastnosti avta poslabšajo. Moj odgovor je bil mišljen za tovarniško homologirane dimenzije.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov