Izkušnje s pnevmatikami
Re: Izkušnje s pnevmatikami
Na koncu sem nabavil Savo SUV 2. Nekako zicer izbira glede na ceno. Nisem pa zasledil še niti enega testa z njo niti ni veliko poročil uporabnikov. Očitno se ne prodaja, ker je že od leta 2017 na trgu ali pa enostavno niso odprli mošnjička ta pravim revijam za test (khm khm ADAC khm)... Obrnil cel internet in razen ene 4 reviewov ni nič. Poročam, ko naberem kaj izkšenj z njo. Zanekrat deluje zelo mehka; cca 9mm najglobji profil v 225/60/17 dimenziji, na sredini v "smrekici" le 5mm. Očitno so želeli narediit boljšo vodlijvost in glede na mehkobo gume, moram reči da je kar odzivna na input volana. Filing pa še vedno čuden, ker jo z malo zamudo položi na bok. Pač nova zimska guma.
Končno pa je nekdo naredil review kateraga sem iskal in iskal pred nakupom. Dejanski test A/T in M/T gum proti zimski gumi... Rezultati pa presenetljivi v nekaterih pogledih.
https://www.youtube.com/watch?v=jQAV5dm8e0Q
Končno pa je nekdo naredil review kateraga sem iskal in iskal pred nakupom. Dejanski test A/T in M/T gum proti zimski gumi... Rezultati pa presenetljivi v nekaterih pogledih.
https://www.youtube.com/watch?v=jQAV5dm8e0Q
Sem včeraj ogledal tale test in sem kar en malo presenečen nad slabim rezultatom M/T gume, sem zaradi grobega profila pričakoval čisto drugačen rezultat.
Očitno za zimo pač zgolj zimska guma. No, meni čist odgovarja.
Očitno za zimo pač zgolj zimska guma. No, meni čist odgovarja.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
Za zimo mora guma imeti lamele. AT guma jih ima, MT jih nima. To vse pove.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Jep, lamele pomagajo. MTjke se peljejo (in zavirajo) v snegu švoh. Tudi velika globina žlebov med čepi, recimo v sipkem snegu ni od posebne koristi. Sam sem bil včasih mnenja, da to mora vlečt fantastično ... pa ni čisto tako. Na enem izletu na Menino, ki smo ga meli s klubom, sem moral spustit tlak v gumah na pol bara, da je sploh kam šlo. Pogojno grejo še nekako v redu v globoki plundri, kar bi recimo bilo nekaj podobnega kot blato. Potem smo šli enkrat v eno gostilno malo višje lege, s spluženo makadamsko cesto (malo zglajenega snega, pa klanec) ko sem obstal, a mimo mene so se veselo peljali v klanec 2wd avti z zimskimi gumami. Ne morte si predstavljat kako mi je blo nerodno sedet ob cesti, Jeep liftan, velke gume, pa 4x4, reduktor, ni da ni. Da me je potem do gostilne zategnu en z espaceom.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
To so top fore!
Eno 13-14 let nazaj ko sem ravno naredil izpit smo imeli Subaru Justy-ko 1.0 z 135/75/12 zimskimi gumami.
Ti povem da je tisto šlo res kamorkoli v breg.
In me že pod klancem tu v trbovljah en starejši možakar z roko zaustavlja in mi trdi da škoda da gor rinem da so avti na vesti pa nameščajo verige da ne upajo ne naprej, ne nazaj...Mu pomaham češ "govori ti komu drugemu" in speljem naprej, kot da bi me katapult izstrelil.
Se peljem dalje v brez za ovinkom opazim X5 sredi ceste mal napočez z 255 zimskimi valarji in tipa ki se muči obut ketne na zadnji par gum (en gospod z reklcom in kravato valda ni mel pojma kako dat ketno gor...če je sploh mel taprave ketne, vprašanje).
Se ustavim polg pošrekanega X5, ga nekaj pohecam v smislu "kaj je, a ni to kao x-drive" mi nekaj odgovri, se niti nisem sekiral nabijem gaz vržem ven sklopko in odpeljem naprej v breg kot da je poletje in da smo na ravnem
Tipu valda nič jasno kako zdaj jaz kar vozim kot da snega sploh ni
135 frišne zimske gume pa premal konjev da bi kaka guma lahko v prazno zavrtela in je res šlo kamorkol ej! V celca sem rinil s tako vnemo da je tolk snega zmetalo na vetrobransko steklo da sem moral ustavit da so brisalci zmetali sneg pol pol pa spet šus naprej dokler ni blo spet preveč snega na šajbi. Eh ja...ko je še bilo snega pozimi vrh glave ja...zdaj pa vsako leto mogoče 2x ujamem nekaj snega da "malce" (bolj kot po suhem) spodrsne avto :P
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Da ne boste mislil da sem sam enkrat probal pa obupal ... trikrat sem šel rint tist klanc. Dokler me nazadnje ni odneslo v jarek za vodo. Mukoma sem ga nekak spravil ven na cesto, potem sem ga na rikverc prav počasi spustil na dno klanca in tam parkiral. Onim ki so me hotli nekaj zbadat, sem se zlagal da hoče motor nekaj zakuhat. In, pa da ne upam več pelat dokler se ne shladi ... sej veš, aluminijasta glava, da se ne skrivi, pa to.
Še danes se spomnim. Zadaj sem sedel v espaceu, med otrocmi. Nazaj sem šel peš. Potem sem pa začel na zimo raje gume z lamelami vozit. Niso vsemogočne, so pa vseen precej boljše kot MTjke.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Jaz sem bil parkrat v avtu z AT gumami v snegu in ti povem, da sem bil napol posran, ko sem videl kako slabo se to obnaša v snegu
Predvsem me je fascinirala neskončna razdalja od začetka zaviranja in do dejanske zaustavitve...
Sploh ko smo se spravili driftat z RWD avtom in AT gumami (valda zadaj nobene teže) je šlo okol ovinka na "super slow motion" način. Kot da bi se norce delal počas
Potem ko sem presedu v Imprezo z ornk zimaki sem mel filing da grem 300 čez ovinek. Brzina skozi ovinek pomoje ene 4x hitrejša napram RWD na AT.
Zato tudi še danes nekak ne morem preživet da kdo trdi da so AT gume OK gume za zimo
Je pa res da so določene AT gume bolj lamelaste kot druge...te s katerimi mam jaz izkušnje bolj nimajo lamel kot ja. Mogoče so jih mele prvo leto, to pa nisem ziher uglavnem, te s katerimi sem se vozil so imele na izgled še ogromno profila (napram novim navadnim zimskim) a performanca je bila res slaba...
Sploh ko smo se spravili driftat z RWD avtom in AT gumami (valda zadaj nobene teže) je šlo okol ovinka na "super slow motion" način. Kot da bi se norce delal počas
Zato tudi še danes nekak ne morem preživet da kdo trdi da so AT gume OK gume za zimo
Moja izkušnja s A/T gumo je katastrofalna. Gume so imele že kar nekaj kilometrov za sabo čeprav po globini profila niti nebi glih uganil iz prve. Na suhem prijela ko vsaka letna ampak v dežju .............................
Raje vsake 2 leti kupim nov letni oz. zimski paket, me vsekakor pride ceneje kot popravilo avtomobila in/ali samega sebe.
Pa preprosto uživam v vožnji in ne razmišljam pred/med vsakim ovinkom ali bom prišel skozi ali ne. Ker potem je preprosto bolje da se vsedem na avtobus in odspim do cilja. Manj stresno.
No.......................... nekaterim je pač v življenju dolgčas, če se jim vsak hip ne dogaja na polno .......................... jaz vem da nisem tak ................... Sem bolj nekakšem konzrevativen švaba.

Raje vsake 2 leti kupim nov letni oz. zimski paket, me vsekakor pride ceneje kot popravilo avtomobila in/ali samega sebe.
No.......................... nekaterim je pač v življenju dolgčas, če se jim vsak hip ne dogaja na polno .......................... jaz vem da nisem tak ................... Sem bolj nekakšem konzrevativen švaba.
V bistvu govor v stilu: " parkrat sem se za backwoodom peljal. Kak jajc je subaru, ker ljudje z njim ne znajo po omejitvah vozit. Nekak ne morem preživet, če mi kdo trdi da lastniki teh jajc sploh znajo voziti po omejitvi."BackW00d napisal/-a: ↑11. November 2020, 14:09Jaz sem bil parkrat v avtu z AT gumami v snegu in ti povem, da sem bil napol posran, ko sem videl kako slabo se to obnaša v sneguPredvsem me je fascinirala neskončna razdalja od začetka zaviranja in do dejanske zaustavitve...
Sploh ko smo se spravili driftat z RWD avtom in AT gumami (valda zadaj nobene teže) je šlo okol ovinka na "super slow motion" način. Kot da bi se norce delal počasPotem ko sem presedu v Imprezo z ornk zimaki sem mel filing da grem 300 čez ovinek. Brzina skozi ovinek pomoje ene 4x hitrejša napram RWD na AT.
Zato tudi še danes nekak ne morem preživet da kdo trdi da so AT gume OK gume za zimoJe pa res da so določene AT gume bolj lamelaste kot druge...te s katerimi mam jaz izkušnje bolj nimajo lamel kot ja. Mogoče so jih mele prvo leto, to pa nisem ziher uglavnem, te s katerimi sem se vozil so imele na izgled še ogromno profila (napram novim navadnim zimskim) a performanca je bila res slaba...
Ampak vsi vemo, da ne norijo vsi lastniki subarujev in da se večina vozi po omejitvah. Tako da, BackW00d, lahko nehaš kritizirat stvari, ki si jih zelo očitno sprobal samo parkrat in jih ne poznaš.
Lahko kdo pove kakšna je razlika med gumama:
Prva https://www.anvelope-rusia.ro/215/75/r1 ... 15_r15.jpg Druga https://s13emagst.akamaized.net/product ... 08d8fd.jpg
Ker je pa problem veliko večji, kot ga večina vidi in razume, ga bom pa tukaj razložil enkrat za vselej. Pa upam, da potem o tem ne bomo več debatirali:
Ni vsaka guma AT za na vsak avto ali terenca. Prava AT guma je nekje 2x težja od navadne gume primerljive po dimenziji. Že to pomeni totalno razliko v vožnji, ker mora avto to gumo zavrtet, matrajo se vsi sklopi podvozja zaradi te teže in sama vožnja ni več enaka kot z navadnimi gumami. AT guma ima tudi večkrat ojačano bočnico in ojačano tekalno površino. Ponavadi z večimi sloji gume, nekatere boljše pa tudi z jeklenimi trakovi in z najlonskimi "ploščami" v tekalni površini. In te gume ne presekaš ravno na vsaki skali. Guma tudi drži neko obliko, četudi jo spustiš na samo 0.3 bara. AT gume imajo tudi različne višine profila. Do nekje 16 col in 255 širine imajo profila okoli 11 do 15mm, od te dimenzije naprej pa okoli 15 do 20mm profila, nekatere spet konkretno dražje tudi celo colo profila(25mm). In če daš take AT gume na prelahek avto, se boš slabo vozil in še drselo bo. Če daš premehko gumo na težek avto, bo spet problem, ker jo bo prehitro pobralo,.... In ker se večina niti ne poglobi že v te osnovne stvari, ima že tu polovico lastnikov AT gum ponavadi probleme.
AT gume, če imajo lamele in so nove, so dobre za v sneg, kot vse ostale gume za vse letne čase, v posameznih primerih pa so še dosti boljše od teh gum za vse letne čase. S starimi gumami (ni važna znamka) pa nimaš na snegu in spolzkem kaj delat, ker vse ratajo trde in drsijo. Ponavadi imajo kvalitetne AT gume dve oznaki. Ena je do kdaj so še dobre pozimi in druga je kot na normalni gumi, do kdaj so še dobre za na cesto. Ampak govorimo za original brand name gume AT, ki pa so tudi drage ko žafran. Zato jih ljudje vozijo mnogo predolgo in preko zmožnosti gume. Dobra AT guma zdrži v normalnih pogojih tudi preko 100k kilometrov na avtu (večinoma imajo tudi okoli 30k milj garancije, posamezne tudi 45k milj (na žalost samo v Ameriki)). In ja v tem času rata guma trda in drsi na mokrem in v snegu. Prava AT guma je pa tudi testirana v najtežjih zimskih pogojih in je te teste tudi prestala po uradni poti, zato ima oznako smrekco s snežinko in napis M+S.
Zdaj pa k problemu, ki ga vidim v sloveniji in ga večina navadnih voznikov sploh ne vidi. VEČINA voznikov terencev z AT ali MT gumami v sloveniji vozi obnovljene ali nalite kopije AT ali MT gume, ker so konkretno cenejše (malatesta so ene najbolj znanih v sloveniji). In te gume nimajo ojačane bočnice, ampak so nalite iz bolj trde zmesi, da držijo neko obliko in da zdržijo malo več. Tudi niso skoraj nič težje od navadnih nalitih zimskih gum. Pa že na oprijem niso enako mehke in prožne kot prave AT. In tudi nimajo glede na dimenzije različnih višin profila, ampak vse približno enako višino. In ker so že v osnovi konkretno bolj trde in imajo zaradi tega slabši oprijem v mokrem in na snegu. Ima pa enake oznake kot original AT guma, torej smrekca s snežinko in M+S napis, čeprav testirane nikoli niso bile.
In od tukaj potem tudi razlika med gumam zgoraj na slikah: Za dimenzijo 215/75/15, prva stane med 133 in 150 evri in je original BF GOODRICH AT, druga pa med 70 in 80 evri in je MALATESTA KOALA, ki je kopija prve gume. Ko pa sta gumi na avtu, pa ni videt neke večje razlike. In razlika v vožnji med tema gumama je enormna. (imel sem obe tako na ferozi, kot na vitari). So pa poceni, to pa.
Pa še o geolandarcah:
Yokohama Geolandar AT (G015) je pa nek kompromis med AT, letno in zimsko gumo. V majhnih dimenzijah (to kar vozimo na subarujih in na majhnih terenčkih) ni čisto prava AT guma, ker ima samo 10mm profila. Je malo bolj ojačana kot letne gume. Ima bolj grob profil kot zimske gume. Ima 20% več silice od navadnih gum(tako zimskih kot letnih). Lamele ima, ampak manj kot zimske gume. Poleti je zelo stabilna guma in je zlepa ne odnese v ovinku tudi pri pretiravanju (sprobano v živo večkrat), pozimi pa, ko so nove, prilezeš marsikam, ni pa to namenska zimska guma. Po blatu je tudi dobra, po terenu gre lepo, po kakih skalah tudi pleza dobro, ni pa za pretiravat, ker je na teh majhnih gumah ponavadi majhna tekalna površina in nihče je ne spušča, da bi povečal tekalno površino, pa potem na hitro zdrsne.
S kompletom G015 sam naredim okoli 50k, potem jih menjam. To je pri meni nekje na 2 leti. In v tem času nič ne drsijo in se vozim povsod in v vseh vremenskih pogojih (in tudi po več kot 20cm snega gredo zelo dobro - ko smo aleksa reševal, ko ga je odneslo s ceste, je šlo še po več kot 20cm). Ko dam gume z avta, ima tudi guma še večino profila in še ne drsi. Sem pa opazil da višja kot je bočnica, kasneje rata guma trda in kasneje začne zdrsovati.
Z G012 (prejšnji model z oznako ATS) v dimenziji 195/80/15 sem naredil pa največ kilometrov s temi gumami na subaruju. Celih 72k kilometrov, pa še Karli je potem vsaj 10k naredil z njimi. Toliko o vzdržljivosti teh gum.
Pa bom še na tem primeru povedal: http://www.subtle-solutions.com/images/ ... sstrek.jpg Ja, lušten avto, zanimiv za pogledat, večina bi si ga želela. Ampak ne s temi gumami. Na komad so približno 10kg težje od geolanderc, so trde, pa ker je XV prelahek za te gume, je tudi ne pritisne dosti k tlom in ni nekega dobrega oprijema, zato avto pri novih gumah na mokrem zdrsne pri bremzanju.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Mal moram defenitivno še pljunit na karbid, ko si me lih omenu
Jaz povsem razumem vse kar si napisal in se z večino tudi strinjam...ampak lej, jst sm biu peljan (nisem sam vozil in nismo vozili na nož hitro) točno s takimi BF gudrič gumami z avtom težkim pomoje kar 2 tone. Pa pomoje niso mele za seboj več kot eno poletje (pa zelo malo kilometrov - v 12 letih ma avto komaj ~100k km) in smo se pač navzdol po eni čist navadni vaški cesti peljali kot po jajcih počasi. Na moje začudenje izdrsavanje iz ovinkov kljub hitrosti pešca itd ob rahlem zaviranju takojšen vskok ABS-a...Jaz sem vsaj 10x reku, da bi menjal na zimske gume, ki so prišle original z avtom - nek srednji rang, pa čeprav avto smešno zgleda ker majo feltne ET tak da je guma za ene 4-5 cm bolj noter + namesto 255 je 205 kar je pač LOL! vizuelno res. Ker pač sem bil mnenja da s takimi gumami se ne da normalno vozit po cesti, kaj šele dinamično/hitro.
No kak mesec kasneje ko je spet vrglo sneg smo šli in smo zamenjali na prave zimske gume (pač tiste ki so bile original gor) in ti povem da je bila razlika kot dan in noč. Pač avto je po tem šel dobesedno kamorkoli v klanec, celo tako daleč v cel sneg da smo meli težavo obrnit ker smo zarinili v meter ali večji zamet (valda gor na Mrzlico) in je bilo potem rikverc kar precej zabavno. In od takrat dalje se kolega več ni igral z AT pozimi. Sicer so ga vsi zajebavali kako grdo zgleda avto s poširitvami in platišči in tistimi ozkimi gumami povsem notri v blatnikih...ampak on se ni več sekiral.
Se pa povsem strinjam s teboj da je verjetno guma tipa G015 povsem primerna za v sneg sploh v štartu ker tudi zgleda bolj civilno usmerjena.
Z nalitimi AT gumami nimam izkušenj. Predvidevam da so za mestno vožnjo poleti vrh kape
Mam pa recimo izkušnje z nalito Rotalko (kopija michelin al bridgestone profila - valda povsem novo) v snegu mokrem in lahko rečem, da sem bil pošteno pozitivno presenečen.
Seveda sem bil pol čez eno leto ekstra negativno presenečen ko se je začel profil lupit. Ampak guma je stala 27€ (še danes toliko stane) in zdržala cca dve zimi in dve poletji (25-30kkm mestnega drajsanja) 125€ z montažo pa je bil komplet
kva?!.
Z avtom se po avtocesti ni dalo naravnost peljat pri 120km/h pa če si volan zabetoniral.
Ampak ja, kolega jih ne more prehvalit, pa z njimi je šel iz Slovenije v jebeno Turčijo pa ni mel gumidefekta (a lahko to verjameš?). On bo vsem priporočal to Rotalko recimo...bi jo ti kupil za v maribor vozit vsak dan? Jaz vem da je nebi...za par tisoč kilometrov strogo po mestu pa je verjetno the shit!
Jaz dokler sam ne probam pač ne verjamem
In ko mi kolega (ali nebivedu navsezadnje v tem primeru zgoraj ti) trdi da hitro vozi pa ga z 35 KM švohnejšim in dekado starejšim (140HP TDI passat 2012 proti 1999 mondeu 115HP 1.8i) avtom in zimskimi gumami sredi poletja (on ma valda letne) pustim pol minute za seboj v marijo reko pač tega ne verjamem in to iz izkušenj
Moje iskrene izkušnje berete na forumu, prikrivam pa ne (oziroma res redko
).
Če si ti supertrooper voznik in se ti zdi vožnja z neko gumo OK ma nekdo drug drugačne pogoje/zahteve in z njo pač lahko da ne bo zadovoljen. S tem pa tko znamo živet menda? Tu le debatiramo manj ali bolj argumentirano. Jaz se vedno poskušam postavit v luč povprečnega voznika, ki je na žalost bebec za volanom (3/4 folka se itak "mrtvih" vozi za volanom).
Sicer pa nebivedu ti in jaz padeva ven iz statistične sredine...sej veš. Esktreme se pri statistiki ponavadi odstrani da ne kvarijo slike
Jaz bom letos na WRX-o dal lansko leto kupljene TS860 z nekimi preostalimi 5-6mm profila ter rahlo pobranimi vodilnimi robovi (od nasilnega pospeševanja in pretiranega sukanja gum v prazno - ups sori). Na Tourana od moje pa bom najverjetneje za foro probal butnit blizaka LM005 ali Kumhota mogoče tudi conti TS860 če bo solidna cena. Ker bi rad ujel dosti podoben izgled dvema še OK gumama, ki jih že imam zanj - Michelin Alpin5 z DOT 3×17. Pa da vidimo.
Kumho (mislim daj e WP71) je mel oče na imprezi in se je super obnesla. Z njo je naredil v dveh, mogoče treh letih nekih 8.000km. In jo je mel gor celo leto ker se mu ni splačalo kupovat dveh kompletov (za ~3000km na leto). Jaz sem se z njo vozil v mokrem, suhem, snegu, ledu, napočez (ne boste verjel impreza hatch 1.5i z reduktorjem v perfektnih pogojih po snegu gre tudi počez) in je šla res povsem nadpovprečno. Guma, ki je takrat stala par evrov več kot sava S3 in precej € manj kot premium znamke, bravo!
Goodyear ultragrip (izberi številko) nisem nikoli prav preveč maral ker se mi je zdelo da je glede na znamko in ceno precej slaba in prehitro jo pobere.
Sava S3 je pod črto dobra (beri dobra kot 3 od 5 kot v šoli) dokler je nova. Ko ima dosti profila je v snegu vrhunska. Za povprečnega voznika navadno zvrhano dosti dobra.
Nove eskimo HP (high performance) še nisem vozil. Srčno upam da je v mokrem boljša. BTW, letne UHP save se mi zdijo ena sama farsa, ziher obvoz na daleč.
Dunlopko (winter response 2) sem imel na puntaklu in moram rečt da mi je bila res dobra guma za v sneg in mokro. V suhem je zimska pač zimska. Ampak mi je bila pa vizuelno grda k sam hudič ker je imela 3/4 bočnice povsem gladke in se je svetila ko poceni kitajska plastika
Kitajske zimske (pač random firma tipa gislaved, austone, marshal) ma kolega na avtu in je pač že zdaj v mokrem pogreb pa je res povsem nova. Verjetno bo naslednje leto sam še za v kanto.
Klinc, neki izkušenj mam s temi radirkami....prav ekstra prepoceni gum pač nočem več kupovat. Razen če je namen res samo ta, da maš gor nekaj, da ima profil za policiste.
Sem pa prebrodil z marsičem na Mondeu v 180.000km kolikor sta oba nardila v ~6 letih. (Oba sta bila delovni konj za minimalne pare v katerega se je vlagalo miiiinimialno, tudi v gume in servise karseda malo - v 180.000km smo kupili zgolj dve novi zimski gumi
). In ja, vem kaj je slaba in vem kaj je dobra guma. Ko te v vožnji v koloni jebe vozit z "za policiste povsem legalno" gumo (pa naj bo to pozimi ali poleti) se marsičesa o gumah naučiš.
AMZS testi pa so mi realno tudi vsemanj všeč, eno leto guma top, drugo leto kvečjemu priporočljiva z rahlimi slabostmi....ja pa ja. (da spet mal pljunem na karbid)
Pismo manjka nam gostilniška debata, a? Se že mal pozna da nam Jelko ne pusti za šank! (politični karbid na katerega sicer res nočem pljuvat, a drži kot pribit)
BTW, XV-jka zgleda top! V Živo verjetno še 2x huje kot na sliki...vendar sam se s takim setupom nebi hotel okoli vozit
Je*eš AT gume za vsakodnevno vožnjo poleti
Ajde če greš vsak vikend na teren pol OK, če pa si 99% na asfaltu pa je to res brca v temo. Pa nepremičnina od 1.5 motorja res rata potem še za "zob bolj zategnjeno ročno" počasna in glasna.
Jaz povsem razumem vse kar si napisal in se z večino tudi strinjam...ampak lej, jst sm biu peljan (nisem sam vozil in nismo vozili na nož hitro) točno s takimi BF gudrič gumami z avtom težkim pomoje kar 2 tone. Pa pomoje niso mele za seboj več kot eno poletje (pa zelo malo kilometrov - v 12 letih ma avto komaj ~100k km) in smo se pač navzdol po eni čist navadni vaški cesti peljali kot po jajcih počasi. Na moje začudenje izdrsavanje iz ovinkov kljub hitrosti pešca itd ob rahlem zaviranju takojšen vskok ABS-a...Jaz sem vsaj 10x reku, da bi menjal na zimske gume, ki so prišle original z avtom - nek srednji rang, pa čeprav avto smešno zgleda ker majo feltne ET tak da je guma za ene 4-5 cm bolj noter + namesto 255 je 205 kar je pač LOL! vizuelno res. Ker pač sem bil mnenja da s takimi gumami se ne da normalno vozit po cesti, kaj šele dinamično/hitro.
No kak mesec kasneje ko je spet vrglo sneg smo šli in smo zamenjali na prave zimske gume (pač tiste ki so bile original gor) in ti povem da je bila razlika kot dan in noč. Pač avto je po tem šel dobesedno kamorkoli v klanec, celo tako daleč v cel sneg da smo meli težavo obrnit ker smo zarinili v meter ali večji zamet (valda gor na Mrzlico) in je bilo potem rikverc kar precej zabavno. In od takrat dalje se kolega več ni igral z AT pozimi. Sicer so ga vsi zajebavali kako grdo zgleda avto s poširitvami in platišči in tistimi ozkimi gumami povsem notri v blatnikih...ampak on se ni več sekiral.
Se pa povsem strinjam s teboj da je verjetno guma tipa G015 povsem primerna za v sneg sploh v štartu ker tudi zgleda bolj civilno usmerjena.
Z nalitimi AT gumami nimam izkušenj. Predvidevam da so za mestno vožnjo poleti vrh kape
Mam pa recimo izkušnje z nalito Rotalko (kopija michelin al bridgestone profila - valda povsem novo) v snegu mokrem in lahko rečem, da sem bil pošteno pozitivno presenečen.
Seveda sem bil pol čez eno leto ekstra negativno presenečen ko se je začel profil lupit. Ampak guma je stala 27€ (še danes toliko stane) in zdržala cca dve zimi in dve poletji (25-30kkm mestnega drajsanja) 125€ z montažo pa je bil komplet
Z avtom se po avtocesti ni dalo naravnost peljat pri 120km/h pa če si volan zabetoniral.
Ampak ja, kolega jih ne more prehvalit, pa z njimi je šel iz Slovenije v jebeno Turčijo pa ni mel gumidefekta (a lahko to verjameš?). On bo vsem priporočal to Rotalko recimo...bi jo ti kupil za v maribor vozit vsak dan? Jaz vem da je nebi...za par tisoč kilometrov strogo po mestu pa je verjetno the shit!
Jaz dokler sam ne probam pač ne verjamem
Moje iskrene izkušnje berete na forumu, prikrivam pa ne (oziroma res redko
Če si ti supertrooper voznik in se ti zdi vožnja z neko gumo OK ma nekdo drug drugačne pogoje/zahteve in z njo pač lahko da ne bo zadovoljen. S tem pa tko znamo živet menda? Tu le debatiramo manj ali bolj argumentirano. Jaz se vedno poskušam postavit v luč povprečnega voznika, ki je na žalost bebec za volanom (3/4 folka se itak "mrtvih" vozi za volanom).
Sicer pa nebivedu ti in jaz padeva ven iz statistične sredine...sej veš. Esktreme se pri statistiki ponavadi odstrani da ne kvarijo slike
Jaz bom letos na WRX-o dal lansko leto kupljene TS860 z nekimi preostalimi 5-6mm profila ter rahlo pobranimi vodilnimi robovi (od nasilnega pospeševanja in pretiranega sukanja gum v prazno - ups sori). Na Tourana od moje pa bom najverjetneje za foro probal butnit blizaka LM005 ali Kumhota mogoče tudi conti TS860 če bo solidna cena. Ker bi rad ujel dosti podoben izgled dvema še OK gumama, ki jih že imam zanj - Michelin Alpin5 z DOT 3×17. Pa da vidimo.
Kumho (mislim daj e WP71) je mel oče na imprezi in se je super obnesla. Z njo je naredil v dveh, mogoče treh letih nekih 8.000km. In jo je mel gor celo leto ker se mu ni splačalo kupovat dveh kompletov (za ~3000km na leto). Jaz sem se z njo vozil v mokrem, suhem, snegu, ledu, napočez (ne boste verjel impreza hatch 1.5i z reduktorjem v perfektnih pogojih po snegu gre tudi počez) in je šla res povsem nadpovprečno. Guma, ki je takrat stala par evrov več kot sava S3 in precej € manj kot premium znamke, bravo!
Goodyear ultragrip (izberi številko) nisem nikoli prav preveč maral ker se mi je zdelo da je glede na znamko in ceno precej slaba in prehitro jo pobere.
Sava S3 je pod črto dobra (beri dobra kot 3 od 5 kot v šoli) dokler je nova. Ko ima dosti profila je v snegu vrhunska. Za povprečnega voznika navadno zvrhano dosti dobra.
Nove eskimo HP (high performance) še nisem vozil. Srčno upam da je v mokrem boljša. BTW, letne UHP save se mi zdijo ena sama farsa, ziher obvoz na daleč.
Dunlopko (winter response 2) sem imel na puntaklu in moram rečt da mi je bila res dobra guma za v sneg in mokro. V suhem je zimska pač zimska. Ampak mi je bila pa vizuelno grda k sam hudič ker je imela 3/4 bočnice povsem gladke in se je svetila ko poceni kitajska plastika
Kitajske zimske (pač random firma tipa gislaved, austone, marshal) ma kolega na avtu in je pač že zdaj v mokrem pogreb pa je res povsem nova. Verjetno bo naslednje leto sam še za v kanto.
Klinc, neki izkušenj mam s temi radirkami....prav ekstra prepoceni gum pač nočem več kupovat. Razen če je namen res samo ta, da maš gor nekaj, da ima profil za policiste.
Sem pa prebrodil z marsičem na Mondeu v 180.000km kolikor sta oba nardila v ~6 letih. (Oba sta bila delovni konj za minimalne pare v katerega se je vlagalo miiiinimialno, tudi v gume in servise karseda malo - v 180.000km smo kupili zgolj dve novi zimski gumi
AMZS testi pa so mi realno tudi vsemanj všeč, eno leto guma top, drugo leto kvečjemu priporočljiva z rahlimi slabostmi....ja pa ja. (da spet mal pljunem na karbid)
Pismo manjka nam gostilniška debata, a? Se že mal pozna da nam Jelko ne pusti za šank! (politični karbid na katerega sicer res nočem pljuvat, a drži kot pribit)
BTW, XV-jka zgleda top! V Živo verjetno še 2x huje kot na sliki...vendar sam se s takim setupom nebi hotel okoli vozit
Vidim da nisi dojel napisanega prvega dela.
2wd avto, težek avto, vsa teža spredaj in AT gume -> recept za it v maline. Ampak ti veš, da so vse AT gume zanič, ker si se dvakrat peljal s takim avtom.
Oprosti, ampak to, da si se šel peljat s takim avtom, da vedet več o tvoji ignoranci, kot pa do znanja o AT gumah. Jaz se v tak avto niti vsedel nebi v prvi vrsti, pa imam AT gume na svojih avtomobilih že zadnjih 20 let. Samo nikoli na 2WD avtu in vedno dovolj nove pozimi, da o še za v sneg.(pa če bi pri AT vsaj to upošteval, bi bilo že dobro, ampak jih ljudje vozijo 5 let in pričakujejo, da bodo še dobre za v sneg, ker profila imajo še dovolj)
2wd avto, težek avto, vsa teža spredaj in AT gume -> recept za it v maline. Ampak ti veš, da so vse AT gume zanič, ker si se dvakrat peljal s takim avtom.
Oprosti, ampak to, da si se šel peljat s takim avtom, da vedet več o tvoji ignoranci, kot pa do znanja o AT gumah. Jaz se v tak avto niti vsedel nebi v prvi vrsti, pa imam AT gume na svojih avtomobilih že zadnjih 20 let. Samo nikoli na 2WD avtu in vedno dovolj nove pozimi, da o še za v sneg.(pa če bi pri AT vsaj to upošteval, bi bilo že dobro, ampak jih ljudje vozijo 5 let in pričakujejo, da bodo še dobre za v sneg, ker profila imajo še dovolj)
Avto je bil 4WD gume so bile "frišne" in so videle prvo svojo zimo
Torej? Se še smem usest v tak avto? Al moram pazit da je še evto povsem nov in da vidi zgolj prvo zimo?
BF goodrich je bolj kot ne "go-to" AT guma, velik del pokrije še yokohama, dueler, (mogoče toyo) pol pa že rulji zmanjka idej...tisti, ki pa nimajo evrc za te pa vzamejo malatesta in ostale manj znane cenejše opcije AT gum? Se strinjava?
In izkušnje z eno najpogostejših gum (še sam si jo navedu kot merodajno) ne veljajo nič? Saj sem te prav razumel kajne?
S tem da se spomnim tudi zime s toyoto LC na duelercah (sicer solidno (pre) širokih 235 za sneg) in je tudi bil avto po celi cesti ob vožnji v (ne prav hud) klanec. Tko da je voznik premetaval tist volan kot da smo na avtoslalomu čeprav smo se po ravni cesti peljal? Men se je takrat zdelo čist pretirano intenzivno v avtu za tip ceste/podlage. (sem siguren da bi z ožjimi namensko zimskimi gumami precej lažje obvladoval okoliščine
)
BF goodrich je bolj kot ne "go-to" AT guma, velik del pokrije še yokohama, dueler, (mogoče toyo) pol pa že rulji zmanjka idej...tisti, ki pa nimajo evrc za te pa vzamejo malatesta in ostale manj znane cenejše opcije AT gum? Se strinjava?
In izkušnje z eno najpogostejših gum (še sam si jo navedu kot merodajno) ne veljajo nič? Saj sem te prav razumel kajne?
S tem da se spomnim tudi zime s toyoto LC na duelercah (sicer solidno (pre) širokih 235 za sneg) in je tudi bil avto po celi cesti ob vožnji v (ne prav hud) klanec. Tko da je voznik premetaval tist volan kot da smo na avtoslalomu čeprav smo se po ravni cesti peljal? Men se je takrat zdelo čist pretirano intenzivno v avtu za tip ceste/podlage. (sem siguren da bi z ožjimi namensko zimskimi gumami precej lažje obvladoval okoliščine
Nebivedu, za tvoj način vožnje ti pač odgovarjajo, večini nam pač ne.
Sam sem napisal kako so se meni obnašale in da jih 99% procentno nočem na svojem avtu več imeti. Ampak jaz se vozim po asfaltu, maks makadam, avto praktično ne vidi off-road-a.
Tisti ki pa, recimo, vsaj eno tretino svojih voženj preživi na off-roadu in preizkuša meje sposobnosti avtomobila ................ no, tisti pač rabi nekaj bolj robustnega v smeri A/T oz. M/T. Ker s presekano letno/zimsko gumo nekje med skalami obstati
..................... hja, takrat pač še največji smeško na tem planetu vrže šalo v koruzo.
Do sedaj sem imel zmeraj neke cenene letne/zimske gume al je pa celo bratec prvleku 100 let stare gume z skoraj nerabljenim profilom ........................... in tistih občutkov sredi in koncu ovinka reeeees nočem nikoli več občutit.
In ravno tako se je, na žalost, takrat geolandarca obnašala.

Sam sem napisal kako so se meni obnašale in da jih 99% procentno nočem na svojem avtu več imeti. Ampak jaz se vozim po asfaltu, maks makadam, avto praktično ne vidi off-road-a.
Tisti ki pa, recimo, vsaj eno tretino svojih voženj preživi na off-roadu in preizkuša meje sposobnosti avtomobila ................ no, tisti pač rabi nekaj bolj robustnega v smeri A/T oz. M/T. Ker s presekano letno/zimsko gumo nekje med skalami obstati
Do sedaj sem imel zmeraj neke cenene letne/zimske gume al je pa celo bratec prvleku 100 let stare gume z skoraj nerabljenim profilom ........................... in tistih občutkov sredi in koncu ovinka reeeees nočem nikoli več občutit.
Dajmo nekaj razčistit. AT guma ni zimska guma, je celoletna. Malo boljša od all season. On normalni vožnji se pripelješ daleč po snegu. Ni pa namenska guma za zimo. Pač rešitev za vse razmere. In ko je stara drsi, kot vse ostale gume. Razlika pa je da z njo narediš dosti več kilometrov kot z navadno gumo. In ja grizzly niso bile nove na tvojem avtu. So imele kr dost kilometrov narejenih.
Kok časa nazaj je bilo to? Ker tiste prve AT gume od BFG niso bile celoletne, ampak samo letne. Pa so se še tok slabše obnašale na zasneženih cestah.
Že med yokohamo G012 in G015 je kar konkretna razlika pri vožnji po snegu, ker ima G015 kr dost več lamel, poleg tega je mehkejša od G012 in ima 20% več silice v gumi.
Če ste se vozili s 4wd avtom v 2wd načinu po hribih navzdol, ja, jaz se nebi vsedel v tak avto. Visoko težišče, vsa teža spredaj, zadaj nobene teže, nobenega oprijema,... Recept za nesrečo že pri malih hitrostih. Moraš res po jajcih vozit, da se ne razkantaš.
Kok časa nazaj je bilo to? Ker tiste prve AT gume od BFG niso bile celoletne, ampak samo letne. Pa so se še tok slabše obnašale na zasneženih cestah.
Ja strinjava se za nalite. Glede bfg pa ne. So pa verjetno najbolj znane v slo, pa tudi najdražje.
V bistvu najdražjo, niso pa najbolj pogoste, niti niso najboljše, daleč od tega. Samo v sloveniji bolj znane. Kumho, cooper in bridgestone v sloveniji prodajo parkrat več AT gum. Še toyo z open country AT jih po moje šiša. Yokohama je pa v sloveniji slabo zastopana, ker ni tok ojačana kot ostale.
vprašaj uporabnika awdfun kake gume ima za pozimi na njegovi LC. Mislim da še dost ožje od 235, da se avto vozi tako kot mora. Teža avta je tista, ki določa vse skupaj. Samo ljudje se napačno odločajo, ker mora avto dobro zgledat, pa dajo LT gume na male terenčke (LT - light truck - narejene za malo večje pickupe in to potem dajo na terenca, ki nima ne teže in ne moči)BackW00d napisal/-a: ↑12. November 2020, 09:27S tem da se spomnim tudi zime s toyoto LC na duelercah (sicer solidno (pre) širokih 235 za sneg) in je tudi bil avto po celi cesti ob vožnji v (ne prav hud) klanec. Tko da je voznik premetaval tist volan kot da smo na avtoslalomu čeprav smo se po ravni cesti peljal? Men se je takrat zdelo čist pretirano intenzivno v avtu za tip ceste/podlage. (sem siguren da bi z ožjimi namensko zimskimi gumami precej lažje obvladoval okoliščine)
Že med yokohamo G012 in G015 je kar konkretna razlika pri vožnji po snegu, ker ima G015 kr dost več lamel, poleg tega je mehkejša od G012 in ima 20% več silice v gumi.
Je kdo že kej prevozil s Sailun IceBlazer Alpine +?
Subaru Legacy 2.0 GL
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov