Obnova menjalnika 5MT

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Obnova menjalnika 5MT

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Avgust 2020, 11:51

Zdravo.

Vem da ste nekateri od vas že servisirali menjalnike in jih doma dajali na pol.
V zadnjih 2000km je v WRX-i začelo malce dišat na zarib kazga ležaja v menjalniku, saj mi s hitrostjo narašča vreščanje ležaja da je v kabini filing podoben kot da bi WRC specialko z ravnimi zobmi vozil :)

Predvidevam da so ležaji fasali dosti opilkov takrat, ko sem menjal sredinski diferencial in so verjetno zdaj začeli malce ropotat.
Trenutno se še da zdržat, ampak če bo šlo z istim tempom dalje bo čez par tankov goriva kar tečno prenašat te "rally zvoke".

Seveda moram najprej preverit nivo olja, če je slučajno šlo tu kaj narobe, ker nisem ziher. Ampak ko sem ga takrat menjal sem ga in količinsko dovolj nalil in tudi na palčki je bil nivo optimalen.
Nekako se mi dozdeva da zadnji diff ni krivec, seveda vem pa ne za ziher. Moram še dvignit avto v zrak pa nabutat na mestu pogone, da vidim.

Uglavnem, tisti ki ste dajali narazen in menjali. Kako je s tem? Je to fejst težka stvar? kolikor vidim ni konusnih ležajev, torej predvidevam da ne rabiš distančnikov naglihavat in "shimat" ležaje, se samo razpreša, očisti napreša in sestavi skup? Ni neka težka zadeva to a?
Kaka je bila uspešnost v vašem primeru? Je bil menjalnik potem še tih in je lepo pretikal?
Kako je z deli? Sam bi menjal še sinhron prve brzine verjetno, če bi ga kje dobil dosti ugodno....
Enkrat sem odprl fiatov ležaj, da sem zamenjal semering na vhodni gredi in se je potem menjalnik malce na trše šaltal...

Nekaj sem tudi gledal močnejše zobnike za WRX menjalnik, ampak mislim da so vsi kiti z ravnimi zobmi kar pa je potem norišnica med vožnjo. Tega si vsekakor ne želim. Baje se dobijo constant mesh močnejši (debelejši) zobniki...moram vidit, ravno preveliko preveč keša nebi dajal za to :D Ampak baje so konverzije na močnejši MT5 ugodnejše kot montaža MT6 menjalnika od STi.
Pač z menjalnikom nisem nežen in vem da ob mapiranju avta na kaj več moči bo menjalnik verjetno hitro odpovedal sodelovanje. To je tudi eden glavnih razlogov zakaj se upiram mapiranju :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Re: Obnova menjalnika 5MT

Odgovor Avtor: subi92 » 24. Avgust 2020, 12:10

A ko si takrat menjal visko in velik ležaj zadaj si mnenjal tudi tista dva na osi ki pelje prot kardanu?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Avgust 2020, 18:40

Z viskom sem menjal dva ali tri ležaje. En tanek velik na samem visku ter tisti za viskom, ki ima prirobnico na štiri vijake, če se ne motim. Mogoše še en ležaj z robom? ne vem bi mogu preverit.

Uporabniški avatar
rb320
Uporabnik foruma
Prispevki: 883
Kraj: vrhnika

Odgovor Avtor: rb320 » 24. Avgust 2020, 20:23

Al pa možnost od 2.5 wrx-se menjalnik. Sam je pa prec cuka€

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 24. Avgust 2020, 20:43

Pa tuli konstantno? Se zvok spreminja samo s hitrostjo? Ko pršaltaš? Sr. diff:Dva konusna sta od reduktorja?
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Avgust 2020, 00:15

O nadgradnji ti žal ne morm velik predlagat.
Imam pa slabo izkušnjo ko sm menju visko in nism menju niti velikega na Visku in ne tistega privijačenega na ohišje, pa sm dobil dogbox menjalnik (na pultu je olje steklo ven in med vožnjo ni več prišlo k seb).

Krivca sta bila na sliki desni zgoraj in desni spodaj, ki ni viden. Un z vijaki je bil za povrh. Viskovega nism menju, ker je očitn že Karli naštimu kolikortoliko dobrega.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Avgust 2020, 10:32

Levi spodaj na štiri vijake je nov tovarniški (sej drugačnga itak ne najdeš), tega konusnega se pa niti ne spomnim.
Vem da tistega velikega na diffu mi je karli menjal jaz pa sem dol snel gumico da se maže z oljem. Tako kot je tudi originalen odprt.

Zvok narašča s hitrostjo in je glasnejši če je pogon obremenjen.

WRX menjalnik nima reduktorja na vhodni osi, predvidevam da s tem tudi nima dvojnega zobniškega para in pomožne osi s še dvema ležajema?
Muči me zdaj dol snet menjalnik in bit neki časa brez avta zopet. da bi pa kr vse ležajo napovprek kupoval pa je spet boleča investicija :D
Pač standardni problemi.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Avgust 2020, 10:47

Menjal sem ležaja 806255010 & 806230170:
Seznam ležajev, cene v $ so cene iz opposed forces, v € pa so tiste iz partsouq. Zraven so tudi mere (v primeru da greš v tinex iskat ležaje) http://shrani.si/f/1k/Oc/2aCmIrbL/img1930.jpg
Torej na zadnjem pokrovu mi manjkata še cenejša ležaja za izhodno "kardansko" os - 806322080 (22×56×17) ter 806330120 (30×62×17).

Potem pa še v prestavnem delu menjalnika dve aksi s po dvema ležajema...Moram še raziskat kateri ležaji so to, pa da dobim te klinčeve ležaje...
Danes se mogoče odpravim dvignem avto na viličar in probam kje tuli s "šraufciger" stetoskopom :D

Predvidevam da je tudi na vhodni osi nek semering, ki be se ga splačalo menjat...

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Avgust 2020, 12:02

BackW00d napisal/-a:
25. Avgust 2020, 10:47
Torej na zadnjem pokrovu mi manjkata še cenejša ležaja za izhodno "kardansko" os - 806322080 (22×56×17) ter 806330120 (30×62×17).

Potem pa še v prestavnem delu menjalnika dve aksi s po dvema ležajema...Moram še raziskat kateri ležaji so to, pa da dobim te klinčeve ležaje...
Danes se mogoče odpravim dvignem avto na viličar in probam kje tuli s "šraufciger" stetoskopom :D

Predvidevam da je tudi na vhodni osi nek semering, ki be se ga splačalo menjat...
Na tvojem mestu bi najprej menju ravno ta dva... imaš tud najmanj dela.
Kot sem reku, sem menju visko. Pred menjavo viska ni bilo nobenih WRC tuljenj v avtu.
Nato zdrem, zobčenike in pokrov pustim na ponku - olje iz ležajev ali neko mazivo, ki je še preprečevalo da bi kaj tulilo izteče ven.
Nato sestavim in zvok za popizdit, sem lahko še enkrat zdrl in menju 806322080 (22×56×17) ter 806330120 (30×62×17) ter 806230170, tavelikega sem si pa v upanju na lep konec zgodbe pustil starega. Skratka avto se sedaj pelje kot nov.
Pri kodah prvih dveh naj te ne zavede, da so vmes naredili nek update materiala in je morda koda nekolikor drugačna. Paše pa vseeno kot mora.
[/quote]

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. Avgust 2020, 13:21

BackW00d napisal/-a:
25. Avgust 2020, 10:32
Zvok narašča s hitrostjo in je glasnejši če je pogon obremenjen.
Podobno se je meni legacy obnašal. Bil je samo tisti ležaj za zamenjat na koncu menjalnika.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

pohansir
Uporabnik foruma
Prispevki: 30

Odgovor Avtor: pohansir » 25. Avgust 2020, 17:47

Brez problema daš menjalnik narazen. Nič ni kompliciranega. Sicer sem že v glavnem pozabil, ker je leta nazaj že, kar sem ležaje menjal na 2 legacyih. Neki štifti se res da stresejo po celi garaži ampak je kar logično dat nazaj. Z osovine sem moral odfleksat ležaje dol, ker z abcigerjem nisem pršu zraven. To je pa tud to. Pa roke ti smrdijo še 17 let po tistem usranem olju.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 27. Avgust 2020, 11:38

Ste ležaje kupil v tinexu al pr kržiču?

Gledam mal slike teh 806322080 in 806330120 pa sicer zgledata dokaj navadna valjcnasta ležaja z ki sta na eni strani omejena z prirobnico na notranji puši. Verjetno da držita zobnike na sredini.
Ni 2x za rečit, če ni nakup kje na spletu cenejši kot kak tinex...bom preveril.

Razmišljam malce o zvoku.

Zvok narašča s hitrostjo. Torej vhodna os menjlanika ne more biti kriva, ker tisti se obrati gibljejo od 0-7500 obratov (skup z motorjem). Torej ta ziher ni kriva.

Zdej pa v subaru menjalniku je pomožna ož sestavljena iz dveh osi, ena v drugi. torej zobniki iz motorja prenašajo navor na zeleni del slike, ta zunanja os potem poganja sredinski visko (10), ta pa na sprednji strani nudi navor sprednjemu diffu preko modre osi (14) in nazaj v krdan/zadnji diff preko rdečega zobniškega para. https://images.cdn.circlesix.co/image/2 ... c88341.jpg
Ali je krivec os in s tem ležaji na rdeče/beli aksi (ta ki jo vi omenjate) ali pa na modro/zeleni. No seveda je opcija da so krivi obe :D

S slike je razvidno da so na tej zgornji (rdeče beli) osi dejansko konusni ležaji.
Na modro/zeleni pa je spredaj navaden valjčni ležaj v sredi osi pa je dvojni konusni. Ta je prav ziher čist pocen ;) Grem mal pogledat cene :D

MMM, prijetno! https://www.4turbo.pl/bearing-m-t-gears ... 8091,15194
Zadnjič spremenil BackW00d, dne 27. Avgust 2020, 11:45, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 27. Avgust 2020, 11:42

Jest ko hočem imet mir ne razmišljam o Tinex rešitvah, verjamem pa da obstajajo alternative in podobne rešitve. Da bom pa še ure izgubljal s tem mi pa ni.
Tko da dam v takšnem primeru glas Kržotu.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 27. Avgust 2020, 11:48

Boli me to, da bi zdej nekaj hudo na pas mater obnovil menjalnik, ki itak ne zdrži nič povečanja moči :D In če bi dvignil moč na tistih 280HP bi takoj mel v zadnjem kotičku očesa menjlanik in ležanje na hrbtu pod avtom, vsakič ko bi ga na pas mater prešaltal v prvo sred ovinka ali na hard v drugo/tretjo porinil pri blokadi :D

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 27. Avgust 2020, 11:50

Pač moram res it avto dvignit, ga spravit na obrate kjer najbolj tuli in s "šraufciger stetoskopom" probat vsaj približno locirat od kje najglasneje prihanja vriskanje.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost