Odgovor
Avtor: Dimen » 25. Februar 2020, 10:06
Uff ste se razdebatiral glede tuarega.
Tisti razteg oz. dvig zadnje gume, ko sem se spuščal je v resnici "ahilova peta". Dvig kolesa je posledica najvišje nastavitve podvozja, ki ubije hod koles. Ko je na najvišji poziciji kolesa praktično nimajo hoda in zgubljajo stik s podlago. Posledica je izguba trakcije in neuspešen vzpon, ki se vidi kasneje v video posnetku, ko sem napadel klanec na drugi strani. Ni šlo, dokler nisem spustil podvozja. Poglejte si kolesa Pajkove Toyote, kako dihajo, dvig kolesa je bil vsaj za pol manjši kot pri meni. In to je dobro, tako se peljejo "ta pravi" terenci. Imajo več hoda, da na terenu ne zgubljaš stika s podlago, ki je nujen za premagovanje ovir.
Tuareg je zelo dober na terenu in odprti cesti. Ne bo pa nikoli ODLIČEN!
Še nekaj tehničnih zadev in stroški, ki vas verjamem da zanimajo. Tuareg nima na voljo sprednje špere, čeprav po netu kroži knof, kjer je označena prva špera. Stroški vzdrževanja so lahko astronomski ali pa zmerni, če se znajdeš. Ti avti so praktično enaki od letnika 2001 - 2010 in jih je po odpadih nešteto. Posledično so na voljo vsi mehanski in elektronski deli za normalen denar. Če pa si ročen in si upaš sam šariti po avtu pa še toliko bolje.
Kardanska gred je problem in sem jo moral tudi jaz menjati. Prišla je slabih 500 eur v Vargalantu. Blazine so super zanesljive in nerade puščajo, ker so dobro zaščitene z manšeto. Se jih pa dobi na Aliexpresu za 150 eur komad, 150 eur pride Aliexpresu komplet kompresor. Jaz sem za 18 eur sam zamenjal cilinder in batni obroček na kompresorju in ni več težav z zrakom. Druga "ahilova peta" je šponar verige na motorju, ki rad odleti predvsem na prvih generacijah, do 2006 letnika, enako velja za ležaje v sprednjem diffu. Kasneje so ti defekti redkejši. Meni je šel tudi zadnji radarski senzor za mrtve kote. Sem ga uspel dobiti iz Poljske za 70 eur (nov pride 800 plus menjava). Mal se mi sliši pumpa za servo, imam novo za 70 eur in jo moram še zamenjat. Menjal sem tudi sprednje roke in palčke na stabilizatorju (cca 300 eur). Potem sem peljal na DIZEL servis spucat injektorje. Eden je zajebaval in ni bil po specifikacijah in ga je bilo treba menjat - 250eur injektor, pucanje, delo in potrošni material - skupaj 450 eur. Pa sprednje bremze so se takoj uscale, ko sem ga domov pripeljal, ker je avto skoraj eno leto stal - obnovil sam, tesnila in dva bata - 60 eur. Seveda sem osebno menjal vse tekočine v pogonih in dvakrat olje v menjalniku. Čaka me še ena menjava in potem bo menjalnik zrihtan za naslednjih 120 kkm. Kot zanimivost: menjavo olja in filtra v menjalniku original servis zaračuna 750 eur, 8 decilitrov olja za transfer case pride 80 eur. 2l olja za zadnji diff 45 eur (ker imam špero). Adijo pamet
Pa še kej bi se našlo. Sam zdej je mir že leto in pol, nabavna cena avta pa je bila k sreči sila ugodna in nekoliko upravičuje navedene stroške.
Vsaj v glavi, hahaha.
Najbolj se mi dopade, da se zelo dobro pelje po zaviti cesti in AC-ju. Povprečne hitrosti so visoke, udobje nastavljivo, poraba zmerna, tono težko počitniško prikolico ali čoln pa vleče kot, da ni nič. Ko pa pride na teren pa tudi ne razočara: 6 nastavitev višin podvozja, tri nastavitve trdote blažilcev in 4x nastavitve pogona. Mislm, da pri taki izbiri vsak najde svojo, optimalno kombinacijo. Najbolj se mi pa dopade opcija reduktor brez šper. Splavitev čolna in mikro premiki počitniške prikolice na terenu ni bilo še nikoli tako enostavno in precizno.
Pa še tri opcije, ki jih ta avto ima in za njih nisem vedel ob nakupu: da ima radarski tempomat in nadzor mrtvih kotov, webasto, ogrevanje sprednje šipe in volana. To je bil prijeten bonus oz. spoznanje. Toliko z moje strani glede Touarega.
Glede srečanja v koči pa imam pomisleke. Tri dni viset na eni lokaciji brez da se vozim je vsaj zame no go. Mogoče bi si iz petka na soboto
omislili eno adventure traso, prespimo na divje v šotorih/avtih in nato v soboto popoldan (najkasneje do 15.00ih) zaključimo v koči.
Se poveselimo, obujamo spomine na prevoženo pot in prespimo do nedelje, ko se poslovimo. Zgolj v razmislek, lp