Pozabljaš da Forester letnik 1999 nima ničesar skupnega s sodobnim električnim avtom. Porabi cca (ajd, neko povprečje) za nekih 80 kWh bencina na 100 km. Kar pomeni da dela (recimo da rabi skupaj z izgubami menjalnika, preko viskota - ki nikoli čisto ne spusti, in potemtakim gnanih obeh osi, velik energije samo za premagovanje notranjih uporov) tolko, da dobi cca 25 kWh (recimo primerljivo z enim elektro SUVom, ki tudi malo kabino greje) iz teh 80 dol na asfalt. Izkoristek? Zanič, cca 30%. Seveda je zanič, povprečno zanič. Otto motor kaj boljšega v inkarnaciji našega bokserja z nevariabilnimi odmičnimi in brez turbine in z miljon zobniki in gredi in zglobi česa boljšega ne zmore. Tvojih 8 litrov plina pa nam da na voljo energije 55,5 kWh. Ker se upori, samo zato ker imamo en mikser v košu zračnega filtra, niso nič zmanjšali, skozi naš voz še vedno rabi na cesto stečt 25 kWh za isti efekt kot prej. A vendar, tu izračunamo da ima potemtakem tvoj voz pri porabi 8l UNP/100km 45% izkoristek, kar nas nosi že v dizelske številke, oziroma v magijo.
Ne govorim da lažeš, a vendar pripominjam, da izračunano številko izkoristka na plin v foresterju z (ej20?) poleg zmote omogoča še magija. Sicer dopuščam tudi to. Jaz sem precej lahkoveren in verjamem vse, ampak samo enkrat. In tisto enkrat je pri starem foresterju že vse mimo, ga mam že precej dolg doma. V mojem ni kake magije.