Segrevanje motorja
Segrevanje motorja
Tezava al je le strah. v zadnjem casu se mi dogaja, da se mi motor (EJ22) kar mal prevec segreva in se mora zato ventilator vklapljat in ga hladit. Pa tudi veckrat sem v zadnjem casu moral malo hladilne tekocine dolit. In spredaj, mekje med kompresorjem od klime in pumpo za volan nekaj vcasih malo "klenka??". Drugac je pa olje cist OK in vse ostalo tudi. Je le strah al je ze tezava.. Lahko kdo pomaga?? Hvala.

67bula67 napisal/-a:… se mi motor (EJ22) kar mal prevec segreva in se mora zato ventilator vklapljat in ga hladit….
Hm… Kolkr vem je funkcija ventilatorja hlajenje… Zato je tja postavljen… Na kakšni poziciji pa je takrat kazalec temperature??
67bula67 napisal/-a:…Pa tudi veckrat sem v zadnjem casu moral malo hladilne tekocine dolit.
Dej mal bolj natančno definiraj količino »malo«…
67bula67 napisal/-a:…spredaj, mekje med kompresorjem od klime in pumpo za volan nekaj vcasih malo "klenka??".
Med kompresorjem klime in servo pumpo ni nič takega kar bi lahko klenkalo… Se mogoče slišijo dročniki? Probaj poslušat najprej na eni, potem pa še na drugi strani motorja, mogoče boš lahko bolš lociral zvok…
HM. No ja, kazalec za temp. vode se sploh ne premakne na visji polozaj (ze od kar mam ta auto se dvigne na 9 pa naj je breg al ne, mraz al poletje), le ventilator se vklopi, zgleda ohladi motor in se spet izklopi. Pa kar pogosto, ko tega prejsnja leta ni blo. Najbolj se to pozna pri mestni voznji.
Kar se pa dolivanja vode tice: na mesec dni po 1/2 litra. Prej pa leta in leta niti kapljice (kot tudi olja ne
)
Klenkanje sem pa poslusal tocno nekje takoj za komp. od klime bi reku - enkrat mocneje, drugic spet skoraj nic.
Ne vem vec. Al so to ze leta... Dalec je ze 1990!!!
Kar se pa dolivanja vode tice: na mesec dni po 1/2 litra. Prej pa leta in leta niti kapljice (kot tudi olja ne
Klenkanje sem pa poslusal tocno nekje takoj za komp. od klime bi reku - enkrat mocneje, drugic spet skoraj nic.
Ne vem vec. Al so to ze leta... Dalec je ze 1990!!!
Probaj potuhtat kje ti uhaja voda... navadno je vidna sled (vodni kamen); pri izpustu /pipici na sovoznikovi strani, pri objemkah,... lampo v roke pa pregledat.
Meni je pri 275.000 rahlo pokrivilo eno od glav - dovolj da je kompresija uhaja mimo tesnila v vodo; nočem strašit... le kot opcija,...
Navadno se mi je to dogajalo ob priganjanju v klance,... na vrhu klanca je temp. narasla skoraj do maximuma, gretje je crknilo (zračni žeši), sledilo je ohlajevanje, dolivanje vode,... in na koncu popravilo; od tedaj je vse ok.
Je pa res, da kmalu vklopi ventilator,... pri meni navadno takrat, ko se pripeljem domov (zato tudi opazim). Dokler ni povišanja temp. pomojem ni razloga za paniko,... bodi pa malo bolj pozoren na nivo hladilne tekočine.
Meni je pri 275.000 rahlo pokrivilo eno od glav - dovolj da je kompresija uhaja mimo tesnila v vodo; nočem strašit... le kot opcija,...
Navadno se mi je to dogajalo ob priganjanju v klance,... na vrhu klanca je temp. narasla skoraj do maximuma, gretje je crknilo (zračni žeši), sledilo je ohlajevanje, dolivanje vode,... in na koncu popravilo; od tedaj je vse ok.
Je pa res, da kmalu vklopi ventilator,... pri meni navadno takrat, ko se pripeljem domov (zato tudi opazim). Dokler ni povišanja temp. pomojem ni razloga za paniko,... bodi pa malo bolj pozoren na nivo hladilne tekočine.
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
Klenkanje je locirano, gre za nekaksen ropot v crpalki za servo volan. Pa tudi na zadnji strani se vidi, da olje pusca, je po motorju masno. Je za odmontirat al za zamenjat?? Ce je za zamenjat, ve kdo morda za kaksno se ispravno (morda Karli
)??
Kar se pa vode tice... Se bom zleknil pod avto in vse presvetil. Javim podrobnosti.
hvala zaenkrat.
Kar se pa vode tice... Se bom zleknil pod avto in vse presvetil. Javim podrobnosti.
hvala zaenkrat.
NoFear a se tebi pogosto vklaplja ventilator?
Meni se dokaj pogosto v primerjavi s prejsnjim (dvojko), pa ne vem, ce je to zaradi klime ali kaj (klimo imam sicer izklopljeno, ker itak ne dela) ali pa ima regulacijo ventilatorjev drugace nastimano.
Motor je drgac na normalni temperaturi, edino, ko odprem havbo, se mi zdi vseskupaj bolj vroce kot na prejsnjem avtu.
Meni se dokaj pogosto v primerjavi s prejsnjim (dvojko), pa ne vem, ce je to zaradi klime ali kaj (klimo imam sicer izklopljeno, ker itak ne dela) ali pa ima regulacijo ventilatorjev drugace nastimano.
Motor je drgac na normalni temperaturi, edino, ko odprem havbo, se mi zdi vseskupaj bolj vroce kot na prejsnjem avtu.
Da ne odpiram nove teme...
Da ne odpiram nove teme...
Staremu (Poznate ga tisti, ki ste bili na kawi na Čavnu) je zakuhala trojka 2.2.
Spustila mu je vodna črpalka, ostal je brez hladilne tekočine in se vseeno pripeljal domov cca 5 km - 10 minut.
Zadeva je konkretno zakuhala. Stopilo je celo plastiko pokrova jermena - pod jermenico leve odmične (leve, če gledamo pod pokrovom motorja) odmične. Scvrlo je celo semering odmične gredi. Tudi olje je lepo dišalo.
Zamenjali smo jermene, vse napenjalce (le ležaje, hidravlični napenjalec verjetno še dober), vodno črpalko, termostat.
Motor teče normalno, vleče isto kot prej. Ventilator se vklopi že predenj se motor segreje na delovno temperaturo in neprekinjeno dela.
Zamnjkuje malo hladilne tekočine, tekočino meče tudi v posodo pri hladilniku...
Skoraj sigurno je leva glava, najmanj tesnilo. Je za pogledati še kaj drugega...
Malce me čudi da se motor ne pregreva, niti v klanec ne. Ostaja pod delovno temperaturo. Sicer nismo pretirano testirali. Sestavljen je bil šele
včeraj zvečer. Cevi in hladilnik so OK. Hladilna tekočina je bila pravilno nalita.
Verjetno je najbolje da naročimo set tesnil čez lužo in pretesnimo na novo kar obe strani (tudi brušenje seveda). Priporočam se za info, kje in kako naročiti. Upam da ima Karli kakšen komplet pokrovov jermena.
Hvala.
Peter
Staremu (Poznate ga tisti, ki ste bili na kawi na Čavnu) je zakuhala trojka 2.2.
Spustila mu je vodna črpalka, ostal je brez hladilne tekočine in se vseeno pripeljal domov cca 5 km - 10 minut.
Zadeva je konkretno zakuhala. Stopilo je celo plastiko pokrova jermena - pod jermenico leve odmične (leve, če gledamo pod pokrovom motorja) odmične. Scvrlo je celo semering odmične gredi. Tudi olje je lepo dišalo.
Zamenjali smo jermene, vse napenjalce (le ležaje, hidravlični napenjalec verjetno še dober), vodno črpalko, termostat.
Motor teče normalno, vleče isto kot prej. Ventilator se vklopi že predenj se motor segreje na delovno temperaturo in neprekinjeno dela.
Zamnjkuje malo hladilne tekočine, tekočino meče tudi v posodo pri hladilniku...
Skoraj sigurno je leva glava, najmanj tesnilo. Je za pogledati še kaj drugega...
Malce me čudi da se motor ne pregreva, niti v klanec ne. Ostaja pod delovno temperaturo. Sicer nismo pretirano testirali. Sestavljen je bil šele
včeraj zvečer. Cevi in hladilnik so OK. Hladilna tekočina je bila pravilno nalita.
Verjetno je najbolje da naročimo set tesnil čez lužo in pretesnimo na novo kar obe strani (tudi brušenje seveda). Priporočam se za info, kje in kako naročiti. Upam da ima Karli kakšen komplet pokrovov jermena.
Hvala.
Peter
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov