Nakup rabljenega Legacy ali Outbacka
-
Starodobnik
- Novinec
- Prispevki: 5
Nakup rabljenega Legacy ali Outbacka
Pozdravljeni,
Odločam se za nakup Legacy ali outbacka do letnik 2003. Nujno je, da je avto karavan in da bo delal na LPG. Že 15 let sem lastnik Hyundai accentov, imel sem tudi 2 coupeja, vsi so bili predelani na plin brez mazanja ventilov. Vsi so bili generacija do l. 99. Avti so delovni konji in razen rje zadaj na blatnikih,nobenih problemov. Na žalost je največji avto te generacije pri Hyundaju Lantra karavan, ki jih pa ni veliko dobro ohranjenih,saj so po večini vse zgnile. Rabim pa nekaj večjega, pa enako zanesljivega na LPG.
Glede Legacy me zanima kdo ima izkušnje na LPG s tem avtom, še bolj pa me zanimajo poleg rje zadaj na blatnikih kakšni so drugi klasični problemi z njimi.
Kupil bi 2.0 ali 2.2 motor, ker berem po svetu da imajo 2.5 motorji klasični problem s pregrevanjem ( govorimo do letnik 2003).
Kaj pa sklopka, menjalnik, pogoni?
Kakšni so vaši predlogi oz izkušnje s starejšimi generacijami do leta 2003?
Novejše me ne zanimajo.
Hvala in lep pozdrav, Damjan.
Odločam se za nakup Legacy ali outbacka do letnik 2003. Nujno je, da je avto karavan in da bo delal na LPG. Že 15 let sem lastnik Hyundai accentov, imel sem tudi 2 coupeja, vsi so bili predelani na plin brez mazanja ventilov. Vsi so bili generacija do l. 99. Avti so delovni konji in razen rje zadaj na blatnikih,nobenih problemov. Na žalost je največji avto te generacije pri Hyundaju Lantra karavan, ki jih pa ni veliko dobro ohranjenih,saj so po večini vse zgnile. Rabim pa nekaj večjega, pa enako zanesljivega na LPG.
Glede Legacy me zanima kdo ima izkušnje na LPG s tem avtom, še bolj pa me zanimajo poleg rje zadaj na blatnikih kakšni so drugi klasični problemi z njimi.
Kupil bi 2.0 ali 2.2 motor, ker berem po svetu da imajo 2.5 motorji klasični problem s pregrevanjem ( govorimo do letnik 2003).
Kaj pa sklopka, menjalnik, pogoni?
Kakšni so vaši predlogi oz izkušnje s starejšimi generacijami do leta 2003?
Novejše me ne zanimajo.
Hvala in lep pozdrav, Damjan.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: Nakup rabljenega Legacy ali Outbacka
DOHC 2.5 motorji do '99 (t.i. 'phase 1') so bili dovzetnejši za okvaro tesnil glave,novejši SOHC 2.5 (od '99 naprej) pa niti ne.
Po lastnih izkušnjah bi rekel, da je rja nekako največji sovražnik starejših Subarujev...
Po lastnih izkušnjah bi rekel, da je rja nekako največji sovražnik starejših Subarujev...
-
Starodobnik
- Novinec
Če prav razumem: letnik 2000 - 2003 2.5 motor je v redu glede tesnil glave? Ali je samo mal manj okvar bilo?
Ker gledam pp avto.netu pa se mi zdi da je teh z 2.5 motorjem ful naprodaj. Malo sumljivo.
Kaj pa ostale stvari: menjalnik, sklopka, mogoče še kaj?
Ker gledam pp avto.netu pa se mi zdi da je teh z 2.5 motorjem ful naprodaj. Malo sumljivo.
Kaj pa ostale stvari: menjalnik, sklopka, mogoče še kaj?
Živjo!
Jaz imam faceliftan Legacy BH 2.0 letnik 2002 z več kot 500k km, pred slabim letom sem dal vgraditi LPG.
Tema o mojem avtu: viewtopic.php?f=17&t=10797
Glavni problem ročnih menjalnikov pri modelu BH (od leta 1999 - 2003) je viskozni sredinski diferencial (na forumu pogovorno: "visko"). Ta model ima že novejšo izvedbo sredinskega diferenciala (P2 na sliki), ki nekje po 200k - 300k km spusti dušo (no, driftanje po snegu in makadamu še dodatno krajša življenjsko dobo). Ko se diferencial uniči se zaklene in tako začnejo zadnja kolesa pri ostrem zavijanju preskakovat. Starejši model diferenciala je skoraj neuničljiv. Vsaj ob normalni uporabi ne poznam primeri ko bi ga kdo uničil.
Tako da je dobro ob nakupu na testni vožnji preveriti sredinski diferencial. Ter se pozanimati pri lastniku ali je že imel probleme in če je bil diferencial že menjan.
Prav tako ima faceliftan model BH dvomasni vztrajnik. Vendar se da to enostavno in poceni rešiti, tako da ga zamenjaš za enomasni vztrajnik in sklopko od Impreze ali Foresterja. Vse je bolt-on brez predelav.
Problem je tudi rja na zadnjih blatnikih. Najbolje to preveriš da odstraniš obloge v prtljažniku in pregledaš notranjost blatnikov. Ne škodi tudi dodatna zaščita notranjosti blatnikov z kakšnim voskom ali oljem (jaz sem noter našprical Dinitrol ML).
Ostalo pa načeloma ne dela problemov. Treba je vsake toliko menjati kakšen del ki se iztroši, ampak za to pa obstaja spletna stran autodoc, kjer se dobijo deli po zelo dobrih cenah.
Jaz imam faceliftan Legacy BH 2.0 letnik 2002 z več kot 500k km, pred slabim letom sem dal vgraditi LPG.
Tema o mojem avtu: viewtopic.php?f=17&t=10797
Glavni problem ročnih menjalnikov pri modelu BH (od leta 1999 - 2003) je viskozni sredinski diferencial (na forumu pogovorno: "visko"). Ta model ima že novejšo izvedbo sredinskega diferenciala (P2 na sliki), ki nekje po 200k - 300k km spusti dušo (no, driftanje po snegu in makadamu še dodatno krajša življenjsko dobo). Ko se diferencial uniči se zaklene in tako začnejo zadnja kolesa pri ostrem zavijanju preskakovat. Starejši model diferenciala je skoraj neuničljiv. Vsaj ob normalni uporabi ne poznam primeri ko bi ga kdo uničil.
Tako da je dobro ob nakupu na testni vožnji preveriti sredinski diferencial. Ter se pozanimati pri lastniku ali je že imel probleme in če je bil diferencial že menjan.
Kamion napisal/-a: ↑26. Maj 2016, 22:05Kako ugotoviti ali imaš pokvarjen visko:
Visko moraš testirati pri ogretem menjalniku (pri hladnem menjalniku se simptomi ne pojavljajo!!). To traja okoli 15-20km, odvisno pd zunanje temperature. Ko je menjanik dovolj segret, pojdi na površino na kateri lahko obrneš celoten krog. Tam, zavij volan do konca in se pelji lepo počasi v krogu, 10-20km/h je več kot dovolj. Če se takrat začne pokanje, cukanje ali spodrsavanje, je visko zaklenjen in to pomeni da je šel rakom žvižgat.
Torej, ugotovil si, da imaš pokvarjen visko. Imaš dve možnosti:Sama menjava sploh ni zapletena. Če se spraviš to sam delati, boš potreboval okoli 1 dan za razstaviti in nazaj sestaviti (seveda če imaš vse kose prištimane).
- obnovitev obstoječega -> to naredi @karel
- zamenjava za visko starejšega modela -> če hočeš menjati za visko starejšega modela, moraš zamenjati celoten zadnji del menjalnika (torej menjaš celoten "transfer case")
![]()
Prav tako ima faceliftan model BH dvomasni vztrajnik. Vendar se da to enostavno in poceni rešiti, tako da ga zamenjaš za enomasni vztrajnik in sklopko od Impreze ali Foresterja. Vse je bolt-on brez predelav.
Problem je tudi rja na zadnjih blatnikih. Najbolje to preveriš da odstraniš obloge v prtljažniku in pregledaš notranjost blatnikov. Ne škodi tudi dodatna zaščita notranjosti blatnikov z kakšnim voskom ali oljem (jaz sem noter našprical Dinitrol ML).
Ostalo pa načeloma ne dela problemov. Treba je vsake toliko menjati kakšen del ki se iztroši, ampak za to pa obstaja spletna stran autodoc, kjer se dobijo deli po zelo dobrih cenah.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
-
Starodobnik
- Novinec
Kamion, ful hvala za info, točno te stvari so me zanimale.
Se pravi je v bistvu še boljši model do l.99? Ker mam tud te na vidiku, edino res ni je vizualno bolj všeč 99-03 model. Ampak ok, če je res tako, bomo pa starejši model nabavil, sam da plin dela na obeh modelih brez mazanja ventilov
Glede rje me ne skrbi preveč, mam že izkušnje s Hyundaji, enak problem
Še ena stvar, če kdo slučajno ve za koga, da bi mogoče prodal omenjeni model, seveda s plinom še raje, se priporočam
Hvala še enkrat obema, pa bomo še kakšno rekel, ko ga nabavim, se mi pa ne mudi.
Se pravi je v bistvu še boljši model do l.99? Ker mam tud te na vidiku, edino res ni je vizualno bolj všeč 99-03 model. Ampak ok, če je res tako, bomo pa starejši model nabavil, sam da plin dela na obeh modelih brez mazanja ventilov
Glede rje me ne skrbi preveč, mam že izkušnje s Hyundaji, enak problem
Še ena stvar, če kdo slučajno ve za koga, da bi mogoče prodal omenjeni model, seveda s plinom še raje, se priporočam
Hvala še enkrat obema, pa bomo še kakšno rekel, ko ga nabavim, se mi pa ne mudi.
Starejši kot je, več dela oz. problemov boš imel z rjo.
Starejši model je tudi malo manjši in motor je malo šibkejši.
Starejši model je tudi malo manjši in motor je malo šibkejši.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
-
Starodobnik
- Novinec
Kar se rje tiče,bom čakal na kaj ohranjenega, nekaj mam že ogledano. Prtljažnik je pa vseeno dovolj velik, 116 KM naproti 125KM bo pa tud dovolj, sej ne mislim dirkat, za to mam coupeja
.
zdravo,
da ne odpiram nove teme, pišem kar sem s prošnjo za nasvet.
Sem na tem, da kupim rabljenega Outbacka dizel, letnik 2015 ali 2016 s CVT-jem.
Na tujih forumih in spletnih straneh je prebrati zelo različne komentarje.
Velika večina lastnikov je zelo zadovoljnih. Prebereš pa tudi mnenja, da ti avti niso zanesljivi po prevoženih 100.000 plus kilometrih in podobno, da se morotji radi kvarijo ipd. Pišejo tudi o fantomskem praznjenju akumulatorjev, okvarah CVT-jev tudi pri manj prevoženih km, zamašeni DPF-ji ...
Ali naj si kar premislim? Avto mi je sicer zelo všeč in bi bil za potrebe naše družine skoraj idealen.
Če ima kdo kak nasvet/izkušnjo, bom zelo hvaležen.
hvala lp Urban
da ne odpiram nove teme, pišem kar sem s prošnjo za nasvet.
Sem na tem, da kupim rabljenega Outbacka dizel, letnik 2015 ali 2016 s CVT-jem.
Na tujih forumih in spletnih straneh je prebrati zelo različne komentarje.
Velika večina lastnikov je zelo zadovoljnih. Prebereš pa tudi mnenja, da ti avti niso zanesljivi po prevoženih 100.000 plus kilometrih in podobno, da se morotji radi kvarijo ipd. Pišejo tudi o fantomskem praznjenju akumulatorjev, okvarah CVT-jev tudi pri manj prevoženih km, zamašeni DPF-ji ...
Ali naj si kar premislim? Avto mi je sicer zelo všeč in bi bil za potrebe naše družine skoraj idealen.
Če ima kdo kak nasvet/izkušnjo, bom zelo hvaležen.
hvala lp Urban
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Subarujevi dizli imajo slabo skonstruiran blok, zaradi česar rade pokajo glavne gredi ali bloki (ali oboje). Žal tega niso uspeli povsem odpraviti vse do 2018, ko so jih nehali delat. To sicer ne pomeni, da bo crknil čisto vsak motor, je pa možnost takšne okvare precej višja od, recimo temu, 'normalne'. Na forumu je sicer kar nekaj tem, kjer smo o tem brali in pisali - npr. Boxer diesel-okvare.
V Sloveniji imamo mojstra, ki blok ustrezno ojača - ampak to je zahteven in dokaj drag poseg. Če ti je avto tega vreden, se za podrobnosti pozanimaj pri https://www.kingsboxerdiesel.com/.
Subarujev CVT načeloma velja za dobrega in dokaj zanesljivega - nisem še zasledil, da bi imeli kakšno strašno hibo (kot jo ima recimo dizel motor).
Zamašen DPF je klasika vseh dizlov, ki ga imajo, če se uporablja kot mestno vozilo.
Za 'fantomsko' praznjenje akumulatorjev pa še nisem slišal.
V Sloveniji imamo mojstra, ki blok ustrezno ojača - ampak to je zahteven in dokaj drag poseg. Če ti je avto tega vreden, se za podrobnosti pozanimaj pri https://www.kingsboxerdiesel.com/.
Subarujev CVT načeloma velja za dobrega in dokaj zanesljivega - nisem še zasledil, da bi imeli kakšno strašno hibo (kot jo ima recimo dizel motor).
Zamašen DPF je klasika vseh dizlov, ki ga imajo, če se uporablja kot mestno vozilo.
Za 'fantomsko' praznjenje akumulatorjev pa še nisem slišal.
hvala za odgovor, sem prebral forum o okvarah dizlov.
"fantomsko" praznjenje akumulatorja naj bi se dogajalo zaradi praznjenja med mirovanjem, ker se vsa elektronika ne izklopi.
v ZDA je prišlo do skupinske tožbe
https://www.torquenews.com/1084/updated ... -need-know
na carcomplaints je dalec največ pritožb čez l 2015 subaruje zaradi praznenja akumulatorjev:
https://www.carcomplaints.com/Subaru/Outback/2015/ "Battery died"
lp Urban
"fantomsko" praznjenje akumulatorja naj bi se dogajalo zaradi praznjenja med mirovanjem, ker se vsa elektronika ne izklopi.
v ZDA je prišlo do skupinske tožbe
https://www.torquenews.com/1084/updated ... -need-know
na carcomplaints je dalec največ pritožb čez l 2015 subaruje zaradi praznenja akumulatorjev:
https://www.carcomplaints.com/Subaru/Outback/2015/ "Battery died"
lp Urban
Na prvi pogled res izgleda idealen, ampak če bi bilo temu res tako, bi bila večina forumašev na dizlih, vsaj tisti ki delajo več kilometrov. Tako pa jih je le nekaj, pa še ti so večinoma že zaribal
Jaz bi fajn premislil in se verjetno še enkrat odločil za 2.5 bencinarja z lpg, ampak tokrat z ročnim menjalnikom
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Dobro premisli, popravilo dizla s tako okvaro kot se zgodi, ni hec. Čakalna doba pri Nacetu je dolga, cena pa dokaj visoka. Govorimo nekje o 3k € +/- in več mesecev da prideš na vrsto.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Outback s CVT menjalnikom in dodatnim 73 litrskim tankom za plin bo boljša varianta od dizelskega outbacka.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Dizel v kombinaciji s CVTjem je ubistvu res res odlična stvar. Če si ga vozil, potem veš kako lepo se pelje.
Če boš šel v nakup s prepričanjem, da se ti gredolom sigurno ne more zgodit, potem raje ne iti v to. Jaz sem sicer šel zavestno v nakup. Moj dizelaš 2017 ima 330.000 km, prvi blok in original gred (ni bil preventivno rihtan). Avto dela. Lahko da bo jutri odbilo, ali pa nikoli. Tega nevem. Sigurno pa ne bom debelo gledal, če se to zgodi, češ "nisem vedel".
Bomo pač rihtali in vozili dalje.
Sicer pa tudi s prejšnjim LPG bencinarjem mi ni bilo dolgčas glede popravil.
Če boš kupil, obvezno s CVTjem in letnik vsaj 2015+.
Če boš šel v nakup s prepričanjem, da se ti gredolom sigurno ne more zgodit, potem raje ne iti v to. Jaz sem sicer šel zavestno v nakup. Moj dizelaš 2017 ima 330.000 km, prvi blok in original gred (ni bil preventivno rihtan). Avto dela. Lahko da bo jutri odbilo, ali pa nikoli. Tega nevem. Sigurno pa ne bom debelo gledal, če se to zgodi, češ "nisem vedel".
Sicer pa tudi s prejšnjim LPG bencinarjem mi ni bilo dolgčas glede popravil.
Če boš kupil, obvezno s CVTjem in letnik vsaj 2015+.
EJ257, FB25
zdravo,
hvala za odgovore. Meni je vsekakor na prvem mestu zanesljivost, ker vožnja s check engine light na počitnicah s polnim avtom in familijo je največja nočna mora.
To z gredmi in bloki motorja mi je pa uganka. Na tujih spletnih straneh nisem našel skoraj nič, razen na enem forumu o foresterjih, kjer pa je v glavnem govora o starih mašinah, tam od 2009-2012. Kjer potem dejansko hvalijo kings boxer serviserja pri nas. Na tistem forumu je izrecno napisano, da euro 6 mašine tega problema nimajo več. tudi na spletni strani https://www.kingsboxerdiesel.com/ piše, da imajo težave motorji euro 4 in euro 5. Ko pa sem po telefonu govoril z mojstrom, je rekel, da zaribajo tudi euro 6 (citiram: "tisti, ki še niso, pa še bodo":)
Na angleških forumih lastniki dizla v glavnem hvalijo, pritožbe zaradi gredi in bloka motorja nisem našel, vsaj za generacijo outbacka, ki ima euro 6 motor.
Skoraj neverjetno, da ni prišlo do kakšnih tožb ali večjih akcij proti Subaruju zaradi tega? Mogoče imajo srečo, da v ZDA dizla ni bilo naprodaj, ker tam ni heca, tudi NHTSA ukrepa.
Škoda ... bencinski motor pa mi je prevelik strošek, letno delam cca 30.000 km, bencinar ima tudi večjo moč in zato dražje zavarovanje, tudi zaradi tega mi je subaru dizel privlačen, ker ima relativno nizko moč in visok navor.
hvala, lp Urban
hvala za odgovore. Meni je vsekakor na prvem mestu zanesljivost, ker vožnja s check engine light na počitnicah s polnim avtom in familijo je največja nočna mora.
To z gredmi in bloki motorja mi je pa uganka. Na tujih spletnih straneh nisem našel skoraj nič, razen na enem forumu o foresterjih, kjer pa je v glavnem govora o starih mašinah, tam od 2009-2012. Kjer potem dejansko hvalijo kings boxer serviserja pri nas. Na tistem forumu je izrecno napisano, da euro 6 mašine tega problema nimajo več. tudi na spletni strani https://www.kingsboxerdiesel.com/ piše, da imajo težave motorji euro 4 in euro 5. Ko pa sem po telefonu govoril z mojstrom, je rekel, da zaribajo tudi euro 6 (citiram: "tisti, ki še niso, pa še bodo":)
Na angleških forumih lastniki dizla v glavnem hvalijo, pritožbe zaradi gredi in bloka motorja nisem našel, vsaj za generacijo outbacka, ki ima euro 6 motor.
Skoraj neverjetno, da ni prišlo do kakšnih tožb ali večjih akcij proti Subaruju zaradi tega? Mogoče imajo srečo, da v ZDA dizla ni bilo naprodaj, ker tam ni heca, tudi NHTSA ukrepa.
Škoda ... bencinski motor pa mi je prevelik strošek, letno delam cca 30.000 km, bencinar ima tudi večjo moč in zato dražje zavarovanje, tudi zaradi tega mi je subaru dizel privlačen, ker ima relativno nizko moč in visok navor.
hvala, lp Urban
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov