Impreza WRX SW by BackW00d

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 831
Kontakt:

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: icko » 02. Februar 2018, 17:21

Jebenti destruktiven thread :lcry

Uporabniški avatar
zulero
Uporabnik foruma
Prispevki: 287
Kraj: Domžale

Odgovor Avtor: zulero » 02. Februar 2018, 17:48

naj slika pove vse...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

RoShO
Uporabnik foruma
Prispevki: 109

Odgovor Avtor: RoShO » 02. Februar 2018, 18:27

Ahahaha js ga poznam, nabija 100 na uro in se hvali sanija pa kurca jaoooo

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2527
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: msenjur » 02. Februar 2018, 18:44

sam ocitno je bil pri wrcju zraven k ma slikco na transparentu

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 02. Februar 2018, 22:05

Slika stijke je pobrana z uradne Subaru rally team strani, ko je ta še obstajala. Jo imam še vedno, v polni resoluciji in še vsaj 100 drugih.
Eden bivši forumaš mi je tudi hvalil tega mehankarja. No ja...

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 890
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 03. Februar 2018, 22:14

Tudi sam si bom enkrat omislil podobno preco, ker vidim, da s takim avtom ni nikoli dolgčas :lolno Šalim se!
Nimaš kaj, preca ni nova in normalno, da se enkrat začnejo stvari...čeprav iz kake malomarnosti se stvar še poslabša.
Res pohvalno, da zavihaš rokave in zrihtaš tik tak ter spet puni gas dalje, da vidiš a bo še kaj odlomil al pa luft dobil. :rock :smly
Je pa zanimivo in pestro branje.
Naj ti taka volja ostane. :thup

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 05. Februar 2018, 19:54

No da malce nadaljujem uvod v odisejado, tokrat brez slik...no ja, vsaj ne realnih....

Ker sem seveda nekak porihtal motor/podvozje, za vsaj odtenek če ne kej več sem se odločil hitro vložit še par € v bling-bling robo :D
V originalu sem mel take bolj slabe čepe za hladilno tekočino, zato sem si omislil nova:
:arrow: Čep: https://www.ebay.co.uk/itm/Sti-radiator ... SwmLlX8uC9

Ker pa že mam neki rdečga pod havbo, pa sem hotu še čez zabit tele alu pokrovčke (mnenja o njih lahko zadržite zase, men so kul :thup )
:arrow: "Pokrov" za čep: https://www.ebay.co.uk/itm/Red-Anodized ... xyCTtTdcrA

Zadeva pride do mene presenetljivo hitro. Zmontiram, zgleda zakon. Avto se ne pregreva, čepi držijo, vse zgleda OK. Svetovno!

No kak teden dni kasneje me kliče punca, pravi da se ji kadi izpoh havbe, da sploh ni vidla kje vozi tistih zadnjih par metrov, odkar se je zakadilo...
To se je zgodilo par metrov pod taščo, normalno je zapeljala do dvorišča ugasnila avto, počakala da se ohladi.
Takrat me ni bilo blizu, da bi lahko sam kaj pogledal, zato sem ji reku, da naj dolije vode, dokler ni poln en in drug rezervoar in potem pvžge avto pa da vidi, če je to to.
No ni blo to to, zato je pač tam počakala, da pridem s službe, se zapeljem do tašče (cca 12km od doma). Pogledam kaj se dogaja, nič jasno, ker je blo mrzlo se je kadil od povsod, cel motorni prostor je bil moker in itak sem slutil, da sta v kurcu pokrovčka. Eden se mi je zdel že prej da hoče rahlo spuščat, tako, malo je mehurčkalo stran kadar je bilo oblačno vreme. Itak sem bil 100%, probam dat nazaj stare pokrovčke, vžgem avto, grem na 100m furo in zopet butne čez.
Temperaura ni zrastla čez normalno, le para je rukala ven. Hitr odprem havbo gledam kaj se dogaja in vidim zlikovca!

Zgornja cev iz hladilnika do bloka pušča vodo na kolenu. Kako je pa zdej to ratal?

To je ta cev:
https://www.advancedautomotives.com/ekm ... 7440-p.jpg

Grem naprej brskat, tam odstranim tisto plastiko prek katere avto zrak vase vleče in vidim.....ventilator hladilnika je ribal ob to cev! Tam je precej nagužvano vse in ko sem montiral motor, nisem bil pozoren na luft med cevjo in ventom in je ventilator počasi grizel v gumijasto cev dokler se ta ni vdala. :facepalm :facepalm :facepalm Fail! Fail! Fail!

Mah dej, to ni panike! Odstranim cev, letim v Euroservis v Hrastniku (so mel že vsaj kako uro zaprto, ampak so fantje še eno rekli v službi, ob družbi zelenega in sem jih ulovil). Kjer je bla luknja odrežemo cev napol, vmes 5cm izpušne cevi pa dve objemke. Sekunda dvajset, pa sem se že peljal nazaj h tašči :thup Pa še to so mi majstri šenkali vse. Ave jim!

Namontiram cev, sperem motor, nalijem hladilno tekočino, zaverglam, grem preverit, vse OK. Avto se ne pregreva, gretje dela, temparatura je tam kot mora bit :thup :thup :thup Seveda ob tej priliki namontiram nazaj nove čepe pa pokrove čez. Vse zgleda tko kot mora, vse super....TO MI DELI!!!!

Grem vmes službeno v Lendavo, se itak oglasim do Peruccy-a, debatirava v mrzli garaži dokler nama obema ne zmrzne vse, vmes preverim vse njegove stroje in projekte. Itak sva oba padla v "carguy" nebesa :D Debatirala sva huje kot dve babi, ki obrekujejo čez tretjo...
Ob odhodu od njega si seveda malce privoščim tiste ravnice gor. Vse ceste so na ta ničin: 5km ravnine, rahel ovinek, 4km ravnine. Razgled na vse konce, niti enga drevesa nikjer, policaji se nimajo kam skrit. Valda je grmelo čez poljane in ravnice na polno :f1 :f1

Dan dva kasneje na poti iz Lendave, se mi zdi čudno zakaj avto noče nič gret, ampak mi sploh ne ušteka, cagri so bili OK, avto je normalno delu pri 115km/h na AC. Pridem do Marije reke, ga nabutam čez prelaz proti Trbovljam na polno, da se je kar cesta trgala. Vse OK. Nasmeh do ušes :thup 8-)
Ker avto še vedno noče gret pogledam nivo vode in opazim da jo nekaj manjka. Dolijem slab liter vode. Gretje dela, avto se ne pregreva :thup
Valda sem mislu, da sem jo pač premal natočil oziroma da sem mel nekje zračni mehur, pa zato ni gret hotlo v kabini....

.... no tko mine mogoče teden, me punca kliče, da se nekaj kadi izpod havbe zopet.....(valda sta nova čepa kriva ;) nočta OK tesnit al pa neki... )....

......innnn, tukaj pa se zdej začne trilogija (no ja, zaenkrat upam, da ne bo kaj več od trilogije).....
:pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop :pop
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2527
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: msenjur » 05. Februar 2018, 20:06

haha, in kaj punca porece na imprezo??

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 831
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 05. Februar 2018, 20:48

Ajde da še malo goriva prilijem na ogenj, pa bo mogoče še bolj zabavno.
prvo te parafraziram:
BackW00d napisal/-a:
07. April 2017, 23:21
Tak avto kupiš z namenom da jo voziš kot se zagre, drugače si jo kupu za brezveze, oziroma za šminko.
Kot da si dobiš hudo babo za popizdit, pol jo pa doma puščaš, pa nikol je ne nabrišeš... :w
Sedaj izgleda da si dobil hudo pič*o, jo peljal ven, nabrisali so ti jo prijatli, ko sta prišla nazaj domov pa jo je kao bolela glava.
rotfl.
ps
Mal heca mora bit.
ps2
Bodi malo bolj ažuren vsi za kompi si grizemo nohte. 8-)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 06. Februar 2018, 07:37

icko napisal/-a:
05. Februar 2018, 20:48
Sedaj izgleda da si dobil hudo pič*o, jo peljal ven, nabrisali so ti jo prijatli, ko sta prišla nazaj domov pa jo je kao bolela glava.
rotfl.
To, da jo je nažgal že marsikdo pred menoj mi je bilo jasno že v štartu. 247.000km ter nebroj lastnikov predno sem jo sploh srečal v živo. Prov kej druzga res mogoče ni za pričakovat. Mislu sem le, da bo malce bolj usmiljena :D Sej veš, love is blind :cr
Sem jo pa v dobrem letu in pol ter v cca 22.000km kar precejkrat nabrisal, ni kej, mi paše še pa še :oops: Čeprav je malce starejša, pa jo je že kdo pred mano kresnu, nič ne de :) :thup

Sicer pa, če bi jo prjatli kresnli tko, kot je treba, nebi bil jezen, to da moram pa zdaj jaz za njimi popravljat, ker ni bila zadovoljna s tistim kar so oni pokazal...to me jezi :tird

Punca je itak tečna vsakič, ko je brez avta :) Ne more pa skrit dejstva, da se v Imprezi dobro počuti, in da jo z velikim ponosom vozi.
Itak je avto stroj. :thup :thup

BTW, danes že čutim uvodni akt....samo da besede najdejo platno ;)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 06. Februar 2018, 10:01

--------------------------------------------------------------------

ACT I: DIAGrOZA

Priporočam spremljevalni komad: Simon & Garfunkel

...pride dan, ko mi zazvoni telefon, na drugi strani pa jezna ženska, "avto je spet crknu!" :ang
"Kadi se spet tako kot zadnjič, men se mudi moram tja pa sm pa levo pa desno", pa kaj ti vem kam še vse. Ja nevem, če avto ne dela, boš pač mogla peš al pa s taksijem...
Uglavnem eno težko debato in pol šihta kasneje pridem do avta pogledat kaj se dogaja. Pogledam pod havbo, in vidim da je ekspanzijska posoda polna vode.
WTF, nič jasno, kaj se zdej kle dogaja. Še vedno 100% ziher, da ga neki hecata čepa preverim situacijo, natočim vodo zalaufam avto, pustim vžganega 20 minut. Vse OK. Cager OK, avto se ne pregreva, gretje dela, se peljem domov, nobenga problema. Naslednji dan gre punca z avto po opravkih, vse OK. Sicer sem nekaj mešetaril tam z čepi, ampak nekih drastičnih sprememb nisem naredil. Avto je bil ok, dan dva tri.

Nakar se peljem do fotra, ga malce bolj nažulim ene 2x. Pridem do njega v hribe, pogledam pod havbo in vidim da je ekspanzija precej bolj polna kot je bila. Se peljem domov je blo vse OK. Pridem domov, pogledam ekspanzijo zopet v normalnem nivoju :?

Dan kasneje grem na Kal (lokalni hrib ~900m NMV) gorčez vse OK. Dolčez avto ne greje normalno....cager za temparaturo pa v normalni poziciji.

OK...tole je za pa zdej over the top! Vsebolj postaja jasno: Kompresija mi uhaja v hladilno tekočino.

Dokler avto dela v normalnih obratih brez polnega gaza je vse OK. Če ga boostam mi vode ven rine.
Hitro se spomnim dveh kolegov, ki sta imela podobne težave pri 1.9TDI (Škoda Fabia VRS/VW Passat) Prvi je sicer odkril vzrok, le ta pa me je pošteno zaskrbel, saj je bila pri njemu težava v počeni glavi motorja. Čez razpoko v aluminiju glave je puščala kompresija pod visokimi obremenitvami v komore hladilne tekočine in mu je vodo ven metalo. Pheesda, isto kot pri meni :th :shock:

Jah nič, bi se pa vseeno rad zazihral da je to to.

Grem v garažo, naštimam nivo tekočine na nek nivo. Grem na krajšo furo, avto se segreje, vozim do 2500RPM, brez boosta, 1/4 gaza. Pridem nazaj, vse OK. Grem na drugo furo, ga v prvi nabijem, pa še mal v drugi, pridem nazaj. V vodi cel kup pene, cevi pod pritiskom, na otip trde, pogledam ekspanzijo, in vidim, da mehurčki šibajo ven iz sistema.

Ok očitno kompresija prebija samo v višjih obratih. Se vmes malce zamotim, avto se malce ohladi, ga vžgem, z eno roko na loputi držim obrate na 3500RPM, z drugo roko na zgornji cevi iz hladilnika v motor....cev od vode se začne občutno polnit s pritiskom. Po 10-15 sekundah rata trda, mehurčki in voda rinejo v ekspanzijsko posodo....torej je jasno :cldsw

29.12.2017 - Diagnoza: Prepihano tesnilo med cilindrom/glavo ali pa tista hujša opcija, počena glava/blok motorja.

Super novoletno darilo ljubica moja. Ampak, trenutno nimam cajta zate. Kaj se pa afnaš afna ena! Postavim te v vogal, spustim ti kri, da ti ne bo zmrznila in ko te https://i.imgur.com/cX1WkwP.jpg?1!!! Referenca: Wikipedia.hr

Za letos te mam dost! Pa naj te zebe kokr te če!

Hey Siri, call Simon
"...Saus Simon, dej prosim polnit viličarja, zna bit da ga bom rabu..."
Hey Siri, call DogsBody
"...Stari, a veš tist roštilj za motor gor obesit k si ga naredu? A bi ti to posodu?"

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 06. Februar 2018, 10:36

FB_IMG_1517909725639.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 06. Februar 2018, 11:00

Fak, ko tole berem se spomnim kako ste se fajn vozil s starim Mondeom :)
Še dobr, da si sam majstr za te reči in rešuješ kar se rešit da.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 06. Februar 2018, 11:05

Pa saj ga imamo zopet ;) Malce novejšega, zlatkota, 1.8i hatchback verzijo. Ta ima cca 176.000km, pa 700€ je stal...al 600€, sej nevem točn :) uglavnem, sitnica :D

Tisti bordo stari pa je šel na odpad ja, 96€ sem dobil zanj na odpadu, kupili smo ga pa za 280€, s tem, da je v našem lastništvu naredil 100.000km v treh letih. Okvare so bile pa tanajvečje: sklopka 25€, prednja vzmet 37€ pa še par drobnarij ter obnova zavor ob nakupu avta :D
Uglavnem res pojem "Budget Daily" avta :thup

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 06. Februar 2018, 13:35

--------------------------------------------------------------------

ACT II: DrekDown

Priporočam spremljevalni komad: G'n'R - Breakdown

Po prazničnem dopustu in rajanju je moral počasi prit tist dan. Samo od sebe se ne bo naredilo nič.
Pot že poznam, tko da bi moralo it brez težav. Kaj pa je minilo, mogoče dva mesca odkar sem mel nazadnje motor od avta zunaj. :thup :thup
Ma to mam motor do južne že zuni!

20.1.2018

Evo, prva slika. Ura - 10:53:
http://shrani.si/f/2b/qr/3esODvjJ/img2835.jpg

En kurzepause v motornem prostoru. Ura - 12:54:
http://shrani.si/f/C/BM/49JyDmmx/img2843.jpg

Z'aran, obrit, brez parkljev, obešen, čaka na kosanje. Ura - 13:28:
http://shrani.si/f/1W/cN/382PwW44/img2849.jpg

Evo, dobre dve ure pa pol, pa sem motor čisto sam spravil ven brez dodatne pomoči. Dela je nekaj, ni pa težko, vse je dosti dostopno. Nekaj orodja morš met, pa volje pa ni sploh nobene panike. Motor je dobesedno kar skočil ven :thup :thup
Viličar je zakon! Skor tolk uporaben kot stružnica :haha :lolno

Kar je stvari, ki se jih odstrani ob demontaži motorja, sem vse skril v prtljažnik:
http://shrani.si/f/1g/IE/1s7cqKco/img2854.jpg

Vijake sem, kar se jih je dalo, sproti privijal nazaj v luknje od koder so prišli, da se ne zgubijo, kar ni šlo pa seveda v vrečko pa napisat gor.

Ok, motor mam zunaj, kam ga zdej dat....eh, a komu diši roštiljada sredi Januarja?!?! Men bo očitno mogla, čeprav mi ne!
Kolega DogsBody je že naredil osnovo roštilja za motorje, sicer za njegov kavni mlinček Punto 1.2 P75 Fire motor. Tist ma mogoče 20-30kil blok :D
No moj EJ205 je malce večji/težji...malce...

No tukaj sem že mel prvi problem. Navoj na zvonu motorja takoj nad sklopko/vztrajnikom, kjer pride vijak iz menjalnika v blok, da vse skupaj drži, je bil povsem uničen. Nazadnje sem že mel težave zategnit, ampak sem z daljšim vijakom nekako še rešil in zategnil vijak na zahtevan navor. Ko pa sem hotel namestit držalo za roštilj, pa se je že zasuknil v prazno. Prvih 3/4 navoja povsem uničenih. Fina reč!

Navoj vijaka je M10×1.25. Torej fini navoj. Razmišljam kaj bi lahko rešil, probam odrezat z navojnim svedrom M10×1.25 in ne rata, že na roko sem lahko navoj zavrtel v prazno :facepalm Torej od 4 vijakov ki držijo skupaj motor/menjalnik držijo trije, pa še ta tretji je vprašljiv, ker sem tudi že daljšal vijak pa dodatni navoj rezal notri.

Ma nič, tole moram rešit preden se sploh lotim česarkoli drugega...

V neki "Subaru - vijaki" škatli, kjer hranim raznorazne vijake iz raznoraznih zadev, ki sva jih s kolegom razdrla, najdem daljši vijak M10×1.25 ter, ne boste verjeli M11×1.25. Problem tega M11 vijaka je ta, da je konkretno predolg. To mora bit od kake glave vijak ali od bloka. Nevem, sploh kdo uporablja M11, lol? Kr neka vmesna dimeznija :D
Ampak ideja je padla! Ksreči je kolega Simon nabavu vse mogoče navojne puše in svedre. Ave njemu!

V blok vrežem navoj M11×1.25, na predolg vijak pa vrežem kontra navoj, ter namesto vijaka naredim "navojno palico" ene sorte stojni vijak. :thup
M11×1.25 navoj je idealka za pobran M10×1.25 saj je korak isti, torej so navoji isto razmaknjeni le globlji bojo. Torej kar je še ostalo od original navoja M10, poglobim in bo ta novi M11 navoj v nulo! Že režem!

Zagrabim vijak M11, ga skrajšam na primerno dolžino, probam nanjga narezat navoj pa navojna puša sploh noče začet rezat navoja. Vijak iz poboljšanega jekla, trd kot diamant. Sh!t! Probam navarit matico na konec vijaka. Zategnem na tistih 50Nm, kolikor pravi FSM, ma ne pridem niti na 20Nm, že se matica odlomi. Valda, poboljšan material je prekomerna vročina varjenja pač prestrukturirala v prekmursko maslo :thdwn
Varjenje očitno ne bo dobra rešitev. In kam gre človek če ne najde rešitve....ja za stužnico pismo :D

Na steblo vijaka probam na stružnici vrezat M10×1.25 navoj. Zlomim tri nože, uničim tri vijake, ampak četrti pa je ratal. YES!
Probam zategnit v blok motorja, 50Nm, brez težav......60Nm, brez težav, probam še mal obrnt, drži kot neostik! YES! V garaži je blo huje kot na tekmi proti nemčiji...Čustveni rollercoaster :D

Na drugi strani sem tokrat z lahkoto še dodatno poglobil motor, in celo prevrtal luknjo navoja, da lahko v primeru, če kasneje v življenski dobi avta pride do uničenja navora, dam na vijak z druge strani matico, in zadevo pritrdim "za ziher"...
Probam navoj, drži 50-60Nm brez težav. YES!

Evo, takole z dvema navojema in enim vijakom se očitno brez težav zgubijo 2 ure življenja?! Ma v tem času sem mel že skor motor zunaj?!
Sem pa zdej vsaj 100%, da mi ob boostanju ne skoči motor ven izpod havbe! Great success!

Ok, gremo naprej! Dan ne bo neskončen! Kje sem že bil, aja, roštiljada...pismo, ura bo že počas 16:00 jaz pa še od jutra nisem nič jedu.
Ma najprej roštilj, nato hrana!

Hitro en skok za stružnico ter varilno mizo:
http://shrani.si/f/h/s2/27avZL4k/img2855.jpg
http://shrani.si/f/5/Do/4rEfWKkA/img2858.jpg
http://shrani.si/f/1Y/Vy/2md1eds6/img2861.jpg

Tole so roke, ki pridejo na stojna vijaka na spodnjem delu pod vztrajnik/sklopko, ter tista dva vijaka katerima sem na novo vrezal navoje.
Puše imitirajo "debelino" menjalnika, tako da lahko uporabim iste vijake/matice. :thup

Potem pa sem dal motor nekako v vago pa vseskupaj povezal na plato, ki jo je pripravu DogsBody za svoj Fiatov motor.
Zadeva je montažna, da lahko kasneje plato še vedno uporabimo za druge motorje.
Levo ročki za subaru blok, desno plata od DogsBodya z montažo za Fiat Fire motorje.
http://shrani.si/f/j/MH/2UpMRKS9/img2862.jpg
http://shrani.si/f/2P/Iq/3mmycdiL/img2864.jpg

Ob 19:30 sem zaroštiljal prvo rundo!
http://shrani.si/f/15/T7/2lVdRB4g/img2865.jpg

Na sliki se vidi zgornji desni vijak z matico, ta je tisti z M11. Matica je standard M10×1.25 od subaruja (izpuh/turbina ipd)
http://shrani.si/f/C/fZ/3URkr5cY/img2866.jpg

Ker je pod težo EJ205 motorja kar konkretno krivilo tale roštilj, sem ga malce podstavil in ojačal...bolj tko na hitro, za prvo silo :)
http://shrani.si/f/1v/52/3k131BDd/img2869.jpg

Še ena pozerska za konec dneva:
http://shrani.si/f/Q/Hi/3pAU26AZ/1/img2872.jpg

Suma sumarum prvega dne.
Od 10:00 do 20:00 = 10h in to brez malice/južne. Pa še nisem sploh nič motorja uspel odpret :thup Mah dost bo za en dan!
Pol pa jamramo, da so mehankarji dragi ;) Uredu je!

Gremo spat! Nadaljujem jutri, frišnih moči!

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost