ksenon žarnice

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: ksenon žarnice

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. December 2016, 15:45

Prvič vidim kaj takega! Pa sem videl že vsemogoče žarnice...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 24. December 2016, 15:52

Sam sem tudi gledal k žaba lešnk par dni nazaj :lol:

Uporabniški avatar
Moutback
Uporabnik foruma
Prispevki: 249

Odgovor Avtor: Moutback » 24. December 2016, 16:24

Manjše na tak način priklopa se dobi skoraj povsod.. take malo večje je pa kar misija:)

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Odgovor Avtor: Nightwish » 25. December 2016, 22:23

Moutback napisal/-a:Oj,
take imajo, povsod :) oz. jih imam tudi sam med rezervnimi...

Ta je pa specifična...

Tole bo po moje (po spominu ko sem zaprl nazaj luč z dolgim nosom :) :
http://www.halfords.com/motoring/bulbs- ... -bulbs-x-2" onclick="window.open(this.href);return false;

lp,m
Bo tale kar pravšnja in niso prav poceni (mislim, da sem takrat dal okoli 6 eur/kom, medtem ko so bile tiste prve manj kot 2 eur za dva kom.!!).
Sem tudi sam imel problem, ker sem "poznavalsko" nabavil oz. upošteval prodajalca, še predno sem razdrl :cr
V opozorilo: kupi dve, ker meni je po nekaj dneh crknila še na drugi strani in sem moral nazaj v nabavo :)

Kar se pa sprednjih (ksenonk) tiče...
Po mnenju delavca na Subaru servisu so moje že proti koncu svoje življenske dobe. Strokovna razlaga je ta, da imajo že kar rumenkast ton svetlobe, sama svetilnost pa tudi ni več bogvekaj! Torej, če bo kak "group-buy" me lahko štejete poleg ;)
Mogoče ima kdo kakšno znanje še glede elektronike - balastov? Na levi (voznikovi) strani se mi dogaja, da se prižge in nato tekom vožnje ugasne. Čez dan niti ne opazim, zdaj, ko so dnevi krajši, pa je seveda rahel problem :/ Bo potrebna nova elektronika (cena ??) ali je mogoče krivda v slabotni žarnici? Ni mi, da bi kje novo žarnico zaj*#$"!
Those who have never truly lived can never truly die!

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. December 2016, 23:07

Tudi za ugašanje je lahko kriva žarnica.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 25. December 2016, 23:45

Tiste kombinirane pozicijske-stop žarnice s steklenim grlom sem kupil pri Potokarju za cca 3€/kos.
Ksenonsko sem pa danes eno ven vzel in je na sredini, kjer je ta svetilni element, znotraj že videt nekakšno "plesen". Na žarnici pa piše "japan". Sumim, da so še original.
naročil bom kar osramovo original, oz. 4300K: http://www.mcenter.si/xenon-zarnice-kse ... arnice-d2s" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
Moutback
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Moutback » 27. December 2016, 07:40

Živjo,
enostavno zamenjaj med seboj žarnice, preden se vržeš v stroške za nakup balastov.
Meni je pri prejšnjem avtu crknil balast na obeh straneh, samo potem ni nič delalo. Ko se je pa ugašalo sem imel pa vedno problem v žarnici. Te žarnice že dalj časa niso več tako drage...

Hranata
Uporabnik foruma
Prispevki: 128
Kraj: Cerkno

Odgovor Avtor: Hranata » 27. December 2016, 10:04

Nightwish napisal/-a:
Moutback napisal/-a:Oj,
take imajo, povsod :) oz. jih imam tudi sam med rezervnimi...

Ta je pa specifična...

Tole bo po moje (po spominu ko sem zaprl nazaj luč z dolgim nosom :) :
http://www.halfords.com/motoring/bulbs- ... -bulbs-x-2" onclick="window.open(this.href);return false;

lp,m
Bo tale kar pravšnja in niso prav poceni (mislim, da sem takrat dal okoli 6 eur/kom, medtem ko so bile tiste prve manj kot 2 eur za dva kom.!!).
Sem tudi sam imel problem, ker sem "poznavalsko" nabavil oz. upošteval prodajalca, še predno sem razdrl :cr
V opozorilo: kupi dve, ker meni je po nekaj dneh crknila še na drugi strani in sem moral nazaj v nabavo :)

Kar se pa sprednjih (ksenonk) tiče...
Po mnenju delavca na Subaru servisu so moje že proti koncu svoje življenske dobe. Strokovna razlaga je ta, da imajo že kar rumenkast ton svetlobe, sama svetilnost pa tudi ni več bogvekaj! Torej, če bo kak "group-buy" me lahko štejete poleg ;)
Mogoče ima kdo kakšno znanje še glede elektronike - balastov? Na levi (voznikovi) strani se mi dogaja, da se prižge in nato tekom vožnje ugasne. Čez dan niti ne opazim, zdaj, ko so dnevi krajši, pa je seveda rahel problem :/ Bo potrebna nova elektronika (cena ??) ali je mogoče krivda v slabotni žarnici? Ni mi, da bi kje novo žarnico zaj*#$"!
Meni se je tudi ugašala ena ksenonka in sem jih najprej premenjal levo-desno, da sem ugotovil če je res problem v žarnici in je bilo res samo to. Zamenjal problematično in ni bilo več problemov z ugašanjem.

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Odgovor Avtor: Nightwish » 01. Januar 2017, 20:56

Se mi je zdelo, da bi znala biti takšna banalna fora... Bom kar obe zamenjal, pa bo mir!
Zdaj sem le še pred dilemo ali kupiti Osram Nightbreaker ali Cool Blue ;)
Those who have never truly lived can never truly die!

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 01. Januar 2017, 22:47

Nightbreaker in coolblue sta navadni žarnici :?: Drgač pa nightbrejkerce, coolblue zgledajo lepše (bolj modrikasta svetloba), svetijo pa precej slabše...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 02. Januar 2017, 08:11

strumf666 napisal/-a:Nightbreaker in coolblue sta navadni žarnici :?: Drgač pa nightbrejkerce, coolblue zgledajo lepše (bolj modrikasta svetloba), svetijo pa precej slabše...
Osram tudi pri HID sijalkah uporablja ti dve oznaki:
Razlika je torej v temperaturi svetlobe (Cool Blue je bolj modrikasta) in v predvideni življenski dobi (Cool Blue cca. 300 ur več).

Glede na ceno bi se jaz najbrž odločil za pol cenejšo: Podatka o predvideni življenski dobi sicer nisem našel, ampak verjetno ni bistveno drugačen kot pri konkurenci oz. skoraj zagotovo ni pol krajša. :)

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 02. Januar 2017, 11:26

V vednost. Osramove cool blue se kar precej prodajajo rabljene. Z razlogom, da svetijo preveč plavo in slabše od prve vgradnje, ki so ponavadi 4300 K.

DolencM
Uporabnik foruma
Prispevki: 198

Odgovor Avtor: DolencM » 03. Januar 2017, 22:18

Zdravo

Ker sem pred leti delal v razvoju Helle Saturnus, lahko rečem, da xenon na Outbackih ni ravno najboljši, no, nasploh je Subaru pri svetilih malce konzervativen - žaromet s kratkim pramenom v LED tehniki so na trg spravili šele 2015 (novi Outback), medtem ko imajo za dolg pramen še vedno žarnico (pazi, cenejša in manjša Opel Astra ponuja že matrix beam).
Nisem raziskoval, a sumim, da jim je mogoče tudi nihala kvaliteta naparjene plasti - elipsoida v projektorskem modulu, a tega ne morem ugotoviti razen s kako endoskopsko kamero.
Še vedno pa gre za dobro luč, ima veliko svetlobe skoncentirane malce dlje pred vozilom (pod svetlo-temno mejo), je pa treba pozimi precej koristit pranje žarometov. S tem ne mislim samo vgrajenega, ampak bolj dejansko pranje. Jaz vsakič na črpalki ko tankam umijem še oba žarometa. Predvsem avtocestna vožnja precej zamaže zunanjo pokrivno lečo in tako onemogoči dobro osvetljenost.
Uporabljam standardne Osramove žarnice, življenjska doba Xenona je precej dolga, jaz sem na OB 2008 leta 2015 menjal še original žarnice (je bil še logotip proizvajalca luči gor - Koito). Mogoče tudi na račun tega, ker je bil avto iz Italije in tam precej časa ni bilo uzakonjeno voziti s prižganimi lučmi podnevi.

Letos pa se mi je pokvaril balast na eni izmed luči (luč je prižgalo ali pa tople sploh ne in po par minutah ugasnilo) - zanj so na uradnem servisu želeli celih 500€, ponujali rabljeno alternativo za 200€ in ker 1 in 1 dasta 2 ter sem razmišljal zaka so kitajski xenon-kiti po 100€, sem malo googlal in naročil tole: http://www.ebay.de/itm/XENUS-XDLT002-D2 ... SwMgdXxHMk" onclick="window.open(this.href);return false;
Reč deluje.

LP

Uporabniški avatar
Moutback
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Moutback » 04. Januar 2017, 08:48

Živjo,
tole je pa uporabno. Pri prejšnjem vozilu sta mi šla oba xenon balasta..tukaj sicer upam da ne bosta šla ker sta nove obe luči, samo vseeno :)

Uporabniški avatar
jure
Član Subaru kluba
Prispevki: 167
Kraj: kranj

Odgovor Avtor: jure » 07. Februar 2018, 08:55

Na Outbacku mi je ksenon žarnica začela svetiti oranžno, zato sem malo pogledal po netu in našel https://www.ebay.com/itm/162520464953?V ... 2520464953 cena je ugodna... Mi priporočate kakšno drugo žarnico. V vsakem primeru pa bi zamenjal obe.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost