Forester 2007 - 158Hp

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Gec
Uporabnik foruma
Prispevki: 27

Forester 2007 - 158Hp

Odgovor Avtor: Gec » 22. September 2016, 15:52

Pozdrav, imam navedenog Forestera sa 142000km. nekoliko mjeseci i ne mogu nikako riješiti osnovni problem - trzanje kod ubrzavanja između 2000 - 3000 okretaja. Dijagnostika ne prikazuje nikakvu grešku i podaci svih senzora izgledaju normalno. Do sada sam radio slijedeće: promijenjen prvi katalizator (raspao se ), promijenjna prva lambda sonda (original Denso), akumulator (Yuasa), očišćeni svi EGR ventili, očišćeni OCV ventili, nove svječice (NGK Iridum original). Čišćena je zaklopka zraka itd. Nedavno je ugrađen plin no problem se je javljao i prije ugradnje, isto se ponaša na plin i bencin. Kad resetiram ECU auto ide odlično 50-100 km i onda polako počinje trzati (bez misfare-a) dok na kraju više ne reagira dobro na gas, kao da mu je netko oduzeo 40% snage, promijeni i zvuk - nema onaj duboki Subaruovski već kao običan auto. Kad ima normalan zvuk ide kao mutav :cr Kompletan auspuh je pregledan i mjereni su tlakovi, drugi katalizator je izvađen i stavljen mali protočni lonac. Na dijagnostiki je sve gledano, AVCS sistem radi savršeno na obje strane, provjerena je faza na zupčastom remenu, više stvarno ne znam što bih radio sa tim autom :(
Ispričavam se što pišem na hrvatskom jeziku, no moj slovenski je loš, iako sve razumijem, slabo pišem. Nadam se da mi nećete zamjeriti.
Na stranim forumima navodno ti modeli imaju neki bug u software-u, zvao sam ovlašteni servis i oni kažu da nije izašao nikakav update koji rješava taj problem. Svi savjeti su dobro došli :thup
Lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Re: Forester 2007 - 158Hp

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. September 2016, 16:16

Problem trzanja izmedju 2000 i 3000 okretaja je u NGK svječicama. Iste sam probleme imao. Kada sam svječice promjenio za Denso, ti su svi problemi izčeznuli.

Za drugi dio problema ne znam rješenje.

Vjerovatno konekcija na kompjuter i testiranje i logiranje svega u vožnji. Na diagnostici na dvigalu neče pokazat ništa.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Gec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gec » 22. September 2016, 17:04

Nedavno sam mijenjao svječice, da sam ovo prije znao tražio bih Denso :( teško da su one u pitanju kada nakon reseta ide odlično, no vrag će ga znati. Nabavio sam si VAG - COM interface i instalirao ROM RAIDER free software za Subaru. Napravio sam snimanje parametara u vožnji, jedinu anomaliju sam primjetio da Knock senzor retardira paljenje sve više i kada to pređe određenu granicu auto naravno sve slabije ide. Mislio sam da Knock senzor ne valja ili je preosjetljiv pa sam ga odšarafio sa bloka i napravio vožnju. Knock se je često javljao tako da taj senzor očito dobro radi svoj posao. Išao sam istraživati radi čega se javlja knock. Na stranim forumima sam našao da je glavni uzrok preagresivna tvornička mapa AVCS sistema. Kod vožnje sam vidio da kod naglog dodavanja gasa (tada se javlja knock) zamiče usisne bregaste osovine maksimalno (48 stupnjeva), po nekim tunerima treba napraviti tu novu mapu. Sad si mi dao za misliti ovo sa NGK svječicama (ILFR6B), naravno da i one mogu biti uzrok knocka. Da li si i ti imao Iridijke ili obične koje su radile problem i kada se tebi dešavalo trzanje, kada je motor hladan ili ugrijan? Meni skoro ne trza kada je hladan ili je vani hladniji zrak, čim je toplije počinje trzati. Možda je premala toplinska vrijednost tih svječica? Svječice su skroz bijele na keramici, doduše vozim večinu na plin, no mislim da bi trebale biti malo smeđkaste, zar ne?

reklamar
Uporabnik foruma
Prispevki: 153

Odgovor Avtor: reklamar » 22. September 2016, 18:27

Poskusi Denso,obvezno za plin!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. September 2016, 19:07

Svječice su bile obične NGK. Sa Denso svi su problemi nestali.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 433
Kraj: obala

Odgovor Avtor: TedyBi » 22. September 2016, 21:01

Možda slično kod mene, ali imao sam samo 50kkm, kad so mi na pooblaščenem servisu naložili novi program in rečeno mi, da kada palim auto, trebam da čekam, da ugasnejo sve lučke i da se završuje sve procedure. Od tada nema više gubitka snage (još samo, kada pali kompresor klime). Do tada je sve bilo original prva ugradnja.
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

Gec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gec » 23. September 2016, 08:04

TedyBi napisal/-a:Možda slično kod mene, ali imao sam samo 50kkm, kad so mi na pooblaščenem servisu naložili novi program in rečeno mi, da kada palim auto, trebam da čekam, da ugasnejo sve lučke i da se završuje sve procedure. Od tada nema više gubitka snage (još samo, kada pali kompresor klime). Do tada je sve bilo original prva ugradnja.
Koji konkretno model Subarua imate i koje godište? Ovo za gašenje svih lučki kod paljenja sam isto ćuo da tako treba raditi.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 23. September 2016, 08:09

viewtopic.php?t=4242" onclick="window.open(this.href);return false;
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TedyBi » 23. September 2016, 09:16

karel napisal/-a:viewtopic.php?t=4242
:thup Hvala

Tako je... isti ko tvoj.

Gec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gec » 23. September 2016, 14:30

:thup To je to, pravi stroj. Danas sam bio u ovlaštenom servisu kod Lončerića u Sv. Nedjelji kod Samobora.
Dobro znaju taj problem, na nekim primjercima ga nisu nikako mogli riješiti, problem je u software-u, pisali su i Japancima i oni kažu da je to normalno. Uglavnom ljudi su mi danas napravili dijagnostiku (sve ok) i stavili najnoviju verziju software-a, sada ćemo vidjeti kako će biti. Uglavnom kažu da problem nastaje kada se taj auto vozi kao dizelaš, pumpanje gasa kod malih okretaja, kaže da ga vozim kao Subaru :c tj. da ga vrtim na malo višim okretajima, u protivnom se prebaci u neki glupi safe mode i ne prima gas.
Sada ga vozim tako, kod paljenja čekam da se pogase sve lučke i za sada je sve ok, sutra idem do Krka na brod pa ćemo vidjeti čija mama crnu vunu prede po autoputu :cr
Svakako javim razvoj situacije....
PS. Dečki u servisu kog Lončarića su stvarno vrhunski, znaju svoj posao, vidi se da su zaljubljeni u te aute, možeš sa njima pričati kočliko hoćeš o Subijima, topla preporuka.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TedyBi » 23. September 2016, 19:58

:c :thup

A sada još koju sliku, da vidimo auto!

Gec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gec » 23. September 2016, 22:30

Prerano sam se poveselio, auto opet trza :( slijedeći tjedan ću probati ići kod nekog tunera na remap.
Nemam ni jednu fotku auta, slikam ga kad se vratim iz mora :thup

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 23. September 2016, 23:51

Gec napisal/-a:Prerano sam se poveselio, auto opet trza :( slijedeći tjedan ću probati ići kod nekog tunera na remap.
Če imaš Hitachi /Unisia JECS ECU, se ga ne kar tako da mapirat, ampak je potrebno ECU hardware modificirat, česar pa ne dela veliko ljudi - jaz vem za enega Rusa...

Gec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gec » 24. September 2016, 08:32

danci1973 napisal/-a:
Gec napisal/-a:Prerano sam se poveselio, auto opet trza :( slijedeći tjedan ću probati ići kod nekog tunera na remap.
Če imaš Hitachi /Unisia JECS ECU, se ga ne kar tako da mapirat, ampak je potrebno ECU hardware modificirat, česar pa ne dela veliko ljudi - jaz vem za enega Rusa...
Ja to je istina, ćuo sam i ja za tog Rusa na ROM Raider forumu, navodno da tip radi gotova rješenja sa interface-om, pošalje sve, samo uštekaš u OBD port i presnimiš mape. Isključi EGR ventile i Dual Air sistem te optimizira sve mape. Auto bolje ide i čak malo manje troši a nema nikakvih problema sa trzanjem. Pisao sam kod Lončarića za mapiranje, oni vjerojatno mogu sve jer uređuju Subarue za trke, kad dobim povratnu informaciju javim.

Gec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Gec » 30. September 2016, 18:39

Evo nakon nekoliko dana vožnje poslije ubacivanja novog softwera mogu reći da je situacija drastično bolja. Trzanje je jedva primjetno i to samo na plin oko 2500 okretaja, to će jednostavno popraviti plinaš, uglavnom auto puno bolje ide i manje troši. Po autoputu je potrošio 10,6 L plina na 100km, iako ga nisam baš štedio. Prije je trošio oko 13!
Jedino me brine malo veća potrošnja ulja, troši oko 0,2L/1000 km. Ulje sam stavio Castrol FST Titanium 5W-30. Koliko vama troši ovaj motor ulja i koje ulje stavljate?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost