prehitro vklapljanje ventilatorja hladilnika
prehitro vklapljanje ventilatorja hladilnika
V zadnjem času opažam, da se mi ventilator hladilnika vklopi že po 15 minutah vožnje. Antifriza je dovolj, kazalec za temperaturo kaže normalno. Kakšna ideja kaj preverit? Mogoče termostat?
Re: prehitro vklapljanje ventilatorja hladilnika
Zabasan hladilnik s smetmi med lamelami - zunanja svinjarija, sol, ... se nabere med lamelami in otežuje hlajenje.
Operi ga z vodo, vendar ne pod pritiskom, tisto kar teče iz cevi je dovolj. Boš moral pa havbo odpret in prati iz notranje strani ven, ker imaš spredaj hladilnik od klime, pa hladilnika klime od spredaj tudi ne pozabi - lahko so tukaj lamele zabasane, pa naprej zraka ne spušča dovolj.
Operi ga z vodo, vendar ne pod pritiskom, tisto kar teče iz cevi je dovolj. Boš moral pa havbo odpret in prati iz notranje strani ven, ker imaš spredaj hladilnik od klime, pa hladilnika klime od spredaj tudi ne pozabi - lahko so tukaj lamele zabasane, pa naprej zraka ne spušča dovolj.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
No bom še to pogledal, a dvomim, da bi bil tako usran. V 10. letih še nisem imel takih težav. Pa hladilnik še ni star dve leti. Lani enkrat je bila menjana spodnja cev iz hladilnika in dotočena tekočina. Je možno, da bi kje ostal zrak v sistemu?
Pol bi ti poleti kuhal.
Si kam zadel, ko si imel "grabensteer"? Si kam z prednjo vezno priletel, pa ga je kaj zakrivilo?
Urši je ena ženska na imprezi pokrivila vezno in zlomila oba hladilnika na parkirišču, ki je rikverc peljala in ko je naslonila avto, se ni ustavila, ampak je rinla naprej. Sem moral menjat oba hladilnika in vezno poravnat.
Si kam zadel, ko si imel "grabensteer"? Si kam z prednjo vezno priletel, pa ga je kaj zakrivilo?
Urši je ena ženska na imprezi pokrivila vezno in zlomila oba hladilnika na parkirišču, ki je rikverc peljala in ko je naslonila avto, se ni ustavila, ampak je rinla naprej. Sem moral menjat oba hladilnika in vezno poravnat.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Nikamor zadel, vse je celo, to se je dogajalo že prej, a nisem toliko imel za mar, ker sem pred koncem vožnje vedno cjazil v koloni. Zdaj pa zjutraj po tekoči mirni vožnji še predno parkiram že piha. Sploh ne bi opazil, če ne bi imel ugasnjen radio. Zdi se mi, da se tudi kazalec nekam hitro dvigne na delovno temperaturo.
- strojnik005
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 2518
- Kraj: On the road again.
To se je men dogajal, da se mi je ventilator vklaplju ko je zuni mrzlo ratal. Že druga zima zapored je (bilo) tako. Pol je pa karli nekaj menjal in je bilo nekaj časa mir, sedaj se mi zdi, da se pa spet.
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...
Evo, zdajle šel na malico dober km stran in je kazalec za temp prišel že skoraj na delovno. Po prihodu nazaj je bila vstopna cev v hladilnik topla, izstopna pa mrzla. V ekspanziji je tekočine cca 10cm nad max. Oba hladilnika ko nova, čista. Ni mi všeč 
Zamenjaj termostat, ni velik strošek, pa ni velik dela. Jaz če klimo prižgem se mi vklopi ventilator, tud ne vem a je to normalno ali ne?
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Kaj pa bi naj bilo narobe s tem!?
Moj avto pozimi (začetna temp. hladilne ene 3-4°C) po 8 minutah vožnje doseže nekaj čez 80°C in menda bo po 15 minutah tudi ventilator že imel kaj početi... Če avto stoji samo ene 4 ure, se do 80° zagreje še bistveno hitreje.
Modra črta kaže narašanje temperature, če takoj začnem vožnjo:
http://foto.slovenija.net/photos/Danci/ ... arison.png
Moj avto pozimi (začetna temp. hladilne ene 3-4°C) po 8 minutah vožnje doseže nekaj čez 80°C in menda bo po 15 minutah tudi ventilator že imel kaj početi... Če avto stoji samo ene 4 ure, se do 80° zagreje še bistveno hitreje.
Modra črta kaže narašanje temperature, če takoj začnem vožnjo:
http://foto.slovenija.net/photos/Danci/ ... arison.png
Ja, tud sam sem začel sumit tega hudiča. Je kakšna specifika, ali bo aftermarket tud v redu? Mogoče kdo ve, kje imajo to redno na zalogi?
Termostat daj vedno original. Pri kopijah so bili eni problemi.
Danci, najbrž bi že samo pihanje zaradi vožnje bilo dovolj za ohlajanje, da pa ti pri minusu mora tako hitro prisilno ohlajat, se mi pa ne zdi ravno logično. Graf mi je pa všeč.
Edit: originala pa pred ponedeljkom najbržb ne najdem?
Edit: originala pa pred ponedeljkom najbržb ne najdem?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Kako pa sploh veš, da ti vklaplja ventilator? Jaz med vožnjo vklopa ventilatorja ne zaznam (razen morda poleti z odprtimi okni)...Sajmon napisal/-a:Danci, najbrž bi že samo pihanje zaradi vožnje bilo dovolj za ohlajanje, da pa ti pri minusu mora tako hitro prisilno ohlajat, se mi pa ne zdi ravno logično. Graf mi je pa všeč.
Že dejstvo, da ti vklaplja ventilator, po moje kaže na to, da je termostat OK in da dela, kar bi naj. Če bi bil termostat slab in skoz zaprt, bi hladilna krožila samo po motorju in sploh ne bi prišla do hladilnika, kjer je najbrž tudi termostikalo za vklop ventilatorja.
To je seveda čisto normalno,je pa tudi res da če imaš gretje ali hlajenje nastavljeno na vetrobransko steklo se avtomatsko vklopi tudi klima kar posledično pomeni da se vklopi ventilator na hladilniku...LSlabe napisal/-a: Jaz če klimo prižgem se mi vklopi ventilator, tud ne vem a je to normalno ali ne?
Obvezno original in nikoli res nikoli ponaredka (jaz jih imam skoz na zalogi)Sajmon napisal/-a:Ja, tud sam sem začel sumit tega hudiča. Je kakšna specifika, ali bo aftermarket tud v redu? Mogoče kdo ve, kje imajo to redno na zalogi?
Ne bo držalo saj je senzor temperature nad blokom motorja in če termostat nagaja se seveda prvi oglasi le ta in vklopi ventilatorje.Če termostat ne dela se tudi opazi na spodnji cevi na hladilniku,ki je v tem primeru hladna.danci1973 napisal/-a:Že dejstvo, da ti vklaplja ventilator, po moje kaže na to, da je termostat OK in da dela, kar bi naj. Če bi bil termostat slab in skoz zaprt, bi hladilna krožila samo po motorju in sploh ne bi prišla do hladilnika, kjer je najbrž tudi termostikalo za vklop ventilatorja.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
A potem je za kazalec odgovoren drug senzor? Glede na to, da kaže normalno temperaturo?karel napisal/-a: Ne bo držalo saj je senzor temperature nad blokom motorja in če termostat nagaja se seveda prvi oglasi le ta in vklopi ventilatorje.Če termostat ne dela se tudi opazi na spodnji cevi na hladilniku,ki je v tem primeru hladna.
In kaj pomagajo ventilatorji, če termostat 'nagaja' (se ne odpre) in hladilna sploh ne gre čez hladilnik?
A Leone je imel še termostikalo na hladilniku? Ker od nekod se tega spomnim...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost