Problem prostega teka (Impreza 2.0 GX)

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
hazzard
Uporabnik foruma
Prispevki: 54
Kraj: Goriška

Re: Problem prostega teka (Impreza 2.0 GX)

Odgovor Avtor: hazzard » 16. September 2015, 08:19

Hvala za info... sem pa že imel ogledane na eBayu za malo denarja in bom zdej kar enega vzel. Ta, ki ga predlagaš izgleda v redu.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 16. September 2015, 09:47

Thomas, najlepša hvala za navodila. :cool:

hazzard
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: hazzard » 25. September 2015, 08:22

Živijo,

v teh dneh sem probal temeljito očistit IAC ventil - nobenega uspeha, ni pokazalo niti najmanjše spremembe.

Potem sem ta koračni motorček zamenjal za novega - tudi to ni spremenilo popolnoma ničesar.

Vsakič sem s testerjem naredil reset ECU, včeraj pa še odklopil baterijo v pol ure priklopil nazaj in pustil avto laufati na mestu 10min brez porabnikov energije, da se kalibrira prosti tek. Sprememb ni!

Naj povdarim, da prosti tek na mestu nikoli ne niha (mirno stoji pri cca 580). Samo, če se avto premika, lahko ob pritisku sklopke opazim, da vrtljaji stojijo na 2000rpm. Tam stojijo vse dokler ne ustavim avta do 0km/h, ko lepo padejo na svoj min (580rpm). Med vožnjo se torej (skoraj) nikoli ne spustijo pod 2000rpm

še kakšna ideja, kaj bi vplivalo na tako obnašanje?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. September 2015, 08:59

hazzard napisal/-a: Naj povdarim, da prosti tek na mestu nikoli ne niha (mirno stoji pri cca 580). Samo, če se avto premika, lahko ob pritisku sklopke opazim, da vrtljaji stojijo na 2000rpm. Tam stojijo vse dokler ne ustavim avta do 0km/h, ko lepo padejo na svoj min (580rpm). Med vožnjo se torej (skoraj) nikoli ne spustijo pod 2000rpm

še kakšna ideja, kaj bi vplivalo na tako obnašanje?
Kaj pa se zgodi, če med vožnjo prestaviš v ler ('neutral') in spustiš sklopko?

Morda bi za to lahko bilo kriv 'neutral switch'...

hazzard
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: hazzard » 25. September 2015, 10:00

Če prestavim v ler in spustim sklopko vrtljaji ostanejo na 2000rpm, zgodi se torej ne nič.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 25. September 2015, 11:51

Definitivno je to okvara koračnega motorčka za prosti tek. Meni je prejšnji teden odpovedal Kitajski.
Namontiral sem originalnega in je nekaj boljše. Nov stane 428€ + DDV :o .

Pri nas delamo še nekaj manjše koračne motorje, zato bom uporabil mast za gred, če bo kaj boljše. Ni mi jasno kako to, da je ta zadeva tako draga.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. September 2015, 12:00

Thomas22 napisal/-a:Definitivno je to okvara koračnega motorčka za prosti tek.
Zakaj bi koračni motorček bil okvarjen samo med tem, ko se vozilo premika in kako bi se popravil, ko se ustavi?

hazzard
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: hazzard » 25. September 2015, 12:14

Jaz se tudi sprašujem kako je lahko korančni motorček, če pa ni niti najmanjše spremembe, ko sem menjal ta motorček.
Neutral switch je pa izgleda tudi s temi simptomi povezan...
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... tch-78655/" onclick="window.open(this.href);return false;

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 26. September 2015, 15:19

Po čiščenju in mazanju ventila je odzivnost pri minimalnem gasu postala precej boljša. Me pa zanima, kako daleč lahko pihnem s carburator čistilom? Je notranjost malo sajasta in bi še to sčistil. Prav tako loputo. Ali motor uspe to skurit ali bohvari, da kaj noter steče?
Se to dela pri ogretem ali hladnem motorju?

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 26. September 2015, 21:14

Ti kar brez skrbi našpricej, bo zgorelo.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 27. September 2015, 22:57

hazzard napisal/-a: Neutral switch je pa izgleda tudi s temi simptomi povezan...
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... tch-78655/" onclick="window.open(this.href);return false;
Danes sem se o tem pogovarjal z enim mehanikom, pa je s prve reku 'stikalo za sklopko, to sem že parkrat popravljal' (sicer ne na Subaruju). Ko sem mu omenil, da ima Subaru tudi 'Neutral' stikalo, je menil, da bi to lahko tudi bilo krivo...

Možno, da ECU upošteva ta stikala, dokler zazna premikanje (preko senzorja za hitrost), ko pa avto stoji, pa vseeno preklopi v normalen prosti tek...

Se tudi spomnim, da je nekdo na forumu že imel težave z 'neutral' stikalom in kolikor se spomnim, ni bilo kakšne CE lučke ali napake...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. September 2015, 07:17

Meni vsi avti v trenutni lasti, držijo višje obrate dokler se avto premika in imam pritisnjeno sklopko.

Verjetno zaradi vakuma da zavore bolj primejo...ali kaj na ta način. Mogoče celo da ima avto več toka/obratov (odvisno od pogona servovolana) za servovolan ozirma da ni toliko kritično kako spustiš sklopko zaradi udobja volje. Da ne cuka ko menjaš....

Ko pa se ustavim pa takoj padejo na normalni prosti tek.

Fiat mi obrate med premikanjem drži na 1.200RPM Ford pa nekje 1100RPM....
Seveda, da drži 2000 mora nekaj bit narobe ker je le malo prehuda...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

hazzard
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: hazzard » 28. September 2015, 08:53

V četrtek grem do mehanika na mali servis in bova še ta stikala malo pregledala. Sicer ne vem kaj bi pri meni delalo stikalo pri sklopki, saj za vrtljaje nima veze ali je sklopka pritisnjena ali ne, glavno da se avto premika pa že skočijo na 2000rpm. Prav tako za vžgat avto ne rabim pritisnit sklopke...

Tudi nima veze ali je avto v prestavi ali v leru... če je v prestavi in pritisneš sklopko boš vidu 2000rpm, če spustiš sklopko te bo avto vleku, kolikor pač zmore pri teh 2000rpm, več nikoli ne gre..

čudno res.. :roll:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 28. September 2015, 10:50

hazzard napisal/-a:V četrtek grem do mehanika na mali servis in bova še ta stikala malo pregledala. Sicer ne vem kaj bi pri meni delalo stikalo pri sklopki, saj za vrtljaje nima veze ali je sklopka pritisnjena ali ne, glavno da se avto premika pa že skočijo na 2000rpm. Prav tako za vžgat avto ne rabim pritisnit sklopke...

Tudi nima veze ali je avto v prestavi ali v leru... če je v prestavi in pritisneš sklopko boš vidu 2000rpm, če spustiš sklopko te bo avto vleku, kolikor pač zmore pri teh 2000rpm, več nikoli ne gre..
To je sicer zgolj špekulacija / ugibanje, ampak možno, da ECU uporablja ti dve stikali samo med vožnjo, ko hitrost vozila ni 0 - ko pa vozilo stoji, pa ne glede na stikala uporabi prave nastavitve za prosti tek...

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 28. September 2015, 11:27

Odklopi števec, pa preveri razliko.
možno, da je kombinacija prostega teka in hitrosti.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov