Jaz sem pred kratkim rabil eno pripravico za lažje testiranje LPG injektorjev, ker sem sumil, da en pušča - najprej sem zadevo poskusil narediti na stružnici in s pomočjo klasičnega orodja (vrtalke, pile, ...), a moje strojniško znanje nekako za to ni zadoščalo...
Nato pa sem se odločil, da poskusim še s 3D printanjem - najprej sem zadevo oblikoval kar v programu SketchUp, ki je v svoji osnovni različici in za nekomercialno uporabo zastonj:
Ko sem z modelom bil zadovoljen, sem na https://www.3dhubs.com/ poiskal bližnje ponudnike 3D tiska in našel enega le 2-3 kilometre stran, ki je celo sredi vikenda odgovoril na sporočilo in na koncu zadevo tudi sprintal:
Sicer sem moral luknjo, v katero pride injektor, še malenkost pobrusit (je prišla ene 0,5mm manjše kot je bilo narisano), a zadeva funkcionira perfektno - sem takoj in brez težav ugotovil, kateri injektor pušča in tudi, da ostali trije NE puščajo... Zadevi bom dodal še priklop za cevko, tako da bom lahko skozi injektor tudi spustil kakšno čistilo ...
Moja prva izkušnja s 3D printanjem je bila nadvse pozitivna in produktivna... Zdaj pa že imam v mislih naslednji projekt, pa tudi nakup printerja me kar mika...