Drva,gozd,kurjava...

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: Drva,gozd,kurjava...

Odgovor Avtor: BackW00d » 05. Maj 2014, 11:07

Kako pa je kaj z smolo pri takem kurjenju?

Za borovino/macesnovino vem, da ni toliko smolena kot smreka. A to potem z rokavicami kuriš da nisi do podpazduhe smolen ? :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 06. Maj 2014, 00:49

Moj tast pa prisega na smreko, raje kot bukev (se bolje obnaša v peči ki jo ima), on dam zvlači bukev katero mu jest pomagam razklatin in zložit, kasneje pa suho bukev kupi sosed, ki si jo zvozi domov s šajtergo in jo žaga na tri dele :) , sem pa kar nekajkrat pobiral in dam vlačil odlomljene veje in vrhače od žleda, tast je so sešrotal in deloma skuril, zdaj pa išče rabljeno peč na sekance - morda kdo kaj ve... on gleda pretežno avstrijo kjer je več tega rabljenega.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2560
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 06. Maj 2014, 08:28

BackW00d napisal/-a:Kako pa je kaj z smolo pri takem kurjenju?

Za borovino/macesnovino vem, da ni toliko smolena kot smreka. A to potem z rokavicami kuriš da nisi do podpazduhe smolen ? :D
nič, res rokavice ko nalagaš v kotel zaradi same smole, da nisi ves zaliman po tacah. saj ni vsako poleno smolasto, a če je človek baksuz, kot sem jaz - bo zagotovo prijel ravno tam kjer je smoljača ... samemu kotlu ni nič, ker je uplinjevalni. v komori kamor nalagaš polena, se les najprej razklopi v lesni plin in oglje - piroliza. lesni plin se usmeri skozi šobo v izgorevalno komoro, kjer gori kot bi gorelo kurilno olje ali plin. tak kotel požre vse kar mu naložiš, v dimnik pa uide minimalno prašnatega pepela in nič drugega. to pomlad kurim še smrekove krajevce in nekaj malega hrasta.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 06. Maj 2014, 10:06

Pa sem se spet nekaj novega naučil (to o uplinjevalnem kotlu namreč)! :mrgreen:

Pri nas je zidan (zaprt) kamin - peč, in ga zadnjih xx let futramo samo z bukvijo. Lani smo ga po 20h letih odprli in očistili (je bilo za 4 hobuke robe po kanalih v sami peči) in se spet učili pravilno kuriti (prehitro smo zapirali).

Kupujem pa scepljena, sežagana drva, ker nimam ne prostora ne orodja (ne volje) to počet sam. 60 eur / kupik, dostavljena na hof, pa še par butar mi da zraven.

Občasno pa od istega majstra pride še kak dimljen kos kralja živali. :D
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2237

Odgovor Avtor: urbancebulj » 06. Maj 2014, 19:46

Načeloma za dobro izgorevanje ni nujno potreben uplinjevalni kotel, že klasični kotel, ki je pravilno vezan, ima super izkoristke, je precej cenejši in ravno tako požre vse.
:mrgreen:

V vsakem primeru pa je dejstvo, pravilno vezana kurilnica, bo delovala super in ne bo smole ipd po peči in dimniku.
Če pa se začne v peči "cmarit" ker ni zraka, ker je sistem pregret, pa so seveda posledice smolenja ipd zelo dobro vidne in so lahko tudi vzrok za požar.
;)

Uporabniški avatar
kruster
Uporabnik foruma
Prispevki: 138

Odgovor Avtor: kruster » 06. Maj 2014, 20:33

urbancebulj napisal/-a:Načeloma za dobro izgorevanje ni nujno potreben uplinjevalni kotel, že klasični kotel, ki je pravilno vezan, ima super izkoristke, je precej cenejši in ravno tako požre vse.
:mrgreen:

V vsakem primeru pa je dejstvo, pravilno vezana kurilnica, bo delovala super in ne bo smole ipd po peči in dimniku.
Če pa se začne v peči "cmarit" ker ni zraka, ker je sistem pregret, pa so seveda posledice smolenja ipd zelo dobro vidne in so lahko tudi vzrok za požar.
;)
:c Odlično si napisal!
Z zelo malo finančnega vložka in malo "kmečke" pameti se da stvari urediti, lahko pa zmečeš čuda denarja v kurilnico , pa niso rezultati nič boljši.

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2237

Odgovor Avtor: urbancebulj » 06. Maj 2014, 20:46

:.sup

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. Maj 2014, 10:47

tukaj se ni moč popolnoma strinjati. stari jaškasti kotli, ne glede na vezavo, sicer lahko obratujejo čisto - ampak samo eno naklado. to je možno doseči na način, da kurivo zakurimo zgoraj, a smo omejeni na eno naklado, če je bolj hladno in moramo jašek ponovno naložiti je sila komplicirano seliti žerjavico nazaj gor.
pri uplinjevalnem kotlu dolaganje ni problem, saj plamen gori navzdol v šobo.
tudi mešanje primarnega in sekundarnega zraka ni popolnoma primerljivo v klasičnih in uplinjevalnih kotlih. pri uplinjevalnem je vedno na istem mestu, pri klasičnem kotlu se pač seli po kurivu gor in dol.
obstajajo sicer tudi klasični kotli z bočnim odgorevanjem ki smo jih in jih še vedno izdelujemo v sloveniji - ti pa so že zelo blizu uplinjevalnim kotlom po čistoči izgorevanja. a tam kurivo drsi po kotlu navzdol, podobno kot v uplinjevalnem, in če ga imamo vezanega v sistem s hranilnikom in dvigom povratka, je tak kotel res praktično enakovreden, kot je rekel urban čebulj.

kar se pa tiče cene, je najcenejši uplinjevalni kotel lahko cenejši od takega z bočnim odogorevanjem. recimo, sam sem za svoj kotel (sicer ni z lambdo, a ker kurim večinoma na eno sezono isto sestavo lesa - ni problem) plačal s prevozom na dom, in še vključno z DDV 20%, celih 1230€. kotel je bil takrat najcenejši na trgu, a ima tudi osnovno regulacijo, celo obvlada moduliranje iz 50 do 100% moči in krmiljenje 1 direktnega ogrevalnega kroga. za tak dnar, ni boljšega, sploh ker obvlada tudi delovanje brez hranilnika (sicer ni izkoristek tak kot v montaži s hranilnikom, a deluje). malo me jezi, da je kolega, ki je kotel kupil kako leto kasneje, dobil debelih 100€ lepši popust kot jaz ...

Uporabniški avatar
wannahavesubi
Član Subaru kluba
Prispevki: 199
Kraj: Kamnik-Stranje

Odgovor Avtor: wannahavesubi » 07. Maj 2014, 15:12

nared mal reklame ker kotel, lahko tudi na zs...
maybe some day...

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 07. Maj 2014, 22:50

Kr reklamco - dovolim :lol:

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 10:42

em, žal ni domače proizvodnje, ne vem če je na mestu. če pa admin dovoli, bom pa objavil še linke in kako sliko. sicer, pa kogar zanima je vabljen na obisk na ogled, sem doma v bližnji okolici ljubljane. kotel sem kupil direktno pri tujem proizvajalcu (pogajanja po mailu v angleščini - no problem), transport schenker pa ga pripelje na dom. jih prodajajo tudi pri nas, a je cena zasoljena (skor dvojno).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Maj 2014, 12:26

Ti kr objavi, take zadeve so koristne za vse tukaj.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 13:22

http://www.ladan.sk" onclick="window.open(this.href);return false;
sam sem se domenil kar direkt z gospodom iz slovaške. transport schenker ti pripelje zadevo direkt na dom. plačaš sicer slovaški DDV, ki pa je trenutno bolj ugoden od našega. lahko pa posreduješ ID za DDV in ti ni treba davka plačati, če si zavezanec.
z gospodom se kontaktira kar po e mailu, in ne pozabite se malo pogajat za ceno. en kolega je kupil kotel malo kasneje kot jaz in si je spogajal debelih 100€ nižjo ceno. sicer mu ni ostalo vse, ker se je malo podražil transport.
sam imam model klasik, sedaj imajo že boljši model na polena, kombinirani kotel polena peleti in kotel samo na pelete. moj nima lambda kontrole, in je načeloma klon vigasa.

http://s1.mojalbum.com/11268341_1755713 ... 660117.jpg tole je pa tik pred vgradnjo pri meni doma na terasi.

http://s1.mojalbum.com/11268341_1755713 ... 660122.jpg takle pa pride s kamiona

vgradil sem ga kar v lastni režiji, ne hidravlika in ne elektrika tega kotla nista nek bav-bav za človeka z rorcangami in fazenprifarjem.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 13:36

še dodatek: imam najmanjši model 8-18 kW, nabavna cena nekje 880€, z DDV in prevozom iz slovaške, kot rečeno, 1230€. mensezdi kar v redu. na svojem sem sicer omejil zgornjo moč nekje na 12 kW, pa je še preveč v 90% kurilne sezone (poganjam ga brez toplotnega hranilnika). to se lahko uredi enostavno softversko v krmilniku kotla. ogrevam 120 m2 neizolirane kamnite hiše na 550 mnv, v hribih nad ljubljano. odkar imamo ta kotel, se mi je v mansardi tako razsušil lesen poden da vse dile škripajo ... ampak imamo res nebeško toplo celo zimo. ko je fino mrzlo in piha, obratuje kotel tudi po 20 ur na dan. zdaj je dal skozi 3. kurilno sezono in bom počasi moral menjati šobo - ki je potrošni materijal pri teh kotlih. kotel je preprost, nima lambda krmiljenja, se pravi da primarni in sekundarni zrak nastaviš ročno, najbolje z instrumentom v dimni cevi - jaz sem ga nastavil od oka za hrastovino in mi sedaj, ko kurim smreko malo saji komoro. a se mi ne ljubi prestavljati, ker samo zvečer zakurim sem in tja kakšen dan. BTW, ta enostavni model še vedno prodajajo, oziroma vsaj v katalogu je še.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 08. Maj 2014, 13:48

še plamen, ampak v polni brini (premočno, če ga poganjamo brez hranilnika). rdeča barva je zato, ker je pogorelo že večino volatilov v lesu, se pravi je proces že v drugi polovici in izgorevata le še vodik in ogljikov monoksid. ravno ogljikov monoksid daje plamenu značilno rdečo barvo. če bi bil to lambda krmiljen kotel, bi bil plamen malo bolj karminaste barve. a vseeno je to zelo čisto gorenje.

http://s1.mojalbum.com/11268341_1777924 ... 296571.jpg[/img]

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov