Drva,gozd,kurjava...
Re: kako priti do denarja
@ Boxer: ne vžge se dimnik, ampak smola in saje v njem; in pri smreki je ogromno smole, ki sicer hitro gori (posledično visoka temperatura) a v dimniku (lahko že v samo peči, če gre za zaprt kamin odlaga.
Svetujem bukev, mogoče brezo (sem pa tja da mal zadiši); izogibaj se hitrih hrastov (cer), ker isto ni ok.
Imam tudi sam fi20 dimnik (sier Shiedel), pa sem ga po smreki ribal cel dan.
Odkar kurim bukev ga ribam 5 minut, 1x na leto (preventivno).
LP G
Svetujem bukev, mogoče brezo (sem pa tja da mal zadiši); izogibaj se hitrih hrastov (cer), ker isto ni ok.
Imam tudi sam fi20 dimnik (sier Shiedel), pa sem ga po smreki ribal cel dan.
Odkar kurim bukev ga ribam 5 minut, 1x na leto (preventivno).
LP G
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
Drva,gozd,kurjava...
@gorazd0,Hvala za nasvet, potem bo verjetno le bolj vzeti bukova ali brezo.
Daj mi samo povej ali si po kurjenju smreke ribal po celi zimi (sezoni kurjenja) ali si mislil samo po kurjenju kakega dneva ali dveh? Ker če si po celi zimi potem skoraj nima veze ker moram tako ali tako enkrat letno naročiti dimnikarja in ga plačat. Cena je pa ista če bo cel dan ribal ali pa samo malo podrajsal.
Pa recimo,da smola v notranjosti dimnika zagori, kakšno škodo lahko naredi dimniku? ali pa kaminu,ali drugje..?
@ircar, sori ker sem malo offtopic, se mi je zdelo brezveze odpirat novo temo ker ste že prej nekaj debatirali o drvah itd... :-) Pa sem imel samo dva ali tri uprašanja.
Ampak tudi tukaj govorimo o prihrankih se pravi :arrow: Kako do denarja :-D
Drugače pa komot moderatorji prestavijo v drugo temo. :-)
@urbancebulj, prehitro bereš.
Drugače pa ja letos sem čez zimo pokuril cca. 4-5kubikov bukovih drv. Od tega sem samo mogoče kakšnih 5-10 dni kuril na plin, ker se mi ni dalo zakurit pa je lažje samo termostat obrnit
. Temperatura prostorov vedno čez 22°C ob zelo umirjenem kurjenju.
Se pravi cela zima me je koštala cca. 300eur (60eur-m3), zdaj bi dobil pa kubik po 9eur pa si izračunaj.
Daj mi samo povej ali si po kurjenju smreke ribal po celi zimi (sezoni kurjenja) ali si mislil samo po kurjenju kakega dneva ali dveh? Ker če si po celi zimi potem skoraj nima veze ker moram tako ali tako enkrat letno naročiti dimnikarja in ga plačat. Cena je pa ista če bo cel dan ribal ali pa samo malo podrajsal.
Pa recimo,da smola v notranjosti dimnika zagori, kakšno škodo lahko naredi dimniku? ali pa kaminu,ali drugje..?
@ircar, sori ker sem malo offtopic, se mi je zdelo brezveze odpirat novo temo ker ste že prej nekaj debatirali o drvah itd... :-) Pa sem imel samo dva ali tri uprašanja.
Drugače pa komot moderatorji prestavijo v drugo temo. :-)
@urbancebulj, prehitro bereš.
Se pravi cela zima me je koštala cca. 300eur (60eur-m3), zdaj bi dobil pa kubik po 9eur pa si izračunaj.
V najslabšem primeru lahko zgori tudi cela hiša. Se ni za hecat.Pa recimo,da smola v notranjosti dimnika zagori, kakšno škodo lahko naredi dimniku? ali pa kaminu,ali drugje..?
(google "dimniški požar")
Pucam enkrat letno - po vsaki sezoni. Takrat (mešana drva - bukev, smreka, cer - je bilo čuda žlindre not; po bukvi ni praktično kej za pucat (smetišnica ali dve).
Kljub temu redno pucam (kupiš metlo in ščetko,... pa je to to).
Dimnikarja sem lani "odjavil".
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
Fantje, če imate zavarovano hišo proti požaru se z dimnikarji ne hecat. Namreč zavarovalnica ne krije stroškov, če je požar zaradi dimnika in nimaš računa o opravljeni dimnikarski storitvi.
Vsaj pri nama je tako in je to zapisano v pogodbi, zato morajo vsako leto prit in preverit dimnik (čeprav ga sam čistim redno).
Vsaj pri nama je tako in je to zapisano v pogodbi, zato morajo vsako leto prit in preverit dimnik (čeprav ga sam čistim redno).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
No, če ga sam čistiš redno, zakaj bi potem prišlo do požara? Ne zaupaš vase?
Don't allow your mind tell your heart what to do.
- strojnik005
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 2518
- Kraj: On the road again.
Smreke ne kurt, razn če je tazadnja stvar, ki jo je možno dobiti, preveč - kot +.
Z dimniškimi ni heca, če se ga ne opazi pravi čas je ponavadi ogenj v strehi
Letos sem bil prisoten na treh dimniških in povsod je ogenj že lepo objemal pokrove nad dimniki.
Nevarnosti je več, recimo če imaš tegolo(kritina) ti te iskre padajo na njo, in ti začne kritina goret.
Potem je recimo problematično da se zaradi visokih temperatur iz notranjosti dimnika ta prestavi na bližnje špirovce, ki so v kontaktu z zidaki. Lahko pride tudi do eksplozij dimnika zaradi prevelikih temperatur. Zato je obvezno, da enkrat na leto pride dimnikar in vam da tudi potrdilo o opravljeni storitvi, čeprav se ti lahko dimnik zabije v 14dneh, če so slabi pogoji kurjenja.
Zapomnite si pa eno stvar, NIKOLI NE IT GASIT DIMNIKA Z VODO! Tudi, če boste moral počakat še par minut dlje do prihoda gasilcev. Iz enega litra vode nastane cca kubik pare če se ne motim, kar se potem raztegne in razbije dimnik
Z dimniškimi ni heca, če se ga ne opazi pravi čas je ponavadi ogenj v strehi
Letos sem bil prisoten na treh dimniških in povsod je ogenj že lepo objemal pokrove nad dimniki.
Nevarnosti je več, recimo če imaš tegolo(kritina) ti te iskre padajo na njo, in ti začne kritina goret.
Potem je recimo problematično da se zaradi visokih temperatur iz notranjosti dimnika ta prestavi na bližnje špirovce, ki so v kontaktu z zidaki. Lahko pride tudi do eksplozij dimnika zaradi prevelikih temperatur. Zato je obvezno, da enkrat na leto pride dimnikar in vam da tudi potrdilo o opravljeni storitvi, čeprav se ti lahko dimnik zabije v 14dneh, če so slabi pogoji kurjenja.
Zapomnite si pa eno stvar, NIKOLI NE IT GASIT DIMNIKA Z VODO! Tudi, če boste moral počakat še par minut dlje do prihoda gasilcev. Iz enega litra vode nastane cca kubik pare če se ne motim, kar se potem raztegne in razbije dimnik
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...
...še malo iz trehničnega stališča, ... Drva , pa naj bodo bukova , brezova ali smrekova pri nepopolnem zgorevanju povzročajo zasajenost dimnika (tudi plinski štedilnik ob nepravilni nastavitvi povzroča sasajenost loncev), zakaj pa nepopolno zgorevanje, peč se naloži polno, sistem se ogreje , loputa za zrak na peči pa zapre. Ker je peč še polna kuriva in to na sorazmerno visoki temperaturi , tu še vedno poteka piroliza (uplinjanje lesa), ti plini pa zaradi pomanjkanja kisika in sorazmerno nizkih temeratur nepopolno zgorijo in taki potujejo skozi kanale peči v dimnik, tu se nekatere zmesi kondenzirajo in trdijo , tako se nabirajo obloge - saje. Izkoristek take kurjave pade na zelo nizko raven, saj gorljive pline dobesedno spuščamo skozi dimnik neizkoriščene,...
Rešitev:
izgradnja sistema tako , da omogoča delovanje peči-kotla z normirano močjo, tako da se gorenje ne duši . da je hitrost plinov po zgorevalnih komorah primerna in zrak zagotovljen, s tem je tudi zagotovljen dober izkoristek kotla kakor tudi čist dimnik,... to pa je dogradnja hranilnika poleg peči, kamor se skladišči energija , ko je poraba manjša kot proizvodnja.
V tako prikjlučenem kotlu lepo zgorevajo tudi smrekove veje , pa dimnikar nima kaj delat , le pepel na dnu pobere pa gre,..
Rešitev:
izgradnja sistema tako , da omogoča delovanje peči-kotla z normirano močjo, tako da se gorenje ne duši . da je hitrost plinov po zgorevalnih komorah primerna in zrak zagotovljen, s tem je tudi zagotovljen dober izkoristek kotla kakor tudi čist dimnik,... to pa je dogradnja hranilnika poleg peči, kamor se skladišči energija , ko je poraba manjša kot proizvodnja.
V tako prikjlučenem kotlu lepo zgorevajo tudi smrekove veje , pa dimnikar nima kaj delat , le pepel na dnu pobere pa gre,..
- wannahavesubi
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 199
- Kraj: Kamnik-Stranje
res je, hranilnik je zakon, sam imam 1500Lit, pozimi kurim zvečer 2 ure na polno in zdrži 24 ur brez problema ( je pa res da ima hiša novo fasado, okna ter ogrevam samo 80m2 in sanitarno vodo ). Izgorevanje na stari TVT je tako dobro da pepel pucam na 10 dni...kruster napisal/-a:...še malo iz trehničnega stališča, ... Drva , pa naj bodo bukova , brezova ali smrekova pri nepopolnem zgorevanju povzročajo zasajenost dimnika (tudi plinski štedilnik ob nepravilni nastavitvi povzroča sasajenost loncev), zakaj pa nepopolno zgorevanje, peč se naloži polno, sistem se ogreje , loputa za zrak na peči pa zapre. Ker je peč še polna kuriva in to na sorazmerno visoki temperaturi , tu še vedno poteka piroliza (uplinjanje lesa), ti plini pa zaradi pomanjkanja kisika in sorazmerno nizkih temeratur nepopolno zgorijo in taki potujejo skozi kanale peči v dimnik, tu se nekatere zmesi kondenzirajo in trdijo , tako se nabirajo obloge - saje. Izkoristek take kurjave pade na zelo nizko raven, saj gorljive pline dobesedno spuščamo skozi dimnik neizkoriščene,...
Rešitev:
maybe some day...
@strojnik005, zelo dobre informacije to me je zanimalo :.sup
Drugače pa ja, kot je napisal @nebivedu ne čistite dimnika sami oziroma če ga, naj pride obvezno na kontrolo dimnikar in obvezno izda potrdilo ,da je dimnik "brezhiben". Meni so na zavarovalnici rekli,da naj se ne hecam z tem ker če se zgodi požar in nimam papirjev o vsakoletnem čiščenju urejenih bo živa pizdarija ob morebitnem uveljavljanju škode za nepremičnino.
Drugače pa ja, kot je napisal @nebivedu ne čistite dimnika sami oziroma če ga, naj pride obvezno na kontrolo dimnikar in obvezno izda potrdilo ,da je dimnik "brezhiben". Meni so na zavarovalnici rekli,da naj se ne hecam z tem ker če se zgodi požar in nimam papirjev o vsakoletnem čiščenju urejenih bo živa pizdarija ob morebitnem uveljavljanju škode za nepremičnino.
Re: Drva,gozd,kurjava...
imam uplinjevalni kotel, kurim skoraj izključno bor, smreko in hrast. roba torej, ki se težko proda za kurjavo. lani sem dal 30€ za prm metrc bor/hrast. drva so bila sušena 2 leti - to je bilo po sili razmer, gazda se ni mogel znebiti drv ... letos tudi jaz ne planiram dat kaj več ko 25, dostavljeno na moje dvorišče.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
- urbancebulj
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 2237
Se pridružujem zgornjim trditvam.
Če bodo drva suha in izgorevanje primerno, ne bo problemov z dimnikom.
:.sup
Kar se pa dimnikarjev samih tiče, pa do sedaj po večini slabe izkušnje.
Mu plačam, da se ga znebim, kurilnice pa ne pogleda, ker tako ali tako ne nosijo nobenih ne posledic ne odgovornosti.
Tako, da če mislite, da z potrdilom o čiščenju dimnika s starni dimnikarja, rešite problem, če bo zares zagorelo, pri zavarovalnici, temu ni tako.

Če bodo drva suha in izgorevanje primerno, ne bo problemov z dimnikom.
:.sup
Kar se pa dimnikarjev samih tiče, pa do sedaj po večini slabe izkušnje.
Mu plačam, da se ga znebim, kurilnice pa ne pogleda, ker tako ali tako ne nosijo nobenih ne posledic ne odgovornosti.
Tako, da če mislite, da z potrdilom o čiščenju dimnika s starni dimnikarja, rešite problem, če bo zares zagorelo, pri zavarovalnici, temu ni tako.
- strojnik005
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 2518
- Kraj: On the road again.
Glede zavarovalnice je tako, da če imaš potrdilo od dimnikarja, da imaš vsaj nekaj možnosti, da dobiš povračilo škode.urbancebulj napisal/-a: Mu plačam, da se ga znebim, kurilnice pa ne pogleda, ker tako ali tako ne nosijo nobenih ne posledic ne odgovornosti.
Kar se pa kurilnice tiče bi moralo biti pa samoumevno, da ni notri gorljivih snovi.
Zadnjič na dimniškem požaru je imel tip poleg peči stalažo barv za barvanje avtomobilov (kasneje smo izvedeli, da so na vodni osnovi
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...
Pri nas je dimnikar pred leti (ni me bilo doma) prišel na pregled,čiščenje vendar očitno ni nič naredil saj se je čez tri dni sredi noči vžgal dimnik.O posledicah ne bom pisal vendar pa sem naslednji dan poklical njegovega šefa ter mu razložil kako in kaj.Nato so mi vrnili denar za neopravljeno storitev in od tega dne naprej se naše hiše na daleč izogibajo :x
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
"ne pomaga zvoniti, ko je toča že pobila" (Fran Levstik Martin Krpan)
Tule je nekaj na to temo http://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?t=12423" onclick="window.open(this.href);return false;
Tule je nekaj na to temo http://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?t=12423" onclick="window.open(this.href);return false;
evo, sem se domenil čez praznike. prevzem borovine se je (vsaj pri nas lokalno) popolnoma ustavil, tako da jo dobim zastonj. odpeljati si moram sam, je pa čisto blizu mojega doma, ene 8 metrčkov bo. pa nacepit in namero narezat moram tudi sam, to bom pa že. za protiuslugo sem se domenil da bom zložil veje in vrhače na domenjeno mesto, da se potem požgejo.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov