Sej Thomasu ne manjka velik, da mu fori takole izpadeČe bi imel pa denar in čas, bi si šel pa tole narest iz foresterja:
spet subaru: tokrat forester
Re: spet subaru: tokrat forester
danci1973 napisal/-a:Najbrž zato, ker se je nekdo pri Subaruju odločil, da imata 'dovolj' navora tudi brez reduktorja in ker, po drugi strani, Forester iz fabrike ven ipak ni mišljen kot resen off-roader?aleks napisal/-a:ojej. ne bi ti šel sedaj razlagat da bi moral skrajšat prenose da nvor na ripnah polosovin ostane enak ... ampak to najbrž sam veš. in tudi najbrž veš zakaj turbak in dizel nimata reduktorja iz fabrike ven.
Bolj kot ne zato, ker imata turbak in dizel dovolj navora, že brez reduktorja in ker je menjalnik z reduktorjem večji strošek kot navaden menjalnik. Avto bi prišel še veliko dražje, pa že sedaj ni poceni.aleks napisal/-a:se strinjam. pa ne kot resen off roader. forester sploh ni off roader. forester je dober karavan s pogonom "na vsa 4" kolesa. ima svoj prostor pri uporabi v življenju normalnih ljudi, skoraj bi si upal trditi, veliko več prostora kot en wrangler rubicon ali TLC.danci1973 napisal/-a: Forester iz fabrike ven ipak ni mišljen kot resen off-roader?
Forester je pa v osnovi crossover SUV in temu je bil in je namenjen. Torej vožnja po cestah, po slabših cestah in kolovozih in mogoče na kak travnik. Torej enako kot recimo mali terenčki, katerim konkurenca je - recimo vitara (uradno je forester bil narejen kot konkurenca vitari in mitsubishiju RVR, pa še parim drugim SUVom).
In glede na oddaljenost od tal je tok odmaknjen kot tadolga vitara in prileze tudi približno isto (govorimo za serijske avtomobile)
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
po naštetem tudi ne vidim potrebe da bi ga bilo treba v v nevemkake višave dvigat in predelovat. ene par cm že. pa serijske gume (recimo s primernim profilom), in ima dovolj za to, čemur je namenjen.
turbelj tudi nima dovolj navora, kar zlahka vidiš na youtubu, ko ga vozijo fantje (ajd, res pogumno) po poteh, kamor bi veliko lepše prišel s počasnejšim prenosom tudi za ceno 40 vršnih konjev manj. kako to poka, in kako se od sklopke kadi, to ni prav lepo za videt. tule recimo https://www.youtube.com/watch?v=gw1nNdEVPf8
pa tudi če vse kar si omenil nardiš, še vedno mu manjka šasija. enostavno preveč se zvija ta avto. kako je vozit off road z avtom s samonosno karoserijo, sem preizkusil na lastni koži, hvala lepa. po eni sezoni soft triala je imel jeep razpoke na obeh zadnih vogalih prtljažnih vrat in na obeh zgornjih zadnjih vogalih zadnjega para vrat. da ne omenjam da je to možno dejansko slišat, kako se karoserija previja.
turbelj tudi nima dovolj navora, kar zlahka vidiš na youtubu, ko ga vozijo fantje (ajd, res pogumno) po poteh, kamor bi veliko lepše prišel s počasnejšim prenosom tudi za ceno 40 vršnih konjev manj. kako to poka, in kako se od sklopke kadi, to ni prav lepo za videt. tule recimo https://www.youtube.com/watch?v=gw1nNdEVPf8
pa tudi če vse kar si omenil nardiš, še vedno mu manjka šasija. enostavno preveč se zvija ta avto. kako je vozit off road z avtom s samonosno karoserijo, sem preizkusil na lastni koži, hvala lepa. po eni sezoni soft triala je imel jeep razpoke na obeh zadnih vogalih prtljažnih vrat in na obeh zgornjih zadnjih vogalih zadnjega para vrat. da ne omenjam da je to možno dejansko slišat, kako se karoserija previja.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Sam veš, da če imaš denar se da vse narest na terencu. Tudi foresterja spremenit v rock climberja. (za enega vem, da obstaja - youtube)
Ker pa smo večinoma omejeni z denarjem in ga nimamo za razmetavat, se da pa na foresterju še vedno veliko spremenit za mali denar, pa gre ta avto veliko bolje po terenu:
Prve so gume, pa sem recimo opazil, da z yokohamo geolander AT pride serijski forester zelo daleč. Zato sem lansko leto dal gor višje in ožje gume kot serijske. 195/80/15 geolander ATS. 1cm dobim na višini zaradi višjega premera gum. To me je stalo 320 evrov.
Liftkit daš gor 1" do 1,5", kar je več, je že problem s polosovinami. Liftkit te pride okoli 100 evrov, da ti ga naredi nek drejar iz aluminija ali železa. Tukaj potem dobiš dodatnih 2.5 do 4cm.
Sam bom recimo dal na avto zadaj še heavy duty fedre, da se naložen avto ne posede. Še nekih 130 evrov.
Za teh 420 evrov je avto lahko že 5cm več od tal. za 550 evrov pa se tudi ko je naložen, ne posede prav dosti. Serijski je 19cm od tal, torej po vsem tem nekih 24cm od tal. To je recimo 3cm več kot večina serijskih terencev v velikosti tadolge vitare (mitsubishi pinin, lada niva, toyota rav4, nissan xtrail,...).
Sedaj rabiš še eno orenk plato pod karter, ker je ta vseeno bolj na udaru kot pri terencih. Tudi to ni nevemkako drago, če se malo znajdeš.
Pa kar mislim tudi sam narest - malo odrezat odbijače, za boljše vstopne kote.
Glede zvijanja je pa tako. Zvija se vse, tudi šasija na terencih (recimo tudi LC 100 in 120 pokajo po šivih in na šasiji). Ob prekomernem norenju (kar tekme so) se bo jasno to tudi hitreje pokazalo. Če bi avto normalno uporabljal (brez nekih pretiravanj na terenu, ampaknormalno vožnjo) se avto v tistem času nebi uničil. V to sem pa siguren.
Ker pa smo večinoma omejeni z denarjem in ga nimamo za razmetavat, se da pa na foresterju še vedno veliko spremenit za mali denar, pa gre ta avto veliko bolje po terenu:
Prve so gume, pa sem recimo opazil, da z yokohamo geolander AT pride serijski forester zelo daleč. Zato sem lansko leto dal gor višje in ožje gume kot serijske. 195/80/15 geolander ATS. 1cm dobim na višini zaradi višjega premera gum. To me je stalo 320 evrov.
Liftkit daš gor 1" do 1,5", kar je več, je že problem s polosovinami. Liftkit te pride okoli 100 evrov, da ti ga naredi nek drejar iz aluminija ali železa. Tukaj potem dobiš dodatnih 2.5 do 4cm.
Sam bom recimo dal na avto zadaj še heavy duty fedre, da se naložen avto ne posede. Še nekih 130 evrov.
Za teh 420 evrov je avto lahko že 5cm več od tal. za 550 evrov pa se tudi ko je naložen, ne posede prav dosti. Serijski je 19cm od tal, torej po vsem tem nekih 24cm od tal. To je recimo 3cm več kot večina serijskih terencev v velikosti tadolge vitare (mitsubishi pinin, lada niva, toyota rav4, nissan xtrail,...).
Sedaj rabiš še eno orenk plato pod karter, ker je ta vseeno bolj na udaru kot pri terencih. Tudi to ni nevemkako drago, če se malo znajdeš.
Pa kar mislim tudi sam narest - malo odrezat odbijače, za boljše vstopne kote.
Glede zvijanja je pa tako. Zvija se vse, tudi šasija na terencih (recimo tudi LC 100 in 120 pokajo po šivih in na šasiji). Ob prekomernem norenju (kar tekme so) se bo jasno to tudi hitreje pokazalo. Če bi avto normalno uporabljal (brez nekih pretiravanj na terenu, ampaknormalno vožnjo) se avto v tistem času nebi uničil. V to sem pa siguren.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
nič norenja. samo soft trial. pa ne tak kot je to sedaj (sej ne vem, a je še to sam brzinc?). soft trial, tak kot je bil dolga leta nazaj ko je bila širina vratc za vse enaka. za točno letnico ti sedaj ne bi vedel rečt, moram na pokale pogledat (off road zveza nima za stare tekme arhiva na netu - oziroma vsaj jaz ne najdem). to je bilo to, nič rock crawlinga, nič norenja na brzincih, niti ne norenja na luknjastih makadamih. samo soft trial in klubski izleti, niti kos pleha se ni zbutal na terenu. za eno terensko vozilo čisto normalna uporaba - ampak glej, brez šasije enostavno ni enako, ni tiste vzvojne trdnosti konstrukcije kot jo da ena lojtra.nebivedu napisal/-a:Glede zvijanja je pa tako. Zvija se vse, tudi šasija na terencih (recimo tudi LC 100 in 120 pokajo po šivih in na šasiji). Ob prekomernem norenju (kar tekme so) se bo jasno to tudi hitreje pokazalo. Če bi avto normalno uporabljal (brez nekih pretiravanj na terenu, ampaknormalno vožnjo) se avto v tistem času nebi uničil. V to sem pa siguren.
kaj bi delal, če imaš (no, če glih nanese, a ne) dovolj denarja si kupiš nekaj solidnega, pa da je več ali manj že narejeno. sej prodajajo take da so že iz fabrike ven kolikor toliko narejeni, robe je velik.nebivedu napisal/-a:Sam veš, da če imaš denar se da vse narest na terencu. Tudi foresterja spremenit v rock climberja. (za enega vem, da obstaja - youtube)
Ja, danes je samo še brzinc, ker drugega ne znajo narest, ali pa se jim ne da. Včasih je bil soft trial, ki je bil vožnja med vratci. Se ga spomnim, sem jih odvozil kar nekaj (enga smo probal še za subaruje nekoč narest). 3 variante so bile - hard, soft in brzinc, danes sta pa samo še hard in brzinc, ker je to atraktivno. Ne rabiš nič takega, samo avto z dobro konjenico in jajca, da odvoziš hitreje kot drugi. Nič ni več treba znanja pokazat, nič več ni treba bit natančen, je vse bolj od sreče odvisno, da ne podreš kakega stebrička.aleks napisal/-a:nič norenja. samo soft trial. pa ne tak kot je to sedaj (sej ne vem, a je še to sam brzinc?). soft trial, tak kot je bil dolga leta nazaj ko je bila širina vratc za vse enaka. za točno letnico ti sedaj ne bi vedel rečt, moram na pokale pogledat (off road zveza nima za stare tekme arhiva na netu - oziroma vsaj jaz ne najdem). to je bilo to, nič rock crawlinga, nič norenja na brzincih, niti ne norenja na luknjastih makadamih. samo soft trial in klubski izleti, niti kos pleha se ni zbutal na terenu. za eno terensko vozilo čisto normalna uporaba - ampak glej, brez šasije enostavno ni enako, ni tiste vzvojne trdnosti konstrukcije kot jo da ena lojtra.
Ampak da je jeep tako razpadel po enem letu tega, je pa noro. Lahko enkrat prideš sem, pa ti bom pokazal, kaj vse delam jaz s starim subarujem, pa boš povedal, kaj bi bilo z jeepom, če bi tako z njim delal. Od norenja po makadamih z orenk luknjami, do vožnje po blatu, ki sega preko polosovin, luže z ogromno vode, plezanje po skalah, vožnja po travnikih...
(nazadnje sem pri karliju moral menjat 2 ležaja zaradi vožnje po vodi do stranskih stekel na levi strani, spredaj pa desna luč do polovice iz vode, da ni mašina pila avto. in to je bil tak bočni nagib, da sta bila leva ležaja obremenjena na polno in je voda prišla v njiju - sta bila očitno že prej slaba, ampak bi najbrž držala še nekaj let, če se nebi z avtom tako igral.)
Lahko bi se zmenil spet za piknik na vrhniškem poligonu, pa se dobimo s foresterji tam in se mal prevozimo po tistem poligonu.
Iz fabrike sta samo 2 avtomobila, ki gresta lahko direkt na teren brez predelav. Toyota FJ Cruiser in jeep wragler rubicon. Toyote pri nas ne dobiš v trgovini, wrangler rubicon je pa premajhen za potovanja (mislim placa ima premalo).aleks napisal/-a:kaj bi delal, če imaš (no, če glih nanese, a ne) dovolj denarja si kupiš nekaj solidnega, pa da je več ali manj že narejeno. sej prodajajo take da so že iz fabrike ven kolikor toliko narejeni, robe je velik.nebivedu napisal/-a:Sam veš, da če imaš denar se da vse narest na terencu. Tudi foresterja spremenit v rock climberja. (za enega vem, da obstaja - youtube)
Tudi G klasa mercedesa (puch) ni več za na teren - je bolj za po cestah vozit.
Seveda o tem če imaš denar, ne govorim o denarju, ki ga premorejo šejki, da si lahko izbirajo, kaj jim bo fabrika naredila za en avto.
FJ cruiser se od letos naprej ne proizvaja več. V osnovi je bil pa to 4runner za ameriški trg, če se ne motim (motor, podvozje, prenosi...) Če se ne motim.nebivedu napisal/-a: Iz fabrike sta samo 2 avtomobila, ki gresta lahko direkt na teren brez predelav. Toyota FJ Cruiser in jeep wragler rubicon. Toyote pri nas ne dobiš v trgovini, wrangler rubicon je pa premajhen za potovanja (mislim placa ima premalo).
Tudi G klasa mercedesa (puch) ni več za na teren - je bolj za po cestah vozit.
Seveda o tem če imaš denar, ne govorim o denarju, ki ga premorejo šejki, da si lahko izbirajo, kaj jim bo fabrika naredila za en avto.
Kaj pa je narobe z g-jem? Tale je po mojem še čisto taprav. Drag, ampak taprav.
http://www.mercedes-benz.it/content/ita ... ional.html" onclick="window.open(this.href);return false;
motor 300CDI, interier s staro elektroniko... cena je pa bolana: 90 kilotov...
še malo čtiva:
http://www.sa4x4.co.za/component/k2/off ... ofessional" onclick="window.open(this.href);return false;
sapere aude
Mal za intermezzo 
http://www.24ur.com/s-terenskim-vozilom ... tical.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.24ur.com/s-terenskim-vozilom ... tical.html" onclick="window.open(this.href);return false;
4runner obstaja v ameriki kot 4runner še vedno - jo delajo še vedno.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 3-2009.jpg
FJ cruiser je bil direkten odgovor na rubicona. Podvozje od kompletno od LC 120, motor pa samo ena verzija in to 4.0 bencin, pa bili so avtomatiki in z ročnimi menjalniki.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... %29_01.jpg
tako kot recimo mega cruiser na hummerja.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ruiser.jpg
G klasa je sicer dober avto, ampak daleč od tistega kar je bil. Pa za ceno enega takega dobiš po 2 toyoti ali pa 2 rubicona. Občutno predrag. Pol raje dodaš še tistih pa 10 jurčkov in vzameš unimoga.
Recimo v kanadi je FJ cruiser z osnovno offroad opremo 21300 dolarjev brez davka. Osnovna offroad oprema so pa 16col feltne MT gume, vse 3 zapore diferencialov,...
Pa še zanimivost FJ cruiserja: avtomatik ima zadnji pogon in preklop na vsa 4 kolesa, ročni menjalnik pa stalni 4x4 in reduktor.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 3-2009.jpg
FJ cruiser je bil direkten odgovor na rubicona. Podvozje od kompletno od LC 120, motor pa samo ena verzija in to 4.0 bencin, pa bili so avtomatiki in z ročnimi menjalniki.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... %29_01.jpg
tako kot recimo mega cruiser na hummerja.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ruiser.jpg
G klasa je sicer dober avto, ampak daleč od tistega kar je bil. Pa za ceno enega takega dobiš po 2 toyoti ali pa 2 rubicona. Občutno predrag. Pol raje dodaš še tistih pa 10 jurčkov in vzameš unimoga.
Recimo v kanadi je FJ cruiser z osnovno offroad opremo 21300 dolarjev brez davka. Osnovna offroad oprema so pa 16col feltne MT gume, vse 3 zapore diferencialov,...
Pa še zanimivost FJ cruiserja: avtomatik ima zadnji pogon in preklop na vsa 4 kolesa, ročni menjalnik pa stalni 4x4 in reduktor.
Oj Aleks in ostali hvala za info. :.sup
Vidim da je tema splošno zanimiva in je kr dobra debata na to temo
Ja na unem you tube filmu se dobro vidi kako oba terenca z lahkoto počasi premagujeta teren, je pa res da ga tut fori zmore!
Forester je moj prvi 4wd avto in morm rečt da je napram dvo-pogoncu vesolski preskok-iz 4 pogona ne grem več dol.. Me pa seveda mal firbec pase kaj bi terenc use zmogu kljub temu da je že fori super za moj šport. Vam pa morem povedat da sem bil zadnjič na motokros poligonu pri Škofljici in je tam en model z Fiat pando 'raztural'. Res je imel bolše gume (orenk krampe) kot jaz ampak po tistem blatu je bil bolši od mojga forija.Za na cesto je pa tisto gajba tudi z kramparcami vred je reku da komi mokr ovink zvozi. Ja sej na koncu je vedno proračun pred željami me pa mika kratki Patrol y61... no morda čez par let
.
Ja bom najprej probu zadevo za kake 3 cm dvignt pol pa dalje... :.sup
Vidim da je tema splošno zanimiva in je kr dobra debata na to temo
Ja bom najprej probu zadevo za kake 3 cm dvignt pol pa dalje... :.sup
Subaru ni avto, subaru so pogoni!
Lahko bi se zmenil spet za piknik na vrhniškem poligonu, pa se dobimo s foresterji tam in se mal prevozimo po tistem poligonu.[/quote]
Dobra varjanta! :.sup
Dobra varjanta! :.sup
Subaru ni avto, subaru so pogoni!
Prec za,če ga lahko dvignjen legacy zvozi?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov