Apnea
Apnea
Do sedaj sem bolj "turistično" snorklu letos sm se pa odloču,da zadevo zastavm mal bl resno.
Poleg nabave fiberglass plavuti sem začel tudi trenirat sebe,o2 in vo2 tabele,dihale vaje itd.
Razmišlu sem tudi o udeležbi tečaja a me je cena 350 eur mal odvrnila (bom dal raj miljone za Boba,hehe)
Torej zanima me če se kdo s tem ukvarja in bi bil hvaležn za ksn know how iz prve roke.
30m here we come :mrgreen:
Poleg nabave fiberglass plavuti sem začel tudi trenirat sebe,o2 in vo2 tabele,dihale vaje itd.
Razmišlu sem tudi o udeležbi tečaja a me je cena 350 eur mal odvrnila (bom dal raj miljone za Boba,hehe)
Torej zanima me če se kdo s tem ukvarja in bi bil hvaležn za ksn know how iz prve roke.
30m here we come :mrgreen:
Re: Apnea
Za začetek priporočam tale strip; ja, strip, ampak je v njem vsa osnovna teorija in opis prakse. Mogoče majo v tehniški knjižnjici ali v kakem potapljaškem klubu.
http://www.srcelubenice.com/strip-karik ... tripu.html" onclick="window.open(this.href);return false;
žal ne vem, kje se (še) dobi.
A tečaj stane toliko pri DRM (CMAS sistem) ali kje drugje (PADI sistem)? PADI tečaji so občutno dražji, pa tudi učiš se vsake stvari posebej in jo seveda tudi posebej plačaš. CMAS je vse v kompletu, učijo te stare đombe z bistveno več kilometri kot inštruktorji v kakih drugih šolah.
Teorija je veliko bolj pomembna, kot se zdi na prvi pogled, prav tako pa je dobro, če ti nekdo pokaže "varnostne" osnove. recimo, kako pod vodo spraznit masko vode, če ti slučajno pade dol, kako se izenačuje, kako najhitreje do vrha in zakaj ob dvigovanju izdihovati zrak... V glavnem, podvodne zadeve niso hec, zato je fajn vedet o njih čim več, pa tudi če gre za "osnovni" snorkel diving oz apneo.
http://www.srcelubenice.com/strip-karik ... tripu.html" onclick="window.open(this.href);return false;
žal ne vem, kje se (še) dobi.
A tečaj stane toliko pri DRM (CMAS sistem) ali kje drugje (PADI sistem)? PADI tečaji so občutno dražji, pa tudi učiš se vsake stvari posebej in jo seveda tudi posebej plačaš. CMAS je vse v kompletu, učijo te stare đombe z bistveno več kilometri kot inštruktorji v kakih drugih šolah.
Teorija je veliko bolj pomembna, kot se zdi na prvi pogled, prav tako pa je dobro, če ti nekdo pokaže "varnostne" osnove. recimo, kako pod vodo spraznit masko vode, če ti slučajno pade dol, kako se izenačuje, kako najhitreje do vrha in zakaj ob dvigovanju izdihovati zrak... V glavnem, podvodne zadeve niso hec, zato je fajn vedet o njih čim več, pa tudi če gre za "osnovni" snorkel diving oz apneo.
sapere aude
Glih sm naredu svojo prvo CO2 tabelo:
1-2
2:30-2
2:15-2
2-2
1:45-2
1:30-2
1:15-2
1-2
Je res zanimivo kako sm se pri prvi muču zadnje dve minute,kasnej sm pa ene parkrar kr preslišu konc.
V petek bom prestavu iz 2 na 2:15,po ene dveh tednih bom pa še O2 probu.
Priporočam vsakmu,da mal proba,k je res zanimivo :.sup
1-2
2:30-2
2:15-2
2-2
1:45-2
1:30-2
1:15-2
1-2
Je res zanimivo kako sm se pri prvi muču zadnje dve minute,kasnej sm pa ene parkrar kr preslišu konc.
V petek bom prestavu iz 2 na 2:15,po ene dveh tednih bom pa še O2 probu.
Priporočam vsakmu,da mal proba,k je res zanimivo :.sup
dej mal več povejte o teli o2 co2 tabeli...tut jst bi kdaj rad kam dlje prišel ne pa "sam" tja do osmih metrov pa še to potem nazaj gor v totalni paniki 
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Jst uporabljam Unaerobic program za mojo tablco (seveda obstaja tut za vse ostalo poleg androida).
V bistvu se tabelce lots takole:
-najprej se odobno namestiš (jst ležim)
-nato umirjeno dihaš čas na levi (vdih in dvakrat daljsi izdih) nato držiš čas na desni (v primeru moje tabelce 2 min)
-izdih,kratek vdih z sekundo zadrzevanja x3,nato spet dihas umirjeno predviden cas
Enako gre pri O2 tabelah le da se tam podaljsuje cas zadrzevanja.
Trening lahko opravljamo max 1x dnevno
V bistvu se tabelce lots takole:
-najprej se odobno namestiš (jst ležim)
-nato umirjeno dihaš čas na levi (vdih in dvakrat daljsi izdih) nato držiš čas na desni (v primeru moje tabelce 2 min)
-izdih,kratek vdih z sekundo zadrzevanja x3,nato spet dihas umirjeno predviden cas
Enako gre pri O2 tabelah le da se tam podaljsuje cas zadrzevanja.
Trening lahko opravljamo max 1x dnevno
Tole sm njadu na netu.Zgleda,da bom kr na 2 minutah ostal ker dvomm ,da bi lahko držu sapo 4 min:P
Pravila za O2 in CO2 tabele:
1. največ 4x na teden
2. samo 1x na dan
3. CO2 max = 50% STA max
4. O2 max = 80% STA max
5. Nikoli obeh v enem dnevu
Maksimalne vrednosti zadrževanja sape v tabelah O2 in CO2 od št. 3 do št. 8:
# O2 CO2
3 03:00 01:30
4 03:15 01:30
5 03:30 01:45
6 03:45 02:00
7 04:00 02:15
8 04:15 02:30
Primer:
STA max 04:46
CO2 max 02:23 #7
O2 max 03:49 #6
Izračunane vrednosti primerjamo z vrednostmi v zgornji tabeli in vzamemo prvo nižjo številko. To je naša max. številka za treninge po tabelah.
Primer: CO2 #7 in O2 #6.
Maksimalno statiko ne delamo prepogosto. Priporočilo je, da npr. po treh ali štirih tednih treninga po tabelah naredimo maksimalno statiko. Toda pred tem vsaj 2 dni ne delamo po tabelah in v glavnem počivamo. Po maksimalni statiki ustrezno popravimo max. številko za tablici CO2 in O2.
Višjih številk ne uporabljam, ker lahko zaradi nezmožnosti izvedbe celega cikla izgubim na psihi in dobim blokado, ki jo je težko odpraviti. Raje delam eno ali dve številki nižje in zadnje, osmo, zadrževanje podaljšam. Šele, ko sem prepričan, da bom naredil naslednjo številko, jo grem dejansko izvajat.
Po daljšei pavzi, beri en mesec ali več, nikoli ne začnem s svojo maksimalno, npr. O2 #6, pač pa vedno z vsaj dve številki nižjo, npr. O2 #4. Naslednji dan pa povečam, če sem tabelo opravil brez problema.
Kako se pripravimo na max. Statiko?
Nekateri jo delajo v prvo, drugi pa prej naredijo dve ali tri statike. Med posameznimi statikami si vzamemo 3 do 5 minut za sproščanje:
1. Sapo držimo do prvih kontrakcij
2. Sapo držimo še malo dlje od prvih kontrakcij. Npr. 30 do 60 sekund. Poskušamo se sprostiti. Kontrakcije moramo imeti pod kotrolo, da ne uidejo preko vseh meja.
3. Sapo po kontrakcijah držimo še malo dlje in se skušamo čimbolj sprostiti.
4. Pred maksimumom si rezerviramo 5 do 10 minut za sproščanje
Dihanje pred maksimumom:
Najprej dihamo sproščeno in možgane damo na pašo ter uživamo.
Ko se malo umirimo, do 2 minuti do starta dihamo npr. 4s vdih, 8s izdih. Vdihi in izdihi naj bodo globoki, brez napora.
Zadnji dve minuti dihamo 5s vdih, 10s izdih, to je 4 vdihe na minuto. Nekateri tekmovalci dihajo samo 3 ali celo samo 2 vdiha na minuto. Kdaj oni začnejo tako dihati in kako dihajo prej, pa ne vem :-(
Opisani cikel traja približno pol ure. Plan si lahko naredimo sami in cikel lahko tudi podaljšamo. Važno je, da si naredimo plan in ga tudi izvedemo.
Cikel je lahko enak tako na suhem kot v vodi. Toda v vodi moramo imeti VEDNO nekoga zraven, ki OBVLADA reševanje!
Pravila za O2 in CO2 tabele:
1. največ 4x na teden
2. samo 1x na dan
3. CO2 max = 50% STA max
4. O2 max = 80% STA max
5. Nikoli obeh v enem dnevu
Maksimalne vrednosti zadrževanja sape v tabelah O2 in CO2 od št. 3 do št. 8:
# O2 CO2
3 03:00 01:30
4 03:15 01:30
5 03:30 01:45
6 03:45 02:00
7 04:00 02:15
8 04:15 02:30
Primer:
STA max 04:46
CO2 max 02:23 #7
O2 max 03:49 #6
Izračunane vrednosti primerjamo z vrednostmi v zgornji tabeli in vzamemo prvo nižjo številko. To je naša max. številka za treninge po tabelah.
Primer: CO2 #7 in O2 #6.
Maksimalno statiko ne delamo prepogosto. Priporočilo je, da npr. po treh ali štirih tednih treninga po tabelah naredimo maksimalno statiko. Toda pred tem vsaj 2 dni ne delamo po tabelah in v glavnem počivamo. Po maksimalni statiki ustrezno popravimo max. številko za tablici CO2 in O2.
Višjih številk ne uporabljam, ker lahko zaradi nezmožnosti izvedbe celega cikla izgubim na psihi in dobim blokado, ki jo je težko odpraviti. Raje delam eno ali dve številki nižje in zadnje, osmo, zadrževanje podaljšam. Šele, ko sem prepričan, da bom naredil naslednjo številko, jo grem dejansko izvajat.
Po daljšei pavzi, beri en mesec ali več, nikoli ne začnem s svojo maksimalno, npr. O2 #6, pač pa vedno z vsaj dve številki nižjo, npr. O2 #4. Naslednji dan pa povečam, če sem tabelo opravil brez problema.
Kako se pripravimo na max. Statiko?
Nekateri jo delajo v prvo, drugi pa prej naredijo dve ali tri statike. Med posameznimi statikami si vzamemo 3 do 5 minut za sproščanje:
1. Sapo držimo do prvih kontrakcij
2. Sapo držimo še malo dlje od prvih kontrakcij. Npr. 30 do 60 sekund. Poskušamo se sprostiti. Kontrakcije moramo imeti pod kotrolo, da ne uidejo preko vseh meja.
3. Sapo po kontrakcijah držimo še malo dlje in se skušamo čimbolj sprostiti.
4. Pred maksimumom si rezerviramo 5 do 10 minut za sproščanje
Dihanje pred maksimumom:
Najprej dihamo sproščeno in možgane damo na pašo ter uživamo.
Ko se malo umirimo, do 2 minuti do starta dihamo npr. 4s vdih, 8s izdih. Vdihi in izdihi naj bodo globoki, brez napora.
Zadnji dve minuti dihamo 5s vdih, 10s izdih, to je 4 vdihe na minuto. Nekateri tekmovalci dihajo samo 3 ali celo samo 2 vdiha na minuto. Kdaj oni začnejo tako dihati in kako dihajo prej, pa ne vem :-(
Opisani cikel traja približno pol ure. Plan si lahko naredimo sami in cikel lahko tudi podaljšamo. Važno je, da si naredimo plan in ga tudi izvedemo.
Cikel je lahko enak tako na suhem kot v vodi. Toda v vodi moramo imeti VEDNO nekoga zraven, ki OBVLADA reševanje!
Sapo držimo še malo dlje od prvih kontrakcij. Npr. 30 do 60 sekund.
JA itak! ko me začne jebat se ne morm prepričat da bi še potrpu, ker mam filing da bom UMRL!
JA itak! ko me začne jebat se ne morm prepričat da bi še potrpu, ker mam filing da bom UMRL!
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Ja to je mišlen za pred testom.Začetniki menda dosežejo max šele v 3-5 zaporednem poizkusu,tko,da je tistle mišlen kot ogrevanje za max :.sup
Prepričat se morš,da je to čist kul,neki naravnga in se probat čim bolj sprostit
Prepričat se morš,da je to čist kul,neki naravnga in se probat čim bolj sprostit
pod vodo je marsikej drugač. Ne se preveč zanašat na svoje sposobnosti na suhem, ker so pod vodo le-te manjše.beliblisk napisal/-a:Dinamična apnea je naslednji korak.Na suhem šteješ korake med držanjem :mrgreen:
sapere aude
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov