Avto na plin
Re: Avto na plin
Ja ti predlažem da to pitaš čika Googla pa, da ti on detaljno objasni razlike u svojstvima tih dva energenata, da ne pišem tu romane.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Ni mi jasno, zakaj bi se ventili pri uporabi LPG 'udarali u kućište', pri uporabi bencina pa ne?Luka napisal/-a:Ja ti predlažem da to pitaš čika Googla pa, da ti on detaljno objasni razlike u svojstvima tih dva energenata, da ne pišem tu romane.
D.
Čak I na ovom forumu pročitao sam nekoliko postova koji govore o tome, da je kod upotrebe plina potrebno štelati ventile na cca 30.000 km. Znaći, da o tome postoji odredjeni konsenz.
Ako podjemo od toga onda možemo slobodno reći, da je jasno, da se ventili s vremenom upotrebe plina rasštelaju.
Kod sistema s ljuljačkama to nije neki veliki problem, jer ljuljačke koje su pričvrščene šarafima polako mijenjaju poziciju.
Ali kod lončastih podizača ne može ni jedan dio izmedju bregaste osovine i ventila promijenti poziciju. Zbog sila na ventile može samo, da se stanji kapica podizača ili/i deformiše ventil.
Čak i da redovno mijenjaš kapice one još uvijek 30.000 km prijenose snage direktno na ventil i polako upropaštaju ga.
Da bi redovito mijenjajo kapice opet moraš vaditi mašinu, što je dosta skupo pa se dosta vozaća za to ne odlući. Ergo ventili još više i dalje trpe.
Nadalje, jedan od razloga je i, da plin u plinskom
agregatnom stanju nije u stanju zadovoljavajuće odvoditi toplinu od klipova i ventila.
Znači njih plin puno manje hladi nego li tekući benzin.
Zbog (pre)visoke temperature izgaranja ventili i moguće ostale periferije s vremenom subjekt su deformacijama (glave se poravnaju) i poslijednično ili ne zatvarju više dobro ili u ekstremnom slučaju čak mogu doči kontakt s ležištem.
Pogledaj na netu slike sviječica nakon upotrebe plina. Elektrode su jim bijele (suhe) kao da su vidjele ... plin hehe.
"Riješenja" hladjenja ventila tzv. "ValveCare ili FlashLube" s malo kapljica ulja nikako nisu dostatna i služe više manje samo kao reklamni geg.
Na netu možeš naći nebroj svijedočenja o kvarovima zbog upotrebe plina, kod kojih su firme koje ugradjuju plin sisteme reklamacije odbile prihvatiti kao garanciju i umesto toga ponudile su miljun isprika kako plin nije krivac za to.
Ako podjemo od toga onda možemo slobodno reći, da je jasno, da se ventili s vremenom upotrebe plina rasštelaju.
Kod sistema s ljuljačkama to nije neki veliki problem, jer ljuljačke koje su pričvrščene šarafima polako mijenjaju poziciju.
Ali kod lončastih podizača ne može ni jedan dio izmedju bregaste osovine i ventila promijenti poziciju. Zbog sila na ventile može samo, da se stanji kapica podizača ili/i deformiše ventil.
Čak i da redovno mijenjaš kapice one još uvijek 30.000 km prijenose snage direktno na ventil i polako upropaštaju ga.
Da bi redovito mijenjajo kapice opet moraš vaditi mašinu, što je dosta skupo pa se dosta vozaća za to ne odlući. Ergo ventili još više i dalje trpe.
Nadalje, jedan od razloga je i, da plin u plinskom
Znači njih plin puno manje hladi nego li tekući benzin.
Zbog (pre)visoke temperature izgaranja ventili i moguće ostale periferije s vremenom subjekt su deformacijama (glave se poravnaju) i poslijednično ili ne zatvarju više dobro ili u ekstremnom slučaju čak mogu doči kontakt s ležištem.
Pogledaj na netu slike sviječica nakon upotrebe plina. Elektrode su jim bijele (suhe) kao da su vidjele ... plin hehe.
"Riješenja" hladjenja ventila tzv. "ValveCare ili FlashLube" s malo kapljica ulja nikako nisu dostatna i služe više manje samo kao reklamni geg.
Na netu možeš naći nebroj svijedočenja o kvarovima zbog upotrebe plina, kod kojih su firme koje ugradjuju plin sisteme reklamacije odbile prihvatiti kao garanciju i umesto toga ponudile su miljun isprika kako plin nije krivac za to.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Plin gori z nižjo temperaturo kot bencin, zato tudi ne rabi toliko hladiti ventilov, tako da v resnici to sploh ni problem.
Edini resen 'problem' plina je, da gori čisteje in ne pušča ogljičnih saj ('carbon soot'), zaradi česar lahko pride do metalurškega pojava 'microwelding', pri katerem se dve podobni kovinski litini (ventil in njegovo ležišče) med seboj 'spajata', če pride do kontakta obeh kovin. In vsakič, ki se ti dve kovini razdvojita, se pri tem nekaj molekul odtrga.
Pri uporabi bencina do tega redko pride, saj je na ventilu in ležišču vedno veliko saj. LPG pa gori bistveno čisteje (= svečke lepe in čiste), zato pa nekateri dodajajo 'mazila' za ventile (ne za mazanje, ampak za umazanje
).
Seveda pa je prava rešitev uporaba primernih (dovolj različnih) kovin za ventil in njegovo ležišče, da do 'microwelding'-a sploh ne prihaja.
D.
Edini resen 'problem' plina je, da gori čisteje in ne pušča ogljičnih saj ('carbon soot'), zaradi česar lahko pride do metalurškega pojava 'microwelding', pri katerem se dve podobni kovinski litini (ventil in njegovo ležišče) med seboj 'spajata', če pride do kontakta obeh kovin. In vsakič, ki se ti dve kovini razdvojita, se pri tem nekaj molekul odtrga.
Pri uporabi bencina do tega redko pride, saj je na ventilu in ležišču vedno veliko saj. LPG pa gori bistveno čisteje (= svečke lepe in čiste), zato pa nekateri dodajajo 'mazila' za ventile (ne za mazanje, ampak za umazanje
Seveda pa je prava rešitev uporaba primernih (dovolj različnih) kovin za ventil in njegovo ležišče, da do 'microwelding'-a sploh ne prihaja.
D.
Evo ti odgovor na tvom jeziku. Imaj u vidu, da to govori firma koja ugradjuje plin. Znači da je u praksi još gore hehe.danci1973 napisal/-a:Plin gori z nižjo temperaturo kot bencin, zato tudi ne rabi toliko hladiti ventilov, tako da v resnici to sploh ni problem.
TEMPERATURA PLIN
Tu si me dobro nasmijaodanci1973 napisal/-a: Edini resen 'problem' plina je, da gori čisteje in ne pušča ogljičnih saj ('carbon soot'), zaradi česar lahko pride do metalurškega pojava 'microwelding', pri katerem se dve podobni kovinski litini (ventil in njegovo ležišče) med seboj 'spajata', če pride do kontakta obeh kovin. In vsakič, ki se ti dve kovini razdvojita, se pri tem nekaj molekul odtrga.
Pri uporabi bencina do tega redko pride, saj je na ventilu in ležišču vedno veliko saj. LPG pa gori bistveno čisteje (= svečke lepe in čiste), zato pa nekateri dodajajo 'mazila' za ventile (ne za mazanje, ampak za umazanje).
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Pa si prebral in razumel, kaj piše? Točno to, kar sem jaz povedal (v bistvu je prevod tega, kar sem jaz bral v originalu).Luka napisal/-a: Evo ti odgovor na tvom jeziku. Imaj u vidu, da to govori firma koja ugradjuje plin. Znači da je u praksi još gore hehe.
TEMPERATURA PLIN
Za umazat ventile je dovolj par minut delovanja motorja...Tu si me dobro nasmijaoZnači svaki novi auto prvih nekolicinu 1000 km je u opasnosti hehe.
D.
V bistvu je plin ena loterija, sploh če nimaš dostopa do serijskega ECU in če ne prilagodiš mape za delovanje s plinom. Mogoče NA motor še zdrži 100-200k km, turbać, ki pa že tko rabi na 100k generalko, pa na žalost ne.
Da vidimo. Ja sam razumio kao:danci1973 napisal/-a: Pa si prebral in razumel, kaj piše? Točno to, kar sem jaz povedal (v bistvu je prevod tega, kar sem jaz bral v originalu).
Unatoč tome, da smo firma koja ugradjuje plinske sustave priznajemo, da kod upotrebe plina "nastopajo tudi drugi vplivi".
-Jer plin sagorijeva sporije nego benzin, temperatura duže vrijeme zadržava se na klipovima i ventilima i pregrijava jih.
- Uz to "Plin nima hladilnega učinka v meglo razpršenega bencina."
"Zato avtoplin nima take sposobnosti hlajenja ogretih kovinskih površin \ventili, ipd.\ kot bencinska megla."
Ali, kako živimo od prodaje tih sustava neinformirani masi odmah dodajemo, da " se različni vplivi medsebojno izničijo" jer mi smo naravno ove temperature izmjerili pod nadzorstvom ZIK-a i SIQ-a (ZIK is SIQ zovu se njihovi stričevi).
Svejedno naš smisao za pravdu ne da nam a da ne priznamo, da "Če so delovne temperature ventilov ob izgorevanju plina rahlo povišane (običajno zaradi podaljšanega časa izgorevanja prerevne mešanice gorivo\zrak) lahko to predstavlja povečano možnost obrabe ventilov. Če je motor že v osnovi nastavljen na revnejšo mešanico bencin\zrak (što kod STI jeste zbog uvažavnaja EURO 4 i EURO 5 normi op. p.) to v kombinaciji z mehkimi materiali predstavlja večje tveganje.
Jer "Če se sedeži ventilov preveč grejejo zaradi nepravilne mešanice gorivo\zrak, to hitreje povzroči plastično preoblikovanje in posledično pospešeno obrabo ventilov. Nepravilna mešanica zmesi gorivo\zrak, še posebno, če je ta prerevna, je najpogostejši vzrok pretirane obrabe ventilov."
Opet, jer živimo od prodaje tih sustava moramo nastaviti hipotezom,da "Poškodbe ventilov se lahko pojavijo pri pogonu na katerokoli gorivo". Tu čemo vam zaboraviti reči, da naravno da može, ali kod upotrebe benzina nakon 500.000 km, a kod upotrebe plina nakon 50.000 km.
A za vas vlasnike Subarua imamo odličnu vijest:
"Najbolj občutljivi so VSI Subaru motorji"
Hrvatski prijevod za to je "Nikada, ali stvarno nikada molim vas nemojte stavljati plin u vašeg Subarua.
Kakvo mi je razumijevanje Slovenščine?
"Poleg tega" slažu se sa irCAR-em (koji kaže,da je mašine nemoguče optimizirati za upotrebu plina) kada govore, da "Poleg tega pa večina plinskih sistemov uporablja originalne nastavitve proizvajalca motorja za pogon na bencin"
danci1973 napisal/-a: Za umazat ventile je dovolj par minut delovanja motorja...
Koje hipoteze.
hmm...zanimiva trditev...ker povsod, po vseh reklamah za plin in tudi pri (pol)strokovnih člankih na temo plina se poudarja manjša obremenitev motorja, mirnejše delovanje itd...zakaj potem NA motor na plin zdrži samo 100-200 tisoč km? Pročakoval bi ravno obratno, da ob prisotnosti sistema za ''umazanje'' in hkrati ob enostavni zasnovi koncepta nastavljanja ventilov podaljšujemo življensko dobo motorju in ostalim vitalnim delom motornega sklopairCAR81 napisal/-a:V bistvu je plin ena loterija, sploh če nimaš dostopa do serijskega ECU in če ne prilagodiš mape za delovanje s plinom. Mogoče NA motor še zdrži 100-200k km, turbać, ki pa že tko rabi na 100k generalko, pa na žalost ne.
Kje razmišljam narobe
Zadeva je naprodajsubi4x4 napisal/-a:danes sem na vrhinki opazil sivo sti-jko okoli 2010 letnik, ki je imela predelavo na plin, malo sem se razgledal po motorju in opazil da ima plinska naprava kar 8 injektorjev...je to avto od koga iz foruma, tablica je bila go...da bi podal kaj več informacij:)
......važn,da lahko zrav kupš white power stabilizatorje:)
S ceno sta si pa nekam blizu.
A je bla tele testna iz ISja?
.......mogoce ce nebi mela plina......
.......mogoce ce nebi mela plina......
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Naletel sem na zanimivo informacijo... Motorji, ki so v FAST-u označeni z 'LPG', bi naj imeli vgrajene plinu primerna ležišča ventilov, tako da bi interval za pregled in nastavljanje ventilov naj bil 105000km.
Ta oznaka se začne pojavljati pri modelu B13 (BL/BP), pri motorju 204 (DOHC NA) in 30D (DOHC NA).
Pri modeli B14 pa je že več motorjev s to oznako:
D.
Ta oznaka se začne pojavljati pri modelu B13 (BL/BP), pri motorju 204 (DOHC NA) in 30D (DOHC NA).
D.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Oladanci1973 napisal/-a:Naletel sem na zanimivo informacijo... Motorji, ki so v FAST-u označeni z 'LPG', bi naj imeli vgrajene plinu primerna ležišča ventilov, tako da bi interval za pregled in nastavljanje ventilov naj bil 105000km.![]()
D.
Za mene laika... Kako nej vem kater model Subaruja ima tako mašino notr kot kle piše da prebavi plin?
Hvala
Simon
Enkrat Subaru - Vedno Subaru ;-)
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov