zimske gume

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
legacy20d
Uporabnik foruma
Prispevki: 36

zimske gume

Odgovor Avtor: legacy20d » 16. Oktober 2012, 19:59

kupujem zimske gume za legacy20d dimenzije 215 45 17
vulkanizer mi je ponudil hankook W310 kot dobro razmerje med ceno in kvaliteto
na netu nisem našel preveč informacij oziroma testov
ali ima kdo kakšne izkušnje s temi gumami?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Re: zimske gume

Odgovor Avtor: gorazd0 » 16. Oktober 2012, 22:18

jaz sem imel na Outbacku Hankook Icebear W300, pa je bla bolj žalost; sploh bočni oprijem.
Za normalno vožnjo še mogoče, za kaj več pa nikakor ne. Takrat mi je bilo žal, da nisem vzel Save.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
impreza911
Član Subaru kluba
Prispevki: 1369
Kraj: Gornja Radgona

Odgovor Avtor: impreza911 » 16. Oktober 2012, 22:52

jaz mam tudi icebearove pa tudi nisem nekaj nabolj zdovoljen....
Subaru Impreza RS

Uporabniški avatar
legacy20d
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: legacy20d » 17. Oktober 2012, 16:40

najprej sem hotel savo pa je rekel da je premehka za tako težek avto
na hankook pa se do sedaj ni pritožil še nihče tako pravi on
kar sem uspel najti na netu je da je w310 boljša od w300
sedaj imam nokian, ki sem jih podedoval od prvega lastnika in bočni oprijem tudi šepa
pri tej dimenziji gume je sploh problem ker je višina 45
vseeno thnx
bom probal hankook
najbolje da se prepričam sam pa potem javim

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. Oktober 2012, 11:44

Meni osebno ni čisto jasno kaj se dogaja z Eskimo S3....

Na puntotu mam 6 let stare, in se avto pelje z lahkoto in po mokrem in po suhem in po snegu (z 1/4 profila na pogonskem paru), medtem ko se z imprezo na S3 vozim kot kakšen penzionist, ker so po mokrem nepredvidljive. S tem da so ble na imprezi maksimalno 3 leta stare. Vedno smo kupili nov komplet 4 pnevmatik, in v prvem letu je šlo 1/3 profila v drugem letu pa še preostanek do "še vedno legalnih". S tem da je bil oprijem v prvem in drugem letu povsem neprimerljiv. Nove še nekak primejo leto stare so pa že bolj tko tko (govorim za morko podlago).
Po suhem je itak ne moreš toliko napumpat, da se nebi zvila v ovinku.

Vsekakor ne pričakujem od cenovno (skoraj) najcenejše gume, da bo bila vodilna, ampak navsezadnje za par € zraven dobiš precej boljšo gumo, sploh kar se tiče zaviranja v mokrem, ker tega res ne želiš doživet v nujnem okvirju z Savo. Sam sem parkrat že prišel v situacijo kjer je blo treba fejst fejst zavirat in brez ABSa na naših starih kantah se gate hitro polnijo.

Po drugi strani na Puntotu pa opažam povsem drugačno plat teh Eskimo S3 pnevmatik.
Zdej med Imprezo in Puntotom so dve razlike:
-> ena je 4wd, ki bi morala govoriti vprid imprezi (pa se to na žalost ne zgodi)
-> druga pa 300kg razlike puntotu vprid

Dimenzije so na obeh tam tam (I: 175/70-14 P: 185/65-14)

No to je en del žolča čez Sava Eskimo S3, drugi del pa pa spodaj.

Kolega že par let dela v avtopralnici/vulkanizerski delavnici in pravi, da v vseh letih odkar dela, do sedaj še ni dobil druge pnevmatike v reklamacijo kot Save. (Razne bule in trganje profila)

Zaradi vsega skupaj naštetega bom verjetno moral začet podpirat tuje proizvajalce pri nakupu zimskih gum. (čeprav tut sava Made in "izvenslovenije" ni lih domača proizvodnja)
Ne me narobe razumet, za v sneg je men še vedno sava super duper guma in ji zaupam vedno in povsod , ampak kaj ko ni snega 24/7 ampak le tistih borih 10 dni v letu. Vse ostale "zimske" dni pa se vozim kot star ata, da me nebi kje kaj presenetilo.

V teh cajtih ko je v četrtek 24°C naslednji dan v petek pa poledica -5°C mora bit guma dobra v vseh okoliščinah.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
matejben
Uporabnik foruma
Prispevki: 182
Kraj: PARTYZANSKE DRAŽGOŠE

Odgovor Avtor: matejben » 24. Oktober 2012, 22:23

Aloha

Sem dobil dobro ponudbo (po mojem skromnem mnenju) za VREDESTEIN Snowtrac 3 , 195/70 R15 97T, gume naj bi bile za fokusa. 50€/kos

Izkušnje ?
Kam pa pridemo brez domišlija?

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 24. Oktober 2012, 22:55

Že samo cena je super.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

DolencM
Uporabnik foruma
Prispevki: 198

Odgovor Avtor: DolencM » 25. Oktober 2012, 21:30

tisti, ki gume menjavate sami...s kakim momentov privijate vijake (jaz v navodilih impreze ne najdem tega podatka) :?:

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba
Prispevki: 423
Kraj: Mojstrana

Odgovor Avtor: BIGzig » 25. Oktober 2012, 22:51

Vijake zategni po občutku, toliko da jih boš lahko odtegnil z tistim približkom od ključa v kompletu orodja, ki ga imaš v avtu.. Da ne skačeš potem po ključu ko ti poči guma.. Drugače se zateguje nekje od 85 - 95 Nm jeklena platišča pa 110 - 130 Nm alu platišča.. Ne se obestit na ključ in zategovat s 4m cevjo, pa bo vse OK ;)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 26. Oktober 2012, 13:11

BIGzig napisal/-a:Drugače se zateguje nekje od 85 - 95 Nm jeklena platišča pa 110 - 130 Nm alu platišča.. Ne se obestit na ključ in zategovat s 4m cevjo, pa bo vse OK ;)
V mojem service manualu piše 88Nm za jeklena in alu platišča...

D.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 27. Oktober 2012, 07:59

matejben napisal/-a:Aloha

Sem dobil dobro ponudbo (po mojem skromnem mnenju) za VREDESTEIN Snowtrac 3 , 195/70 R15 97T, gume naj bi bile za fokusa. 50€/kos

Izkušnje ?
Vozil sem jih 3 sezone in se dobro obnesejo. Ko so prišle ven, so bile ocenjene med najboljšimi (mislim, da 3. ali 4.)

jezerski
Uporabnik foruma
Prispevki: 81
Kraj: primorska

Odgovor Avtor: jezerski » 28. Oktober 2012, 17:19

Evo, nabavil sem nove gume za svojega Outbacka in sicer Michelin A4 Alpin, sprobal sedaj v snegu in mokrem, prva liga. :thup :thup

Priporočam.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 28. Oktober 2012, 18:50

Te gume so zakon. Ravno sem plačal za nov komplet ... odlična, mehka, tiha in udobna vožnja, dobre na mokrem, v snega pa tudi lepo orjejo. Toplo priporočam.

subarinijo
Novinec
Prispevki: 4

Odgovor Avtor: subarinijo » 29. Oktober 2012, 17:10

BackW00d napisal/-a:Meni osebno ni čisto jasno kaj se dogaja z Eskimo S3....

Na puntotu mam 6 let stare, in se avto pelje z lahkoto in po mokrem in po suhem in po snegu (z 1/4 profila na pogonskem paru), medtem ko se z imprezo na S3 vozim kot kakšen penzionist, ker so po mokrem nepredvidljive. S tem da so ble na imprezi maksimalno 3 leta stare. Vedno smo kupili nov komplet 4 pnevmatik, in v prvem letu je šlo 1/3 profila v drugem letu pa še preostanek do "še vedno legalnih". S tem da je bil oprijem v prvem in drugem letu povsem neprimerljiv. Nove še nekak primejo leto stare so pa že bolj tko tko (govorim za morko podlago).
Po suhem je itak ne moreš toliko napumpat, da se nebi zvila v ovinku.

Vsekakor ne pričakujem od cenovno (skoraj) najcenejše gume, da bo bila vodilna, ampak navsezadnje za par € zraven dobiš precej boljšo gumo, sploh kar se tiče zaviranja v mokrem, ker tega res ne želiš doživet v nujnem okvirju z Savo. Sam sem parkrat že prišel v situacijo kjer je blo treba fejst fejst zavirat in brez ABSa na naših starih kantah se gate hitro polnijo.

Po drugi strani na Puntotu pa opažam povsem drugačno plat teh Eskimo S3 pnevmatik.
Zdej med Imprezo in Puntotom so dve razlike:
-> ena je 4wd, ki bi morala govoriti vprid imprezi (pa se to na žalost ne zgodi)
-> druga pa 300kg razlike puntotu vprid

Dimenzije so na obeh tam tam (I: 175/70-14 P: 185/65-14)

No to je en del žolča čez Sava Eskimo S3, drugi del pa pa spodaj.

Kolega že par let dela v avtopralnici/vulkanizerski delavnici in pravi, da v vseh letih odkar dela, do sedaj še ni dobil druge pnevmatike v reklamacijo kot Save. (Razne bule in trganje profila)

Zaradi vsega skupaj naštetega bom verjetno moral začet podpirat tuje proizvajalce pri nakupu zimskih gum. (čeprav tut sava Made in "izvenslovenije" ni lih domača proizvodnja)
Ne me narobe razumet, za v sneg je men še vedno sava super duper guma in ji zaupam vedno in povsod , ampak kaj ko ni snega 24/7 ampak le tistih borih 10 dni v letu. Vse ostale "zimske" dni pa se vozim kot star ata, da me nebi kje kaj presenetilo.

V teh cajtih ko je v četrtek 24°C naslednji dan v petek pa poledica -5°C mora bit guma dobra v vseh okoliščinah.
...ne vem točno katerega leta je bilo, a se spomnem, da so preselili proizvodnjo Eskimo S3 na Poljsko in kvaliteta je šla v 'maloro'...spomnem se pa, da je bilo ravno na začetku zimske sezone in se je dogajalo, da si lahko naletel na S3 dveh različnih kvalitet!!!

Uporabniški avatar
legacy20d
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: legacy20d » 10. Marec 2013, 09:08

zimske sezone je skoraj konec
za hankook icebear lahko povem, da je guma price/performance odlična
prevozil sem cca 15000km po vsem možnih zimskih razmerah
ekstremnih situacij nisem testiral kar pa tudi ni moj način vožnje
zanima me samo še koliko sezon bo zdržala
torej: za normalno vožjo je skupaj s 4x4 OK