Šterna
Re: Šterna
Ta dva zadnja komentarja sta bila mišljena glede stopinj vode. Samo bi potem sledilo še eno zabijanje!!!
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!
Ja sem se že prej mal zanimal glede toplotne črpalke za ogrevanje hiše. Ampak se je zanimanje hitro zaključil, ko smo prišli k ceni in dokumentih. Stvar je v tem, da v korilni sezoni porabim približno 1500 l plinskega olja in sem pri ponudnikih toplotnih črpalk to omenil in so mi vsi rekli da je poraba premajhna glede na ceno, da se bi mi splačalo namontirat toplotno črpalko.
LP
LP
Bedarije ti govorijo. Jaz imam toplotno črpalko zrak-voda, ogreva mi sanitarno vodo in talno gretje za 180 m2. Za toplo vodo je mesečna poraba cca. 5 € na mesec, strošek od sredine septembra do sredine marca je z vsemi električnimi uporabniki v bajti (vključena kurilna sezona) bil 539 €. Pogoj za nizko porabo je tudi dobra izolacija hiše. Vsekakor se vložek povrne.
Investicija je seveda nekoliko večja kot za sisteme s plinskim oljem, ampak se ti v cca. 5. letih izniči, potem pa šparaš. Samo šalabajzerov si ne vlači k hiši. Ker vsa ta znanost je zelo preprosta in logična, pametni pa so hitro vsi.
Investicija je seveda nekoliko večja kot za sisteme s plinskim oljem, ampak se ti v cca. 5. letih izniči, potem pa šparaš. Samo šalabajzerov si ne vlači k hiši. Ker vsa ta znanost je zelo preprosta in logična, pametni pa so hitro vsi.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.
LangeLakl imaš čisto prav kar se tiče šalabajzerjov. Moram ti pa povedat zakaj mislim, da pri meni nebi toliko prišla v poštev toplotna črpalka na vodo. Hiša je bila zgrajena leta 1827, seveda je bila pred 15 leti obnovljena in dodelana, s tem da so stene v pritličju hiše ostale v originalu. Se pravi debeline 80 cm, naknadno je bila dodana kombi plošča. Zgornji del hiše je bil na novo pozidan in izoliran, nimamo pa talnega ali stenskega gretja je ostala klasika radiatorji. Tako, sem se jaz zanimal za visoko temperaturne toplotne črpalke in prišel do zaključka, da investicija in poraba prideta zelo blizu sedaj porabljenega plinskega olja. Res je, da cena olja raste in vprašanje kaj bo čez par let.
Glede izračunov se lahko tudi motim in bi še vedno prišlo v poštev vgradnja toplotne črpalke.
LP
Glede izračunov se lahko tudi motim in bi še vedno prišlo v poštev vgradnja toplotne črpalke.
LP
Barnes, mi lahko zaupaš na kakšen način si sploh odkril, da imaš v kleti vodo?
Don't allow your mind tell your heart what to do.
To verjamem, da je pri starogradnjah nekaj čisto drugega kot pri novogradnjah. Vseeno ti priporočam, da si poiščeš enega dobrega svetovalca za take reči, z referencami. Mislim za konkretno tvoj primer, ki ni čisto običajen. Ker kak monter ti bo naredil, kar pač zna in ne glede kaj se tebi izplača.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.
Thomas22 kar se tiče odkrivanja vode je tko, da živim na področju kjer je dosti podtalnice in vzameš dve varilni palci (za avtogeno varjenje, po domače "švajsdrat"), jih zakriviš v črko L, vzameš v roke pa letaš po dvorišču in iščeš vodo. Voda je tam kjer se bajalice prekrižajo, men to dela. Sem pa poklical strokovnjaka za iskanje vode in so bili rezultati isti. Sam pazit moraš, da ne boš kak hišni ali javni vodovod pretolku.
Kar se pa toplotne črpalke tiče bom pa poklical znanca, ki se bavi z centralnam in bom vidu kaj bo on rekel.
Pa čim manj vočine in dost hladega piva. :uziouzi
LP
Kar se pa toplotne črpalke tiče bom pa poklical znanca, ki se bavi z centralnam in bom vidu kaj bo on rekel.
Pa čim manj vočine in dost hladega piva. :uziouzi
LP
Hvala za odgovor, bom probal na vrhu hriba dobit vodo, baje naj bi se skrivala nekje.
Kako točno moraš držat bajalice v roki, kolk globoko pa ta način odkrije vodo?
Kako točno moraš držat bajalice v roki, kolk globoko pa ta način odkrije vodo?
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Drat zakriviš tam nekje na 1/3, v rokah držiš krajši konec in to nalahko najbolje je med tremi prsti. Mal probaj, važno da so bajalice ohlapne v rokah. Roke postaviš v višino prsi in jih poravnaš v horizontalo in da je med rokama ~ 30 do 40 cm razmaka. Svetujem ti pa, da probaš na začetku nekje, ki je voda in ti je lokacija znana.
Pa velik uspeha !
Pa velik uspeha !
Jaz bi dodal to, da smo si ljudje različni po "prevodnost" saj lahko enemu pokaže na fertik nekomu pa palice, drot ali plajba ne pokaže na istem mestu nič....to sem sam videl pred nekaj tedni.barnes napisal/-a:Drat zakriviš tam nekje na 1/3, v rokah držiš krajši konec in to nalahko najbolje je med tremi prsti. Mal probaj, važno da so bajalice ohlapne v rokah. Roke postaviš v višino prsi in jih poravnaš v horizontalo in da je med rokama ~ 30 do 40 cm razmaka. Svetujem ti pa, da probaš na začetku nekje, ki je voda in ti je lokacija znana.
Pa velik uspeha !
Glede TČ zrak - voda v kombinaciji z radiatorji....Poznam iz neke hiše, ki je stara 30 let prej so kurili na kurilca, zdaj že drugo zimo na TČ zrak - voda - radiatorji in funkcionira odličn, letni prihranek pri 190 m2 v primerjavi (vse dokumentirano) 2000 evrov na leto.
Tudi sam sem ravno šel na ta sistem s tem, da je podobno kot v zgornjem primeru samo hiša je mlajša za slabih 20 let. Se pa opazi, da sem v prvem mesecu samo za ogravanje sanitarne vode prihranil 3x.
Go Westy, go!
Ojla,
rabil bi mal vaše pomoči. Zanima me glede namakalnega sistema za zalivanje vrta, vrt je dolg 50m in širok 8m na njem imam postevljenih 5 škropilnikov od gardene, ki imajo pretok od 8 - 15 L/h. Če na hitro zračunam poprečje enega je to 720 l/h in skupno vseh pet je 3600l/h. Zanima me pa kakšno črpalko bi potreboval, da mi dela vseh pet škropilnikov in kakšno dovodno cev. Sedaj imam črpalko 600 W, pretok ~2000l/h in 4 bar pritiska. Dovodna cev je pa 3/4 cole in mi komaj dva delata z 70% močjo. Za črpalko vem, da je prešvoh in jo moram zamenjat za tam okol 1100W in vsaj 3800 l/h pretoka in 5 bar pritiska.
rabil bi mal vaše pomoči. Zanima me glede namakalnega sistema za zalivanje vrta, vrt je dolg 50m in širok 8m na njem imam postevljenih 5 škropilnikov od gardene, ki imajo pretok od 8 - 15 L/h. Če na hitro zračunam poprečje enega je to 720 l/h in skupno vseh pet je 3600l/h. Zanima me pa kakšno črpalko bi potreboval, da mi dela vseh pet škropilnikov in kakšno dovodno cev. Sedaj imam črpalko 600 W, pretok ~2000l/h in 4 bar pritiska. Dovodna cev je pa 3/4 cole in mi komaj dva delata z 70% močjo. Za črpalko vem, da je prešvoh in jo moram zamenjat za tam okol 1100W in vsaj 3800 l/h pretoka in 5 bar pritiska.
Pardon popravek pretik škropilnikov od gardene je 8 - 15 l/min.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost