Krušna peč

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Krušna peč

Odgovor Avtor: Thomas22 » 14. Februar 2012, 00:37

Ima mogoče kdo izkušnje s kurjenjem v krušno peč?
S prijatelji smo si skoraj skočili v lase, ker je bil vsak zase najbolj pameten. Baje je pomembno kdaj zapreš notranja vrata, ali morajo biti zunanja vrata priprta, je bolje kuriti le z butarami ali le s poleni,...
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
JAN
M.I.L.F hunter
Prispevki: 1718
Kraj: LJ

Odgovor Avtor: JAN » 14. Februar 2012, 02:27

Mi smo nardil nekak tkole...Iz peči odstraniš pepel (če ga je kej..),daš not mal cajteng papirja,na njega daš eno butarco suhega drobiža,na vse to daš 3,4 manjše polenčke in prižgeš..Ponavad ma taka peč posebej vratca za nalagat drva in za pucat pepel..Torej,prižgeš cajtng,odpreš loputo za dim,da se pač kadi u raufnk in zapreš oboja vrata,notranja in zunanja..Dovod zraka za uspešno kurjenje pa reguliraš samo z vratci za pucat pepel... ;-) Ko pa fajn zahajca,ta vratca zapreš,odpreš zgornja,namečeš not polena,jih zapreš in to je to..Zadeva deluje preverjeno... :-P

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5060
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 14. Februar 2012, 06:50

Pod Krušna peč jaz razumem peč v kateri lahko po potrebi spečeš tudi par hlebcev kruha.Se pravi,da je kurišče veliko vsaj 1,5m2.Pri nas kurimo tako da okoli naložimo čim debelejše kos lesa in potem na sredini dračje ali treske in potem zakurimo.Ko se manjši les dobro vžge pa vse skupaj dol zaperemo.Tako,da se tisti debelejši kosi vžgejo šele čez kako uro ali dve in potem vse skupaj drži skoraj dva dni ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5497
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. Februar 2012, 07:07

Z notranjimi vrati zapreš dotok kisika, da se bolj tensta vseskup notr in dlje gori....

Če rabiš hiter šus, potem jih pustiš odprta, da hitreje pogori.

Zakaj bi butare notr deval, če lahko daš notr par debelih polen (v govoru je takih, da jih komaj premikaš po peči sem in kja) in ti zadeva gori, kot je reku karli še kak dan :)

Druga je, če ti zagrevaš krušno peč, da boš 2-10 pic speku, valda neboš gor metu ogromnih polen, ker bi mogu že 2 dni prej zahacat da bi bla peč prpravlena :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 16. Februar 2012, 00:32

No, no, tale Karlijev sistem mi je všeč in logičen. Se mi je zdelo, da nismo vsega vedeli.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: Psssiho » 16. Februar 2012, 02:09

Bolj ko zapišaš kisik, takrat se v peči tensta, se pravi nepopolno zgoreva kisik, posledica pa so vžigi dimnikov, seveda če ni redno čiščeno ;), vsak ima svojo tehniko kako nalagat notri, pa tudi 2 peči nista isti, vsak mora sam pogruntat kako ji paše :-P

LP
H6 je šel od doma :band

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 16. Februar 2012, 02:19

Em, zapirate dotok zraka, ne (samo) kisika, razen če ga imate v jekleni poleg :-P
Pa kisik ne gori, gori gorivo :cool:

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5060
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 16. Februar 2012, 07:35

Gorivo res,da gori vendar brez kisika (zraka) ni pa nič.
Psssiho napisal/-a:Bolj ko zapišaš kisik, takrat se v peči tensta, se pravi nepopolno zgoreva kisik, posledica pa so vžigi dimnikov
Dimniki od krušne peči so bili vedno zidani se pravi niso okrogli znotraj kot danes in so imeli luknjo veliko vsaj 50cm x 50cm tako,da ni bilo teh problemov kot jih imajo današnji dimniki.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
awdfun
Član Subaru kluba
Prispevki: 376
Kraj: Vinje
Kontakt:

Odgovor Avtor: awdfun » 16. Februar 2012, 16:22

Ko sem bil še majhen, sem moral doma kuriti krušno peč. Kurili smo "Butarce" kot smo rekli pri nas. Polena smo imeli za kuriti v šporgertu.
Burato si dal na vhod peči, jo razvezal in porinil v peč. Pod butaro si dal papir in zakuril. Imeli smo notranja in zunanja vrata. Med obema vratoma je bil dimik in pod diminikom prostor za pepel. Z vrati si priprl tako, da ni preveč hitro vse skupaj zgorelo. Ko je bila peč segreta, nisi rabel več kuriti vsaj pol deva. Seveda si po kurjenju zaprl vsa vrata, da se toplota ni izgubljala skozi dimnik. Po tem si lahko pekel v peči in v dnevni sobi je bilo prijetno toplo.
Kot otroci smo zlezli po peč v dnevni sobi in enkrat sem menda tako zaspal spodaj, da so me iskali po celi vasi in to kar precej ur. Kako je bilo, ko so me našli, se ne spomnim več. Peč smo kasneje podrli in naredili centralno toda še vedno se je spomnim in prijetne toplote ob takrat mrzlih zimah.
Impreza Sti 08

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov