Žarnice - Philips Xtreme Vision vs. Osram Night Breaker

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4468
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Žarnice - Philips Xtreme Vision vs. Osram Night Breaker

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. December 2011, 02:08

Danes sem dobil nove žarnice Philips X-treme Vision. Že prej sem uporabljal 'boljše' žarnice Osram Night Breaker, tako dolge (H1) kot kratke (H7), a so slednje imele izredno kratko življensko dobo, tako da sem jih opustil (začuda so se H1 in H4 dobro držale).

Za primerjavo sem naredil sem tudi fotografije s 'starimi' žarnicami (H1 Night Breaker za dolge in 'navadne' H7 s pumpe z kratke) in novimi (oboje Philips X-treme Vision):

Kratke

Dolge + kratke

Razlika je opazna - nisem pa povsem prepričan, če je vredna 30€, kolikor je set H1+H7 X-treme Vision dražji od 'navadnih'.

No, bomo videli, kako dolgo bodo te žarnice sploh delovale.

D.

PS: Pri vseh 4 fotkah je fotoaparat bil na stativu, na istem mestu in z istimi nastavitvami. Avto se ni premikal, vmes sem le zamenjal žarnice. Tik pred 'akcijo' je avto bil opran.

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 29. December 2011, 07:46

Super test.
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 29. December 2011, 08:40

Naredil si domačo nalogo, ampak cene so pa :?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. December 2011, 10:44

subi92 napisal/-a:Naredil si domačo nalogo, ampak cene so pa :?
Cene so res :roll: ...

2x H7 - 24,90€
2x H1 - 18,10€
2x H4 - 18,90€
poštnina - 7,90€

Ampak žal sem pač mahnjen na luči - rad vozim ponoči, svetlobe pa ni nikoli dovolj. ;-)

Poskusil sem tudi že s HID kit-om, ampak je tisto navadno sranje. Da bi pa delal cel projekt retrofit-a kakšnih HID projektorjev pa se mi ne da - še posebej pa se mi potem ne da bockat s palicaji, ker se homologirat tega ne da.

D.

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 05. Januar 2012, 22:47

Danci kaj pa Osram NB Plus, ki imajo podaljšano dobo delovanja? Si se kej o njih zanimal?
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 05. Januar 2012, 23:47

Super predstavitev.
Tudi sam sem že delal take primerjave, pa se je najbolj obnesel Xsenon.

Pri Golfu pa se je menjava luči ogromno poznala iz H1 na H7, pa drugačna parabola.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 433
Kraj: obala

Odgovor Avtor: TedyBi » 06. Januar 2012, 09:47

Moj glas gre Philipsu X-treme. VEEEEEEEEELIIIIIKO daljša življenska doba kot NB. Sprobano!

Bravo za predstavo!
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Januar 2012, 09:47

strojnik005 napisal/-a:Danci kaj pa Osram NB Plus, ki imajo podaljšano dobo delovanja? Si se kej o njih zanimal?
Osram NB (brez Plus) sem že imel in razen zelo kratke življenske dobe H7 žarnic so bile kar OK. Ker naj bi 'Plus' imele enake svetilne lastnosti kot 'stare' NB, jih v test nisem vključil, saj so H1 (dolge) že bile Osram NB.

Je pa seveda res, da se svetilnost žarnic s starostjo manjša, tako da primerjava Osram NB vs. Philips Xtreme Vision ni bila najbolj fer.

Če te 'super-duper' žarnice ne bi bile tako drage, bi nabavil tudi nove Osram NB Plus, pa še ene H1 's pumpe', pa naredil vse primerjave.

D.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Januar 2012, 09:52

Thomas22 napisal/-a:Super predstavitev.
Tudi sam sem že delal take primerjave, pa se je najbolj obnesel Xsenon.
Se strinjam, če zamenjaš cel žaromet oz. vgradiš en cel modul.

Če pa v originalnih žarometih uporabiš 'HID kit', pa so rezultati vprašljivi - že res, da je svetlobe ohoho ogromno, oblika snopa je pa največkrat neuporabna (sprobano na vsaj 4 različnih vozilih.

Nekaj več uspeha naj bi bilo pri žarometih z lečo, čeprav je tudi tam načeloma slabše, kot z žarometi, ki so že v osnovi predvideni za HID.
TedyBi napisal/-a:Moj glas gre Philipsu X-treme. VEEEEEEEEELIIIIIKO daljša življenska doba kot NB. Sprobano!

Bravo za predstavo!
'NB' ali tudi 'NB Plus'? Osram se je namreč zavedel težave z življensko dobo, zato so naredili 'NB Plus', pri katerih naj bi to odpravili...

D.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TedyBi » 06. Januar 2012, 09:53

Moj gozdarček ima Xsenon in je res najboljše. Če pa sam delaš predelavo pa prvič ni poceni, da imaš po predpisih (ne samo HID kit). Tako mi cena za X-treme ni pretirana za boljšo vidljivost.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 06. Januar 2012, 09:55

Bi-xenon v mojem Legacyju dela prima, najboljša svetilnost v teh starih lučeh. Na parabolah se nič ne pozna, policaji pa tudi nič ne težijo.

So pa luči poleg zavor najpomembnejša stvar za varno vožnjo.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TedyBi » 06. Januar 2012, 10:03

Kot napisano "NB".
Imam, imel razne kombinacije navadne/NB, NB/X-treme, vse NB, vse X-treme. Navadne se še vedno nekje valjajo, NB že vse večkrat zamenjane, X-treme "prva vgradnja".

Če bi katerega zanimala primerjava žarometa Forester 2007 z Xsenonom, ki nima leče (original). Skratka v čem se razlikujeta žaromet navaden/Xsenon?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Januar 2012, 11:19

Thomas22 napisal/-a:Bi-xenon v mojem Legacyju dela prima, najboljša svetilnost v teh starih lučeh. Na parabolah se nič ne pozna, policaji pa tudi nič ne težijo.
Verjamem, da 15-20m pred avtom vse izjemno svetlo, vendar zaradi tega na 40m ne vidiš več ničesar (razen odsevnikov).

Sam sem imel bi-xenon kit, na dveh mojih vozilih in nato še na dveh drugih, pa je rezultat bil vedno isti - neuporabno. Poleg tega pa slepiš ostale udeležence, kar tudi ni ravno 'varno'.

Se strinjam, da so luči za varno vožnjo zelo pomembne - zato pa sem proti HID kitom.
TedyBi napisal/-a: Če bi katerega zanimala primerjava žarometa Forester 2007 z Xsenonom, ki nima leče (original). Skratka v čem se razlikujeta žaromet navaden/Xsenon?
Halogenska in HID 'žarnica' se kot vir svetlobe precej razlikujeta. Zato je žaromet lahko oblikovan za eno ALI drugo.

Poleg tega HID svetila proizvajajo 3x več svetlobe pri cca. 60% električne moči - in če zaradi neustreznega žarometa svetloba ni pravilno odrezana (cut-off), to pomeni 3x močnejšo motnjo nasproti vozečim... Prav zato morajo imeti vozila s HID žarometi pranje in avtomatsko regulacijo višine snopa.

Nekaj več se da prebrati in videti na tej spletni strani:

http://www.danielsternlighting.com/tech ... sions.html

D.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 06. Januar 2012, 12:29

http://dastern.torque.net/Photometry/filamentarc.jpg

kot je napisal danci - HID v navadnih zarometih:
-narobe porazdeli svetlobo(intenziteta svetlobe se vidi na slikci, ce je zaromet narejen da vzema iz centra bo to pri HID napacn zaromet - neglede na dejstvo da je oblocni plamen na enakem mestu kot zarilna nitka)
-posledica zgornje tocke je presvetlitev ceste v blizini avta in otocki "teme" v daljavi(kamor je zaromet v originalu na halogenu dal najvec svetlobe)
-posledica prve tocke je tudi prekomerno sleplenje nasproti vozecih
-zaradi povecanega svetlobnega toka je cistost lece se bolj pomembna kot pri halogenu (obicajno halogen nima pranja)
-in da ne omenjam da ob srecanju ta plavih(ki majo slab dan) gredo table, ti pa na tech pregled odkoder prides obcutno lazji

ni neka huda kriza na VSEH zarometih, vendar zgornje tocke bolj ali manj veljajo!

kot je reku danci - zaradi varnosti HID na halogen parabole raje ne, menjavanje kompletnega modula halogen->HID pa komot(kar se tice varnosti, ta plavi/homo pa vemo kak gre pr nas :S )

Uporabniški avatar
podreberek
Član Subaru kluba
Prispevki: 1120
Kraj: Laško okolica
Kontakt:

Odgovor Avtor: podreberek » 06. Januar 2012, 14:26

Meni na 4 mesce crkujejo žarnice za kratke luči. Prva na sopotnikovi mi je crknala po pol leta potem pa na 4 mesce.

Bi te žarnice rešile ta problem ali je mogoče v kakšni napeljavi napaka glede na to da je avto skoraj nov.
kam pa pridemo brez listka redarske službe in subaruja ??

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov