Predelava na plin, učinki na motor
Tudi moj Fori (letnik 2001) je bil plinjačina celo življenje, neka nizozemska plinska naprava ampak ne Prins, sem težil Kržiču, kako je s temi ventili in mi je rekel da dokler dela kot urca ni treba nič nastavljati.
Torej 240 kkm, večinoma na plin, brez najmanjšega problema, potem je šel naprej in novi lastnik se ni še nič pritožil, da bi kaj falilo.
Se pa zavedam da je to pač zgolj ena od izkušenj, čisto možno, da na "zegnerski" strani skale ...
Torej 240 kkm, večinoma na plin, brez najmanjšega problema, potem je šel naprej in novi lastnik se ni še nič pritožil, da bi kaj falilo.
Se pa zavedam da je to pač zgolj ena od izkušenj, čisto možno, da na "zegnerski" strani skale ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
Debata splošno o plinu je tale viewtopic.php?t=3966, viewtopic.php?t=3130&highlight=plin
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Notranja prevleka naj bi bila iz grafita - grafitni prah v barvi. Vsaj tako mi je rekel en serviser, ko sem se zanimal za vgradnjo v foresterja. Seveda sem vse opustil, ker mi nekak ne diši nastavljat ventilov na 40.000km in se ukvarjat s povečanimi porabami olja, ter posledičnim uničenjem mašine.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Še strokoven odgovor glede pojava prahu:
Kolikor jst vem je v tem plinu večinoma propan in pa butan, ki pa nista neki korozivna in poleg tega načeloma pošiljke ne vsebujejo žvepla, saj so v plinu nižje frakcije plinastih ogljikovodikov, tako da s tega stališča ne bi smel bit kakega prahu. Obstaja pa vrjetnost, da je bla kaka slaba (manj obdelana) pošiljka plina iz cenejših območij (temu Petrol reče dobiček), ki je vseeno vsebovala kak koroziven H2S… in pa vlago in so bli tako potem pogoji za korozijo zagotovljeni…druga varianta bi biv pa slab material oz. neprimeren material iz katerega je rezervoar oz. material ni bil predobdelan za visoke tlake (toplotna obdelava-popuščanje napetosti…)- material popušča pri tlačnih vplivih. Lahko pa da je biv material umazan že prej pa se je šele sedaj opazil prah-umazanija…nimam kakih bolj konkretnih idej.
Kolikor jst vem je v tem plinu večinoma propan in pa butan, ki pa nista neki korozivna in poleg tega načeloma pošiljke ne vsebujejo žvepla, saj so v plinu nižje frakcije plinastih ogljikovodikov, tako da s tega stališča ne bi smel bit kakega prahu. Obstaja pa vrjetnost, da je bla kaka slaba (manj obdelana) pošiljka plina iz cenejših območij (temu Petrol reče dobiček), ki je vseeno vsebovala kak koroziven H2S… in pa vlago in so bli tako potem pogoji za korozijo zagotovljeni…druga varianta bi biv pa slab material oz. neprimeren material iz katerega je rezervoar oz. material ni bil predobdelan za visoke tlake (toplotna obdelava-popuščanje napetosti…)- material popušča pri tlačnih vplivih. Lahko pa da je biv material umazan že prej pa se je šele sedaj opazil prah-umazanija…nimam kakih bolj konkretnih idej.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
- impreza911
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 1369
- Kraj: Gornja Radgona
Eno vprašanje, si že ugotovil kaj je bilo narobe z avtom?Kanumlc napisal/-a:Meni pa še zdaj ni jasno, ob tolikšnem prebiranju še nisem našel točno določenega srvisnega intervala oz. prevoženih kilometrov, katerih naj bi se nastavljalo ventile, če je avto na plin.
Imam imprezo letnik 06, BRC napeljavo vgrajeno leta 06. In do zdajšno nastavljanje je bilo pri 105.000km, trenutno jih ima 186.000km in rečeno mi je bilo, da naj bi se nastavljalo ventile ob menjavi jermenov?
Po tem sodeč, naj bi se sami nastavljali? Je to res?
Bil sem pri Kržiču ko je bil servis za opravit in mi je dejal, da bodo ventile nastavili samo če bo potrebno. In očitno NI bilo porebno.
Avto, mi trenutno deluje brez napake na plin, razen na bencin občasno ob določenih obratih nima moči. To je kriv senzor pretoka zraka vrjetno?
Subaru Impreza RS
Prah je iz umazanega plina, ki ga natankaš in ne iz tvojega rezervoarja. Ste kdaj videli nerabljen rezervoar? To je čisto ko suza. Ste kdaj videli rezervoar po 1 letu? Notri je na dnu voda in polno smeti.Thomas22 napisal/-a: Omenjal si prah, ki se je izločal v rezervoarju. Ta prah je potem potoval skozi motor.
Če malo karikiram je to tako kot bi v motor vsul mivko. Ampak v tem primeru bi motor slej ko prej zaribal. Zakaj je pri tebi žrlo le olje brez dimljenja skozi izpuh? Se pravi, da so bili cilindri in bati ok.
Res možno da je šlo za kako kemično reakcijo. bom prav sodelavca kemika vprašal po tem.
Poraba olja po vožnji na plin je posledica obrabe ležišč in vodil ventilov (ki se ne na plin ne mažejo, tako kot bi se morali). Poraba lahko naraste do 1L in več 1000km, ne da bi pri tem videl moder dim. Ta se vidi včasih samo ob zagonu takega avta.
Nemiren tek motorja je posledica slabega zapiranja ventilov, poslabšanja kompresije. Vse to je posledica požiranja in izgorevanja ležišč ventilov, ker materiali v modernih motorjih niso prilagojeni bolj vročemu in počasnejšemu izgorevanju mešanice plina v primerjavi z bencinom. In pa, če ventilov ne nastavljate vsaj na 30.000km. Nekateri motorji imajo ležišča ventilov prilagojena za vožnjo s plinom (pri subaruju mislim, da je oznaka F na 5. mestu oznake motorja) in tam je treba ventile štelati na 100.000km. To so recimo nemški Ecomatic modeli in italijanski Bi-fuel modeli. Ampak to je vse post-market predelava. Nemški predelovalci celo pri predelavi zamenjajo ležišča ventilov za trša, ampak taka predelava stane precej več. O tem sem bral v nemškem Autobildu. Vprašanje, kdaj se izplača (?).
Vgraditelj pri vsem tem niti ni tako pomemben. Praviloma nobenemu ne uspe v prvo vgraditi plina tako, da bo vse delalo čisto enako kot na bencin. Tako da vgraditelj se načeloma vedno uči. Za vsak avto posebej. Redko naredi vgraditelj usodno napako.
Razen seveda, če popravi lučko Check engine (CEL) tako, da jo enostavno odklopi
a) napako popravi tako da zmapira motor oz. se pelje pri različnih rpm in različnih obremenitvah in primerno nastavi čase odpiranja plinskih ventilov ob hkratnem opazovanju vrednosti lambda.
b) ali pa, da veliko hitreje "odpravi napako" tako, da enostavno fizično izklopi lučko za motor CEL - to je posebej uporabno pri prodaji avta naprej
(upam, da takih vgraditeljev pri nas ni več)
Suma sumarum:
Bolj pomemben od vgraditelja in vrste naprave je po mojem mnenju stil vožnje - obrati in obremenitev in sistem za mazanje ventilov. Jaz vozim na plin po avtocesti zato le izjemoma, ker imam pri 130km/h že 4100 obratov v zadnji prestavi. To je po temperaturi približno tako, kot bi z bencinom žgal na več kot 5100 obratov. Koliko bencinskih avtov bi to na dolgi rok zdržalo?
LP
Ne, žau še nisem imel časa, da bi poizkusil odpravit napako. Se pa večinoma vozim le na plin, ker le te izgube moči ni občutiti.impreza911 napisal/-a:Eno vprašanje, si že ugotovil kaj je bilo narobe z avtom?Kanumlc napisal/-a:Meni pa še zdaj ni jasno, ob tolikšnem prebiranju še nisem našel točno določenega srvisnega intervala oz. prevoženih kilometrov, katerih naj bi se nastavljalo ventile, če je avto na plin.
Imam imprezo letnik 06, BRC napeljavo vgrajeno leta 06. In do zdajšno nastavljanje je bilo pri 105.000km, trenutno jih ima 186.000km in rečeno mi je bilo, da naj bi se nastavljalo ventile ob menjavi jermenov?
Bil sem pri Kržiču ko je bil servis za opravit in mi je dejal, da bodo ventile nastavili samo če bo potrebno. In očitno NI bilo porebno.
Avto, mi trenutno deluje brez napake na plin, razen na bencin občasno ob določenih obratih nima moči. To je kriv senzor pretoka zraka vrjetno?
Ne vem, najprej bom, ko bom... poizkusil iz čičenjem maf senzorja.
Sem pa opazil, da pri dokaj hladnem motorju, ko menjam prestavo in držim sklopko, padejo obrati skoraj do nule in se potem povspnejo malo čez 1000 in spet padejo. To mi je tut nekam sumljivo
Po mojem bi slab oz. zapacan MAF senzor enako napako naredil pri plinu. Očistiš ga seveda lahkoKanumlc napisal/-a:Ne, žau še nisem imel časa, da bi poizkusil odpravit napako. Se pa večinoma vozim le na plin, ker le te izgube moči ni občutiti.impreza911 napisal/-a:Eno vprašanje, si že ugotovil kaj je bilo narobe z avtom?Kanumlc napisal/-a:Meni pa še zdaj ni jasno, ob tolikšnem prebiranju še nisem našel točno določenega srvisnega intervala oz. prevoženih kilometrov, katerih naj bi se nastavljalo ventile, če je avto na plin.
Ne vem, najprej bom, ko bom... poizkusil iz čičenjem maf senzorja.
Sem pa opazil, da pri dokaj hladnem motorju, ko menjam prestavo in držim sklopko, padejo obrati skoraj do nule in se potem povspnejo malo čez 1000 in spet padejo. To mi je tut nekam sumljivo
Težave z vrtljaji v prostem teku so sicer velikokrat posledica zamazanega ventila za prosti tek (IACV).
Težave, ki jih opisuješ, so lahko tudi posledica umazane ali okvarjene črpalke za bencin ali pa zapackanih bencinskih injektorjev. Črpalka za bencin je velikokrat fuč pri avtih predelanih na plin, ker se notri nabira neka taka svinjarija, kot nek gumij. Črpalka se zato pregreva, posebej če imaš notri malo bencina, in potem crkne.
Bencinski injektorji pa se pri dolgotrajni vožnji na plin tudi lahko pregrevajo in zapackajo. Zato se na vsake toliko časa svetuje - npr. na vsak pol leta, da skuriš tanka ali dva bencina.
LP
Tako je. Predvsem japonski (mazda, honda) in nekateri nemški (ford, opel).hrib napisal/-a:Perezvon: Se mi je zdelo da imaš v mislih novejše motorje, ki imajo kakovst ventilov,&ležišč slabšo kot starejši motorji ter nimajo samonastavljivih ventilov.
Ne vem, zakaj ne delajo več avtov s samonastavljivimi ventili?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov