Predelava na plin, učinki na motor

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 22. November 2011, 06:14

Drgač obstajajo svečke, k so namenjene vožnji s plinom... klik

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 22. November 2011, 22:08

nalim napisal/-a:Da ne bo kdo rekel, da samo govorimo, še materialni dokaz #1:

http://www.shrani.si/t/L/S1/1c4cqsEq/dsc001622.jpg

Avto, ki je sproduciral to svečko, je na plin količinsko porabil 15-30% več goriva, kot na bencin.
Do takrat, ko je začel žret olje (po cca. 65.000km na plin), je motor deloval bolj ali manj normalno.
Milan glede na to, da te poznam, pa da tole ni ravno iz trte zvito, nam posreduj še malo podatkov. Mogoče je kak detajl, ki še ni bil omenjen.

Karli tudi tvoje mnenje želim slišati, ker si veliko motorjev dal skozi roke, pa me zanima zakaj si proti plinu.

Nekako sem pa načel to temo, ker sam razmišljam v vgradnji, predvsem zaradi EKO razlogov.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4125
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 22. November 2011, 22:21

Eko avto je kremenčkovi stil ;-) vse ostalo samo malo omili zadevo al je pa clo pesek v oči.

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 22. November 2011, 22:26

Ne, ne, dejmo zdej o škodljivih učinkih plina na motor ...

nalim
Uporabnik foruma
Prispevki: 68

Odgovor Avtor: nalim » 22. November 2011, 22:43

Pa dajmo. Predelava pri BHS Maribor na EasyJet od AutoGas Italia se je zgodila 2005. Jaz sem dal predelat 5let staro Mazdo 2.0i, znanec pa skoraj novega Nissana 1.8. Po preverjanju je dal predelovalec zagotovilo, da sta oba motorja pripravljena na plin in ne rabita mazanja ventilov. Oba avta sta bila primarna družinska avta.
Po nekaj otroških boleznih so meni avto nastavili tako, da tudi ob vožnji brez pospeševanja ni cukal.
Potem je minilo približno 60.000 srečnih km. Brez večjih težav, z kar nekaj višjo porabo od obljubljenih +5%, a še vedno se je splačalo. Odtegovale so se objemke na na novo dodanih T-spojih za vodne cevi, a po menjavi za rabljene Mercedesove se je tudi to nehalo. Čiščenje in po potrebi menjava filtrov se je preventivno delalo na 5000km, saj je rezervoar zaradi reakcije s plinom izločal grafitu podobno snov - šlo je za izredno fin prah.
Tamo po 60.000km pa se je začelo: poraba olja se je pričela večati do 4litre/1000km! Avto ni kadil čisto nič, olje pa izginevalo! Kmalu za tem je motor pričel z rahlim nemirnim tekom - kriv je bil izpušni ventil, ki ni čisto zapiral (vgrajevalec plina me ni opozoril, da je treba prepoloviti interval nastavljanja ventilov).
Ker se nisem šel polovičarstva, sem dal porihtat glavo, zamenjal obročke, ojnične ležaje in vse, kar spada zraven. Poraba olja je sicer padla, a še vedno je bilo potrebno doliti 2-3dl na 1000km.

V približno istem času je znancu pričel nagajati Nissan. Žal je on imel manj sreče in je moral po dobrih 60.000km na plin moral narediti veliko generalko, saj je motor šel v franže.

Medtem sem vrtal pri drugih plinaših in tu in tam je kateri res potožil, da se je po vgradnji plina občutno povečala poraba olja.
Izjeme so bili taksisti, ki večno časa zelo malo obremenjujejo motorje in lastniki avtov z velikimi motorji, ki se zelo umirjeno vozijo na dolge proge (konkretno lastnik Audija A8 4.2 V8 se je tedensko vozil v Nemčijo, porabil je celo manj plina kot bencina, a ni vozil hitreje, kot 120km/h ).

Vzorec, ki ga je bilo zaslediti, je bil ta, da če avto voziš dinamično, se bo na dolgi rok zaradi lokalnih pregrevanj (plin očitno slabše hladi zgorevalni prostor, kot bencin) povečala obraba in poraba olja.
Žal pri avtih nad 1500kg šibkejši motor (govorim o 110-120KM) zahteva več priganjanja za dinamično vožnjo, ki pri vožnji na plin pusti posledice, na bencin pa ne.

nalim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: nalim » 22. November 2011, 22:57

Pa še kratek epilog: ko potegnem črto, bi se stroški popravila še sprijaznil, jezilo me je počasno odkrivanje dejanskih vzrokov, nekaj časa sem bil brez zanesljivega avta, BHS Maribor je medtem propadel in nisem mogel uveljavljati vsaj delnega povračila škode.

Poleg tega se je pričela rušiti cena plina in razmerje ni bilo več 1:2.
Avto sem prodal, kupca pred nakupom seznanil z vsem, kar je bilo na avtu delano, a se ni dosti sekiral, saj je rekel, da namerava avto zvoziti. Z njim se vozi še danes, manjša poraba olja je ostala, a avto slaba 3 leta po osvežitvi še vedno dela.

Ker ne delam dosti km, sem kupil živahnega 4x4 bencinskega enoprostorca in uživam vsakič, ko sedem vanj. :)

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 22. November 2011, 23:15

Mogoče si pa imel le smolo z firmo, ki ti ni dobro vgradila plina in te ni seznanila z dodatnimi stvarmi. Od leta 2005 pa do danes pa so zadeve napredovale in ravno ti tbi bil pravi, da preveriš, če se sedanjim sistemom (multi točkovni naprimer) stvari ponavljajo.

Kam misliš, da je olje zginjalo? Misliš, da se je porabljalo pri mazanju ventilov, glede na to, da ti niso vgradili dodatnega mazanja?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 22. November 2011, 23:24

saj je rezervoar zaradi reakcije s plinom izločal grafitu podobno snov - šlo je za izredno fin prah.
rezervoar plina? če da - torej ene vrste korozija?
Fiat.
Brez panike.

nalim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: nalim » 22. November 2011, 23:25

Thomas22 napisal/-a:Mogoče si pa imel le smolo z firmo, ki ti ni dobro vgradila plina in te ni seznanila z dodatnimi stvarmi. Od leta 2005 pa do danes pa so zadeve napredovale in ravno ti tbi bil pravi, da preveriš, če se sedanjim sistemom (multi točkovni naprimer) stvari ponavljajo.

Kam misliš, da je olje zginjalo? Misliš, da se je porabljalo pri mazanju ventilov, glede na to, da ti niso vgradili dodatnega mazanja?
Sistem je bil moderen, multi point, common-rail zadeva, ustrezno močan uparjalnik, ... Smole s firmo je bilo nekaj, a je bilo podobne izkušnje zaslediti tudi drugje. Osebno bi od proizvajalcev pogojno zaupal PRINSu, to pa je tudi vse.

Tisto o porabi olja za mazanje sem se tudi sarkastično hecal. :)

Problem je po moje še ta, da se vgradnje plinskih naprav lotevajo večinoma pocarski mehaniki, brez osnovnega znanja o tuningu motorjev! Ker pisanje plinskih map je še najbližje mapiranju motorja pri klasičnem tuningu, tu pa vem, koliko znanja in izkušenj je treba.

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 23. November 2011, 07:58

Milan hvala za konstruktivno debato (upam, da bo še komu drugemu pomagala). Če sem vse prav zastopil, naj sistem ne bi bil pravilno vgrajen, oziroma, bi ti morali po vgradnji zmapirati tudi program računalnika. In seveda dodati tudi dodatno mazanje.

Mislim, pa da še nismo odkrili vzroka za povečano porabo olja. Tudi Gorazdova misel je lahko prava. Omenjal si prah, ki se je izločal v rezervoarju. Ta prah je potem potoval skozi motor.
Če malo karikiram je to tako kot bi v motor vsul mivko. Ampak v tem primeru bi motor slej ko prej zaribal. Zakaj je pri tebi žrlo le olje brez dimljenja skozi izpuh? Se pravi, da so bili cilindri in bati ok.
Res možno da je šlo za kako kemično reakcijo. bom prav sodelavca kemika vprašal po tem.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 23. November 2011, 08:19

Tist nissan motor bi že sam po sebi crknu pri 100.000km, vem za almerine motorje po letu 2001 naprej. Ti so žrli olja zaradi napake v izdelavi in tudi nerešljiv problem je bil :?

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 23. November 2011, 16:53

Moj fotr je meu v Carismi 1.6 (Lovato) plin in mazanje ventilov, naredu je 200.000km. Poraba plina je bla 7L/100km, poraba olja, 1-2dl na 10.000km, isti sistem je zdej prestavu v passata 1.8T in ma 8-9L porabo in vse dela tko k je treba. Jst mislm, da je vedno več plinskih šalabajzerjeu k sam lapajo, da zaslužjo, ostalo jih ne briga. Aja, Carisma je mela 380.000 k jo je prodau in zdej veselo naprej dela na bencin.

nalim
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: nalim » 23. November 2011, 19:34

Thomas22 napisal/-a:Milan hvala za konstruktivno debato (upam, da bo še komu drugemu pomagala). Če sem vse prav zastopil, naj sistem ne bi bil pravilno vgrajen, oziroma, bi ti morali po vgradnji zmapirati tudi program računalnika. In seveda dodati tudi dodatno mazanje.

Mislim, pa da še nismo odkrili vzroka za povečano porabo olja. Tudi Gorazdova misel je lahko prava. Omenjal si prah, ki se je izločal v rezervoarju. Ta prah je potem potoval skozi motor.
Če malo karikiram je to tako kot bi v motor vsul mivko. Ampak v tem primeru bi motor slej ko prej zaribal. Zakaj je pri tebi žrlo le olje brez dimljenja skozi izpuh? Se pravi, da so bili cilindri in bati ok.
Res možno da je šlo za kako kemično reakcijo. bom prav sodelavca kemika vprašal po tem.
Motor je bil Mazdin FS, sicer zelo zanesljiva zadeva. Mapiranje je del postopka vgradnje, kjer lahko gre vse narobe. In mapiranje brez širokopasovne lambda sonde je le tavanje v temi.

Fini prah sta prestrezala filta zato dvomim, da ga je kaj dosti prišlo dalje.
Uničeni so bili oljni obročki na batih, zato je olje uhajalo v zgorevalni prostor. Glede porabe olja pa mi je pred kratkim kapnilo, da bi lahko izgorelo brez dima - kolega doma kuri na odpadno olje in ima tako učinkovito izgorevanje, da se na dimniku sploh ne voha ali vidi, kaj kuri v peči.

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 890
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 23. November 2011, 23:30

Meni pa še zdaj ni jasno, ob tolikšnem prebiranju še nisem našel točno določenega srvisnega intervala oz. prevoženih kilometrov, katerih naj bi se nastavljalo ventile, če je avto na plin.
Imam imprezo letnik 06, BRC napeljavo vgrajeno leta 06. In do zdajšno nastavljanje je bilo pri 105.000km, trenutno jih ima 186.000km in rečeno mi je bilo, da naj bi se nastavljalo ventile ob menjavi jermenov?
Po tem sodeč, naj bi se sami nastavljali? Je to res?
Bil sem pri Kržiču ko je bil servis za opravit in mi je dejal, da bodo ventile nastavili samo če bo potrebno. In očitno NI bilo porebno.
Avto, mi trenutno deluje brez napake na plin, razen na bencin občasno ob določenih obratih nima moči. To je kriv senzor pretoka zraka vrjetno?

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 24. November 2011, 00:07

Komu ideja od kje fini prah?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov