Nakup fotoaparata

Vse kar ne paše v ostale teme...
NejcT
Uporabnik foruma
Prispevki: 208
Kraj: Polnomad
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 26. Avgust 2011, 12:31

DSLR zahtevajo od uporabnika tudi več znanja. Če si pripravljen na to potem vzami DSLR, ne bo ti žal. Boljše ostrine, kontrasti, uporabnost v slaši svetlobi (kar je vse odvisno tudi od objektivov)... je pa res, da 18-105mm v konkretnem primeru ni najboljša leča. (lastne izkušnje). Poglej še za kakšen rabljen Nikon D60, D40x, ki so za začetnike zelo dobra izbira. Nimajo pa te zadeve video načina. Mogoče rabljen D3000, D5000? Govorim za Nikon, ker ga tudi sam uporabljam. Canon ima prav tako dobre fotoparate, prednost canona je v objektivih, ki so malenkost boljši. (Sploh tisti v nižjem cenovnem razredu). Tako kot je nekdo že omenil, pri teh znamkah pač ne moreš zgrešit.

Če bi rad slikal predvsem na avtomatiko, poleg tega pa potrebuješ tudi video način vprašaj Vrecho za mnenje o njegovem Canonu G11. Tudi navedeni lumixi in podobni kompaktni fotoaparati so dobra izbira za potovanja in normalno fotografiranje. Je pa nesmiselno kupovati DSLR, da potem slikaš na avtomatiko...

LP Nejc

Nidjo
Novinec
Prispevki: 14

Odgovor Avtor: Nidjo » 26. Avgust 2011, 12:55

Če ti je kaj v pomoč pri odločanju sem jaz svojo dilemo rešil nekako takole.

za boljše fotografije sem si skupi Olymupus PEN EP-L1, za tisto hitro fotografiranje pa sem si kupil kompakta do 100€.

za DSLR pa se nisem odločil iz razloga katerega je navedel NejcT, in pa ker so preveliki.

LP

Uporabniški avatar
Galaxy
Uporabnik foruma
Prispevki: 276
Kraj: Žalec

Odgovor Avtor: Galaxy » 26. Avgust 2011, 12:58

Aja še to, slikanje na avtomatiki z DSLR, sem mislil dokler se uporabnik ne navadi na manual. Drugače pa je vsekakor potrata denarja, da bi zaradi avtomatike kupil DSLR. Po drugi strani pa če vzame DSLR mislim, da mu na dolgi rok ne bi bilo žal (fotografija na nek način zasvoji). Je pa tudi razlika v ceni.

Prednost DSLR je, da imaš ročno + avtomatsko nastavitev
Slabost pa je cena + kup dodatne opreme
STi - Sportska Turbo Impreza

NejcT
Uporabnik foruma
Prispevki: 208
Kraj: Polnomad
Kontakt:

Odgovor Avtor: NejcT » 26. Avgust 2011, 15:50

Galaxy napisal/-a:Aja še to, slikanje na avtomatiki z DSLR, sem mislil dokler se uporabnik ne navadi na manual. Drugače pa je vsekakor potrata denarja, da bi zaradi avtomatike kupil DSLR. Po drugi strani pa če vzame DSLR mislim, da mu na dolgi rok ne bi bilo žal (fotografija na nek način zasvoji). Je pa tudi razlika v ceni.

Prednost DSLR je, da imaš ročno + avtomatsko nastavitev
Slabost pa je cena + kup dodatne opreme
+1 na tole. Na potovanje nikoli ne vzamem več kot 2 objektiva. Tudi torbe za to so grozno nepraktične, oziroma vsaj do sedaj še nisem našel nobene rešitve.

Druga zadeva je pa to, da nakup DSLR za seboj potegne še marsikaj. Na začetku si sicer navdušen nad razliko v kakovosti fotografije ampak čez čas to lahko postane jama brez dna. Novi objektivi, leče, baterije, stojala, sprožilci, fleš, programi, računalniki (ravno in samo zaradi fotografije sem trenutno v nabavi novega računalnika). Poleg tega bodo sčasoma potrebne predelave v programih najprej v Picasi, nato Lightroom in Photoshop, ki zahtevajo ogromno volje/časa ali pa tečaj kar seveda stane. Priznam, da kljub temu, da fotografiram že 5 leto na DSLR, prej pa še nekaj malega na film, še vedno gledam za poceni nadaljevalnimi tečaji Photoshopa...

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 26. Avgust 2011, 20:34

Nekaj opreme imam - če koga od Subarujevcem kaj zanima v praksi (Canon SLR), naj se mi javi. Z veseljem kaj pokažem ali razložim.
:-pivo :-f

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: Psssiho » 26. Avgust 2011, 21:29

gore napisal/-a:Nekaj opreme imam - če koga od Subarujevcem kaj zanima v praksi (Canon SLR), naj se mi javi. Z veseljem kaj pokažem ali razložim.
:-pivo :-f
Fajn bi blo, če bi se dobila, da v praksi vidim kako pa kaj :D
H6 je šel od doma :band

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 27. Avgust 2011, 07:20

Na ZS se dogovoriva ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 30. Avgust 2011, 09:27

Par razmišljanj ob prehodu iz DSLRja in kompakt: -> KliK <-
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
b.m
Uporabnik foruma
Prispevki: 396
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: b.m » 30. Avgust 2011, 12:56

Ravno danes je v Delu zanimivo pismo Dragana Arriglerja ->...najpomembnejši je vseeno fotograf...

Ta obsesija z DSLRji je že skoraj smešna, če dslrja "ne znaš uporabljat" so fotke z lahkoto slabše kot na kompaktu.
Hja, še en razlog zakaj imam pentaxa - prejšnij k200, ki je bil vstopni model je vodotesen, k5 tudi pa še ohišje je iz magnezija - v kombinaciji s zatesnjenim kit objektivom slikaš v vseh nalivih in sneženju :))
lp
2x Samara 1.5i, Impreza 1.6, Impreza outback 2.0, Outback 3.6

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 07. September 2011, 15:45

vrecha, zanimivo razmišljanje. Tudi jaz bi se odločil za G11 oz G12. Bi znal bit en pravi allrounder.
Kar se tiče pa CHDK pa samo potrjujem, nekaj najboljšega, kar je možno imet v fotoaparatu.
Nekaj mojih Timelapse igračkarij iz preteklosti:
Lake Bohinj
Kidanje
Snežko
Narcise

Velja pa omenit še možnost slikanja z 1/100000s. Z malo spretnosti dobesedno zamrzneš kapljice
https://lh4.googleusercontent.com/-kQ_E ... _3140c.jpg

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: Psssiho » 07. September 2011, 16:16

Sjamon kerega pa ti uporabljaš, ker so slike fantastične :D
H6 je šel od doma :band

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 07. September 2011, 20:19

Do predkratkim starejšega a naprednejšega kompakta Canon A610 in DSLR Canon 20D. Bo treba oboje nadgradit :-)

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. September 2011, 08:49

Sajmon, WaW! :shock: :.sup
Se zdi, da si tudi ti pristaš misli. da mora oprema slediti znanju in ne obratno. ;-)
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov