Nakup fotoaparata
DSLR zahtevajo od uporabnika tudi več znanja. Če si pripravljen na to potem vzami DSLR, ne bo ti žal. Boljše ostrine, kontrasti, uporabnost v slaši svetlobi (kar je vse odvisno tudi od objektivov)... je pa res, da 18-105mm v konkretnem primeru ni najboljša leča. (lastne izkušnje). Poglej še za kakšen rabljen Nikon D60, D40x, ki so za začetnike zelo dobra izbira. Nimajo pa te zadeve video načina. Mogoče rabljen D3000, D5000? Govorim za Nikon, ker ga tudi sam uporabljam. Canon ima prav tako dobre fotoparate, prednost canona je v objektivih, ki so malenkost boljši. (Sploh tisti v nižjem cenovnem razredu). Tako kot je nekdo že omenil, pri teh znamkah pač ne moreš zgrešit.
Če bi rad slikal predvsem na avtomatiko, poleg tega pa potrebuješ tudi video način vprašaj Vrecho za mnenje o njegovem Canonu G11. Tudi navedeni lumixi in podobni kompaktni fotoaparati so dobra izbira za potovanja in normalno fotografiranje. Je pa nesmiselno kupovati DSLR, da potem slikaš na avtomatiko...
LP Nejc
Če bi rad slikal predvsem na avtomatiko, poleg tega pa potrebuješ tudi video način vprašaj Vrecho za mnenje o njegovem Canonu G11. Tudi navedeni lumixi in podobni kompaktni fotoaparati so dobra izbira za potovanja in normalno fotografiranje. Je pa nesmiselno kupovati DSLR, da potem slikaš na avtomatiko...
LP Nejc
Aja še to, slikanje na avtomatiki z DSLR, sem mislil dokler se uporabnik ne navadi na manual. Drugače pa je vsekakor potrata denarja, da bi zaradi avtomatike kupil DSLR. Po drugi strani pa če vzame DSLR mislim, da mu na dolgi rok ne bi bilo žal (fotografija na nek način zasvoji). Je pa tudi razlika v ceni.
Prednost DSLR je, da imaš ročno + avtomatsko nastavitev
Slabost pa je cena + kup dodatne opreme
STi - Sportska Turbo Impreza
+1 na tole. Na potovanje nikoli ne vzamem več kot 2 objektiva. Tudi torbe za to so grozno nepraktične, oziroma vsaj do sedaj še nisem našel nobene rešitve.Galaxy napisal/-a:Aja še to, slikanje na avtomatiki z DSLR, sem mislil dokler se uporabnik ne navadi na manual. Drugače pa je vsekakor potrata denarja, da bi zaradi avtomatike kupil DSLR. Po drugi strani pa če vzame DSLR mislim, da mu na dolgi rok ne bi bilo žal (fotografija na nek način zasvoji). Je pa tudi razlika v ceni.
Druga zadeva je pa to, da nakup DSLR za seboj potegne še marsikaj. Na začetku si sicer navdušen nad razliko v kakovosti fotografije ampak čez čas to lahko postane jama brez dna. Novi objektivi, leče, baterije, stojala, sprožilci, fleš, programi, računalniki (ravno in samo zaradi fotografije sem trenutno v nabavi novega računalnika). Poleg tega bodo sčasoma potrebne predelave v programih najprej v Picasi, nato Lightroom in Photoshop, ki zahtevajo ogromno volje/časa ali pa tečaj kar seveda stane. Priznam, da kljub temu, da fotografiram že 5 leto na DSLR, prej pa še nekaj malega na film, še vedno gledam za poceni nadaljevalnimi tečaji Photoshopa...
Ravno danes je v Delu zanimivo pismo Dragana Arriglerja ->...najpomembnejši je vseeno fotograf...
Ta obsesija z DSLRji je že skoraj smešna, če dslrja "ne znaš uporabljat" so fotke z lahkoto slabše kot na kompaktu.
Hja, še en razlog zakaj imam pentaxa - prejšnij k200, ki je bil vstopni model je vodotesen, k5 tudi pa še ohišje je iz magnezija - v kombinaciji s zatesnjenim kit objektivom slikaš v vseh nalivih in sneženju
)
lp
Ta obsesija z DSLRji je že skoraj smešna, če dslrja "ne znaš uporabljat" so fotke z lahkoto slabše kot na kompaktu.
Hja, še en razlog zakaj imam pentaxa - prejšnij k200, ki je bil vstopni model je vodotesen, k5 tudi pa še ohišje je iz magnezija - v kombinaciji s zatesnjenim kit objektivom slikaš v vseh nalivih in sneženju
lp
2x Samara 1.5i, Impreza 1.6, Impreza outback 2.0, Outback 3.6
vrecha, zanimivo razmišljanje. Tudi jaz bi se odločil za G11 oz G12. Bi znal bit en pravi allrounder.
Kar se tiče pa CHDK pa samo potrjujem, nekaj najboljšega, kar je možno imet v fotoaparatu.
Nekaj mojih Timelapse igračkarij iz preteklosti:
Lake Bohinj
Kidanje
Snežko
Narcise
Velja pa omenit še možnost slikanja z 1/100000s. Z malo spretnosti dobesedno zamrzneš kapljice
https://lh4.googleusercontent.com/-kQ_E ... _3140c.jpg
Kar se tiče pa CHDK pa samo potrjujem, nekaj najboljšega, kar je možno imet v fotoaparatu.
Nekaj mojih Timelapse igračkarij iz preteklosti:
Lake Bohinj
Kidanje
Snežko
Narcise
Velja pa omenit še možnost slikanja z 1/100000s. Z malo spretnosti dobesedno zamrzneš kapljice
https://lh4.googleusercontent.com/-kQ_E ... _3140c.jpg
Sajmon, WaW!
:.sup
Se zdi, da si tudi ti pristaš misli. da mora oprema slediti znanju in ne obratno.
Se zdi, da si tudi ti pristaš misli. da mora oprema slediti znanju in ne obratno.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov