Zavorna luč - menjava ledic

Spremembe izgleda vozila, montaže avtoakustike, vgradnja alarmov, daljincev...
Odgovori
Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Zavorna luč - menjava ledic

Odgovor Avtor: irCAR81 » 24. Avgust 2011, 17:00

V tretji zavorni luči mi je crknlo par ledic (35 je vsega skupaj) in bi kar vse nabavil nove, zdej pa ne vem kako močne naj kupim, da ne bo prehuda za unga zadi. Najraje bi nekaj takega kot je že bilo notri, žal pa na ledicah ni nič napisano, so bele, po 5 jih je skupaj in imajo 220 ohm upor.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 24. Avgust 2011, 17:50

ledice ločiš po velikosti oz. premeru, največ jih je velikosti 5mm.
Predvidevam, da so prozorne svetijo pa rdeče ?.
To je vse kar rabiš, velikost in barvo svetlobe. Pri menjavi bodi pozoren na polariteto.

http://offroadlights.com.au/wp-content/ ... t-Bars.png
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Zavorna luč - menjava ledic

Odgovor Avtor: danci1973 » 24. Avgust 2011, 17:54

irCAR81 napisal/-a:V tretji zavorni luči mi je crknlo par ledic (35 je vsega skupaj) in bi kar vse nabavil nove, zdej pa ne vem kako močne naj kupim, da ne bo prehuda za unga zadi. Najraje bi nekaj takega kot je že bilo notri, žal pa na ledicah ni nič napisano, so bele, po 5 jih je skupaj in imajo 220 ohm upor.
Je v tej luči kaj elektronike ali so samo LED z napajanjem? Močnostne LED diode se ponavadi krmilijo s PWM (Pulse Width Modulation), saj tako dlje časa delajo z višjim tokom.

Če ni PWM, za začetek izmeri kolensko napetost obstoječe diode ter padec napetosti na 220 Ohm uporu.

Če pa je PWM, pa lahko eno delujočo diodo odlotaš, pa jo posebej premeriš .

Tako boš dobil osnovne parametre diode (kolensko napetost, delovni tok) in bo morda lažje najt kaj primernega...

D.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5497
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Avgust 2011, 06:47

Nas na faxu so učili, da če nima vsaka led-dioda svojega pred-upora, potem bojo slej kot prej vse crknile.....

Tudi moja praxa potrjuje nekaj takega...

Tko da če ma po pet LED-ic en upor, potem je tukaj neka fora....

Nisem se še tolk poglobil, kako in zakaj je lahko ponekje tko narjen da ma več ledic en upor, če kdo ve, lahko pove bom precej vesel... Googla se mi pa ne da brat :D

No, če koga zanima, mu lahko razložim zakaj vsaka potrebuje svoj predupor :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. Avgust 2011, 08:08

BackW00d napisal/-a:Nas na faxu so učili, da če nima vsaka led-dioda svojega pred-upora, potem bojo slej kot prej vse crknile.....
Upam, da to ni bil kak elektrotehniški fax... :roll:

Upor je tam zato, da omeji tok - pri zaporedni vezavi ga pač omeji za vseh 5 LED.

LED imajo glede na vrsto (barvo, material silicij/germanij/..., ...) določeno kolensko napetost in priporočen tok. Pomemben podatek je tudi svetilnost pri določenem toku:
  • navadne rdeče 1,7V / 30mA / 5mcd @ 10mA
  • svetle rdeče 2,0V / 30mA / 80mcd @ 10mA
  • rumene 2,1V / 30mA / 32mcd @ 10mA
  • zelene 2,2V / 25mA / 32mcd @ 10mA
  • visoko svetilne modre 4,5V / 30mA / 60mcd @ 20mA
  • super-svetle rdeče 1,85V / 30mA / 500mcd @ 20mA
Novejše tehnologije 'high-power' LED verjetno omogočajo višje tokove, verjetno pa imajo tudi drugačne kolenske napetosti in svetilnost.

Verjetno so tu tudi razlike med proizvajalci itd.

Če imajo te konkretne LED kolensko napetost 1,7V, pri petih to pomeni 8,5V - ostane torej še cca. 5,3V, kar potem mora biti padec napetosti na uporu.

Pri 220 Ohm uporu bi torej tok bil omejen na 24mA.
Nisem se še tolk poglobil, kako in zakaj je lahko ponekje tko narjen da ma več ledic en upor, če kdo ve, lahko pove bom precej vesel... Googla se mi pa ne da brat :D
Kot že rečeno - pri zaporedni vezavi to ni nič nenavadnega.
No, če koga zanima, mu lahko razložim zakaj vsaka potrebuje svoj predupor :D
Me zanima. ;-)

@irCAR81 - iz zgoraj napisanega je razvidno, da izbira novih LED ne bo preveč enostavna. Jaz bi to naredil tako, da bi eno od še delujočih odlotal in jo premeril (kolenska napetost se da zmerit z multimetrom).

Nato bi iz tega podatka izračunal tok, ki ga pri 5 takšnih LED določa 220 Ohm upor, nato izračunal upor, ki ga rabim, da bo ta ena LED delovala z enakim tokom...

Potem pa bi s takšnim uporom in LED šel v Conrad in preizkusil, katere LED bi svetile približno enako močno...

D.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 25. Avgust 2011, 09:16

Fotr je reku da nej kupm kakršne hočm (serijsko so bele, svetijo seveda rdeče), pa mi bo povedu kak upor bo treba dat. Problem je samo glede svetilnosti... na voljo je od 20mcd do 6cd in več. Jaz gledam bolj med 200mcd in 1.2cd, fotr pravi da ne rabim preveč močnih, jaz pa nebi rad padel v skrajnost da se podnevi nič ne vidi al pa da bi kdo za mano oslepel, zato sem tukaj vprašal če ima kdo kakšno idejo o svetilnosti "serijskih" ledic. Za ostalo mislim da mi bo fotr lahko pomagal, lotat pa ni problem, kako mislš da sm brez voltmetra ugotovu kaj ne dela? Ja vse sm odlotu dol pa mal testiru. Šele ko sm ugotovu da so uporčki problematični sem šel po metr, ker so tok zakurjeni da se ne vidi kakšne barve.

Naročal bi pa tukaj: http://www.ic-elect.si/b2c/led-5mm/led- ... 1-2cd.html
Kot sem gledal conradov katalog imajo slabše svetilnosti, kote in višjo ceno.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Avgust 2011, 09:32

Danci, krivo je predvsem gretje, ki pri diodah vseh vrst začne spreminjati kolensko napetost,(ker nimajo vse diode totalno identične kolenske napetosti in obnašanja okoli kolenske napetosti) s tem se začne delež tokov malce spreminjat(pri vzporedni vezavi seveda) in s tem ko se delež spremeni, da ena dobi malce večji tok, se s tem večjim tokom začne še bolj gret, in ker se bolj segreje, se ji še bolj spremeni koleno, s tem se ji poveča tok...itd itd dokler ena ne pregori, ostale dobijo 1/n večji tok, ki si ga razporedijo....in tako se spet zgodba nadaljuje, dokler ne crknejo vse diode....

Pri zaporedni vezavi, pa če crkne ena dioda, potem nehajo svetit vse, ki so zaporedno vezane. Kar je spet nesmisel.....

Tko nekak kot novoletne lučke. K sm jih ravno včeraj raj v kanto zabrisal, kot, da bi iskal ktera je crknala :D

Vem da morjo bit LEDice tokovno napajane ker si same napetost "nastavjo"...zdej če je fora samo zaporedne vezave, pol pa kul....
Edino bedno je, če ti ena crkne, potem ti vse v isti vrsti ugasnejo kar je klinc....

Ma nevem, jst dam raj upore spredaj in vežem vzporedno...ponavadi ne vežem več kot 1-5 ledic skupaj. Ker itak preveč svetijo.

Sam mam 3×120° ledico pod nogami kot osvetljavo nog, pa noro sveti. Vsak misli da mam neonke pod armaturko :)

Kje kupujete LEDice ?

Že pred časom sem mel enga Goloba iz MB ki mi je te ledice dilal....vse možne barve svetilnosti je mel....
Cene so ble napram drugim dilerjem precej ugodne pa še predupore mi je dal 0.25W 470Ohm zastonj....
Cena pa če se ne motim je bla okol 0.2€ po komadu....

Zadnjič sem hotu kupit lediode za števec avta presvetlit na drugo barvo pa me je skor na rit vrgl, k mi je ceno povedu :D

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 25. Avgust 2011, 10:24

To z gretjem je bolj problematično pri tistih ki so skor prižgane - kake dnevne luči, števec... zavore nekak ne držim skos.
V bistvu bi si marsikdo želel da bi jo več.

Če je sistem deloval 9 let, potem pa deloma nehal (3 seti od 7 so mrknli) zaradi dveh skurjenih uporov in ene odlomljene ledice ne vem zakaj nebi z novimi elementi še vsaj npr. 2-3 leta?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Avgust 2011, 11:08

Ko boš kupoval, samo pazi, da nebo prevelika kolenska napetost na diodi...ker v 12V lahko samo določeno število diod spraviš ki imajo 1.7-3.5V kolen....

12V oziroma 14.4V minus (število diod * koleno diode v Voltih) ne sme biti manjše od nič

12V-(n*1.7-3.5V)>0

Če boš mel 3.5V koleno neboš mogu 5 diod zaporedno vezat....
Če bo pa 1.7 pa lahko 5 vežeš.....
Delalo bo tolk dolg, dolker en element v zaproedni veji ne crkne.
Z gretjem nebi smel met težav v nobenem primeru, razen če bi narobe izračunal vrednost upora :)

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 02. September 2011, 16:39

Kupil sem ledice iz zgornjega linka - svetilnost 1.2 cd (v trgovini je potrdil da je to ok, nekje na nivoju ostalih luči) in 220 ohm upore. Najprej sem eno izmed ledic za test prilotal med stare... sveti za odtenek bolje močneje, na uč se niti tok ne opazi, bolj je razlika na beli steni... iz oddaljenosti 3m se starih pri dnevni svetlobi na beli steni ne vidi, nova pa pušča rdečo sled.
Nato sem zamenjal vse komplet in upore. Svetijo ravno prav.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov