Elektronsko cestninjenje

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
jernejm
Uporabnik foruma
Prispevki: 254
Kraj: Postojna
Kontakt:

Elektronsko cestninjenje

Odgovor Avtor: jernejm » 06. Februar 2010, 17:42

Na občem slovenskem multimedijskem portalu sem prebral novico, da prispele ponudbe za ec že ocenjujejo ter izbirajo ustrezno. Vse lepo in prav.
Temo pa odpiram, ker imam občutek, da je javnost popolnoma ravnodušna do spremembe cestninjenja. Če izvzamem osebno mnenje (sem namreč sila zadovoljen z obstoječi stanjem) ter argument države (40% povišanje prihodkov od cest) se mi zdi da gre pri cestninjenju za tak mali potuhnjen način nadzorovanja državljanov.

http://www.mojmikro.si/geekfest/v_vozil ... m_te_janez

Še zdaleč nisem pristaš raznoraznih teorij zarot, me pa moti da imajo vodilni (vstavi poljubno/katerokoli barvo) kerlci zelo poenostavljeno moč nadzora nad državljani. Dars postaja obveščevalna služba v najbolj pristni in osnovni obliki - kje si bil, kdaj si bil, kdo je še bil tam, ker imamo seveda povsod kamere pa tudi s kom si prišel, s kom pa odšel.

Ker nikjer ne opravljam nikakršne funkcije, se mi zdi, da za državo nisem ravno najbolj zanimiv subjekt, pa vendar bomo najbrž počasi vsi dobili preganjavico - verjetno takrat ko bo celotna stvar že postavljena in bomo dobili domov prvi račun, z detajlno ponazoritvijo potovanj v prejšnjem mesecu. Pa hecno bo ko ga bo treba pred ženo skrivat, da ne bo videla kje si bil v resnici :lol:
Če to ni vdor v zasebnost...ja, pol pač ni...minister Gregor (informacijski pooblaščenec) pa nič...

Udba, KGB, NSA, CIA, SOVA, MI9, vsak od navedenih bi bil zelo vesel takega sistema. Če se navežem še na argument o novem ZVCP - zna se zgoditi torej da se bo povečal promet na regionalnih cestah - pa se bomo spet praskali po glavi zakaj je tolko mrtvih/leto več :roll:
Wherever you go, there you are!

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 07. Februar 2010, 12:00

pa kazen boš lahko fasal za prehitro vožnjo :-P

u še dobro, da se nisem šla cepit, ker bi mi lahko kak čip poslali v žilo :lol:

pa saj nas že preko mobitela trekajo ;-)

Uporabniški avatar
jernejm
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: jernejm » 07. Februar 2010, 14:42

niva13 napisal/-a:pa kazen boš lahko fasal za prehitro vožnjo :-P
ja, fajn fora, ampak zaenkrat ni izvedljiva - mislim da so v Italiji pred leti naredili isto, da so torej s cestninske do cestninske točno izmerili maksimalen čas ki ga lahko porabiš za topato razdaljo. Če si prišel prej, si imel povprečno hitrost pač višjo od dovoljene in padla je kazen.

Italijani so se pa znajdli - po avtocesti so od ene do druge (večje ) cestninske pičili 180km/h, vmes pa so si vzeli 30min pavzo za malco, pa je bil problem rešen - pa na času za malco pršparaš :lol:

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 07. Februar 2010, 18:32

To velja za nadzor s kamerami in časom, gps pa opazi, da greš na malico vmes.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 07. Februar 2010, 20:35

no bolje, da ne pomislimo, da je uvedba novega sistema lahko spet samo način polnjenja nekaterih žepov :lol:

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1415
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 07. Februar 2010, 21:01

... gps pa opazi, da greš na malico vmes.
Elektronsko cestninjenje se da zanesljivo implementirati tudi tako, da te ne morejo slediti (sam GPS je samo sprejemnik, kot radio), samo da nekako mi smrdi, da takšne izvedbe ne bodo popularne, ko se bo odločalo, kako.

Vedno bolj pa mi diši ... emigracijaaaaaa, emigracijaaaaa, emigracijaaaaaa, emigracijaaaaa. Emigracijjajaja, Emigracijjajaja, emigracija, emigracija (na melodijo Bandiere Rose :lol: ).
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2456
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 07. Februar 2010, 21:04

Kako bojo pa naredili s tujci? Menda jih ne bojo ustavli na meji, jim našraufali gor gpse, potem pa spet dol :roll:

Uporabniški avatar
lupastro
Uporabnik foruma
Prispevki: 346
Kraj: Suhorje, brkini

Odgovor Avtor: lupastro » 07. Februar 2010, 21:28

italijani imajo na spodnjem delu elektornskih tabel (ne povsod) dve kameri za vsak vozni pas in te slikajo in izmerijo, ko se približuješ in oddaljuješ na točno določeni razdalji.

Uporabniški avatar
jernejm
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: jernejm » 08. Februar 2010, 09:04

ijuvan napisal/-a:Kako bojo pa naredili s tujci? Menda jih ne bojo ustavli na meji, jim našraufali gor gpse, potem pa spet dol :roll:
Sej to je spet en bistroumni nesmisel...cela evropa gre na elektronsko cestninjenje, amapk vsaka država ima svojo frekvenco, način merjenja, da o cenah ne govorimo...nekje piše da bi iz lizbone do stockholma rabu ene osem različnih "škatlc" za cestnino, tako da mi je to vse skp eno sranje.
Tujci ob uvedbi našega sistema pač ne bodo imeli teh napravc za e-cestninjenje. Tudi prav, bodo pa plačevali na cestninskih?!?!? A ni debata da jih bomo odstranli?!? Ker je v nasprotnem primeru vse skp korak nazaj na stanje ob ABC tablicah ispred par let!

Če bodo tujci morali kupovat tele oddajno/sprejemne napravce, bo kažin (ne bodo glih 0,75€), če jih bomo talali, bo še slabš.

Mi gre na jetra tole za*ebavanje s cestninami, en nej mi pove kaj je v praksi narobe s vinjetami (razen da jih prodamo manj)???

Zdej so zaposleni na darsu vsaj obdržali službe kot kontrolorji ipd. Kaj bodo delali 2013?

:roll:

P.S.

Srečnega pa zdravga na dan kulture!

Uporabniški avatar
awdfun
Član Subaru kluba
Prispevki: 376
Kraj: Vinje
Kontakt:

Odgovor Avtor: awdfun » 08. Februar 2010, 10:37

Meni gre tudi na živce nek nov nadzorni sistem, ki bo nadzoroval vse državljane kdaj in kam potujemo. Sam imam službeni avtomobil in pišem potne naloge. Že pri ABC se imel s temi nalogi polno dela, saj sem moral vsak čas uskladit s prehodi preko cestninske postaje. V osnovi to ni nič narobe toda vzelo mi je več časa. Davkarija lahko pošlje inšpekcijo, ki pogleda vse prehode čez cestninske postaje, potem pogleda tvoje potne naloge in ti zaračuna nekaj k€, ker si se zmotil v času in si prišel domo npr. pol ure kasneje kot je prehod preko cestninske postaje.
Sedaj, ko so vinjete, je vse enostavnejše in porabim manj časa z birokracijo. Z novim elektronskim cestninjenjem nam bodo spet naložili več dela. Če pa vprašaš birokrata bo pa rekel, da še enega človeka zaposlji za to. Njih nič ne briga naša konkurenčnost v Evropi in svetu. Oni imajo svojo službo in se jim j** za podjetja.
Tako upam, da bodo vinjete ostale čim dalj časa čeprav bi se še kaj podražile.
Impreza Sti 08

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov