Uvoz iz ZDA

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma
Prispevki: 24
Kraj: Medvode

Uvoz iz ZDA

Odgovor Avtor: jaka » 10. April 2009, 20:52

UVOZ avtomobila :54423
--------------------------------------------------------------------
1. Homologacija - tu je potrebno razlikovati ali gre za:
- uvoz novega avtomobila iz EU,
- uvoz rabljenega avtomobila iz EU,
- uvoz novega avtomobila izven EU (npr.ZDA),
- uvoz rabljenega avtomobila izven EU (npr.ZDA).

Za vsako od zgoraj navedenih alinej potrebujete raznična potrdila, skladnosti, certifikate, bla bla bla :-6o ...kar pa je tu največji problem, pa je neprestano "spreminjanje" te dokumentacije :-a (zgoraj navedene alineje veljajo na dan 12/2008).

2. DMV:
Verjetno vsi veste, da kratica DMV pomeni davek na motorna vozila. Verjetno nekateri veste, da je progresiven (do 12%), odmeri se na osnovo, ki mora vsebovati transportne stroške, carino...Večina pa vas verjetno ne ve, da je v Zakonu o DMV dopolnilni 6.B člen, ki je napisan tako, da si ga lahko vsaka referentka na šaltarju po svoje interpretira. :trtz

3. in potem ostane, le še davek na dodano vrednost (DDV)
---------------------------------------------------------------------------

Moja zgodba: Nakup novega avta iz ZDA (Subaru Tribeca) :-nzd

Zakaj sem se odločil za nakup v tujini in ne doma? :1111
Odgovor je preprost: možnost naročila konfiguracije po želji in ne VSE ali NIČ, slab USD, nižja osnova za davek = dobra cena. ;-)

Pred naročilom novega avtomobila sem se napotil na LPP, da bi se informiral, katere listine potrebujem, a ni nobenden vedel, kaj natančno rabim. Predložil sem jim vso EU dokumentacijo, a so zmajali z glavo in se hudomušno nasmehnili, češ "O, poglej te Nemce so končno spremenili te oznake...XYZ... :-leb " (ker SLO homologacija je najimenitnejša v vsej EU in države članice se zgledujejo po slovenskih visokih standardih homologacije hahahaha :lol: )
Tako je bil končni odgovor na ustreznost EU listin "Ne vem, verjetno bo." :jzfuz

Tako sem se vseeno odločil za nakup in avto čez 6 tednov pripeljal na LPP na tehnični pregled :-2 . Tedaj nisem več imel občutka, da sem na istem LPP, kajti kar na enkrat so vsi čudežno takoj vedeli, katere certifikate bi moral imeti. Še več, imeli so jih že naprintane. :shock: Ker avto pride iz predelave, potrebujem ob predložitvi EU registracijskih papirjev, le še 4 dodatne listine. Če bi avto uvozil "direkt" iz države, ki ni članica EU, potrebujem goro dokumemtacije. Se pravi, ta opcija odpade in je rezervirana le za uvoznika :222 (omejevanje konkurence :x ).
PS.:Zato priporočam homologacijo v MB, bojda je precej enostavneje. :.sup

No, po končno pridobljenih dodatnih 4 dokumentih (Ki romajo čez EU, kot da ne bi mogli pridet z avtom, ker je avto tako ali tako bil na predelavi nedaleč od te iste osebe, ki mi je naknadno poslala papirje :? ), dobim homologacijo. Ko končno uspem dobit homologacijo in mislim, da sem na konju :-4 (do tedaj sem mislil, da je homologacija edina ovira in ko jo bom rešil, bom res zmagal), odhitim z njo v roki na davčno, da bi plačal DMV in kar na enkrat se pojavi VELIKO vprašanje:

Iz kje je avto :?:

Avto ima EU prometno (+4 dokumente). Se pravi je iz EU. Če je avto iz EU, po pravilih Zakona o DMV-ju za odmero davka upoštevajo vrednost po Eurotax-u in ne priznajo original računa (razlika je OGROOOOMNA :4r). Če pa je avto uvožen iz države ne članice, vam ob predložitvi original dokumentacije odmerijo DMV po predloženem računu (a do tu sploh ne pridete, ker vam ne izdajo homologacije, ki je pogoj za odmero DMV-ja) :t: . Kar na enkrat imamo veliko zagonetko. Tu je bil največji problem. Zakaj pride do tega, si lahko mislite...... :97897

Ko se enkrat končno otresem vstrajnih administratork :ztzt in primer priroma do vodje odmere, se stvari začnejo razpletat...končno!! :cry:

Da o stopnji DMV-ja, ki ne pozna olajšav bolj ekološko naravnanih motorjev in tabeli DMV-ja, ki je še vedno v SIT, sploh ne govorim... :roll:

Če pa se kdo med vami čudi, zakaj plačujemo davek (DDV) na davek (DMV) pa vam prijazno razložijo, da je DMV neke vrste "ekološka taksa" (bolj ekološki kot je avto - višja je cena avta - višja je ekološka taxa :arrow: Za tole logiko ne rabiš bit noro brihten, da pogruntaš, kam pes taco moli. :zjz )

Če povzamem vse skupaj je najbolje, da to namesto vas uredi nekdo, ki ima s takim posredništvom izkušnje (ker če ste bl pr ta koleričnih, vam bo zagotovo do konca sparal živce :688668 ). Jaz vem vsaj za dva. :uzfuzf
Subaru Tribeca je zakon !!! :-nzd

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 11. April 2009, 07:44

Ejjejej, imel si pravo pustolovščino. Samo nekaj mi ni jasno. Avto si kupil v ZDA...kako ste uredili, da je avto kupljen v EU?
Najbrž te je avto prišel več kot si mislil? Lahko poveš koliko si prihrani s primerljivim nakupom podobnega vozila pri nas?

P.S. Čakamo slike... :cool:

Uporabniški avatar
titz
Uporabnik foruma
Prispevki: 41
Kraj: Moravče

Odgovor Avtor: titz » 11. April 2009, 18:08

Ja glede ekološke takse si se mal zmotu,ta se je zaračunavala do sredine prejšnega leta, ker sem še sam dobil nekaj evrov nazaj(od prejšnega avta) ker so vračali denar od eko takse,Glede evrotaksa so pa adijo pamet,mojo wrx 2005 letnik so ocenil na 18.500 eurov,tko d sm skor tisočaka dal za davek.
Modri dirkač-najhitrejša kača na svetu

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 11. April 2009, 22:34

Meni so pri odmeri DMVja upoštevali ceno na pogodbi (nemčija). Eko takse mi pa ni blo treba plačat (prišparal okol 85€).

Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jaka » 11. April 2009, 23:49

picinni napisal/-a: Najbrž te je avto prišel več kot si misl.....................
Avto me je prišel 100 EU več kot sem mislil, edino trajalo je precej dlje kot sem načrtoval. Kar se pa tiče prihranka - ta je konkreten. (Še osnova pri zavarovanju je manjša kot za avte kupljene pri nas.)

Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jaka » 12. April 2009, 00:09

titz napisal/-a:Ja glede ekološke takse si se mal zmotu,ta .........
titz - preberi še enkrat.

Potrdilo o plačanem DMV je osnova za plačilo DDV. Za izdajo homologacije pa je potrebno dokazilo o plačilu DMV in DDV. Kot je meni znano se DMV ne vrača. Pri meni gre za nakup novega avta.

Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jaka » 12. April 2009, 00:13

gorazd0 napisal/-a:Meni so pri odmeri DMVja upoštevali ceno na pogodbi (nemčija). Eko takse mi pa ni blo treba plačat (prišparal okol 85€).
Kakšno eko takso? Gre za nov avto?

Uporabniški avatar
titz
Uporabnik foruma
Prispevki: 41
Kraj: Moravče

Odgovor Avtor: titz » 12. April 2009, 11:05

Ja plačevala se je za vsa vozila,nova in stara.
Modri dirkač-najhitrejša kača na svetu

Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jaka » 12. April 2009, 11:27

titz napisal/-a:Ja plačevala se je za vsa vozila,nova in stara.
... :?: :?: :?: ............. :fewefw

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 12. April 2009, 11:31

jaka napisal/-a:
gorazd0 napisal/-a:Meni so pri odmeri DMVja upoštevali ceno na pogodbi (nemčija). Eko takse mi pa ni blo treba plačat (prišparal okol 85€).
Kakšno eko takso? Gre za nov avto?
U bistvu so kasirali razgradnjo avtomobila; tok in tok cekinov na kilo; morda so s tem prekinili zato, ker so od nevem kdaj naprej začeli razgradnjo avtomobila vračunavati v ceno novega vozila.
Malo dodatne zmešnjave, papirologije in seveda stroškov.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 19. April 2009, 13:04

Jaka, omenil si, da poznaš dva ki se ukvarjata s posredništvom uvoza vozil iz tujine. Ali jih lahko obelodaniš?
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jaka » 28. Maj 2009, 00:36

Thomas22 napisal/-a:Jaka, omenil si, da poznaš dva ki se ukvarjata s posredništvom uvoza vozil iz tujine. Ali jih lahko obelodaniš?
Tele se, oz. so se oglaševali:
1. ABC AVTO D.O.O. Kajuhova 32r, 1000, LJUBLJANA (drago) Po slikah Tribeca je iz USA
2. Tale jih je mel pocen pa ni več ne duha ne sluha....JB-AVTOMOBILI, JANEZ BEDINA S.P.KROŽNA ULICA 9; 4000 KRANJ

Še enga morm pa vprašat.....

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 30. Maj 2009, 23:35

Hvala, bom malo povprašal.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 31. Maj 2009, 00:17

je še en iz Čikaga, ki se je oglasil na našem forumu... mal pobrskaj.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
jaka
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jaka » 05. Junij 2009, 01:35

Evo ga še edn, ki vam lahko zrihta Subaruja iz kjerkoli. Kliče se Damjan, tole pa je njegov gsm.:031 395 000

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov