V Mariboru so uvedli 'okoljsko cono', v katero avtomobili, ki ne ustrezajo vsaj EURO2 normi, med tednom ne bodo imeli vstopa. Ker ima naša mati Subaru Vivio, letnik 1993, ki žal ustreza le EURO1, je to problem.
Opazil sem, da je v Nemčiji precej popularna 'predelava' vozil iz EURO1 na EURO2 - to dosežejo z vgradnjo dodatnega ali boljšega (modernejšega?) katalizatorja in/ali nekim regulatorjem hladnega teka - nekaj se o tem najde na tem naslovu.
Sami stroški predelave so v primerjavi z nakupom novejšega avta majhni.
Ni pa mi jasno in tudi kakšnih pametnih informacije (še) nisem našel, ali je v Sloveniji možno to tudi papirno urediti?
Vprašanje sem sicer poslal tudi na par institucij, a če kdo slučajno že ve kaj o tem, se priporočam...
D.
Predelava - nadgradnja iz EURO1 na EURO2
Re: Predelava - nadgradnja iz EURO1 na EURO2
Za LCjko je bila ponudba in način izvedbe takšen (EURO 0 --> EURO 2, tri leta nazaj):
Naši birokrati ne šljivijo doma nagruntanih, izračunanih, izmerjenih predelav (tudi meritve z IJS niso dovolj avtoritativne). Ampak to že vemo.
Torej:
- Avto uvoziš v Nemčijo in ga tam registriraš.
- V Nemčiji opraviš potrebno predelavo in vpišeš novo stanje v prometno.
- Avto uvoziš v Slovenijo. Naši birokrati vsi srečni nad Nemškimi štemplji in potrdili brez problema požegnajo zadevo.
Računica tako čez palec za LCjko je bila 2500 EUR plus še kakšna nepredvidena komplikacija (npr takrat napram nam precej bolj strogi tehnični pregled v Nemčiji).
Aja fizično je ta predelava pomenila vgraditev enega katalizatorja.
Mene računica ni pritegnila.
Se bom raje s Clianom naslednji vikend v MB peljal.
Naši birokrati ne šljivijo doma nagruntanih, izračunanih, izmerjenih predelav (tudi meritve z IJS niso dovolj avtoritativne). Ampak to že vemo.
Torej:
- Avto uvoziš v Nemčijo in ga tam registriraš.
- V Nemčiji opraviš potrebno predelavo in vpišeš novo stanje v prometno.
- Avto uvoziš v Slovenijo. Naši birokrati vsi srečni nad Nemškimi štemplji in potrdili brez problema požegnajo zadevo.
Računica tako čez palec za LCjko je bila 2500 EUR plus še kakšna nepredvidena komplikacija (npr takrat napram nam precej bolj strogi tehnični pregled v Nemčiji).
Aja fizično je ta predelava pomenila vgraditev enega katalizatorja.
Mene računica ni pritegnila.
Se bom raje s Clianom naslednji vikend v MB peljal.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
Uf, sem spoznal, da se tudi s Clianom ne bom mogel v MB peljat ...
Banda ušiva.
Banda ušiva.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Zakaj ne?vrecha napisal/-a:Uf, sem spoznal, da se tudi s Clianom ne bom mogel v MB peljat ...
Banda ušiva.
Si pogledal 'Informativni seznam avtomobilov, starejših od leta 1997, ki že ustrezajo standardom EURO 2'? Po tem seznamu sodeč bi CLIO od 1992 naprej naj imel EURO2...
D.
taka Klijo raketa ma sigurno de-cat pa CAI narjen.
so pa napredni v mariboru... se pravi da se s starim avtom tam sploh ne smeš peljat? nikoli več? kaj pa oldtimerji?
so pa napredni v mariboru... se pravi da se s starim avtom tam sploh ne smeš peljat? nikoli več? kaj pa oldtimerji?
sapere aude
Starodobniki bomo pa v Maribor hodili peš 
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4466
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Od LPP sem dobil odgovor:

Kar se tiče starodobnikov, piše:
D.
Torej v lov za 'TÜV certified EURO2 anbaukit für Vivio'.LPP napisal/-a: Pozdravljeni!
Predelava euro 1 v euro2 je možna s homologiranim kitom. Pri pregledu morate predložiti :
-prometno dovoljenje
-homologacijski karton (v kolikor je bil izdan)
-tehnično poročilo vgrajevalca (vgradnjo izvrši strokovna usposobljena oseba)
-certifikat kita za zmanjšanje emisije (TUV).
Pregled lahko opravite pri nas od pon. do petka , od 7:00 do 18:00.
LP
Saj ni cel Maribor zaprt... http://www.maribor.si/podrocje.aspx?id=1209j4ka napisal/-a: so pa napredni v mariboru... se pravi da se s starim avtom tam sploh ne smeš peljat? nikoli več? kaj pa oldtimerji?
Kar se tiče starodobnikov, piše:
Katera vozila so izjema in lahko vstopajo v POC?
- Osebna vozila občanov s stalnim prebivališčem na območju POC z dovolilnico,
- avtobusi,
- vozila za prevoz nemočnih oseb,
- intervencijska vozila (policijska, gasilska, reševalna ipd.),
- vozila, ki spadajo v kategorijo starodobnikov (oldtimerjev),
- delovna vozila in specialna vozila (npr. za odpadke, čiščenje, popravila, snemanje ipd),
- vozila za posebne storitve (npr. prevoz starejših občanov, dostavo hrane otrokom in nemočnim osebam, pogrebe ipd.).
D.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost