Vseen se grem pelat... Zima 2021/22
Re: Vseen se grem pelat... Zima 2021/22
Najboljš bo, da sprobaš, kako dober (oz. slab) ESP ima Kia. Fotrov sportage, ki ni 4 pogonc, še iz parkirišča v 15cm sneg ne spelje z vklopljenim esp-jem.
Jaz ga moram na službenem iveco-tu vsakič izklopit, če grem po mokrem asfaltu prazen gor v hrib, drugače se dobesedno ustavi.aleks napisal/-a: ↑10. December 2021, 18:06Aja, še nekaj. Nikol prej še nisem mel avta, kjer se lahko ESP izklopi. Kakšen je kaj konsenz tule, a se to izklopi če gaziš sneg al ne? Na navadni cesti si predstavljam, da naj bo kar skoz vklopljen. Kaj pa pri nizki hitrosti, v cel sneg? Kar avto imam sem v 20.000 km samo dva ali trikrat opazil, da je interveinral ESP, se prav lučke divje utripnejo na armaturi, in to v klanec gor v suh makadam.
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Fiat se je s prižganim ASR (anti slip) v snegu v klanec ustavil. Oziroma obrati so padali toliko časa da je avtu zmanjkalo moči pod 1000 obrati. Medtem ko si ti valda pedal za gaz tiščal dobesedno do dile. ko si ASR izklopil (ESP-ja se ni dalo) je avto dovolil spodrsavanje pogonskih koles brez omejitev. Na ta način si v isti klanec potem prišel brez nekih hudih posebnosti. Pač avto je malce v prazno vrtel in si malce moduliral in je kar šlo. Torej ASR v snegu brezvezen totalno.
Pri fotrovem P407 pa je recimo bil ESP/ASR v snegu zelo zelo dober. Motor je namreč dal dosti moči da ni zmanjkovalo obratov, a hkrati ni dovolil da bi višek moči zavrtel kolesa v prazno. Avto je torej šel po snegu v klanec zelo presenetljivo dobro. in večkrat se je oče pripeljal z njim do doma, kamor načeloma s prednjim pogonom v snegu nisi mogel pridit.
Je pa v suhem ta P407 ob pretikanju iz prve v drugo recimo ta ASR zaznal spodrsavanje in je dejansko za cele 2 sekundi ovzel gaz. torej je sistem v boljšem oprijemu dosti slabše deloval kot v slabem, kar je samo po sebi zanimivo.
Subaru po eni strani nima nič (WRX 2003) in mene sicer ne moti, ker pač obožujem sneg in se ga ne bojim, če suče v prazno toliko boljše, če pleše po cesti, juhej!
Je pa dejstvo da me je zelo zelo strah, ko ta avto vozi moja punca (sploh kadar vozi sama) ali kater od bratov ker je avto v snegu zelo zelo živahen in gre takoj rit za sebe tudi v situacijah, ko bi človek mislil da ni opcije da rit zapleše. Lahko da je tu kriv tudi obnovljen sredinski visko ali LSD zadaj....ali trše podvozje (no ja, do določene mere). Gume 205 širine bi rekel da ne dodajo h temu. In za neveščega voznika bi sam rekel da je dejansko tak avto nevaren. Ker če ne veš kaj z volanom delat ko rit popleše se hitro kje zavrtiš....(kje je že un model ko z imprezo prehiteva in naredi 360°
)
Pri fotrovem P407 pa je recimo bil ESP/ASR v snegu zelo zelo dober. Motor je namreč dal dosti moči da ni zmanjkovalo obratov, a hkrati ni dovolil da bi višek moči zavrtel kolesa v prazno. Avto je torej šel po snegu v klanec zelo presenetljivo dobro. in večkrat se je oče pripeljal z njim do doma, kamor načeloma s prednjim pogonom v snegu nisi mogel pridit.
Je pa v suhem ta P407 ob pretikanju iz prve v drugo recimo ta ASR zaznal spodrsavanje in je dejansko za cele 2 sekundi ovzel gaz. torej je sistem v boljšem oprijemu dosti slabše deloval kot v slabem, kar je samo po sebi zanimivo.
Subaru po eni strani nima nič (WRX 2003) in mene sicer ne moti, ker pač obožujem sneg in se ga ne bojim, če suče v prazno toliko boljše, če pleše po cesti, juhej!
Je pa dejstvo da me je zelo zelo strah, ko ta avto vozi moja punca (sploh kadar vozi sama) ali kater od bratov ker je avto v snegu zelo zelo živahen in gre takoj rit za sebe tudi v situacijah, ko bi človek mislil da ni opcije da rit zapleše. Lahko da je tu kriv tudi obnovljen sredinski visko ali LSD zadaj....ali trše podvozje (no ja, do določene mere). Gume 205 širine bi rekel da ne dodajo h temu. In za neveščega voznika bi sam rekel da je dejansko tak avto nevaren. Ker če ne veš kaj z volanom delat ko rit popleše se hitro kje zavrtiš....(kje je že un model ko z imprezo prehiteva in naredi 360°
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Tko je s tem, da ni bilo še velik prilike to ponovljivo sprobat. Pri men je problem v tem, da tam kjer je gusto, ne bi rad obtičal. Ni mi čisto jasno a to deluje preko zavor, ali preko plina? Glede na to kako hitr lučka utriple ko prijema, sumim da gre prek zavor. Moj Sportaš je tud avtomatik, in s svojimi bogimi 110 konji najbrž tud ne vrti kar v prazno koles, sploh če imam 4wd zaklenjen.
Dobr, to rundo snega imam že kolesnice po celi moji poti ki ni plužena že tud praktično kopne, tko da moram verjetno počakat na naslednjo rundo snega za kak bolj soliden poskus ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
asr, esp in vse te pripomočke izklopiš, ko iztakneš ABS varovalko, ker gre vse preko ABS-a.
subaru ima na novejših možnost izklopa samo to, da mašini ne vzameš moči, vse ostalo pa deluje in se ne da izklopit (dokler ven ne potegneš varovalke. potem je pa vsa elektronika izklopljena - na žalost tudi ročka za prestavljat na avtomatiku. Moraš dat v nevtral, pa potem izklopit varovalko, ker če daš v park, ne pusti več v drive dat).
subaru ima na novejših možnost izklopa samo to, da mašini ne vzameš moči, vse ostalo pa deluje in se ne da izklopit (dokler ven ne potegneš varovalke. potem je pa vsa elektronika izklopljena - na žalost tudi ročka za prestavljat na avtomatiku. Moraš dat v nevtral, pa potem izklopit varovalko, ker če daš v park, ne pusti več v drive dat).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Sportaš ma knof za ESP izklopit, zraven knofa za 4wd zaklent. Neko funkcijo uporabnosti najbrže že mora met, če sta knofa eden zraven drugega?
Sej ga ima subaru tudi (knof za WDC izklopit), pa ga ne izklopi, izklopi samo del, da motorju moči ne jemlje, vse ostalo pa deluje.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Nč, treba bo sprobat, če bomo to zimo kam šli, tko da me kdo lahk iz dreka cukne, če se toliko zatensta, da ne gre samo od sebe ...
Fotrov sportage ima sicer ročni menjalnik, samo verjetno nima neke pretirane veze glede delovanja eps-ja.aleks napisal/-a: ↑10. December 2021, 21:35Tko je s tem, da ni bilo še velik prilike to ponovljivo sprobat. Pri men je problem v tem, da tam kjer je gusto, ne bi rad obtičal. Ni mi čisto jasno a to deluje preko zavor, ali preko plina? Glede na to kako hitr lučka utriple ko prijema, sumim da gre prek zavor. Moj Sportaš je tud avtomatik, in s svojimi bogimi 110 konji najbrž tud ne vrti kar v prazno koles, sploh če imam 4wd zaklenjen.
Dobr, to rundo snega imam že kolesnice po celi moji poti ki ni plužena že tud praktično kopne, tko da moram verjetno počakat na naslednjo rundo snega za kak bolj soliden poskus ...
K je njegova hotla it na šiht po frišnem snegu je elektronika zlo uspešno preprečla, da bi se avto kam premaknil (ne spomnem se pa, če je rekla, da je tudi zamorila motor)
Po novem letu dobita pa koleosa (awd-cvt), me zanima, kaj bo potem v snegu
A, ne. Moj se tud v cel sneg premakne z ne velik gasa. Mogoče je mel fotr neprimerne gume al pa je bil kak tak pukel da je bilo težje gor zlezt v celem snegu. Prejšen petek, ko je bila še prva runda snega, sem imel obute Cooper discoverer AT3, z vsaj še 4 mm profila. Pa je šel ful slabo v svež sneg. V soboto zjutraj, ko sem se peljal menjat gume za prave zimake, je bilo pa zmznjeno, in je šel brez problema z istimi starimi AT3 ki mi še na mokri cesti niso več prav fajn držale.
Kot enako sem mislil, da bo avto kopal, k boš izklopil esp, ne da ne boš nikamor prišel 
Sem šel danes zjutraj mal probat, ampak ni dovolj zdrsljiva podlaga da bi blo videt kaj razlike ESP on ali off. Na poledenelem snegu ni problem, tudi je že precej seseden in kompakten. Tam kjer je zvoženo, pa odtisi gum v poledenenli brozgi (od prejšnjih dni) tudi nudijo dovolj oprijema da se pelješ ne da bi sploh se sploh kaj vklopilo.
no, pa smo tudi subarujevci prišli malo na svoj račun... v četrtek je bilo tudi v nižinah že dovolj snega za malo akcije...
Ampak sneg je bil kar moker in trd, tako da me je jeb.al trebuh. Avto je 2x nasedel. Na srečo je prišel za mano LSlabe, da me je cuknil ven.
Drugače imam nabavljen cel komplet za vleko, ampak sem ga tokrat pustil doma, ker smo šli samo en krog mal pogledat kakšno je stanje... hehe... in pol smo se vlekli z gurtnami, k so k šnirnce in štriki od rolet. hehe... nimaš kej, šola za prihodnje. Od sedaj naprej bo komplet vedno v avtu, četudi gremo en tamal krog.
Drugač sem pa vedno znova presenečen, kako to Subaru spelje v cel sneg! Pa ga hoče moja prodat... ma kje!
Upajmo samo, da bo še kakšna taka runda sneg v letošnji sezoni.
Upam, da vidite slike, k so samo polinkane iz gphoto...
https://lh3.googleusercontent.com/KpWnw ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/FJXKd ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/jxnAW ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/fwlcp ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/Asacl ... authuser=0
Ampak sneg je bil kar moker in trd, tako da me je jeb.al trebuh. Avto je 2x nasedel. Na srečo je prišel za mano LSlabe, da me je cuknil ven.
Drugače imam nabavljen cel komplet za vleko, ampak sem ga tokrat pustil doma, ker smo šli samo en krog mal pogledat kakšno je stanje... hehe... in pol smo se vlekli z gurtnami, k so k šnirnce in štriki od rolet. hehe... nimaš kej, šola za prihodnje. Od sedaj naprej bo komplet vedno v avtu, četudi gremo en tamal krog.
Drugač sem pa vedno znova presenečen, kako to Subaru spelje v cel sneg! Pa ga hoče moja prodat... ma kje!
Upajmo samo, da bo še kakšna taka runda sneg v letošnji sezoni.
Upam, da vidite slike, k so samo polinkane iz gphoto...
https://lh3.googleusercontent.com/KpWnw ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/FJXKd ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/jxnAW ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/fwlcp ... authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/Asacl ... authuser=0
Kje si se pa to vozu 
Tole mi zgleda, da si ga šponal v enosmerno na kontra
(vidim samo znake za enosmerno na beli-snežni podlagi)...
ignorance is bliss
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov