UsaXV napisal/-a: ↑29. Junij 2019, 11:29
Vem katere ceste so v naših koncih javne in katere ne. Edina cesta ki prečka Dobrovlje ni v privat lasti, ti garantiram. In zraven živi bedak, ki je nalit cele dneve in teži vsakomur, ki gre mimo. Pa naj bo to pohodnik, kolesar, gobar, motorist ali kdorkoli drug. In to zame je bedak prve klase, alkohol ti ne daje nobene pravice da se obnašaš tako, pa tudi če si lastiš ves gozd okoli.
Čas je, da tisti, ki zasebne lastnine nimate tam, kjer se radi vozakate, začnete spoštovati lastnino drugih. Treznih ali pač ne. Čez Dobrovlje ne vodi nobena javna gozdna cesta, niti blizu ni nobene. Poglej register gozdnih cest. V naši vasi tudi ceste niso javne, večina jih je v zasebni lasti, čeprav na prvi pogled ne moreš reči. Če se tebi zdi da je pot javna, to še nič pomeni.
Če imamo gozd, bodimo vsaj toliko uvidevni, da nismo edini uporabniki. Če lahko pohodnik brca gor, potem naj bo pripravljen sprejet tudi kolesarja, ki se rekreira na svoj način. Tako da predno udarjaš po meni, bi mogoče ti namesto kozarca kakšno tableto vzel in ne pisal bedarij o ljudeh, ki jih ne poznaš.
Pešpot je pešpot, česa tukaj ne razumeš? V gozdu si dobrodošel peš, na gozdnih cestah na lastno odgovornost s čimerkoli (preveriš register, danes to lahko s telefonom na licu mesta), ostale poti so domena lastnikov, delavcev in nadzornikov. In obiskovalec gozda pač ni "uporabnik" gozda, kot ostali občani niso "uporabniki" tvoje hiše v tvoji občini. Obiskovalec sme gozd, ki ni njegov lasten, prečkati peš, nabrati nekaj divjih plodov in gob, in to je to. Ti res moraš vzet tablete, ker že bledeš.
Pa rade volje pridem nekomu pomagat v gozdu, pa spučem kakšno potko, če se lahko potem mirno s kolesom vozim recimo. Pa imaš ti očiščen gozd, pa jaz potko. Tako je pa ogromno poti, kjer so porušena drevesa pa nihče nič ne naredi.
Prjatu, ti se lepo brigaj za svojo hosto, moja in od drugih te pa nič ne briga. Tudi kakšna je pot skozi, ne, ker ta pot je zasebna. Nas tvoj bicikel ne zanima, ko bomo pot rabili, jo bomo sami pokrpali in očistili.
Imam pa teh hribovskih pijancev poln k. Na Golteh sem z dovoljenjem lastnika vozil kolo po gozdu, ko sem navzdol priletel na žico, ki je bila napeta v višini mojega vrata. Ker hitrost ni bila previsoka, sem s kolesa le padel, glava se je pa obdržala trupa. Če bi šel hitreje, bi bil danes pokopan v dveh kosih. Žico je nastavljal sosednji kmet, ker mu mozak od alkohola že gnije. Podobna zgodba se je dogajala na Mariborskem pohorju, kjer so bile žice nastavljene po uradnih poteh. In ko gre za poskus umor, naj bom po tvoje toleranten do teh kretenov? Kaj pa ko bo kdo zaradi tega enkrat umrl?
Eskalacija, ljudi lahko nerviraš nekaj časa, potem jim pa poči. Jaz se ne čudim. Take ki si ne dajo dopovedat, da sprehod peš s psom na vrvici je OK, ostalega pa ne dovolimo, pričaka lahko vse sorte. Tudi krosko smo vaščani zasegli, ko je kreten povozil psa. In psa smo že zasegli, ker vodnik psa ni hotel dati na vrvico (pred kratkim je tak pes, brez vrvice, na sprehodu z vodnikom skozi vas ušel na dvorišče zasebne hiše in tam ubil psa, ki je bil tam privezan). Take obiskovalce imamo na deželi. Ne se čudit, če se koga pričaka z zajlo.